Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Venedel z policzkami
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
nieczar
Czy kto¶ wie mo¿e gdzie mog³bym znale¼æ szczegó³owy opis konstrukcji(zw³aszcza dzwonu) helmu z zal±cznika? Moze ma ktos fotki bardzo dobrej, ale naprawde wiernej rekonstrukcji?

Pozdrawiam
Robert £aziñski
Nieczarze, zajrzyj na stronê
He³m vendel 14 to chyba mniej wiêcej to o co Ci chodzi.
http://www.missouri.edu/~rls555/SCA/resear...rch/helms/V.htm
Sigurd
Pewnie te fotki widzia³e¶, ale lepszej repliki chyba nie znajdziesz.
nieczar
wielkie dziêki ,wla¶nie o to mi chodzi³o

pozdrawiam
Wotawa
Strona podana przez Roberta £aziñskiego jest boska. gdzie¶ tam jest link do tego s³ynnego he³mu niemieckiego z II Wojny ¦wiatowej, branego swego czasu za wikiñski. Polecam, rozlu¼niaj±ca ciekawostka.

Niestety nie maj± tam chyba reszty elementó z grobów, a przyda³o by siê, bo dobrze by by³o do wendelskich he³mów dobraæ co¶ wednelskiego z uzbrojenia.
Harald Wilczeserce
Witam

To i ja dorzuce swoje 3 grosze, mysle, ze to fotki sie przydadza panu kowalowi, sa bardzo dobrej jakosci i pokazuja detale, ktorych na normalnych fotkach nie widac. Troche sie naszukalem w katalogu ale mysle, ze bylo warto.

pozd.

Hari
Harald Wilczeserce
Witam

To teraz wrzuce prawdziwe fotki detali tych chelmow, tylko usiadzcie dobrze i trzymajcie sie mocno bo mozna spasc z krzesla z wrazenia bigsmile2.gif .

Chelm ten dokladnie nazywa sie Vendel XIV i znaleziony zostal w kosciele w Vendel w Szwecj.

Oto zdjecia.

Generalnie to tych chelmikow jest troche i sa na prawde bardzo ladne. Dziwi mnie tylko ze ten XIV jest popularniejszy od Vendel I, ktory jest wedlug mnie o wiele ladniejszy - Fotka o nazwie Vendel5.

pozdrawiam

Hari
Niels
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ czy taki che³m jest historyczny, podobno to jaki¶ rodzaj che³mu z Vendel ale nigdzie nie znalaz³em takiego typu, i jeszcze czy vendele wystêpowa³y z kolcz±?
nieczar
ludkowie mili helm piszemy przez "h"

a co do helmu z fotek to jak mocno sie przymknie oczy zarys przypomina typ powszechnie wystepujacy w europie 7-8 w a i na terenie tzw.
Rusi rowniez,
tylko ze byly to helmy zebrowe lub ich warianty
Hogger
Hilsen.

Mam pytanie co do vendela XIV. Jak± "d³ugo¶æ" powinny mieæ te policzki? Czy tak±, by chroniæ ¿uchwê i boki twarzy, czy tak jak na zdjêciach od Sigurda ³±czyæ siê pod brod± tak, by dolna czê¶æ twarzy by³a odkryta?
Widzia³em he³m Ottara z Vinlandu i jak dla mnie te policzki s± zbyt za d³ugie.
Mêczy mnie ten drobny problem konstrukcyjny i proszê o wyja¶nienie znawców w tej kwestii.
Za wszelkie odpowiedzi dziêkujê.
Sigurd
Ze zdjêæ wynika, ¿e orygina³ te¿ mia³ zbyt d³ugie policzki - ten, kto go nosi³ musia³by mieæ koñsk± twarz - ale to tylko moje zdanie. Dla porównania podajê fotkê orygina³u i he³m Ottara wykonany przez Mardinusa ( bez zdobieñ ) - oba he³my wydaja siê mieæ podobne proporcje d³ugo¶ci.

Na marginesie: Ottar nie jest z Vinlandu tylko z Jomsborga.
Hogger
Dziêki Sigurd i sorki za pomy³kê :-)

Czyli jak wykombinujê cos pomiêdzy to nie bêdzie zarzutów o niehistoryczno¶æ mam nadziejê. Chocia¿ te dwa wcze¶niej umieszczone przez Ciebie Sigurd zdjêcia jednak maj± swój smaczek (he³m na nich). Mo¿e to przez te zarombiste zdobienia..hehehehe.
Sigurd
Maj± smaczek Hogger, oj maj±, to chyba jedyna taka replika na ¶wiecie ( jak kto¶ widzia³ lepsze niech mówi ) bêd±ca w posiadaniu Germañców :-).
nieczar
z moich wyliczen wynika ,ta nisko opuszczona dolna czesc policzkow miala za zadanie
chronic gardlo,
stad takie proporcje
Thorvald
Ja z kolei zauwazylem, ze dzwony helmow sie troche roznia. Mianowicie na zdjeciu Ottara dzwon jest tak jakby wydluzony w gore przez co ma bardziej szpiczasty wizerunek, a na tych zdjeciach z wykopanych helmow, dzwon jest okragly.
Ja byc moze bede chcial przerabiac swojego nosala na takiego Vendela i wlasnie mam identyczny... no moze podobny dzwon do helmu Ottara i zastanawiam sie czy nie bedzie to dziwnie wygladac, bo na tych wszystkich fotkach oraz innych, ktore widzialem z helmami vendelskimi nie widzialem takiego typu dzwonu.
Oczywiscie nie twierdze, ze helm jest od razu do bani czy niehistoryczny ;). Nawet jakby dzwon byl nie ten tego, to przeciez zasady mozna lekko nagiac, prawda ? :P.
Sigurd
Taki kszta³ dzwonu w he³mie Ottara jest niestety wynikiem niedoskona³o¶ci kunsztu Mardinusa, który prawie wszystkie wczesne he³my klepie w ten sposób anger.gif - jako ¿ebrowe ale za taka cenê nie wymagajmy idea³u dunno.gif
Thorvald
CYTAT(Sigurd)
Taki kszta³ dzwonu w he³mie Ottara jest niestety wynikiem niedoskona³o¶ci kunsztu Mardinusa, który prawie wszystkie wczesne he³my klepie w ten sposób anger.gif - jako ¿ebrowe ale za taka cenê nie wymagajmy idea³u  :-?

Rozumiem:).
Przeciez sie nie czepiam tylko napisalem swoje spostrzezenia - to takie moje wytlumaczenie, zebym kiedys nie szedl ulica i nie dostal siekiera w plecy oraz uslyszal "to za helm Ottara" smile.gif.
nieczar
witam, oto efekt mojej pracy na temat "venedel z policzkami", jest to oczywiscie wersja
jeszcze daleka od orygina³u ,jest uproszczona, bylo to podyktowane cena

oczywiscie helm posiada oslone karku z blaszek ,ale na tych zdjeciach ich nie ma,
aktualizacje bedzie mozna wkrotce zobaczyc na www.nieczar.civ.pl

nie mniej jednak, poprosze o opinie
Sigurd
Dla mnie bomba Nieczar, wiêcej zdobieñ i by³by prawie idea³.

Gratulacje !
Gere
Na pracie Freja! podoba mi sie..ile kosztuje...me wants some... devil.gif
nieczar
niestety ,ale w tym miejscu nie moge podawac cen i dzialac handlowo,
zainteresowanych prosze o kontakt na priva lub meilowo
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.