Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
i
Mam na imie Marcin i jestem skarbnikiem Bractwa Rycerskiego Królewskiego MIasta Krosna Podaje adres strony I Zjazdu Rycerskiego na Ziemiach Kro¶nieñskich
http://republika.pl/turniej_krosno
Na niej znajdziecie wszystkie informacje dotycz±ce Zjazdu
Dziêkuje i pozdrawiam
Witam, jakie jest datowanie tej imprezy?
Bo w sumie to my mamy jakies 80 km i z chêci± by¶my wpadli...
Sadz±c z doboru bractw to impreza jest niedatowana, nam organizatorzy równie¿ nie przedstawili jakichkolwiek wymagañ... A na marginesie chcia³bym siê dowiedzieæ czy wszystko gra, czy impreza bêdzie bo co¶ cicho z Waszej strony Kro¶nianie oraz czy te wszytskie zadeklarowane grupy rzeczywi¶cie przybêd±. By³oby nas ca³kiem sporo. Sanok zapowiada siê na jakie¶ 12-15 osób
Pozdrowienia
PS. Ale z t± pobudk± o 8.00 w niedzielê to trochê przesadziliscie... No ale ja niewierny wiêc mogê pospaæ nieco d³u¿ej
PS. 2. Mówi±c ¿e impreza jest niedatowana nieco siê po¶pieszy³e. Nie znaczy to ze jest datowana ale ¿e pó¼ni maj± fory i np. ja ze swoim sprzêtem nie mogê wzia¶æ niby udzia³u w turnieju walk .... To po có¿ nas zapraszaæ?
To co z tymi wymaganiami?!
CYTAT(Piotr Niemir Kotowicz)
Sadz±c z doboru bractw to impreza jest niedatowana, nam organizatorzy równie¿ nie przedstawili jakichkolwiek wymagañ... A na marginesie chcia³bym siê dowiedzieæ czy wszystko gra, czy impreza bêdzie bo co¶ cicho z Waszej strony Kro¶nianie oraz czy te wszytskie zadeklarowane grupy rzeczywi¶cie przybêd±. By³oby nas ca³kiem sporo. Sanok zapowiada siê na jakie¶ 12-15 osób
Pozdrowienia
PS. Ale z t± pobudk± o 8.00 w niedzielê to trochê przesadziliscie... No ale ja niewierny wiêc mogê pospaæ nieco d³u¿ej
PS. 2. Mówi±c ¿e impreza jest niedatowana nieco siê po¶pieszy³e. Nie znaczy to ze jest datowana ale ¿e pó¼ni maj± fory i np. ja ze swoim sprzêtem nie mogê wzia¶æ niby udzia³u w turnieju walk .... To po có¿ nas zapraszaæ?
s³awa paj±k!
turniej siê odbêdzie zgodnie z planem, miejmyn nadzieje ¿e bez ¿adnych (niemi³ych ) niespodzianek. w tej chwili 12 bractw potwierdzi³o przyjzad. na li¶cie omy³kowo podana smocza kompania ( wdodatku kto¶ wpisal trcohe niepracyzyjn± nazwê...) ale oni na 100 nie przyjad±. niepewny jest udzia³ halickiego lwa, bo ch³opaki maj± dalek± droge z ha³yczyny.
co do udzia³u wczesnych w walkach to mimo ¿e
nie jestem upowa¿nuiony do wypowuiadania siê na temat wymagañ (bo zwyk³a ciura ze mnie
) zapewniam cie ¿e wcze¶ni bêda w niej licznie reprezentowani nawet jesli nie beda mieli bogowie racza wiedzieæ jakich ochraniaczy an nogi.
poza tym masz racje wymagania co do uzbrojenia ochronnego by³y raczej pisane "pod pó¼nych"
oczywi¶cie mo¿e sie zdazyc ¿e jaki¶ "dzia³oc" naszego bractwa bêdzie siê piekli³ co do koniecznio¶ci os³on u "wcze¶niaków" w turnieju bojowym ale mysle ze zostanie skutecznie uciszony
pozdrowienia dla Ciiebie, Robina i innych sanockich wojów!
