Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pozne kapaliny -stabilne mocowanie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Pawel ChmurnoOki
Witam
Tak sie wlasnie zastanawiam,jak na sobie zainstalowac pozny kapalin (gleboki,z duzym rondem) tak aby trzymal sie w pelni stabilnie.Oczywiste jest mocowanie pod brode,jednak wydaje mi sie ze to nie wystarczy.Slyszalem ze czasem daje sie z tylu dodatkowy pasek,ktory przypina sie do kolnieza przeszywki coby "nie gaslo swiatlo",tylko sie tak zastanawiam,czy aby czasem w skutek czegos takiego,przy schylaniu czy mocnym strzale w rondo,gdy helm bedzie chcial sie zsunac do przodu,nie wystapi efekt duszenia wlasnym kolniezem.Czy ktos z was stosowal cos takiego?Jesli tak,to jak to dziala w praktyce? (szkoda mi tracic pare godzin roboty na robienie kompletnej wysciolki z dodatkowym paskiem,jesli okaze sie to patent-dusiciel)
a moze macie jeszcze jakies inne koncepcje stabilizacji kapalinu na glowie (dotychczas uzywalem tylko lebki,ta funkcje spelniala tam ciasna wysciolka i czepiec kolczy)
Prosilbym zatem wszystkich "kapaliniarzy" (zwlaszcza pozniejszych) o rady

Z gory dziekuje
-Pawel
Tomaszek
hummmm... ja widzia³em raz wymys³ (proszê wstaæ) Paw³a Mokwy (proszê siadaæ)... a mianowicie:

jeden pasek - w w³asciwie prosto w dó³ w okolicy skroni,
drugi - skosoem w przód - za uchem.

oba przecinaj± sie gdzie¶ tak jako¶ na policzku (w górze) i tu je wszywamy,

a na dole robimy w ten sposób, ¿e oba "paski" koñcz± siê jako 'paski' (nie maj± klamerek)
w klamerki zaopatrzony jest d¿ingiel kszta³tu owalnego (pusty w ¶rodku oczywiscie - zrobiony z paska skórzanego) - z boku ma dwie klamerki. to siê wszystko spina i mamy chwyt na he³m analogiczny do wspólczesnego. w³asciwie nie ma prawa za bardzo lataæ. mozna dodaæ pasek z ty³u ³±cz±cy sie z przeszywk± - trzyma "sztwyniej" - sa tego plusy i misuy.

aha - nie pamiêtam dok³adnie - mog³o byæ tak, ¿e klamry by³y przy pakach zwisaj±cych, a nie przy tym "owalnym czym¶" - to chyba wszystko jedno, a by³oby wygodniej.

nie gwarantuje histeryczno¶ci tego¿ rozwi±zania, wiem tylko ¿e jest pracoch³onne i b. skuteczne.

wiem, ¿e troche namiesza³em - moge powyjasniaæ, tylko rzuæ pytaniami. ;)
papa
T.
Pawel ChmurnoOki
a mozesz mi to narysowac...?:)
Pawe³ Szczypek
Te¿ siê przychylam do pro¼by Paw³a. Tomaszek je¶li mo¿esz to narysuj to, bo ja za Chiny Ludowe nie moge sobie tego wyobraziæ. Lub je¿eli nie masz czasu na rysowanie to przynajmniej obia¶nij pro¶ciej (je¶li mo¿na to zrobiæ pro¶ciej) fragment wypowiedzi o zapiêciu (klamerkach) he³mu.

Bardzo mnie ostatnio intryguje ten pasek ³±cz±cy kapalin z przeszywk± na plecach. Czy kto¶ wie co¶ o tym zjawisku wiêcej. Pamiêtam, i¿ swego czasu (jakie¶ 3 mo¿e 4 miesi±ce temu) kto¶ na freszce rzuci³ skan ryciny w³a¶nie z takim patentem. Dzi¶ próbowa³em ten skan odnale¼æ na freszce ale mi siê nie uda³o. icon_sad.gif

