Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rapcie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
ANO
Proszê o gar¶æ informacji na temat jak powinny wygladaæ XVII-to wieczne rapcie do szabli.
Marcus Aurelius Carnifex
I kto je wykonuje razem z pasem i za ile szczerba.gif ?
Perkun
Mam pro¶bê
Chcê sobie zrobiæ co¶ takiego we w³asnym zakresia
Je ¿eli kto¶ móg³ by wrzuciæ tu zdjêcie lub przes³aæ na e-mail to by³bym strasznie wdziêczny
Nie wiem jak to dok³adnie wygl±da wiêc nie chcê zmajstrowaæ jakich¶ mrocznych troków smile.gif
Perkun
Ludziska nikt nie ma rapci???
To na czym macie szabelke umocowan± do pasa, chyba nie na powrozie??
Jak kto¶ ma gotowe niech pstyryknie fotkê i wrzuci tutaj
AdamS
na rzemieniu tez moze byc .....
Lestek
Na rzemieniu szczegolnie moze byc jesli sie odtwarza szlachte zasciankowa albo czern kozacka smile.gif
AndrzejM
Witam,
Pamiêtajta, ludziska - sami¶ta tego chcieli.
Po ewentualne szczegó³y zapraszam na priv.
AdamS
piekna szablica smile.gif czyja to robota ? i ile za toto cudensko trzeba zaplacic ?
AndrzejM
Witam,
robota niejakigo AM z Wszawy.
Adamie, nie wypada mi tak ordynarnie reklamowaæ siê na forum.
Zapraszam na priv, ew. bezpo¶redni adres mejlowy znajdziesz w¶ród rzemie¶lników w kat. bi¿uteria.
Danesz
Czo³em . smile.gif
No tak. Andrzejowej roboty nikt nie przebije smile.gif)
Ale faktycznie, kto¶ nie maj±cy na codzieñ dostêpu do archiwaliów czy te¿ dobrego muzeum mo¿e mieæ problem w tej materii.
Na razie za³±czam dwa obrazki .
Polecam tak¿e pozycjê Zdzis³awa ¯ygulskiego Jr. "Broñ wschodnia" . Tam mo¿na kilka ciekawych pozycji tak¿e znale¼æ .
Pozdrawiam.
pepson
Ostatnio ogladajac serial "Rycerze i Rabusie" w którym to odcinku Pan Zbroja rzuca³ no¿ami zamiast robiæ szabl± - charakterystyczny odcinek. W³asnie ów bohater nosi³ szable na "dziwnych rapciach" wogóle nie przypietych do pasa, lecz mia³ taki ciêki pasek prze³o¿ony przez rami, a dokladnie w sposób jak "nosi litonosz torbê" bigsmile2.gif
tzn pasek przelatywa³ przez pier¶.. mo¿e lepiej zaraz to narysuje rapc i tu kolor czerwony pasek + paski niebieski jaka¶ ozdoba

ps moze ktos z was ma ten serial na CD w formacie divix?
Pawe³ Lipnicki
W "Rycerzach i Rabusiach" wiele rzeczy jest DZIWNYCH...
Od scenariusza pocz±wszy, na rekwizytach skoñczywszy.
Rapcie wypo¿yczone od xiê¿niczki Xeny nie s± jedyne...
Ale takie to by³y CZASY tongue.gif .
Ju¿ nie by³o kasy, a jeszcze nie by³o Rywina face4.gif

W historii ubioru XVII wiek (g³ównie) :
poza ozdobnymi , i bardzo ozdobnymi rapciami by³y rapcie
codzienne, rzemienne, plecione, parciane lub zbytkowne -
plecione jedwabne,ze srebrnymi/z³otymi/wysadzanymi
ozdóbkami ( jak np. powy¿ej w postach - w zamieszczonych
za³±cznikach) yes.gif king.gif
Chodaczkowcy,dzier¿awcy i chudopacho³kowie mogli
pomarzyæ (lub zdobyæ, otrzymaæ, wygraæ).
Nie by³o popularnych dzisiaj karabiñczyków, szablê
trzeba by³o ( np. siadaj±c do sto³u) odpasaæ.
Ceremonie z tym zwi±zane dobrze opisuje Rzewuski
w "Pami±tkach Soplicy" (JEDNA Z LEKTUR OBOWI¡ZKOWYCH)
U W. J. Kitowicza parê s³ów te¿ siê znajdzie (ale to XVIII wiek)
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Znalaz³em jeszcze trochê zachowanych rapci.

