Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Misiurka
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
ANO
Czy kto¶ móg³by mi podpowiedzieæ, gdzie mozna zaopatrzyæ siê w misiurkê i co nale¿y pod ni± na g³owê wk³adaæ?
Ithil
Misiurki wykonuja
Weglu http://www.lorica.risp.pl/marcin/marcin.html
Tomala http://tomala.tron.yupe.net/
Mardinus http://www.mardinus.c2000.pl/

Zreszta, kazdy platnerz bedzie ci w stanie dekielek wykonac. To chyba najprostsza oslona glowy. Pod misiurke nosono "czapke" majaca wytlumiac uderzenia.
ANO
Dziêki za informacje. Czy ta czapka pod misurkê to co¶ w kszta³cie czepka noszonego w ¶redniowieczu pod he³m?
Marcus Aurelius Carnifex
Jakby kto¶ szuka³ wzorów misiurek, to tutaj jest parê
szczerba.gif http://alatusmortis.w.interia.pl/index_27.htm
Krzysztof
wg. mnie by³ to raczej toczek nie czapka przynajmniej od góry, a dooko³a pod plecionk± kolcz± do tego "toczka" przyczepiony by³ taki rodzaj kaptura, chroni±cy te cze¶ci g³owy i karku ktore by³y przykryte plecionk± kolcz±
Marcus Aurelius Carnifex
A ma kto¶ szkic tej mycki?
dah
Zamówi³em sobie misiurkê u Fryderyka Lecieja. Czy to dobry fachowiec?
Danesz
Szkoda ze tak ma³o wiadomo na temat tego co noszono pod Misiurk±...
Moze powiedzenie" "..koñ turek, ch³op Mazurek, szabla wêgierka, czapka MAGIERKA..." co¶ wyja¶ni?
Moze kto¶ na jakich¶ zdjêciach co¶ tam jednak posiada..??
Pozdrawiam
ARTUT
Heheheh... magierki to z pewno¶ci± pod misiurk± nie noszono. Magierka jest elementem stroju ludowego. Choæ w sumie mo¿na powiedzieæ, ¿e czemu nie? Supermen niby by³ cwaniak, a nosi³ majtki na spodnie icon_wink.gif

A teraz ju¿ ¶miertelnie powa¿nie...

Zauwa¿y³em na wiêkszo¶ci zdjêæ i na ¿ywo, ¿e wiêkszo¶æ ludzi w Polsce ma misiurki z kó³ek o ¶rednicy od 8 do 6 milimetrów. Tym czasem pozwoli³em sobie (nie mówcie nikomu) pomacaæ misiurki wystawione w Muzeum Czartoryskich w Krakowie. S± ewidentnie zrobione z drobnych ó³ek i to w dodatku nitowanych (!!!). CZy kto¶z Was widzia³ takie cudo? Czy który¶ z polskich rzemie¶lników zrobi³ kiedy¶ co¶ takiego? S±dzê, ¿e policzyli by sobie za to maj±tek...
AndrzejM
Daneszu,
magierka to niska, filcowa czapka o p³askim denku. Powszechna choæby w piechocie wybranieckiej (typu wêgierskiego), obrazki ogólnie dostêpne.
Z czapk± zak³adan± pod misiurkê jest k³opot - nie wiadomo mi nic o jakimkolwiek zachowanym oryginale.
To, co sam noszê to efekt intensywnych przemy¶leñ - nie tylko moich - a zatem, jednak -- improwizacja.
Danesz
No taaak... Czyli potwierdzi³y siê moje podejrzenia co do magierki, jako protoplasty czapki "krakuski" bigsmile2.gif .
I ca³y misterny plan te¿ w ....du...
Jarek Przyby³o
CYTAT
S± ewidentnie zrobione z drobnych ó³ek i to w dodatku nitowanych (!!!). CZy kto¶z Was widzia³ takie cudo? Czy który¶ z polskich rzemie¶lników zrobi³ kiedy¶ co¶ takiego? S±dzê, ¿e policzyli by sobie za to maj±tek...

Widzia³em raz misiurkê oryginaln± (?) na gie³dzie w Krakowie, kosztowa³a 4 tys. z³ .Plecionka kolcza bardzo delikatna i oczywi¶cie nitowana. Obecnie jest to wszystko do zrobienia, koszt nitowanej kolczej plecionki to oko³o 400 z³ plus denko. Da siê prze¿yæ. Na niektórych ikonografiach (np. do¶æ znany obrazek pancernego) mo¿na odnie¶æ wra¿enie ¿e go¶cie nosili to bezpo¶rednio na ³bie w dodatku do¶æ plaskatym, niekiedy za¶ ich g³owa z misiurk± wugl±da³a jak tort weselny.

