Witam, po tagach nie znalaz³em wiêc robiê nowy temat. Piszê bo zastanawia mnie czy pochwa miecza musi byæ musowo obszyta skór± licow±? Skoñczy³a mi sie w³a¶nie cieniutka czarna skóra, lecz mam na stanie spory p³at skóry ale zamszowej :v. I pytanie czy s± jakie¶ ¼ród³a na to jak± skór± obszywano pochwy? Czy to bêdzie b³êdnie historycznie? Oczywi¶cie potem przysz³a by impregnacja olejem czy jakim¶ innym czym¶. Dodam, ¿e siedzê w XIV-XV. Help
Nie znam ¼róde³, które mówi³yby "musisz u¿yæ licówki", (co o niczym nie przes±dza) ale wydaje mi siê, ¿e wybór gatunku skóry spowodowany jest wytrzyma³o¶ci±. Zamsz bardzo szybko te¿ zniszczysz.
Nikt z nas nie mo¿e Ci zabroniæ eksperymentu, ale zastanów siê czy warto.
Wytrzyma³o¶æ na 100% bêdzie mniejsza. Mam jej nadmiar wiêc spróbowaæ mo¿na, zaimpregnuje j± i zobaczymy co wyjdzie z tego. Jak siê zepsuje to najwy¿ej. Przynajmniej zrobiê testy, ale je¶li kto¶ co¶ jednak wie to chêtnie poczytam. Dziêki
Te co siê zachowa³y to skóra. Jeden egzemplarz jest pokryty aksamitem jedwabnym, który prawdopodobnie naszyto na skórê. Mo¿esz siê pokusiæ o takie rozwi±zanie, ale moim zdaniem to bezsensowne. Skóry u¿ywano by chroniæ miecz przed wilgoci±, podczas gdy zamsz j± po prostu ch³onie.
Zamszownictwo w Polsce pojawia siê dopiero na prze³omie XV i XVI wieku, wtedy te¿ pojawiaj± siê pierwsze wyroby z tego rodzaju skóry (m.in. rêkawiczki).
Skoro mo¿na z zamszu robiæ buty, to mo¿na i pochwê od miecza. Po impregnacji bêdzie mia³a tak± sam± wytrzyma³o¶æ jak licówka. Mo¿na j± zapastowaæ woskiem na b³ysk. Zrobi³em jedn± pochwê do szabli obszyta cieniutkim zamszem i nie ma ¿adnej w³a¶ciwie ró¿nicy w funkcjonalno¶ci.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.