przy szabli z muzeum Livrustkammaren w Sztokcholmie nr inw. 17142 ( ta z wyci±gniêtym sztychem i z lwi± g³owic±, zdobyta przez Gustawa Adolfa ) - niestety dysponujê jedynie czarno-bia³ym zdjêciem na którym nic nie widaæ

Znalaz³em te¿ dwie szable tatarskie w których rapcie s± z rzemienia
Têcza
B³a¿eju, czy móg³by¶ dok³adniej opisaæ wygl±d rapci przy szablach tatarskich? Je¶li nie posiadasz zadnych fotek, to mo¿e jaki¶ prosty szkic by¶ skrobn±³.
Perkun
CYTAT(pepson)
mia³ taki ciêki pasek prze³o¿ony przez rami, a dokladnie w sposób jak "nosi litonosz torbê" bigsmile2.gif
tzn pasek przelatywa³ przez pier¶..

Szczerze mówi±c to nie jest to wcale ¿aden mrok
Bardzo wygodna sprawa stosowana bodaj¿e przez kozaków
do tego powinien mieæ jeszcze przy zwyk³ym pasie hak.
Jeden go¶ciu od nas ma co¶ takiego, b±ba sprawa zw³aszcza na imprezach gdze jakie¶ tany s± w planach.
pepson
ten usmiech to nie zaden sygnal mroku, skojazylo mi sie to z zagadka:

- Dlaczego wszytkich listonoszy maja wsadzic do pierdla?
- Bo nosz± torby na wieszku.
_Mol_
Witam!
Obi³ mi siê o uszy patent na rapcie zrobione (zaplecione?) z ró¿nego koloru pasków materia³u. Czy kto¶ o czym¶ takim s³ysza³, czy takich te¿ u¿ywano? Jaki by to mia³ byæ materia³? Jak by to mia³o wygl±daæ? Rzekomo by³ zwyczaj wi±zania na nich sup³ów symbolizuj±cych usieczonych przeciwników... Brzmi trochê romantycznie, ale mo¿e prawdziwie?
_RK_
Wêze³ki to chyba Sienkiewiczowski patent (tj- pisa³ o nim na bank, nie jestem tylko pewien czy sam to wymy¶li³). Ma³o praktycznie brzmi- ile mo¿na wêz³ów zawi±zaæ zanim rapcie przestana s³u¿yæ ?
_Mol_
Hm, nie pamiêtam tego motywu z Sienkiewicza, ale mo¿liwe ;)
Natomiast pomijajaæ ju¿ te sup³y: czy takich rapci w ogóle u¿ywano i jak by wygl±da³y? Obi³o mi siê to o uszy, ale niestety nie o oczy ;)
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam.
Wyczyta³em w internecie, ¿e pasy metalowe (takie jak rycerskie [?]- czyli blachy ³±czone np. kó³eczkami) s³u¿y³y jako rapcie. Jak to wygl±da na prawdê? Widzia³em zdjêcie takich rapci chyba na hussar.com.pl. Dodatkowo zapytam, czy do tego pasa rycerskiego dopinano skórzane rapcioszki a do nich szablê? smile.gif
Pozdrawiam
Purtk
Witam
Mog± byæ te¿ takie rapcie. Zrobione na podstawie egz. w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie (nie jest to dok³adna replika). Datowane na XVII w.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

