Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Maski szermiercze - szabla
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Perkun
Witam!
Mam pytanie i ogromn± pro¶bê.
Nie wiecie mo¿e gdzie i w jakiej cenie mo¿na kupiæ maski szermiercze dla szablistów (nie mówie tu o szabli sportowej)
Podobno s± ludzie którzy sprowadzaj± je z Wêgier
Je¿eli to mo¿liwe prosi³ bym o kontakt, namiar na takie osoby.
Maski mog± byæ u¿ywane ale oczywi¶cie jeszcze zdatne do u¿ytku
Za wszelkie informacje z góry dziêkujê

Pozdrawiam
Perkun
Aha jeszcze jedno
Je¿eli kto¶ mia³ by wiadomo¶æ z k±d mo¿na zdobyæ zwyk³e sportowe maski te¿ by³ bnym wdziêczny
Ithil
Maski sprowadza sie z dwoch zrodel : nowe z czech, za rozne nieprzyjemne sumki, ale jesli nie chcesz bankrutowac, popytaj na lokalnym AWF-ie. Jak dobrze poszperasz , mozesz dorwac urzywana maske, w miare dobrym stanie za niewielkie pieniadze. Osobiscie polecam ta druga opcje...

Swoja droga napisz skad jestes - moze bede mogl konkretniej pomoc...
Perkun
Generalnie obracam siê w okolicach Warszawy
Kruku
a gada³e¶ z lorikowcami?
to chyba najbardziej zamaskowana banda w okolycy stolycy ;)

pzdr
kru
--
.
Artur Brzychcy
No w³a¶nie!
Wêgiel kiedy¶ przerabia³ sportowe maski na bardziej zdatne do szabli.
pozdrawiam
Woo
Bardzo dobre do szabli s± stare machy produkcji polskiej i niektóre produkcji radzieckiej. Nie wymagaj± ¿adnych przeróbek. Ta krata jest po prostu niezniszczalna...
Co do nowszych - te¿ da siê u¿ywaæ, ale trzeba mieæ pod rêk± m³otek, w charakterze ¿elazka...

Z tego, co zd±¿y³em zauwa¿yæ pchniêcia rapierem nios± ze sob± znacznie wiêksze zniszczenia, je¿eli chodzi o maski (ni¿ ciêcia, czy pchniêcia szabl±), a generalnie ka¿da maska siê od biedy do nich nadaje...

Wiêc nie marudziæ, tylko nabyæ jak±kolwiek i biæ siê! ;)

Gdzie...
W Warszawie naszym g³ównym punktem zaopatrzenia by³ bazar na Kole. Nie wiem jak jest teraz, bo siê nie orientowa³em. Podejrzewam, ¿e maski szermiercze da siê te¿ kupiæ w wiêkszych sklepach sportowych.
Mo¿na te¿ zamówæ tutaj: http://allstar.w.interia.pl/

Ka¿dego, kto ma ochotê t³uc siê w machach zapraszam, jak zwykle, do nas na trening.

pozdrav.
Perkun
CYTAT(Kruku)
a gada³e¶ z lorikowcami?
to chyba najbardziej zamaskowana banda w okolycy stolycy ;)

.

Nie gadalem. Jak ich moge znalezc?

Jak widac na forum jestem krótko i jeszcze nie wszystko ogarn±³em smile.gif
Ania ¯uk
No w³a¶nie post wy¿ej jest od £ukasza z Loricy bigsmile2.gif
Perkun
No tak devil.gif
co ¶lepemu po oczach...
A jak nie kupie maski bêdzie jeszcze gorzej, i tak ju¿ mam nieco gêbê obit± palcatem bum.gif

Woo ten link mi niestety nie dizala icon_sad.gif
No nic bêdê szuka³
Ithil
Uderz na warszawski AWF. My (Karabela) czasami stamtad maski bierzemy, choc inna sprawa ze mamy wejscia ;) Jesli chcesz, zapytam na poniedzialkowym treningu Mrowe czy nie ma jakies na byciu, i ew. przekarze tobie do niego kontakt.
mardinus
Witam.
Dzi¶ widzia³em maskê szemiercz± za 90 z³ (na targu staroci)
W Szczecinie.
Artur Brzychcy
Szczecin do¶æ daleko dla cz³owieka z Warszawy.
Natomiast odno¶nie AWF to ja nie mam ¿adnych wtyk a kupilem ju¿ tam piêæ masek, wystarczy trochê popytaæ, oraz zostawiæ og³oszenie na sali do szermierki. Tam przy wej¶ciu.
Pozdrawiam
Perkun
Dziêki bardzo

Co do ewentualnego kontaktu to bardzo chêtnie

Za wszelkiego rodzaju ja i cala nasza kompanija bêdziemy bardzo wdziêczni
Pawe³ Lipnicki
Aneks do tematu - po Turnieju na S³u¿ewie : do 'ciê¿kiej' walki na szable - maski trzeba
jednak wzmocniæ, choæby gruba skór±. Przynajmniej dwie popêka³y - i to nie kratki, ale obrêcze...
Ptack
Dlatego na kolejnych jest ban na maski i wprowadzam szyszaki. Takie, jak kiedy¶robi³ Mardinus, na przyk³ad. Te z ochron± twarzy.

