Od kiedy uzywane byly tarczki opachowe, takie okragle kawalki blachy miedzy naramiennikami a kirysem, czy inna zbroja ?? I do jakiego rodzaju naramiennikow pasowlyby one ??
Je¶li o tarczkach to i ja mam pytanie :
przy niektórych na³okcicach i nakolannikach "li¶cie" maja kszta³t tarczek (bardzo eleganckie). W jaki okresie tego typu os³ona mogla wystêpowaæ ?
Pozdrawiam
co do tarczek chroniacych pachy,to pojawily sie one wraz z pelnym pancerzem plytowym,jako ochrona szczelin,czyli w XVw (blizej polowy).Natomiast co do lisci w postaci przyczepianych tarczek,to szweda mi sie po pamieci ikonografia chyba jakos z okolic polowy XIVw (jest to stadium przejsciowe,miedzy wczesniejsza sama miska,a pozniejszymi lisciami wykuwanymi z tej samej czesci co miska).
To tak na poczekaniu,z tego co pamietam
Odnoscie dokladniejszych danych,moze niech wypowie sie ktos madrzejszy
bo moja wiedza jest tu dosc ogolna :)
Wyszpera³em takie oto cudo: nagrobek niejakiego lorda Roberta Ferrera Charteley'ego z (uwaga) 1413! Nie potrafie zweryfikowaæ trafno¶ci wydatowania. Chocia¿ zdaje mi siê, ¿e pozosta³e elementy uzbrojenia pasuj± na pocz±tek XV.
Postaæ na nagrobku ma wyra¼ne tarczki opachowe i ³adne ochrony stawów ³okciowych do kompletu.
datowanie pewnie jest ok bo na 1415 mam kilka przykladow a po tym roku to juz zasyp
dla przykladu co sie dzieje juz w latach 20 z naramiennikami
tylko pamietajmy ze to Francja i Anglia u nas to moze byc roznie
ma tkos moze doswiadczenia jak ta tarczka jest mocowana do naramiennikow ??? jakis przyklad poparty nie rycina ale zdjeciem ??
Tarczka taka jest mocowana w taki sposób, i¿ jest przysznurowana do kawa³ka skóry przynitowanego do naramiennika. Wydaje siê równie¿ mo¿liwe analogiczne wi±zanie do kawa³ka skóry przy napier¶niku, chocia¿ na to nie mam potwierdzenia. Przyk³ad na pierwsz± opcjê poni¿ej.
Pozdrawiam
CYTAT(Almaric)
Tarczka taka jest mocowana w taki sposób, i¿ jest przysznurowana do kawa³ka skóry przynitowanego do naramiennika.
a czy podobny patent mozna zastosowac przy lokciach (i ewentualnie kolanach) z tarczkami zamiast lisci? bo jednak wyklepanie takiego mocowania jak robi chotomiarz przewyzsza mnie o pare stopni zaawansowania ;]
Jak widaæ tarczki by³y nie tylko okr±g³e
sir Symon Felbrygge 1417
CYTAT
a czy podobny patent mozna zastosowac przy lokciach (i ewentualnie kolanach) z tarczkami zamiast lisci? bo jednak wyklepanie takiego mocowania jak robi chotomiarz przewyzsza mnie o pare stopni zaawansowania ;]
bardzo proszê
CYTAT(Robert Diabe³)
CYTAT
bardzo proszê
dzieki bardzo, ale to, ze tarczki ogolnie moga byc przy lokciach, to wiem, ale czy moga byc tak MOCOWANE jak te opachowe?
i czy przy kolanach tez moga sie znalezc, czy tam to juz tylko liscie?
Z tego co siê orientuje i widzia³em na "orgina³ach" to "tarczki" przy ³okciach i kolanach s± po prostu okr±g³ym modelem li¶cia no i s± zintegrowane z reszt± na³okietnika b±d¼ nakolannika. Zreszt± przysznurowanie tarczki w takim miejscu raczej nie spe³nia³oby swojej roli - przy naramienniku tarczka taka chroni pachê przy unoszeniu rêki a np. przy na³okcicy przysznurowana w charakterze li¶cia ods³ania³aby raczej zgiêcie rêki przy ruchu. A w przypadku drugiego zdjêcia zamieszczonego przez Roberta jest to wcze¶niejsze (po³owa XIV w) rozwi±zanie gdzie tarczka przy ³okciu spe³nia rolê na³okcicy i faktycznie mo¿e byæ przysznurowana bezpo¶rednio do pikowañca.
