Witam,
poszukujê rzemie¶lników, zdolnych wykonaæ na zamówienie rekwizyty do filmu.
Poszukujemy narzêdzi, rzeczy codziennego u¿ytku, broni, ozdób - ogólnie wszystkiego do wyposa¿enia i wzbogacenia osady/wioski. Osada zbieracko ³owiecka, chcemy do minimum ograniczyæ u¿ycie ¿elaza, brak konkretnego umiejscowienia w czasie i przestrzeni.
Przedmioty maj± mieæ przede wszystkim walory u¿ytkowe, ograniczamy zdobienia.
Dopuszczamy oczywi¶cie u¿ycie wspó³czesnych materia³ów jesli tylko nie bêd± widoczne dla oka.
Naczynia gliniane lepione rêcznie (technika wa³kowa), naczynia drewniane musza nosiæ ¶lady obróbki rêcznej.
Referencj± mog± byæ filmy na YT na kanale Primitive Technology.
Produkcja polsko-zagraniczna jest planowana na pa¼dziernik i listopad tego roku.
Poszukujemy rzemie¶lników, którzy "obs³u¿±" nas, najbardziej kompleksowo.
Mile widziane zdjecia i propozycje.
Proszê o kontakt pod adresem
fantfilm@wp.pl
Jarek Jagodzinski
Spoko....kupiê sobie jakie¶ w Leroy...
Jakie pytanie taka odpowied¼ :-)
CYTAT(Jarek Jagodziñski @ 17:45 04.02.2016)
Osada zbieracko ³owiecka,
Nie znam siê na pradziejach, dlatego proszê kogo¶ z wczesnego by siê wypowiedzia³. Z tego co siê orientujê konotacja "zbieracko ³owiecka" wystêpuje w charakterze przeciwstawnym z "osad±/wiosk±".
brak konkretnego umiejscowienia w czasie i przestrzeni.
Czyli niewa¿ne jakie, byle by by³o. To nie ¶wiadczy dobrze o was.
Referencj± mog± byæ filmy na YT na kanale Primitive Technology.
Radzê nie u¿ywaæ takich sformu³owañ. Rekonstruktorzy s± na nie uczuleni.
Poszukujemy rzemie¶lników, którzy "obs³u¿±" nas, najbardziej kompleksowo.
Jak kto¶ umie wszystko to nie umie niczego. Albo dobrze albo kompleksowo.
Podsumowuj±c. Chcecie stowrzyæ kolejnego pseudohistorycznego gniota, który u¿ytkowników tego forum przyprawi - w najlepszym wypadku - o odruchy wymiotne. Nie wiecie o co wam chodzi, ale ¿eby by³o du¿o, tanio i wszystko.
Pytanie, które siê nasuwa: co robicie na FORUM REKREACJI HISTORYCZNYCH, skoro w dupie macie historiê?
Usun±³em posty które nic nie wnosi³y do tematu.Kolejne pyskówki bêd± "nagradzane " ostrze¿eniami.
M
CYTAT(M¶cidróg @ 06:20 06.03.2016)
Usun±³em posty które nic nie wnosi³y do tematu.Kolejne pyskówki bêd± "nagradzane " ostrze¿eniami.
M
Jejku, przegapi³em ripostê :( No nic, po reakcji admina domy¶lam siê, ¿e nic konkretnego nie by³o.
Je¿eli przedmioty nie maj± byæ zgodne z tymi, które produkowali nasi przodkowie to FREHA jest niew³a¶ciwym miejscem na szukanie dostawców rekwizytów. Na twoim miejscu odezwa³bym siê na grupach tematycznych Fantasy LARP albo etno/folk rêkodzie³o. Tam ludzie bêd± siê zabijaæ o takie zlecenie.
Zgadzam siê z Laserem, na chwilê obecn± nic konkretnego nie wynika z tego og³oszenia.
Jednak¿e nie podejrzewam autora og³oszenia o ignorancjê, a zwyczajnie o przeoczenie kilku szczegó³ów dziêki którym rzemie¶lnik bêdzie mia³ jasny obraz tego na co jest zapotrzebowanie.