Pozdrawiam

Jarek P.
ARTUT
Z pewno¶ci± mo¿na by³o nosiæ misiurkê na nieos³oniêt± g³owê. Bo kto zabroni? Wszak gdy kto¶ by³ ¿o³nierzem, zawadjak±, lub po prostu chcia³ wygl±daæ jak kto¶, kto robi szabl± to do karczmy czy na dziw... metresy :D chodzi³ w misiurce. No bo misiurka fajnie wygl±da :D

Inna sprawa jak przygotowywano siê do bitwy w misiurce. S±dzê, ¿e jedni miewali pikowane czapki, inni kawa³ p³ótna zwiniêty jak turban, a jeszcze inni ubierali to wszystko na go³± g³owê... a potem wybierali kó³ka z rozciêtej g³owy :D

Ogólnie jestem przeciwnikiem mówienia "by³o tak i ju¿" <tupniêcie nog±>

Ludzie nosili siê jak im siê podoba³o, jak pozwala³y aktualne warunki itp.
Kali
Bedac ostatnio w MWP udalo mi sie zrobic zdjecie czegos co wyglada na jakas czapke przeszywana. Na pierwszym zdjeciu jest nieczym nie przykryta, a na drugim z pod jednej misurki(tej z prawej strony) tez wystaje jakis przeszywaniec...
Vislav
Witam Kali
Pozwoli³em sobie "poprawiæ" Twoje za³±czniki - s± ma³o czytelne
Kali
Spoko, dzieki smile.gif
Ptack
nie wydaje mi siê, ¿eby to by³o pod misiurkê. Raczej stawia³bym na czepiec pikowany. Toto na fotach nie chroni ani karku, ni policzków. W sama plecionka kolcza po trafieniu co najwy¿ej zafunduje ci darmowy piercing twarzy. To chyba samoistna czapka.
Kali
No moze i faktycznie ta cylindrowata to ewentualnie amortyzowalaby strzaly proste na glowe. Ale to co widac pod misiurka czy tez na zdjeciu od Pepsona(ze sie posluze linkiem od niego) http://www.xvii.tylkotu.pl/j/46.html nie wyglada na zwykla czapke. Nie wiem mi sie kojazy to z tymi plemnikami co pod helm sie nosi
Ptack
na tej¿e focie cu¶ mi nie pasuje....co temu biednemu pancernemu na tej wystawie za³o¿yli na r±czki?
Kali
Takie dlugie rekawice. W 16 wieku bylo tego wiecej
Ptack
ok, ¿e Osprayu jest nie znaczy, ¿e tak by³o;)

mamy mo¿e jak±¶ ikonografiê z tym cudem w kontek¶cie pancernego?
Kali
Jasne ze nie znaczy ze tak bylo ;], gdzies mialem wiecej skanow jednak nie do samego wieku 17 tylko 16(tak mi sie kojarzy jakis rajtar) jednak znalesc ich nie moge teraz...
Samego pancernego jednak ladnie prezentujacego sie w tym nie widzialem(chyba ze przyjmiemy ze taka rekawice ma ten na obrazie, jest to prawdopodobne choc nie widac jej za dokladnie).
Tak czy inaczej fajna rzecz bo lokiec chroni, tylko nie wiem czy na tyle wygodna zeby operowac szabla z gracja i finezja( nam przeciez wrodzona smile.gif )
freescotland
Te rêkawice to typowe rekawice z przezprojonym zarekawiem. Widzia³em takie cos kilka juz razy. Od XVI wieku.
pepson
A co do misiurki oto fragment:

"W³o¿y³em hajdawery aksamitne, bufiaste, buty safijanowe ¿ó³te, ¿upan cynamonowy z sukna dobrego, na to kaftan z ³osiej skóry i pancerz z pasem a ³adownic± przy pasie. Na g³owê, na myckê z filcu, nadzia³em misiurkê. Do pasam przytroczy³ szablê na d³ugich z jedwabiu rapciach, ³ubie a ko³czan."

B³±¿eja Siennickiego Diariusz z wojny szwedzkiej" Bohdan Królikowski s.32

Kole¶ tak siê stroi³, gdy pierwszy raz stawa³ pod chor±gwi, aby godnie siê zaprezentowaæ
Sasha
Witam
robie misiurke i szukam i szukam kó³eczek 6 mm czy ktos ma moze pare kilo na sprzedaz bad zna kogos kto je robi ??
i szukam tez 8mm oczynk ;( na koczuge
Spvrivs Decivs Darivs
Nie wiem czy to odpowiedni dzia³, ale...

Je¶li mogê co¶ zasugerowaæ- proponuje wykonaæ zarówno kolczugê jak i oplecenie do misiurki z drutu nieocynkowanego. Ocynk (pomijaj±c wzglêdy historyczne, bo to i tak kwestia pewnego kompromisu) prezentuje siê nieciekawie- jest ja¶niejszy od innych rodzajów drutu, co powoduje i¿ wygl±da jak plastik czy aluminium. Sam mam kolczugê z drutu ocynkowanego i bêdê stara³ siê pozbyæ jej jak najszybciej smile.gif

A je¶li chodzi o kupno kó³ek. Wrodzona intuicja, podpowiada mi ¿e na allegro, na pewno co¶ siê znajdzie.