CYTAT(Almaric)
Z tego co siê orientuje i widzia³em na "orgina³ach" to "tarczki" przy ³okciach i kolanach s± po prostu okr±g³ym modelem li¶cia no i s± zintegrowane z reszt± na³okietnika b±d¼ nakolannika.
czy przez 'oryginaly' rozumiesz rzezby i wykopki?
wiem, ze to zaden dowod, bo polscy platnerze czasem ciekawe rzeczy wyprawiaja, ale chotomiarz produkuje nalokcice z odczepiana tarczka - na samej misce jest 'uszko' a tarczka ma dziurke przez ktora owo uszko przechodzi i jest blokowane przed wypadnieciem przy pomocy 'szpilki'...
CYTAT(Almaric)
A w przypadku drugiego zdjêcia zamieszczonego przez Roberta jest to wcze¶niejsze (po³owa XIV w) rozwi±zanie gdzie tarczka przy ³okciu spe³nia rolê na³okcicy i faktycznie mo¿e byæ przysznurowana bezpo¶rednio do pikowañca.
SAME tarczki, sznurowane do przeszywy sa true? BEZ miski na lokiec?
chlorella, musze sie doksztalcic...
CYTAT
tak
CYTAT
wiem, ze to zaden dowod, bo polscy platnerze czasem ciekawe rzeczy wyprawiaja, ale chotomiarz produkuje nalokcice z odczepiana tarczka - na samej misce jest 'uszko' a tarczka ma dziurke przez ktora owo uszko przechodzi i jest blokowane przed wypadnieciem przy pomocy 'szpilki'...
No patent jest sensowny bo ja ca³y czas my¶la³em o sznurowanej tarczce, takie zamocowanie tarczki jak opisujesz jest analogiczne do tego jak mocowane by³y czasem elementy wzmacniaj±ce w pó¼niejszych zbrojach turniejowych, wiêc sposób jest historyczny ale nie wiem jak jest z jego zastosowaniem przed XV wiekiem bo po prostu czego¶ takiego nie widzia³em - wiêc nie bêdê wyrokowa³ czy by³o czy nie by³o
Mo¿e kto¶ wie to siê wypowie.
A co do samych tarczek wi±zanych do pikowañca to patrz zdjêcie w za³±czniku ( co prawda akurat jest cieñ na ³okciu ale powinno byæ widaæ)
Przepraszam ktry to rok i skad pochodzi ten nagrobek
wyglada na dosc wczesny patent
CYTAT(Almaric)
CYTAT
tak
to ja bym poprosil jakies zdjecia tych rzezb i wykopkow, najlepiej na maila -> watman MAUPKA interia.pl
CYTAT
CYTAT
No patent jest sensowny bo ja ca³y czas my¶la³em o sznurowanej tarczce, takie zamocowanie tarczki jak opisujesz jest analogiczne do tego jak mocowane by³y czasem elementy wzmacniaj±ce w pó¼niejszych zbrojach turniejowych, wiêc sposób jest historyczny ale nie wiem jak jest z jego zastosowaniem przed XV wiekiem bo po prostu czego¶ takiego nie widzia³em - wiêc nie bêdê wyrokowa³ czy by³o czy nie by³o
Mo¿e kto¶ wie to siê wypowie.
ok, kapuje - w takim razie tez poczekam... a czy przynitowanie tarczek do misek nalokcic to jest jakas opcja?
