Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szabeltas - z czym to je¶æ?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XIX wieku
Danesz
Czo³em !!!
Na Napoleonistyce siê nie znam ( a je¿eli ju¿, to tylko tyle co z £ysiaka cool.gif ), ale nie bardzo wiedzia³em gdzie ten topic umie¶ciæ, wiêc proszê mnie nie linczowaæ je¿eli kto¶ bêdzie mia³ zastrze¿enia co do umiejscowienia tego postu mad.gif . Mianowicie chodzi mi o co¶ tajemniczo zwane "szabeltasem". Mniej wiêcej wiem jak takowe co¶ wygl±da i do czego s³u¿y ( a tak¿e z czym by³o w garniturze bum.gif ), ale nie mam bladozielonego pojêcia kiedy siê ów praprzodek podoficersko - oficerskiego mapnika ( jak to wygl±da to wiem gdy¿ u¿ywa³em przez mniej wiêcej rok devil.gif ) pojawi³ w naszych okolicach. Oczywi¶cie jak to zwykle w takich przypadkach bywa, mile widziane rysunki tudzie¿ skany i opisy .
Z góry Panom dziêkujê i pozdrawiam
Horhe
Temat trafiony w dobre miejsce i Daneszu nie masz co sie stresowac
Je¶li chodzi o szabeltasy,to jestem pewien, ¿e ju¿ w drugiej po³owie XVIII wieku u nas siê pojawi³y.Mo¿liwe,¿e przysz³o to do nas z Saksonii,ale to tylko gdybaniei.Ciê¿ko znale¼æ zród³o sk±d to do nas przywedrowa³o shocked.gif
W za³±czniku kilka or³ów z polskich szabeltasów z drugiej po³owy XVIII wieku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.