Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Malarstwo; kobiety - malarki Gotyk i Renesans
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Anielka
Proste pytanie: czy kto¶ mo¿e zna przyk³ad malarki z okresu XIII-XV? Najbogatszym znaleziskiem by³aby artystka z prze³omu XIV-XV, nie bêd±ca zakonnic± (mo¿e byæ ¶wiêta), pochodz±ca z terenów bêd±cych pod wp³ywami: Polski (tak, wiem, ¿e w zadanym okresie ze sztuk± to byli¶my 100 lat za... europ±), Niemiec b±d¼ W³och.

do wieku XII mo¿na odnale¼æ prace > ¶w. Hilegardy z Bingen <, przekopuj±c pobie¿nie "podrêczny, skrócony katalog ¶wiêtych" zderzy³em siê z istnieniem w wieku XV > Katarzyny de Vigri <, w twórczo¶ci wieku XVI kobiet jest wiêcej, choæby maluj±ca dla Filpa II i uznana przez Micha³a Anio³a > Sofonisba Anguissola <. Pomiêdzy podanymi dwoma przyk³adami (obie panie obecnie ¶wiête i g³êboko klasztorne) zieje mroczna, pozornie nieska¿ona kobiecym pêdzlem plama, któr± chcê uzupe³niæ.
Anielka
przeklei³em, choæ in freha we trust icon_mrgreen.gif
Teyrnon
"we" czyli ja i Ty.. bo nikogo wiêcej tu ju¿ nie ma.. FREHA umar³a, a wraz z ni± "ruch rycerski". Ca³e szczê¶cie smile.gif
Anielka
offtopic.gif
czemu c³e szczê¶cie, ¿e umar³a freha i/lub pad³ "ruch rycerski"?
freha to niesamowita skarbnica wiedzy i pejza¿ ewolucji pogl±dów rekonstruktorskich, nie wspominaj±c o tym, ¿e jest niczym rycina na cyfrowej kanwie internetów XXI wieku i jako tak± nale¿y j± studiowaæ smile.gif
btw: jest jeszcze kilka osób.
Indar
Zdziwicie siê bo ruch jest ca³kiem spory - ale jak widaæ g³ównie czytaj±cy.
Z ¿alem stwierdzam ¿e fejsbuk zabi³ wiele for - przej±³ ich rolê. Ale wiedza z FREHA pozostaje.
Anielka
Ja siê nie dziwiê, ¿e ruch spory, ja na to liczê. pragnê jedynie poznaæ intencje swego przedmówcy oraz powody dla których postawi³ tak± tezê :P
przy okazji: cze¶æ Indar, kopê lat icon_mrgreen.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.