CYTAT
A co do samych tarczek wi±zanych do pikowañca to patrz zdjêcie w za³±czniku ( co prawda akurat jest cieñ na ³okciu ale powinno byæ widaæ)
to wyglada na wczesniejsze - nie tarczka, tylko prosta miska jako nalokcica...
ale ja sie tam nie znam ;]
Nagrobek jest w³oski, a dok³adniej z Neapolu. Jest to p³yta nagrobna niejakiego Nicola Merlotti datowana na 1358. (przynajmniej tak jest napisane w ksi±¿ce)
CYTAT
to wyglada na wczesniejsze - nie tarczka, tylko prosta miska jako nalokcica...
ale ja sie tam nie znam ;]
Mniejsza o nomenklaturê, jest to okr±g³y kawa³ek blachy chroni±cy ³okieæ i przywi±zany do pikowañca, czyli de facto prosta na³okcica.
Bardziej jednak podci±ga³bym to pod tarczkê ni¿ pod miskê, gdy¿ element znajduje siê bardziej z boku rêki ni¿ z ty³u (tak jak na tym obrazku poni¿ej)
PS @ Watman podaj datowanie jakie by Ciê interesowa³o to postaram siê znale¼æ jakie¶ dok³adne zdj±tka i pode¶le na priv.
CYTAT(Almaric)
Mniejsza o nomenklaturê, jest to okr±g³y kawa³ek blachy chroni±cy ³okieæ i przywi±zany do pikowañca, czyli de facto prosta na³okcica.
Bardziej jednak podci±ga³bym to pod tarczkê ni¿ pod miskê, gdy¿ element znajduje siê bardziej z boku rêki ni¿ z ty³u (tak jak na tym obrazku poni¿ej)
no ja bym dal miche, bo jest wypuklym na zewnatrz :P
CYTAT
PS @ Watman podaj datowanie jakie by Ciê interesowa³o to postaram siê znale¼æ jakie¶ dok³adne zdj±tka i pode¶le na priv.
przelom xiv/xv, najlepiej cos, co nie bedzie strasznie zapoznione na 1410 na slasku (nie ciagnie mnie na rycerza, raczej na szeregowego sbrojnego) :]
a jak ma sie stosowanie takich tarczek w latach 1420-1435 ( okres wojen husyckich)
czy pasuja jeszcze na ten okres, a jesli nie to jaki inny patent zastosowac dla takiej samej ochrony ??
pasuja jak najbardziej
ogladnij pozniejsze zbroje chocby gotyki sporo tam tarczek
oczywiscie mowie o tych chroniacych pache nie lokiec bo to nieopachowa juz tylko tamat poboczny i wogole
ale takie przy naramiennikach jak najbardziej oki
CYTAT(Almaric)
Z tego co siê orientuje i widzia³em na "orgina³ach" to "tarczki" przy ³okciach i kolanach s± po prostu okr±g³ym modelem li¶cia no i s± zintegrowane z reszt± na³okietnika b±d¼ nakolannika.
-> prosze bardzo <- - tarczki DOWIAZYWANE do nalokietnikow :D
ide wyklupywac :D
Mo¿e bardziej turniejowa forma i bli¿ej 1500 ni¿ 1450.
Zarêkawie jest zintegrowane z rêkawic±... kojarzê takie rozwi±zanie z pó¼nych zbroi np Gaudenza von Matsch z Churburga (oko³o 1490 wykonana)
Hm... a po czym wnosisz ¿e bardziej 1500 ni¿ 1450? Po zintegrowaniu rêkawicy z zarêkawiem, czy chodzi o ogólny kszta³t (który mi wydaje siê niezbyt pó¼ny).
CYTAT(Borg @ 09:13 23.11.2009)
Kwestia zarêkawia.
Móg³by¶ szerzej?
Zarêkawia zintegrowane z rêkawic± to raczej koniec XV wieku, lata 90te i pó¼niej XVI wiek... Owszem wcze¶niej nie mo¿na wykluczyæ rêkawic z d³ugim mankietem, przy których gorzej uzbrojeni nie nosili zarêkawi tylko od razu na³okcice. Lecz ten konkretny przyk³ad to raczej fullwypas, wiêc ta wersja odpada.
Aha, to¶my siê nie zrozumieli
. Gdybym zrobi³ takie os³ony r±k, bez zintegrowanej rêkawicy, koñcz±ce siê normalnie - na nadgarstku, to móg³bym utrzymywaæ ¿e datowane s± na, dajmy na to, 1470 i inspirowane w/w zabytkiem?
