Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Plecak na prze³omie X i XI w. ???
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Fructus
Witam smile.gif

Poszukuje wszelkich informacji na temat plecaka, lub rzeczy, która mog³a spe³niaæ funkcje plecaka, na prze³omie X i XI w.

Za wszelkie informacje z góry dziêkuje Fructus bigsmile2.gif
Dir
Mysle ze takie funkcje spelnialy nastepujace rzeczy: do przenoszenia przy sobie jakies lniane worki przepasane przez ramie, ale to raczej pleps tak wedrowal lub insze takie rzebracze obwiesie bo ktos kogo stac bylo na miecz kolczuge chelm chawtowane tuniki z welny 1 klas itd mogl w razie potrzeby wiesc swoj majdan za soba w jakims wozie lub statkiem podrozujac go zabieral w skrzyniach i kufrach wszelkiej wczesnej masci:)
Miszka
Je¶li chodzi o wszelkiego rodzaju worki, pokrowce, jedyne z czym sie spodka³em to:
http://asgard.tgorod.ru/libri.php3?cont=-mbag
http://asgard.tgorod.ru/libri.php3?cont=-shbag
Mam nadziejê ¿ê siê komu¶ przyda
Vislav
Witam
warto zapoznaæ siê z artyku³em:
The Gokstad Back Pack

Ja sam zainspirowany tym tekstem i dodatkowo linkami w tym¿e artykule wykona³em co¶ takiego:
Niemir Z TDW
Mam pro¶bê do Ciebie Vislav. Móg³by¶ robiæ kilka zdjêæ mocowania pasków w tym koszu. Posiadam taki kosz ale mam wra¿enie, ¿e je¶li nei przyczepiê szelek odpowiednio to mog± siê wy³amaæ zebra lub osnowy.
Viator
Mo¿na przewlec pêtlê przez poszycie i owin±æ wokó³ pionowych grubszych s³upków, rozk³adaj±cych nacisk na ca³± d³ugo¶æ (je¶li ich nie ma to mo¿na je specjalnie w tym celu dodaæ wewn±rz kosza, tylko musz± byæ te¿ tak przyczepione ¿eby nie mia³y luzu na ruch w pionie).

W ogóle popatrz sobie na ró¿ne urz±dzenia w Wyprawach, np. ten pomys³ ze stela¿em z giêtych ga³êzi, do którego troczymy z jednej strony baga¿, z drugiej - paski i powstaje improwizowany ale lekki i wygodny plecak (zdaje siê pomys³ przyniós³ Tatar).

Ja ju¿ nie mam cierpliwo¶ci do swojego wiklinowego kosza, skurczybyk jest za ma³o sztywny jak na moje oczekiwania.
witold
Witam,
Tak z innej beczki smile.gif Znalaz³em co¶ co mo¿e nie jest z 10 wieku a z 8 p.n.e (okres hallsztacki). Jest to plecak do przenoszenia soli (i zapewne nie tylko). Sam pomys³ jest do¶æ ciekawy.
'Wsród znalezisk wyró¿niaj± siê miechy-kosze z przemy¶lanym urz±dzeniem do d¼wigania ich na plecach. W koszu takim mo¿na by³o transportowaæ oko³o 45 kg soli. Kosze mia³y podwójny rzemieñ do przywieszenia przez jedno ramie, natomiast do drugiego przytroczony by³ na skórze drewniany uchwyt. Przerzuca³o siê go przez ramiê i przytrzymywa³o rêk±'
Witold Hensel 'Archeologia ¿ywa'
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.