Pozdrawiam. Pawe³
Hildr
Nasz mi³o¶ciwy kasztelan ( respekt.gif ) przysznurowuje kapalin (na ca³ym obwodzie) do pikowanego kaptura. Dzia³a i nie je¼dzi na g³owie.
Pozdr.
Tomaszek
ku¼wa - bede sie stara³ - nie wiem czy mi wyjdzie... face4.gif

1. ca³o¶æ jest analogiczna w konstrukcji do wspó³czesnych he³mów bojowych (wojskowych)

2. sk³±da siê (po ka¿dej ze stron he³mu) z dwóch pasków. jak napisa³em - jeden leci przed uchem, drugi - za uchem - patrz±c od przodu. ten dalszy biegnie pod pewnym skosem - w przód i dochodzi do paska pierwszego - pionowego. ³±czy siê z nim na sta³e (tu wa¿ne jest dopasowanie) - najlepiej zszyæ. z obu stron (boków) wyglada to tak samo.

3. "podbródek" to forma paska skórzanego, uformowana tak, jak w dzisiejszych he³mach wojskowych. z tym ¿e otok z paska zaopatrzony jest w dwa wychodz±ce w przeciwne strony do¶æ krótkie paski reguluj±ce, za pomoc± których przyczepia siê ten¿e podbródek do omówionych wcze¶niej pasków bocznych (na ich koñcach s± normalne klamerki).

czyli: pod brod± (na jej obwodzie) mamy pasek skórzany. w przybli¿eniu owalny, zaopatrzony w dwa ma³e (krótkie) paski (z dziórkami do regulowania na klamerkach) biegnace w przyblizeniu od brody po ¿uchwie. one dopiero ³±cz± siê z paskami prowadzonymi w dó³ he³mu (tymi sprzed ucha - po³±czonym w miêdzyczasie z tym zza ucha) za pomoca klamerek, w które zaopatrzone s± owe paski biegn±ce po policzkach.

uuufff... nie wie, czy cos wyjasni³em... mo¿e jednak... nie umiem za bardzo rysowac, nie mam skanera i musia³bym rze¼biæ na kompie, a to dla mnei czarna magia, ale spróbujê, tylko ¿e mam ma³o czasu troche... nei recze za szybki efekt...

strza³a
Bartko z £om¿yñca
Ej Tomaszek, a mo¿e ja po prostu zrobiê zdjêcie tego i zamieszczê, co?

Tylko dopiero jutro oko³o 12 bêdê to mia³.
Tomaszek
Twój to jest megadobra wersja, tylko ¿e nie ma ego gówna pod brode...a to z tym chyba najwiêkszy problem... ale w sumie dla zobrazowania czê¶ci móg³by byæ... proponuje te¿ jaki¶ wspó³czesny kevlarek na zbli¿eniu i bedzie wiadomo co i jak...
papa
Dacron
Tomaszek, czy znalazlbys czas na narysowanie tego wynalazku, badz zrobienie zdjecia ??
Pozdrawiam.
Jan Gradoñ
Tomaszku, Pawe³ Mokwa zrobi³ mi taki patent do nowego he³mu. Przy nastêpnym spotkaniu poproszê go, ¿eby mi to rozrysowa³, zescanujê i pode¶lê na Freha.
Pawe³ Mokwa
Witam. Ma³e sprostowanie - pomys³ wykorzystania dodatkowego paska na brodzie nie jest moj a mianowicie kolegi Darka Wójtówa (Gibbona), on zreszt± ten he³m wykona³. Ja równierz podpisuje sie pod nieznajomo¶ci± historyczna tego patentu (aczkolwiek wykluczyæ sie go nie da) jak i potwierdzam jego wygodê i funkcjonalno¶æ.
P.S. Patent ten w po³±czeniu z tylnym paskiem dowiazywanym do armingdoubletu daje mo¿liwo¶æ poprawania po³o¿enia he³mu w zakresie przód-ty³ bez dotykania go rêkami. Wystarczy tylko ¿uchw±(na brodzie zamocowany jest pasek) naci±gn±æ go na oczy a odwrotnie przechyliæ g³owê do przodu, a he³m sam sie cofnie.
pozdrawiam
Pawe³ Mokwa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.