mam nadzieje ¿e "zjazd" jak i wspólne ucztowanie wypadnie jeszcze lepiej ni¿ 4 lata temu !! (chocia¿ g³ównio organizatorzy odcinaj± siê od jakiejkolwiek kontynuacji tamtego epizodu to jednak ja i pare osób bra³o w nim przeciez udzia³
Pawe³ (ro¶cis³aw)
p.s. czy Ziemniak przyjedzie? (odp. na priv)
do zobaczenia 30 lipca!
S³awa Panowie Wojowie i Rycerze
nic siê nie zmieni³o przygotowania do imprezy id± ca³± par±, je¶li chodzi o wymagania dla wczesnych, - uzbrojenie ochronne i bojowe zgodne z okresem historycznym jaki dana osoba odtwarza
Pozdrawiam i do zobaczenia w Kamieñcu
Jeszcze co do Halickiego Lwa - napewno bêd± - nie wielu ale jakie¶ cztery osoby
Jeszcze co do Halickiego Lwa - napewno bêd± - nie wielu ale jakie¶ cztery osoby
Tak sobie czytam i czytam informacje na temat tego turnieju i wydaje mi sie dosyc dziwne ze organizatorzy tak jakos zapomnieli o zapewnieniu swoim gosciom bezplatnego noclegu !!
A moze cos zle przeczytalem ?
Napewno warto przyjechac dla zamku, jego piekno i ogrom robia wrazenie. Co do imprezy - zobaczymy. Zamek jakos nie mial do tej pory szczescia chociaz turniej cztery lata temu wspominam calkiem milo. Bardzo jestem ciekawa jak wypadnie tym razem. Moze w koncu ta piekna warownia doczeka sie nalezytej oprawy...?
Stronka o Turnieju nie jest ju¿ dawno aktualizowana, i wbrew opiniom Pana Kossakowskiego noclegi dla Go¶ci naszych s± przygotowane tak jak byæ powinny.
Dobrze wiedziec. A co do zamku to jest sliczniutki. Wkrotce na naszej stronce bedzie troche fotek i filmikow z tego roku na jego temat.
Co prawda jestem z Krosna, ale to niezmienia faktu ze pozmienialem sporo planow, zeby specyjalnie byc na tym turnieju.
Zaliczylem juz Grunwald, Malbork i jak niewypali cos na Kamiencu to sie chyba.... (zdenerwuje)
Niejestem jeszcze z zadnego z bractw, ale w niedalekiej przyszlosci mam zamiar wstapic do Bractwa Krosnienskiego i godnie go reprezentowac.
Zapalu narazie mi niebrakuje, finanse nawet tez sa wiec wszystko jest na dobrej drodze.
Oby tylko wszystko wypalilo, tego zycze sobie oraz wszystkim ktorzy przybeda w nasze Piekne okolice
CYTAT(Pobo¿ny)
Stronka o Turnieju nie jest ju¿ dawno aktualizowana, i wbrew opiniom Pana Kossakowskiego noclegi dla Go¶ci naszych s± przygotowane tak jak byæ powinny.
Mo¿esz napisaæ co¶ wiêcej o tym noclegu, bo zaproszenie mamy ale nie wiemy nic
Nie wiem czy zabieraæ iglo i próbowaæ siê urz±dziæ na tym odp³atnym polu namiotowym o którym wspominacie na stronie (bo historycznego namiotu jeszcze siê nie dorobili¶my
) Czy bêdzie jaka¶ inna mo¿liwo¶æ?