Czy mo¿e jaki¶ inny element jeszcze je tak datuje? Bo przyznam szczerze bardzo mi siê sposoba³y, szczególnie i¿ nie s± w ogóle zdobione (nawet ¿adnego kanelowania, ani nic).
Witam.
Szukam nagrobków z I po³ XVw. przedstawiaj±cych tarczki opachowe.
Pozdrawiam Malwina.
CYTAT(Malwina z Wejherowa @ 15:07 03.03.2012)
Witam.
Szukam nagrobków z I po³ XVw. przedstawiaj±cych tarczki opachowe.
Pozdrawiam Malwina.
Pytanie na jaki obszar szukasz i dok³adniejsze lata, bo na pierwsz± po³owê XVtki to pad³o tu ju¿ kilka przyk³adów. Zapodam za chwilê to, co znajdê.
A tym czasem: Natkn±³em siê na kilka nagrobków z dwiema plakietkami na piersi/w okolicach obojczyka - pomó¿cie, czy s± to badgesy, czy inne ozdoby, czy dopatrywaæ siê w tym czego¶ wiêcej? Jeden z przyk³adów:
Eberhard I Von der Mark (1308) Niemcy
http://www.themcs.org/armour/knights/Germa...0small%2022.JPGA no i w³a¶nie, a tutaj? Tarczki, czy naramki? (Jest takich przyk³adów kilka) Wygl±da raczej na zwyk³e miskowe naramki, prawda?
http://www.themcs.org/armour/photos/Pebmar...alph%201323.jpg Nagrobek niejakiego Williama Fitzralph, z 1323 roku, lub tutaj
http://www.themcs.org/armour/photos/2005%2...201327%2007.jpg nagrobek Johna d'Abernon, z 1327
EDIT: Oto s± nagrobki z wczesnej XVtki:
http://www.themcs.org/armour/photos/All%20...201400%2005.jpg http://www.themcs.org/armour/photos/All%20...201400%2004.jpgOba bodaj¿e z terenów Anglii. Pytanie jak szybko mog³o to przewêdrowaæ do Polski. My¶licie, ¿e w 10 lat da³o radê?
Tutaj równie¿ Anglia, rok 1416
http://www.themcs.org/armour/knights/Longf...small%20533.JPG
Eberhard von Mark nie ma tarczek. To herb.
A masz w Polsce przedstawienia, ¿e pytasz czy da³o radê przywêdrowaæ?
CYTAT(Borg @ 07:50 18.04.2012)
Eberhard von Mark nie ma tarczek. To herb.
A masz w Polsce przedstawienia, ¿e pytasz czy da³o radê przywêdrowaæ?
Nie mam, dlatego pytam. Nie znalaz³em jeszcze. Poza tym nie wszystko zawsze jest przedstawione chyba? Nie wszystko siê zachowa³o, nie wszystko odkopali¶my. Wydaje mi siê, ¿e gdyby kto¶ znalaz³ jakie¶ rachunki/umowy z tego okresu potwierdzaj±ce import - wtedy nie by³oby przeszkód ¿eby kto¶ bogatszy siê z tym nosi³. Ja niczym takim nie dysponujê, mo¿e kto¶ siê spotka³?
Poza tym pytam, bo to chyba mniej wiêcej w tym okresie polska nadrabia³a straty do zachodu, nie mylê siê? Oczywi¶cie mogê, nie znam szczegó³ów co dok³adnie nadrabiali¶my.
Ponad to znalaz³em co¶ takiego:
http://www.bildindex.de/bilder/fm1456598a.jpgPonoæ datowane na 1387, Niemcy- Boxberg, Baden-Württemberg. Nie wiem tylko, czy datowanie pasuje, zbroja pana po ¶rodku wygl±da troszkê pó¼nawo...
A pan obok stoj±cy w psim pysku to zdaje siê rok 1400. Gdzie¶ ju¿ o tym tu by³o.
Pan w psim pysku to Eckard von Rosenberg - 1387
Z tarczkami Ulrich II von Rosenberg - 1464
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.