Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêcznik-jaki jest mroczny w jakiej epoce?
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Przyrz±dy toaletowe, higieniczne, zdrowotne
Marcus Aurelius Carnifex
Na Grunwaldzie zauwa¿y³em pewne zjawisko: namioty historyczne ob³o¿one wspó³czesnymi rêcznikami. Na pewno w ¶redniowieczu by³o co¶ podobnego do rêcznika. Z czego móg³ byæ wykonany? Materia³ musia³ na pewno poch³aniaæ wodê. Jaki kszta³t mia³ taki rêcznik?
Gloria z Krakowa
Z tego co wiem, rêczniki by³y wykonane z p³ótna i mia³y taki standardowy kszta³t jak wpó³czesne:) Pewnie ¶rednio dobrze poch³ania³y wodê smile.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
To byly plocienne i bawelnaine (pozniej szmatki), takich recznikow uzywano w naszym kraju jeszcze w latach 80-ych, pamietam je z kolonii:)
Zbigniew Tomicki
U sw. jezy kaza uzywac lnianych recznikow.
Horhe
Pytanie w zasadzie zawiera siê w temacie. Tak siê tylko zastannawiam kiedy siê pojawi³ znany nam powszechnie rêcznik frotte ?
Fajnie by by³o wiedzieæ jakie to dok³adnie wycieradla byly,tzn jaki rodzaj lnu.
Poza tym milo by bylo dopasowac rodzaje do epok.
Oj nie wiem czy wtedy to czym sie wycierano bylo a¿ tak istotne??????
Zbigniew Tomicki
taki jak mowisz to nie wiem, ale w XVw uzywali lnianych.
Anuszka
A propos rêczników.W³asnie zamierzam sobie takowy sprawic, duzy i lniany oczywiscie icon_wink.gif Zastanowi³o mnie jednak czy takowe rêczniki by³y w jakikolwiek sposób zdobione? dunno.gif chodzi mi o hafty. N a razie w ikonografii ( ukazuj±cej ³a¿nie, czasem pokauj±cej Mariê w komnacie) znalaz³am proste, nie zdobione rêczniki. Gdyby jenak ktos mia³ namiary na rêczniki zdobione, by³abym wdziêczna za informacjê i oczywiscie rysunek smile.gif
Korinka
Jakby ktos siê zastanawia³, czy lniany rêcznik dobrze dzia³a - mam taki z miêkkiego, ale do¶æ grubego lnu - lu¼ny splot, do¶æ grube nici - mo¿e nie jest tak milusi jak frote, ale dzia³aæ dzia³a bezproblemowo.
Anuszka
A jednak rêczniki by³y zdobione blinkie.gif Na razie znalaz³am dwa przedstawienia, wszystkie dotycz±ce scen z ¿ycia Marii. Wszystkie te zdobienia, nie mam pojecia czy to aplikacje czy hafty , s± niebieskie, nie wiem wiec czy nie maj± jakis konotacji z Mari±, której kolorem by³ w³asnie b³êkit dunno.gif
Kiepsko to widac na za³±czonych obrazkach, ale nie ustajê w poszukiwaniach icon_wink.gif
Anuszka
a oto przedstawionka smile.gif
Dobrawka
To raczej nie aplikacja ani haft, tylko kolorowy w±tek wprowadzony w czasie tkania. Czyli tkanina odrazu tkana z przeznaczenim na rêczniki. Ca³kiem niedawno jeszcze takie tkano na Bia³orusi. Mo¿e jeszcze gdzie¶ da siê kupiæ. I zwyk³e lniane ¶ciereczki maszynowo tkane w ten sposób czasem trafiaj± siê w sklepach. By³y by bli¿sze idea³u ni¿ haft na rêczniku moim zdaniem.
EwKa
Len z tkanymi wzorami czerwonymi lub niebieskimi byl powszechnie uzywany na bielizne poscielowa, obrusy i reczniki wlasnie. Trzeba poszukac takego lnu w hurtowniach-czasem sie zdarzaja.
Z recznikami frotte to bedzie problem-Bawelna az do XVIIIw. byla dosc zadko spotykana jako tkanina inna niz odziezowa (jej cena powodowala, ze stosowano ja jako material odziezowy) a tkanine frotte podobno wyprodukowano w Anglii ok. 1848r. wiec jest to dosc pozny wynalazek.
Viator
..Ale¿ na tej drugiej rycinie u Anuszki jest nie tylko rêcznik, ale i piêkny wieszak do niego a obok po lewej umywalka - wnêka w ¶cianie zakoñczona u do³u muszl±, z wod± (bie¿±c±!) z zawieszonego u jej stropu sagana... pewnie uprzednio podgrzana... Dziêki serdeczne za inspiracjê! (i przepraszam za lekki offtopic)

Pozdrawiam !
Rita
Dobrze sprany len ci±gnie wodê lepiej niz frotta. Wiem, bo mam takie scierki w kuchni. Po roku czêstego prania bez zmiêkczania s± doskona³e icon_wink.gif
Krystian
Czyli ju¿ trzeba praæ aby mieæ dobry lniany rêcznik na sezon nastêpny icon_wink.gif
Vlasta
Wiem, ¿e temat trochê przycich³, ale uda³o mi sie znale¼æ stron± (po s³oweñsku bodaj¿e) z ca³kiem sporym zbiorem przedstawieñ rêczników, mo¿e kogo¶ zainspiruje?
(a tutaj link do ³adnych, choæ drogich lnianych rêczników w paski)
Pawe³ Lipnicki
8 lat pó¼niej - a link dzia³a nadal... Dziêki ! smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.