Dajcei znaæ co i jak, bo juz tylko tydzieñ
)
Ps. z naszej strony skromnie, 4 osoby
S³awa Panowie
Odno¶nie noclegów raz jeszcze , mamy pola namiotowe pezp³atne, postaramy siê tam wszystkich pomie¶ciæ, s± pola namiotowe p³atne w wys. 2 z³ od osoby na dzieñ,i takie 5 z³. od namiotu za dzieñ, s± te¿ gospodarstwa agroturystyczne, ale to w pe³ni odp³atnie - gdyby kto¶ nie móg³ obej¶æ siê bez komfortu na ten czas.
Pozdrawiam.
Pobo¿ny
S³awa Panowie
Odno¶nie noclegów raz jeszcze , mamy pola namiotowe pezp³atne, postaramy siê tam wszystkich pomie¶ciæ, s± pola namiotowe p³atne w wys. 2 z³ od osoby na dzieñ,i takie 5 z³. od namiotu za dzieñ, s± te¿ gospodarstwa agroturystyczne, ale to w pe³ni odp³atnie - gdyby kto¶ nie móg³ obej¶æ siê bez komfortu na ten czas.
Pozdrawiam.
Pobo¿ny
O której w pi±tek najlepiej siê stawiæ
Pozdrawiam
do po³udnia jeszcze bêdziemy siê dwoiæ i troiæ aby wszelakie sprawy jeszcze podogrywaæ, przyjed¼cie tak jak wam pasuje, okolica jest super,podej¶cie pod zamek poæwiczyæ mo¿na i innsz rzeczy, ale my bêdziemy na zamku ju¿ skoro ¶wit urzêdowaæ, tedy kiedy przyjedziecie wtedy Was przyjmniemy.
A jak prognozy pogody bo dosz³y mnie wie¶ci o lokalnych pottopieniach!?[size=18][/size][color=darkred][/color]
[quote=Micha³ Sach]A jak prognozy pogody bo dosz³y mnie wie¶ci o lokalnych pottopieniach!?[size=18][/size][color=darkred][/color]
No w³a¶nie, bo w Tarnowie leje juz od 3 dni...
Moze nie odpowiadaja bo zostali podtopieni
Co z t± pogod± bo my ju¿ prawie p³ywamy
turniej na pewno sie odbêdzie
a co do deszczu w piatek ma przestaæ laæ. przedtswiciele orientacji katolickiej w naszym bractwie zanosza mod³y do Naj¶wiêtszej Panienki i ¶w. Eliasza a neopogañskiej prosza o ³askawo¶æ Peruna i Pogodê.
poza tym zamek lezy na górze, na solidnej skale wapiennej wiec raczej o jakimkolwiek podtopieniu nie moze byæ mowy.
W Odrzykoniu powodzi raczej nie ma sie co obawiac. Gorzej w samym Krosnie, Wislok juz niebezpiecznie wysoko, a mi pobliski strumyk powoli zalewa podworko. Co to bedzie
Naszczesnie w sobote juz ma padac tylko chwilowo, a co wazniejsze zrobi sie w koncu cieplej, wiec chyba nie pomarzniemy tak bardzo na tym turnieju
S³awa Panowie
Jak narazie przesta³o padaæ a od jutra zapowiadaj± poprawê pogody sobota i niedziela ma byæ ok.Zjazd siê odbêdzie drogi s± przejezdne , sam sprawdza³em dzisiaj, od strony Rzeszowa i Jas³a.Odpisujê niestety dopiero teraz - sprawy zwi±zane z Zjazdem ( organizacyjne ),Zamku woda jeszcze nie zabra³a - te¿ sprawdza³em - wszystko nie wygl±da tak ¼le jak to maluj±.
Pozdrawiam
Pobo¿ny
Rycerze z Nowego S±cza jad± ale czarno widz± nocleg ZA£OGA PRZYGOTOWAÆ SIÊ DO ZANU¯ENIA !!!!!!!!!!!
Tarnowiec te¿ chyba pojedzie, zw³aszcza ze sie wlasnie przejasnia cosik za oknem... na wszelki wypadek wezmiemy ponton (oczywi¶cie ¶redniowieczny :P ) Do zobaczenia!
