Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pó³toraki w Lublinie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stanis³aw ¯órawski
Kurs walki d³ugim mieczem dla pocz±tkuj±ych. Zacz±³ siê ju¿ tydzieñ temu, ale zapisani chêtni nie przyszli. Có¿, trudno co¶ doceniæ, gdy to jest za darmo.

Prowadziæ go bêdzie g³ównie Bogumi³ Chruszczewski walcz±cy t± broni± chyba z 9 lat. Miejscem treningów jest XXI L.O. w Lublinie, ul. Krzywa 6. Odbywaj± siê cotygodniowo w soboty o 12.00. Wymagany wiek 15-25 lat.

Wszystkie chêtne osoby - nie koniecznie dzia³aj±ce w RR - serdecznie zapraszamy i prosimy o kontakt.

P.S. Miecze treningowe ju¿ s±, wymagane s± tylko buty sportowe na zmianê. Nie ka¿emy siê przebieraæ w ¿adne kolorowe ³aszki, nie wymy¶lamy stopni hierarchii i nie jeste¶my z ARMY :) (a szkoda).
Solitaire
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski)
Wymagany wiek 15-25 lat.

To starsi nie mog±? :o
Friese
hmmm..wedlog czego ta "nauka" ma przebiegac?traktaty?

ile osob juz macie?

Friese szczerba.gif
Stanis³aw ¯órawski
CYTAT(Solitaire)
To starsi nie mog±?

Tak, czasami starsi ju¿ nie mog±.
Jarek Przyby³o
Eeee, wiêcej szacuneczku dla starszych, bo oni mog± bic.gif bum.gif , nawet na tzw. pó³toraki.

PZDR

Jarek P.
Jakub z Bielska
S³uchajcie Jarka, bo jeszcze siê roze¼li i bêd± problemy szczerba.gif bum.gif
Stanis³aw ¯órawski
Ooo, na pó³toraki... To mo¿e byæ ciekawe.
Stanis³aw ¯órawski
Górna granica wieku bierze siê st±d, ¿e taki a nie inny fudusz finansuje te warsztaty. Jest zorientowany na m³odzie¿. Jak przyjdzie kto¶ starszy, to siê nikt nie obrazi, niemniej formalnie nie bêdzie on bra³ udzia³u i nam to niewiele pomo¿e.

Traktaty bêd± wykorzystane na pewno, ale nie od razu. Jak wspomnia³em, to jest kurs dla pocz±tkuj±cych. Teraz jakich¶ zbiæ nie bêdziemy robiæ, bo siê ludzie pozabijaj±. A podstaw, to o ile wiem w traktatach nie ma.

Ale rozumiem, sk±d pytanie o podstawy "nauki". "Co to za facet, co nas by mai³ uczyæ", tak? Samo nazwisko Chruszczewski ju¿ nie wystarcza? ¯artujê. To porz±dny go¶æ i potrafi siê laæ. Ogl±danie nic nie kosztuje, wiêc zapraszam, sami oceñcie. Nikogo nie bêdê namawia³.

Ludzie, zrozumcie! Macie za darmo kije maski i salê. Co kogo obchodzi instruktor? To by³ tzw. apel. Proszê o wybaczenie, ¿e siê unios³em.

Nie wiem, ile osób. Z reszt± na razie to i tak siê bêdzie zmieniaæ.
Friese
to moglbys napisac ,jak sie tam dostac ze srodmiescia.powiedzmy z placu wolnosci...
jesli moglabym prosic oczywiscie...

Friese.

p.s.z checia ,jesli czas pozwoli przypaletam sie poogladac..a pozniej,kto wie ,kto wie... smile.gif
Stanis³aw ¯órawski
Szko³a jest na Czwartku (jest taka góra nieopodal Podzamcza). Ma purpurowy dach i widaæ j± prawie zewsz±d. Tzw. Biskupiak. Treningi oczywi¶cie na sali.
Z dworca PKP na Podzamcze jedzie 1 i 34. Stamt±d to ju¿ chyba tylko lektyka albo ryksza, bo wej¶æ na w³asnych nogach, to drugi trening.