Maski szermiercze na szablênajzwyczajniej nie wystarczaj±. Mo±na te¿ oberwaæ w ty³ bani (ja, Adams, Marcin Zab³ocki), mocniejsze uderzenie ¶ci±ga maskê. Odpowiednio zrobiony szyszak (pozwalam sobie za³±czyæ foto - mardinus, je¶li nie powinienem, daj znaæ) nie tylko w pe³ni zabezpiecza walcz±cego, ale lepiej wygl±daa, daje wiêkszy komfort psychiczny i wbrew pozorom nie ogranicza szermierza tak, jak by siêmog³o wydawaæ. Maski mog± byæ do treningów na palcaty, i to lekkie, na nasze baseballe te¿ siê nie nadaj±.
Perkun
Na ko¿y¶æ masek przemawia pilkowana ochrona grdyki czego tytaj nie ma.
A w ogóle szyszaki s± dla sofciarzy ;)
Ptack
widzisz, ale jak masz obojczyk i szarfêna szyji, to jest ok.
Lestek
w takim razie ja proponuje taka oslone glowy ;D
Ptack
ja odpowiem tak...dosta³em w machê ciê¿k± palcet± i maska polecia³a mi z g³owy. Ja zaraz za ni±. Na szczê¶cie po drodze sta³o pianino, które z³agodzi³o ³oskot upadaj±cego Ptacka. Adams oberwa³ w ty³ bañki pa³±. A by³ w masce...która ty³u bani nie chroni. Marcin Zab³oski dosta³ szabl± w ty³ bani, bo tam maska nie chroni.

Jak Liga robi³a bojówki w szyszakach, kontuzji nie by³o. A widoczno¶æ jes dobra. W moim szyszaku poz za³o¿eniu tej p³ytki naca³± twarz, widoczno¶æ jest jak w he³mie ganczkowym, takze trzeba siê przyzwyczaiæ. Na szczê¶cie ja jak jeszcze bawi³êm siê w PEDALSKIE ¶redniowiecze du¿o siêla³em w garczkach, tak¿e mi to ganze gal.
Silmanor
a jakie maski s± najlepsze/najtañsze ? ;)

Mo¿e kto¶ jest z WARMI-MAZUR? :D:D
Ptack
uwa¿am, ¿e szyszak jest o niebo lepszy, Chroni twarz, g³owê, kark, jest mocniejszy. I wygl±da. Mo¿na go zak³±daæ na imprezy historyczne.

Jak ludzie u mnie w pracy ogl±dali nasz± bojówkê na S³u¿ewie, to mówili, ¿e maski psuj± efekt. dresów i tenisówek nawet nie zauwa¿yli...