Ratunku powódz Ratunku powódz Ratunku powódz Ratunku powódz Ratunku powódz Ratunku powódz Ratunku powódz Ratunku powódz Ratunku powódz Ratunku powódz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No, my ju¿ w domu. Zjazd jednak siê odbyl, a pogoda o dziwo (po 4 dniach deszczu non stop) dopisa³a wspaniale...
Serdecznie dziêkujê wiêc, w imieniu swoim i ca³ej Tarnowieckiej Wolnej Kompanii, organizatorom za zaproszenie. By³o ¶wietnie!
Osobiste serdeczne pozdrowienia dla p. Zygmunta Pobo¿nego za zaproszenie i za wszystko
, oraz dla Lupusa de la Scaza za godnego konkurenta w miotaniu toporem
i oczywi¶cie wielkie podziêkowania za u¿yczenia orê¿a do bitwy
Oraz wszystkim innym z którymi zmierzy³em siê w bitwie, Sanokowi za pokaz prawdziwego kunsztu i wykoszenie wszelkiej konkurencji w turniejach w jakich bralli udzia³
, no wszystkim, wszystkim - dziêkujê i pozdrawiam wszystkich z którymi mia³em przyjemno¶æ siê poznaæ
Sporo zdjêæ (tym razem z cyfrówki) znajdzie siê wkrótce na naszej www, o czym poinformuje jeszcze
Turniej pierwsza klasa
Oby tak dalej, mi siê bardo podoba³o.
Czekamy na was w Sanoku, mo¿e w koñcu co¶ siê ruszy na podkarpaciu.
Bo jak narazie, to tak ¶rednio.
Trzeba siê skumaæ na jakie¶ manewry
Ja tez dobrze sie bawilam. Moze troszke zasmucil fakt niestawienia sie kilku znajomych Bractw ale pewnie wystraszyla ich pogoda. No coz, innym razem. A, pycha bigos
Fajnie, ze po czterech latach ciszy cos znowu wydarzylo sie na Kamiencu. Vipy wyrazily chec organizowania takich imprez cyklicznie, wiec moze za rok znow spotkamy sie w Odrzykoniu...
S³awa Panowie Wojowie i rycerze, piêkne i zacne Panie
Pragnê podziêkowaæ wszystkim uczestnikom tego Zjazdu, to dziêki Wam móg³ siê odbyæ.
Z ca³ego serca dziêkujê Bractwu Rycerskiemu Ziemi Sanockiej - Zrobili¶cie tam niez³± robot± S£AWA WAM, dziêkujê Zakonowi Rycerzy Boju Dnia Ostatniego - S£AWA WAM, dziêkujê Kasztelanii Krzywiñskiej herbu Wiêzy - S£AWA WAM, dziêkujê raz jeszcze wszystkim którzy przybyli na nasz Zjazd .
S£AWA WAM, .................. a do Sanoka przyjedziemy tlko za³atwcie nam pogotowie aby mog³o nas szbko do szycia woziæ
S£AWA WAM WSZYSTKIM
S£AWA WAM I PODZIÊKOWANIA Z SERCA CA£EGO
Zygmunt Pobo¿ny
Impreza by³a piêkna :] teraz chcia³bym od ka¿dego z Was dostaæ zdjêcia widzia³em na turnieju ch³opaka co ca³y czas pstryka³ fotki z cyfrówki chcia³bym staæ siê ich posiadaczem o ile to mo¿liwe. Raz jeszcze dziêkuje za go¶cine i naprawde udan± zabawe
S£AWA TOBIE ZYGMUNCIE!!!
My rownie¿ chcieliby¶my sie przylaczyæ do podziekowañ za bardzo wesolo spedzony czas. Juz dawno nie mielismy okazji cofniecia sie w czasy takiego Mroku. Uwazamy jednak, ze jak na pierwszy turniej bylo calkiem calkiem a za nastepnym razem wielu rzeczy napewno da sie uniknac. Cieszymy sie ze na zamek przyjechalo jednak kilka osob ktore podziela nasze podejscie do sprawy dzieki czemu humory nam dopisywaly
Dziekujemy tez za towarzystwo tym z organizotorow, ktorzy dolaczyli do naszej gromadki. Hwala nalezy sie moim zdaniem wlasnie WAM za to co chcecie osiagnac i mamy nadzieje, ze sie wam to uda !!!!
