Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: KoÅ‚czan z kory brzozowej
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Loredo
Witam, szukam zrodeł na to czy istnialy kolczany z kory brzozowej. Chcialbym rowniez sam takowy wykonac ale potrzebowal bym kilku porad co i jak, np. sciagniecie kory, szycie tego itp itd. Z gory dzieki za odpowiedzi.
arcimir
Witam, słyszałem o płóciennych workach na strzały... Z kory i podobnych tworzyw na pewno tez były wykonywane, choć to tworzywo nietrwałe i mogło się nie zachować. Sam próbowałem upleść prostokątną matę z łyka, aby zwinąć w tubę i zeszyć szpagatem, ale jakoś mi nie wyszło... dunno.gif Rozwalało się w rękach i trzeba by mieć jakąś ramkę albo jakiś inny przyrząd... Powodzenia życzę.
Nieznany
CYTAT(arcimir @ 01:12 30.12.2017) *
Witam, słyszałem o płóciennych workach na strzały... Z kory i podobnych tworzyw na pewno tez były wykonywane, choć to tworzywo nietrwałe i mogło się nie zachować. Sam próbowałem upleść prostokątną matę z łyka, aby zwinąć w tubę i zeszyć szpagatem, ale jakoś mi nie wyszło... dunno.gif Rozwalało się w rękach i trzeba by mieć jakąś ramkę albo jakiś inny przyrząd... Powodzenia życzę.

Szwedzkie starożytne kołczany z kory brzozowej się zachowały. To jeden z najtrwalszych materiałów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.