Prosze o wypowied¼ ludzi, któzy bili siêzarówno w maskach jak i szyszakach. Bez teoretyków, proszê...
Silmanor
To ja tylko tak zachaczaj±c o temat spytam, jaka jest ró¿nieca cenowa owych rzeczy?
Kali
No coz cena szyszaka jest najbidniej dwa razy taka jak nowej maski, ale tez jestem za szyszakami.
Na naszym turnieju beda juz dwa do szabli, przerzucamy sie na nie wlasnie z takich powodow jakie wymienil Ptacko(no moce dodam ze szyszak chroni dodatkowo tyl glowy, wktory wbrew pozorom mozna oberwac nawet jak sie nie ucieka ). Z masek jednak nie rezygnujemy i na treningach dalej bedziemy uzywac do walki na palcatki smile.gif
Silmanor
ma któ¶ linki do sklepów gdzie mo¿na wiêcej poczytaæ o cenach masek?
Marcinek
Dla mnie najlepsze maski to maski Allstar (bez reklamy :-D )
A ktore sa najtansze? Uzywane :-D
Pozdr.
Krzysztof
a mo¿e takie szyszki sie nadadz± smile.gif tylko os³ona szyji ptrzebna jak obojczyk z kirasjerskiej, który os³ania ca³± szyje a¿ po szczêke?
Pawe³ Lipnicki
Ciekawsze ni¿ w sklepach bêd± ceny masek u¿ywanych (kluby sportowe, AWF itp.)
Widzia³em równie¿ zapaleñców trenuj±cych w kaskach BHP z pleksi zas³onami twarzy.
Na trening (nie full kontakt oczywi¶cie) - wystarczy.
Co do szyszaków - bardzo dobrze s³u¿± szyszaki typu perskiego z maskowymi zas³onami twarzy
i czepcem kolczym, zachodz±cym na barki,z wy¶ció³k±, zapinan± równie¿ przy szyi.
Idealna os³ona ( poza sztychem w wizurê bum.gif )
Krzysztof
a ja dalej polecam ten szyszaczek :D jedynie os³one szyji trzeba dorobiæ ale wystarczy zachodni folgowy obojczyk :D siêga nawet powy¿ej jab³ka adama
Pawe³ Lipnicki
Rzeczywi¶cie wygl±da znakomicie. No i odpada problem ostrza w wizurze.
Lestek
...aczkolwiek dochodzi problem "g0wno widze"
Krzysztof
najpierw Lestku za³ó¿ taki he³m a potem sie wypowiedz :]
Marcinek
Lestek ma pewnie sporo racji. W koncu nawet w naszych standardowych szyszakach husarskich ledwo co widac.
Ale oczywiscie majac wybor wolalbym wziac ten Krzysztofa i mniej widziec podczas walki niz wziac cos w czym lepiej widziec podczas walki, ale za to jest ryzyko ze po walce nic nie widze (ojejku jak mi sie smiesznie napisalo HIHIHI)
Pzdr.
Lestek
Drogi Krzysztofie a tobie kustosz muzeum pozwolil zalozyc ten szyszak na glowe? ;>
Nie twierdze ze stosowanie takich szyszakow to zly pomysl, tylko ze taka ochrona glowy zmniejsza pole widzenia, zreszta jak kazdy helm z dobra ochrona twarzy. Inna sprawa ze ludzie odtwarzajacy Polska szlachte z bojarskim szyszakiem na lbie moga wygladac troche egzotycznie ;P
Krzysztof
ten akurat nie bo to z Rosyjskiej kolekcji, ale inne tak, jak sie wspó³pracuje z konserwatorami czy kustoszami to sie ma mo¿liwo¶æ "zabawy" oryginalnym sprzêtem
Lestek
wiec jak zakladasz tego typui szyszak to nie masz wrazenie ze mniejszylo Ci sie pole widzenia?
p_smok
CYTAT(Ptack @ 08:24 21.04.2005) [snapback]95086[/snapback]
ja odpowiem tak...dosta³em w machê ciê¿k± palcet± i maska polecia³a mi z g³owy.

Ja siê tak zastanawiam, ¿eby cios zrzuci³ dobrze dopasowan± machê to albo musia³ byæ pieruñsko silny aaa.gif , ale to by maska raczej z g³ow± polecia³a, albo po prostu maska za du¿a b±d¿ nie wyregulowana.

[quote name='Ptack' date='09:08 12.04.2005' post='93375']
Mo±na te¿ oberwaæ w ty³ bani (ja, Adams, Marcin Zab³ocki),
[/quoote]

Rozumiem ¿e maska potylicy nie chroni. Unas te¿ dosz³o do z³amania palcata na potylicy ale to trzeba siê albo ty³em do przeciwnika ustawiæ albo baaaardzo mocno do przodu pochyliæ.
Ludzie bija siê na szable nawet w zwyk³ych maskach sportowych produkcji wêgierskiej, a w Gdañsku to i na d³ugie miecze poszli szczerba.gif .
igorusis
Perkun

http://fe-zibi.com/pl/detail/maska-fie-160...--savlova/Masky

Kupilem ta maske jakies dwa miesiace temu, jest na prawde mocna na razie nie widze wiekszych sladow uzytkowania. Kupilem troszke wieksza co by podbic ja lekko filcem i zrobic jakas ochrone na tyl glowy.
Na tej stronce cena to 130E ale ja zaplacilem 240 zl + koszty przesylki (nowa).
Mam tel kontaktowy do Pani, ktora jest przedstawicielka w Polsce tego sklepu.
Chcesz to ci wysle na priva to z nia pogadasz.
Co do tych wegierskich masek to tak jak wspomnial Woo musisz ja czesto prasowac, mam taka od ponad roku.
Donatien
Tak przez ciekawo¶æ...
Czy trafiliscie gdzie¶ w materia³ach, na jak±s wzmiankê, który wskazywa³by na uzywanie masek szermierczych w XVII wieku? Albo masek do treningu, albo stosowanych np. w pojedynkach.
Je¿eli tak moge prosic o jak±¶ wzmiankê?

Zalezy mi na tym by odtworzyæ co¶ co faktycznie by³o u¿ywane, nie za¶ co¶ co wydaje mi sie ¿e by³o ;)

Pytanie spowodowane pró¿no¶ci± - nie chcia³bym pokiereszowac twarzy, g³ównie twarz± pracujê smile.gif
Karol £.
Z tego co mi wiadomo maski szermiercze pojawi³y sie dopiero na pocz±tku XIX wieku.
Armand
Poza t± rycin± z L'Ecole des Armes, (1763) chyba nic wcze¶niej tego typu nie znano... Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Podajê za Zbigniewem Czajkowskim, "Teoria i metodyka wspó³czesnej szermierki".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.