Kozystajac z okazji chcielibysmy oglosic konkurs na najbardziej mrocznego "rycerza" RR podczas tego weekendowego zjazdu.
Kandydat numer 01 zachwycil mas wyrobami swojego alchemika. Z nieoficjalnych zrodel dowiedzielismy sie ze wynalazek uw ma sie w przyszlosci zwac plastikuum. Aktualnie trwaja prace nad opatentowaniem wynalazku
Kandydat numer 02 zdawa³ sie z poczatku niepozorny, jednak jego kunsztowna kampania promocji podczas turnieju zdrowego rycerskiego stylu zycia uzekla nas.
-----------
Nasz konkurs nie ma na celu obrazania nikogo, chcemy jedynie zwrocic uwage na fakt ze jakosc turnieju nie zalezy tylko i wylacznie od organizatorow ale tez od gosci ktorzy przyjada.
----------
Majac swiadomosc swojej niedoskonalosci i przyznajac sie do tego KCR.
Jesli chodzi o tego kolesia z cyfrowka to moze chodzi o mnie
Mamy sporo zdjec i filmikow. Razem ok 200 MB wiec jak ktos chce to tylko na plytce ew. wkrotce na naszej www.bractwo.vl.pl znajdzie sie sporo fotek z turnieju oraz recenzja.
CYTAT(Stanis³aw Kossakowski)
Kozystajac z okazji chcielibysmy oglosic konkurs na najbardziej mrocznego "rycerza" RR podczas tego weekendowego zjazdu.
Ja g³osuje na tego pana. Mrok jak sie patrzy, patrzcie sk±d on wy³azi!
A nie wróæ, to ja!
Odwo³ujê t± kandydaturê
No to na tego drugiego...
No nie, te¿ nie, przecie¿ to kasztelan
To nie, bo na drugi rok nas nie zaprosz±
W takim razie ja nie mam kandydatów
Za to mam jeszcze ze 130 zdjêæ, wszystkie do przegl±dniêcia ju¿ na naszej www (Rycerstwo > Nasze wyjazdy, i dalej ju¿ wiadomo co
) Zapraszam!
No pieknie teraz to juz nas napewno za rok nie zaprosza super .Tak wlasciwie to z tym kandydatem nr 1 to gdzie mial sie wysikac pod drzewkiem.
Eno zeby nie bylo ze my som ci Be i co obgaduja !! (no moze troche).
Chcialem tylko zwrocic uwage na fakt, ze o ilez uroczej by bylo, gdyby kazdy zainwestowal te 5-6 zlotych w gliniany kufelek. (Nasz kandydat numer 1). U nas przez niedopatrzenie byl jeden kufel na 3 osoby !! Wiec kozystalismy z niego razem a plastikowe butelki z zyciodajnym plynem tachalismy w worku i w nim tez dokonywalismy przelewania.
Co do nr. 2 to sam jestem osoba palaca i ciezko bylo !! Na papieroska mozna wyskoczyc gdzies w lasek lub ew. kupic sobie (lub zakosic dziadkowi) fajke. Co prawda tez nie historyczna ale czyz nie wyglada o niebo lepiej ??