£ukasz-K
Witam
A jasem takie wyhandmaderzy³
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Czo³em!
Id±c za tropem ze strony pancerni.com:
"Innym typem o odmiennym pochodzeniu a zw³aszcza materiale, z którego by³y wykonywane, by³y pasy metalowe, wywodz±ce siê z tradycji ¶redniowiecznego pasa rycerskiego. Cze¶æ z nich to pasy tzw. pancerzowe, o budowie gêstego ³añcucha zawieraj±cego liczne splecione ogniwa ze srebrnego drutu, pas taki zapinany bywa³ na esowate w kszta³cie zapiêcie; ten typ zaopatrzony by³ tak¿e w dwa okr±g³e, szersze ogniwa umo¿liwiaj±ce podpiêcie rapci s³u¿±cych podwi±zaniu pochwy szabli. Noszono go czêsto na pasie z tkaniny.
W¶ród metalowych wystêpowa³y tak¿e pasy segmentowe zbudowane z rzêdu p³askich, prostok±tnych ogniw (ka¿de po³±czone z s±siednim za pomoc± kilku drobnych kó³eczek drucianych) z klamr± zapinan± na haczyk."

Zacz±³em siê zastanawiaæ, czy zrobienie z rycerskiego, metalowego pasa (zdjêcia ni¿ej) rapci do szabli lat 1630 by³oby du¿ym przewinieniem? Czy mo¿na siê pokusiæ o co¶ takiego?
Pozdrawiam
Pasy o jakie mi chodzi:
http://imageshack.us/photo/my-images/291/img6424f.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/706/img7506b.jpg/
Parufka
W Gutkowskiej masz przyk³ady przyk³ady takich pasów i z tego co wiem s± chyba dwa egzemplarze u Czartoryskich w Krakowie. Wszystkie z nich s± bardzo bogate i misternie zdobione. Nie wiem czy wystêpowa³y one w wersji prostej jaka by wysz³a z tego pasa.
https://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...342537508617618
https://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...342108200588962
AndrzejM
Mateusz - pierwszy link obrazkowy ukazuje element uprzê¿y (wygl±da mi na poch. Kaukaz), napewno nie pas.
Podobna, kompletna uprz±¿ znajduje siê w MWP.

Najlepszego, AM.
Parufka
Ha i wyszed³ mój brak znajomo¶ci rosyjskiego ale cz³owiek uczy siê jak widaæ ca³e ¿ycie. Dziêki Andrzeju za informacje i ju¿ usuwam ze swojego zbioru bo kaukaz jako¶ tak ¶rednio mnie interesuje smile.gif .
Arek Zgutka
Czo³em,

szukam ¼róde³ na temat noszenia szabli przy pasach przerzucanych przez ramiê (zachowane egzemplarze itp.). Taki motyw przewija siê czasem w polskiej i wêgierskiej ikonografii.

1602:

1582:

Tylko nie zawsze widaæ czy to na sto procent pas od szabli, a nie np. torby.

Pozdrawiam,

Arek
Tomasz £omnicki
Hej, Arku!

Ja bym powiedzia³, ¿e czê¶æ z tych ikonografii bardzo wyra¼nie wskazuje na przerzucanie pasa od szabli przez ramiê. Szczególnie ta z wbijaniem na pal. Widaæ, ¿e hajducy maj± tak za³o¿one pasy, a nawet na ziemi le¿y szabla, która ma takie rozwi±zanie.

Na Rolce Sztokholmskiej widaæ, ¿e piechota ma te¿ ma dwa pasy na krzy¿ przechodz±ce przez klatê. Ale jeden jest chyba od ³adownicy/jakiej¶ torby (widaæ na zbli¿eniu), a szable ju¿ maja typowo rapcie.

Temat ciekawy, bo muszê wymieniæ swoje rapciu na bardziej chlopskie, a raczej takie, które przystoj± piechcoie (bez cudnych zdobieñ, etc.) :P
Arek Zgutka
Jak siê podoba to tutaj masz jazdê siedmiogrodzk± z bitwy pod Nowymi Zamkami, 1621. Najwyra¼niejsze przedstawienie takich rapci jakie wygrzeba³em. smile.gif

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.