Pozdrawiam!
Sasha
w³a¶nie problem polega na tym ze na allegro niema kó³eczek 6mm
a 8 mm ocynk kupuje bo niestety kupilem bardzo tanio i przez moja nieuwage kolczuge z ocynkiem angsad.gif sta³o sie, i potrzebuje ja troche przed³u¿yc
Piotr Czy¿
Witam
Samodzielne zrobienie kó³ek na misiurkê nie jest wielk± filozofi±. Du¿ym problemem jest zrobienie kó³ek do nitowania
Od dawna sami je krêcimy. Je¶li zechcesz s³u¿ê rad± oczywi¶cie na PW
Kó³ka o ¶rednicy 6mm wg mnie bêd± ciut za ma³e, w zupe³no¶ci wystarcz± 7, a i z prêtem do krêcenia kó³ek jest du¿o ³atwiej, wystarczy prêt z typowego drewnianego okna, ma on w³a¶nie 7 mm.
Pozdrawiam
igorusis
Pare przykladow misiurek

Mam nadzieje, ze osoba, ktora skopiowala mi te zdjecia nie bedzie mi miala za zle ze je rozpowszechniam.
Sasha
Witam:)
misiurka juz jest gotowa:)
tylko zostaje problem wypychu .. macie moze jakies zdjecia orgina³ów ??
Lyho
CYTAT(Kali @ 15:50 12.04.2005) *
No moze i faktycznie ta cylindrowata to ewentualnie amortyzowalaby strzaly proste na glowe. Ale to co widac pod misiurka czy tez na zdjeciu od Pepsona(ze sie posluze linkiem od niego) http://www.xvii.tylkotu.pl/j/46.html nie wyglada na zwykla czapke. Nie wiem mi sie kojazy to z tymi plemnikami co pod helm sie nosi

Witam
A ci nikt nie wiedze jak ta czapka pod misiurke krojena, jak ona wygladae?

P.S. Excuse me for my Polish language, I from Kyiv (Ukraine).
Kretus
Witam.
Debiutujê na tym forum oczywi¶cie pytaniem. Z góry mówiê, ¿e u¿y³em funkcji "szukaj".
Czy kto¶ jest w stanie udzieliæ pewnej odpowiedzi na pytanie w jakim okresie na ziemiach "polskich" pojawi³y siê pierwsze misiurki ?
Po przeszukiwaniu sieci mam ju¿ mêtlik w g³owie i wolê nie polegaæ na cudoziemskich danych z internetu.
Lestek
CYTAT(Kretus @ 23:54 05.11.2007) *
Witam.
Debiutujê na tym forum oczywi¶cie pytaniem. Z góry mówiê, ¿e u¿y³em funkcji "szukaj".
Czy kto¶ jest w stanie udzieliæ pewnej odpowiedzi na pytanie w jakim okresie na ziemiach "polskich" pojawi³y siê pierwsze misiurki ?
Po przeszukiwaniu sieci mam ju¿ mêtlik w g³owie i wolê nie polegaæ na cudoziemskich danych z internetu.

XVI wiek. ¯le szukasz ;> Zobacz choæby tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Misiurka
Kretus
Heh, nie ufam wikipedii bezgranicznie. Rosyjskim stronom o pancerzach te¿ nie smile.gif
Nawet sobie trudu nieco zada³em i do ¯ygulskiego zajrza³em. XVI wiek to kupa czasu - i Orsza, i pierwsza Cecora. Interesuje mnie raczej czy kto¶ mo¿e natkn±³ siê na pierwsze wspomnienie w ¼ród³ach, jakie¶ uszczegó³owienie, itp.
Bo jako¶ tak ¶miesznie wysz³o, ¿e interesujê siê raczej pó¼nym ¶redniowieczem i renesansem a sta³em siê w³a¶cicielem niezgorszej misiury, i chcia³bym wiedzieæ od jakiej daty w niej paradowaæ mogê na drwiny siê nie nara¿aj±c.
Lestek
akurat te dane z wikipedi sa prawie ¿ywcem wziête z "1000 s³ów o broni bia³ej" Kwa¶niewicza
W Polskiej technice wojskowej do 1500 roku s³owa nie ma o misiurce na terenie Polski do wy¿ej wspomnianej daty. Najwcze¶niejsz± wzmiankê znalaz³em w li¶cie z czasów Wazy z pocz±tku XVII wieku dla Rotmistrzów gdzie s± opisani pancerni w misiurkach.
Je¿eli chcesz u¿ywaæ j± w pó¼nym ¶redniowieczu to pozostaje Ci tylko Odtwarzanie Turka
Kretus
Dziêkujê bardzo za okazan± pomoc.
Rzeczywi¶cie, przypominam sobie teraz o tych listach przypowiednich dla rotmistrzów.
Zbisurmaniæ siê nie dam !
Dobrobor
A czy zna kto¶ wymiary jakiej¶ zachowanej misiurki chodzi mi g³ownie o obwód i g³êboko¶æ?
Lestek
CYTAT(Dobrobor @ 22:19 18.11.2008) *
A czy zna kto¶ wymiary jakiej¶ zachowanej misiurki chodzi mi g³ownie o obwód i g³êboko¶æ?