Z doswiadczenia wiem ze najbardziej kreatywni ludzie sa wtedy gdy dotknie ich krytyka. Piszac poprzednia wypowiedz mialem swiadomosc ze nie zyskam tym zbytniej sympatii ale jesli chociaz kilka osob chocby na przekor takiemu upierdliwcowi jak ja (burakowi, tec, etc) zainwestuje troche czasu w naczynie do picia ktore jest niejednokrotnie tansze niz napoj je wypelniajacy, w fajke lub jakiekolwiek cizmy to ilosc pozyskanych w ten sposob przezemnie wrogow nie bedzie miala znaczenia gdyz warto bylo ...
jako przedstwiciel organizotorów chcia³em podziêkowac uczestnikom za przybycie, mi³a atmosferê, okazje do odswiezenia starych i anwi±zanie nowych znajomo¶ci
wiec có¿ - podrawiam tradycyjnie sanoczan,
dalej pozdrowienia dla ludzi z kcru i mielca.
potem tarnowiec- du¿e s³owa uznania dla m³odego barctwa które robi dobrze swoja robotê - tylko tak dalej.
pozdrawiam tak¿e krzywin boguchwa³e i pozosta³ych uczestników.
co do pomoroczno¶ci jasnej n iektórych uczesników to mimo iz przez jaki¶ czas bawi³em sie w ³owce mroku to ja sam nie ustrzeg³em siê od wpadek (okulary, komóra i tak dalej). szkoda tylko ¿e niektórzy s± niereformowalni, ale to nie moja sprawa.
special greetings go to a.k.vel jaqui - za i¶cie lichwiarskie podejscie do imprezy, smêdzenie sie z paroma przedstwicilemai tzw. elyty w "tunice rycerskiej" po majdanie, z gizarmami w gar¶ci i bojowym okrzykiem na ustach ""utniemy jajka rycerzykom", buractwo, dyletanctwo i przekrêcanie nazwy naszego bractwa.
do zobaczenia w piekle panie jaqui, mam nadzieje ze w przysz³ym bêdzie pan juz w swoim rodzinnym kraju.tam bez problemu "wynajmie" pan zamek pod jaki¶ fajny turniej. bo chyb w Palestynie jest tyle pieknych zamków no i na kazdym mo¿na odnale¼æ "be³t od grotu!"
p.s. ³ukaszu z tarnowca! zmieñ adres url galerii na w³asciwy tj
http://faith.pl/~lkielbowicz/krosno/index.html
bo w odno¶niku na g³ownej stronie nie wiedzieæ czemu jest krosno
index.html
Wydaje mi siê, ¿e ju¿ jest w porz±dku z galeri±.
Dziêkujê za nieoczekiwane s³owa uznania
Widaæ lektura frehy na co¶ nam siê przyda³a
Czy osoba do której przesy³asz specjalne pozdrowienia to tzw. "w³a¶ciciel" zamku? Je¿eli tak to my te¿ (nie) pozdrawiamy, i dziêkujemy za po¿yczenie sto³u na kram, ale bez ³awki, bo "Jak kto¶ przyjedzie wa¿ny to na czym bêdzie siedzia³"
S³awa Panowie
Dziekujê Panie £ukaszu za pozdrowienia, mieli¶cie bardzo dobry aparat cyfrowy - chyba nie pochodzi³ z epoki, cieszê siê ze uda³o siê wam wychwyciæ takie sytuacje wygl±da to dosc komicznie, dziêki za te fotki przyda sie na przysz³o¶æ( wiêcej czujnosci ),a na turniej w przysz³ym roku jesli siê odbêdzie ju¿ jeste¶cie zaproszeni
Pozdrawiam
Chwa³a Bracia
Jestem pod wrazeniem turnieju naprawde przednia impreza. Z calego serca pozdrawiam Bractwo Rycerskie Królewskiego Miasta Krosno CHWA£A!!! CHWA£A!!! CHWA£A!!!
Ja bym to nazwa³ wtórnym zamroczeniem bractwa
CYTAT(Macko Rolnik)
Ja bym to nazwa³ wtórnym zamroczeniem bractwa :jest:
Po prostu genialne!
!!
sanoczanie nie macie wiêcej zdjêæ bo widze ¿e zrobili¶cie sobie tajno-mroczn± sesjê zdjêciow± przy galeryjce. jo tyz chce jakiesik zdjecia
im wiêcej tym lepij
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.