Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Antyczne groty
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
gustaw76
Witam
Oko³o 3200 lat temu w we wsch. Niemczech w landzie Meklemburgia-Pomorze Przednie mia³a miejsce antyczna bitwa, odnaleziono tam groty strza³ i zaciekawi³a mnie jedna z nich, nazwa³em to grot z"w±sem", czy spotkali¶cie ju¿ takie groty i je¶li tak to do czego s³u¿y³y owe "w±sy"Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
braciszek Boullii
Wada odlewu?
Waæpan Hubert
Takie co¶ powstaje przy ka¿dym odlewie. Tylko jak oni odlewali aby zachowaæ ³adn± tulejkê?
gustaw76
Wada odlewu?
jako¶ mnie to nie przekonuje!
Kto¶ bierze grot z nadlewk±, osadza na drzewcu, robi lotki i idzie na jedna z najwiêkszych bitew antycznych w naszym rejonie geograficznym o jakiej wiemy ?
teoria co najmniej naci±gana aniol.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Teoria bardzo dobra. Masz odwrotne pojêcie o wojskowo¶ci bigsmile2.gif Im wiêksza jatka (a ta mia³a charakter "globalny") tym wiêcej na niej shitu i tego co wpad³o w rêce.
gustaw76
Witam po d³ugiej nieobecno¶ci aniol.gif

Znalaz³em w sieci ciekawy film o antycznych greckich grotach do strza³, które s± odbiciem zamieszczonej przeze mnie groty, niestety nie rozumie angielskiego, wiêc jak by który¶ z forumowiczów w³adaj±cych w owym jêzyku podzieli³ siê informacjami to chyba nie tylko ja bêdê wdziêczny smile.gif

- https://www.youtube.com/watch?v=qEs354heEHk

Id±c w sieci tropem antycznych strza³ greckich, mo¿na znale¼æ trochê grotów z "wad± odlewu"
kilka przyk³adówOdwied¼ moj± stronê

:Odwied¼ moj± stronê

:Odwied¼ moj± stronê

Znalaz³em jeszcze ciekaw± stronê opisuj±c± groty, niestety te¿ w jê¿. angielskim i z tego co t³umaczy translator to nigdzie nie ma wzmianki o nadlewce!

: Odwied¼ moj± stronê
Dinen
O jakie informacje chodzi?
Czy mo¿e t³umaczenie ca³ego filmiku i tre¶ci linków?
gustaw76
Witam
nie chodzi mi o dos³owne t³umaczenie, chodzi o to ¿eby, kto¶ kto zna angielski na odpowiednim poziomie, przekaza³ czy w powy¿szych linkach jest mowa o pochodzeniu, ewentualnie funkcji jak± mia³a spe³niaæ nadlewka-wada odlewu! (film na yutube i ostatni link)
pozdrawiam jester.gif
Dinen
W filmie pojawia siê sugestia, ¿e jest to element uniemo¿liwiaj±cy lub utrudniaj±cy wyci±gniêcie strza³y.
FORVM ANCIENT COINS wspomina, ¿e ów interesuj±cy element by³ popularny w "greko-scytyjskich" typach grotów, Jednak nie wspomina o domniemanym przeznaczeniu.
Pozosta³e linki nie zawieraj± informacji o tym elemencie (jeden z linków wspomina, ¿e takie co¶ jest na grocie nie rozwijaj±c w ¿aden sposób tego w±tku).

gustaw76
Dziêki kolego Dinen za pomoc i za po¶wiêcony czas!!!

Szkoda, ¿e linki nic nie wnios³y do sporu! Szukam dalej i jeszcze raz DZIÊKI!
beaver79
To nie wada odlewu, takie wąsy (1 lub 2) to sposób na stabilizację grotu, taka ewolucja jak np. "płytka" wpuszczona w promień strzały - po wyrwaniu strzały grot pozostaje w ciele celu. Nie można mówić że jeden kształ jest "jedynie słuszny" ludzie kombinowali zawsze - zwłaszcza Słowianie smile.gif
pzdr
r.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.