Proponuje wizytê w Muzeum Wojska Polskiego i rozmowê z kustoszem ;>
Dobrobor
[Proponuje wizytê w Muzeum Wojska Polskiego i rozmowê z kustoszem ;>]

Pomys³ przyznam super tylko ¿e do muzeum wojska mam spory kawa³ek drogi, ale dziêki za podpowieæ smile.gif
Lestek
Jak bêdê to zmierzê, ostatnio mia³em okazje podziwiaæ misiurkê z prywatnej kolekcji, prawdopodobnie bliski wschód XIX w. ale zak³adam ¿e od naszych z XVII du¿o siê nie ró¿ni³y, mia³a 14 cm ¶rednicy
Owczar
Szanowni panowie, czy denko o ¶rednicy 22 cm bêdzie jak najbardziej w porz±dku ?
Kali
Tak, rozmiar ¶wietny jak na talerz albo denko garnka, w którym gotowaæ bêdziesz kasze smile.gif
Nigdy nie spotka³em sie a¿ tak ogromnym rozmiarem. Te zachowane maj± ok 15-16cm. Pewnie poszukaæ to znalaz³oby siê ciut wiêksze ale nie a¿ tak...
Laser
Czy kto¶ mo¿e mi pomóc z wymoszczeniem do misiurki. Potrzebujê wszelkiej pomocy przy wygl±dzie / kroju. Szuka³em, ale mam problem znale¼æ cokolwiek.

Interesuje mnie:
- materia³,
- przepikowanie (tak czy nie; jakie?),
- sposób mocowania do misiurki,
- praktyczno¶æ (czy nie zsuwa siê z g³owy)
- no i oczywi¶cie bezpieczeñstwo (w razie mniej lub bardziej przypadkowego kontaktu z szabelk± ;-))

Je¿eli kto¶ by chcia³ siê podzieliæ do¶wiadczeniami bêdê wdziêczny.

Pozdrawiam
Parufka
Nie ma ¿adnych informacji ¼ród³owych na ten temat. Nie zachowa³a siê ¿adna "czapeczka" zak³adana pod misiurkê. mamy tylko same misiurki wiêc jedyne co mo¿esz to improwizowaæ jak wszyscy smile.gif .
Kali
Ja swoj± czapeczkê uszy³em na podstawie tej co jest w MWP - dwie warstwy grubego sukna przeszyte i przyszyte do ogniw. Dodatkowo pasek z klamerk± do zapiêcia pod brod± i dzia³a.
Laser
A jeste¶ spieszony czy konny te¿?
AndrzejM
Czo³em, tak jak pisa³ Parufka - nie ma w naszym kraju ani jednego dostêpnego egzemplarza oryginalnej mycki pod misiurkê, to co jest na manekinach pancernych w MWP to pochodz±ce z lat 70-tych XXw. impresje pracowników Muzeum. Tym niemniej po zaopatrzeniu w pasek pod brod± (jak napisa³ Kali), a zw³aszcza taki, który tak¿e opiera siê na potylicy - patent dzia³a: misiurka siedzi pewnie na g³owie.
Sprawdzone w warunkach bojowych, konno.
Pozdrawiam, AM.

Laser
Dziêkujê wszystkim za porady. Szkoda, ¿e nic siê nie zachowa³o. To wyja¶nia fakt, ¿e mia³em problem ze znalezieniem czegokolwiek.
Saqr
Rozmiary zachowane faktycznie s± mniejsze ...rozmiar 22 cm to faktycznie za srogi ...
Na drugie dok³adnie taki ma³y rozmiar czy aby nie jest za ma³y przy obecnej wielko¶ci ludków ??
W ogromnej wiêkszo¶ci wypadków reszty uzbrojenia ochronnego w muzeach i magazynach nie da rady na siebie za³o¿yæ gdy¿ jest ono po prostu za ma³e smile.gif ..
Wiêc ??
snajpher
Witam. Ja z zupe³nie innej beczki. Czy wiadomo co¶ szanownej braci o elementach zdobniczych noszonych przy misiurkach np. lisia kita etc.?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.