Aha, zapomnia³em. Telefon do Bugiego w razie dalszych pytañ:
696-356-340

Zapraszam.
Jarek Przyby³o
Mam pytanko, jakich masek u¿ywacie ?
Stanis³aw ¯órawski
To s± maski szermiercze. Maj± os³oniêt± twarz a¿ do obojczyków i grube co¶ tam na górze g³owy. Na kijki z ocieplin± wystarcz±. S± drogie i dopiero ostatnio mieli¶my okazjê je kupiæ. Jak przetestujemy w sparringach, to siê chêtnie podzielê wynikami (je¶li bêdê w stanie).
Jarek Przyby³o
Wczoraj ju¿ od trzeciej osoby s³ysza³em o ochraniaczach g³owy do treningu walki bagnetem i kolb±. Kiedys to stosowano w LWP, z opowie¶ci wynika ¿e dla naszych potrzeb by³oby bardzo przydatne. A mo¿e w Lublinie co¶ siê wam obi³o o uszy na ten temat. My¶my z mieczy z ocieplin± zrezygnowali bo maj±c przekrój okr±³y nie wiadomo gdzie p³az , gdzie ostrze a poza tym miecze nie maj± "po¶lizgu" bardzo wa¿nego przy wielu techniach. Obecnie przy zastosowaniu drewnianych wasterów ARMowych, same maski szermiercze to zdecydowanie za ma³o.

Pozdrawiam

Jarek Przyby³o
Elsiv
1. Czy jako kobieta moge uczestniczyæ?
2. Czy wymagany jest partner do æwiczeñ(bez skojarzeñ szczerba.gif )?
3. Czy mog± uczesniczyæ osoby spoza Lublina(jestem z Zamo¶cia)?
Stanis³aw ¯órawski
Jak siê dobrze oklei, to po¶lizg jest. Mówiê oczywi¶cie o ¶lizganiu siê kijów o siebie. Im mocniej okrêcisz ta¶m±, tym siê te¿ staj± twardsze. Ale s± istotniejsze wady, jasne. Poza wag± i wywa¿eniem (co oczywiste) zmienia siê opór powietrza. Wszystko zupe³nie inaczej chodzi. Ale na pocz±tek wystarczy. Potem, to ju¿ rzadziej siê u¿ywa.
ARMA'owe lagi s± napewno lepsze. Nie s³ysza³em o tych ochraniaczach. Zastanawia³em siê, jak wykorzystaæ kaski robotnicze. Trzebaby do³±czyæ co¶ na twarz i uszy. Kaski s± tanie i dosyæ wytrzyma³e.
Przyznam, ¿e jest to dla mnie nowy temat. Ja siê od pocz±tku bije na ¿elazo, bo jakie¶ wynahody nie by³y mi nigdy potrzebne. Na pokazach, to im pro¶ciej, tym szybciej i dynamiczniej, a na bitwie "techniki" siê nie sprawdzaj±, wa¿niejsza jest gro¼na mina itp.:)
Nigdy nie traktowa³em tego jak sportu. Mo¿e teraz to siê zmieni, bo czujê, ¿e gnu¶niejê.

Co do pytania Elsiv o dziewczyny. Je¶li o mnie chodzi, to nie ma problemu. Zobaczymy, jak to bêdzie ze sparringami, ale to daleka przysz³o¶æ. Jakby Bogu¶ co¶ kwêka³, to powo³aj siê na mnie. Ale nie, nie bêdzie problemów.
Nie wiem, o co Ci chodzi z tymi partnerami. Mam same z³e skojarzenia. Sprecyzuj.
Nie widzê te¿ problemu w tym, ¿e jeste¶ z Zamo¶cia. Lublin to te¿ wiocha. Nie przejmuj siê.
Stanis³aw ¯órawski
Pyta³em Bugiego i on te¿ jest jak najbardziej za dziewczynami. Serdecznie zapraszamy.

Co do masek, to prostujê. S± tylko dwie. Tak wiêc nie we¼miecie ich raczej do domu.
Golden
istnieje toto jeszcze?
Stanis³aw ¯órawski
Nie, w tej chwili treningów nie ma. Chêtnych nie by³o. Nied³ugo wznawiamy: specjalnie dla ch³opaków z AKJu. Tylko musimy zmieniæ godzinê zajêæ. Jak do tego dojdzie, dam znaæ.
Stanis³aw ¯órawski
Od tej soboty wznawiamy: pocz±tek zajêæ o godz. 18.00.

Zapraszam w imieniu Bogumi³a.
Golden
od 18... dla mnie troszki pozno bo ja z Lublina nie jestem... a do któej takowy trening trwa? nie dalo by rady aby sie zaczynal wczesniej? nie wiem jak dla innych ale o 12, jak wczesniej, dla mnie byloby w sam raz, lecz nie ja decyduje....
Stanis³aw ¯órawski
Niestety, nic nie da sie zrobiæ z tym terminem.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.