Chocia¿ stwierdzenie " brak konkretnego umiejscowienia w czasie i przestrzeni" nie jest zbyt trafne w kontek¶cie tematyki tego forum.
Rozczarujê Ciê Laser, nie by³o riposty, sam ¿a³ujê ¿e nie zd±¿y³em przeczytaæ co zosta³o wykasowane.
Tak, spodziewa³em siê ¿e bêdzie tu ciê¿ko ale oczekiwa³em ¿e mo¿e zg³osi siê kto¶ z konkretnymi umiejêtno¶ciami i wiedz± z którym bêdzie mo¿na pracowaæ ju¿ poza forum..., nie doczeka³em siê.
Napisa³em "brak konkretnego umiejscowienia w czasie i przestrzeni" bo tak jest prawda, historia ma byæ w miarê uniwersalna i nigdzie nie padnie ani s³owo o miejscu czy czasie. Nie us³yszycie ode mnie zamawiam grzebieñ z maja 758 r. z okolic Krosna.
Nikt siê nie zg³osi³ o ewentualne doprecyzowanie, obudzili¶cie siê dopiero po moim nieco ironicznym wpisie.
Nie wiecie nic o projekcie, moim problemem jest to ¿e sam posiadaj±c pewn± wiedzê historyczn±, chcia³bym zadbaæ o jak najwiêkszy realizm. Nie ³udzê siê, nikt mi nie da takiego bud¿etu ¿ebym by³ w stanie zrobiæ wszystko na tip top (to nie ten typ projektu) ale pomimo tego siê staram i nie zale¿y mi na Larpowych rekwizytach.
Chcia³bym aby siekiera kamienna by³a siekier± a nie dwustronnym toporem chaosu.
Laser - je¶li nie chcesz pomóc to przynajmniej nie przeszkadzaj
Czy jest choæ jeden film historyczny w którym nie ma siê do czego przyczepiæ? Szczerze w±tpiê ale pewnie kto¶ us³u¿ny zaraz mnie wyprowadzi z b³êdu.
Napisa³em czego potrzebujê np: narzêdzia z ko¶ci, kamienia i rogu - powtarzam, jako ¿e historia ma byæ uniwersalna, nie jest dla mnie wa¿ne, gdzie powsta³y - dla rzemie¶lnika te¿ nie powinno je¶li wykona zlecenie i dostanie za to kasê - chyba ¿e zostanie pó¼niej obsobaczony na forum.
Je¶li kto¶ pomimo tego bêdzie mia³ jakie¶ propozycje zapraszam na priv.
Sprowokowa³e¶ nas na w³asne ¿yczenie, wiêc licz siê z konsekwencjami.
Wcale nie szydzi³em z odsy³aniem ciebie do rzemie¶lników LARP / etno. Oni wcale nie s± gorsi od reko i szczerze wierzê, ¿e lepiej pasuj± do zlecenia. Nie maj± takich oporów z anachronizmem jak my. Je¿eli ich sprowadzasz do grona wyro¶niêtych ch³opczyków to znaczy, ¿e nie traktujesz tej sceny powa¿nie. Bardzo powa¿ny b³±d jak dla producenta filmowego w klimatach oko³ohistorycznych.
Rekonstruktorzy zajmuj± siê konkretami, odtwarzaj± w³a¶nie grzebieñ z maja 758 r. z okolic Krosna, a nie bli¿ej nieokre¶lon± rzecz w miarê uniwersaln±. S± przedmioty, które na przestrzeni lat wygl±da³y podobnie, ale zawsze jest to sprecyzowany zakres (np. X-XII wiek).
Nie wiemy czego potrzebujesz i sam nie raczysz nas poinformowaæ. Doprecyzowanie tematu wymaga z naszej strony wysi³ku oraz czasu. Niby dlaczego kto¶ mia³by to zrobiæ za ciebie? Ty przyszed³e¶ do nas, a nie odwrotnie. A to, ¿e nie istnieje ¿aden film, który otrzyma³ certyfikat koszerno¶ci nie jest ¿adnym argumentem dla kogokolwiek by siê usprawiedliwiaæ. Zw³aszcza, ¿e nikt siê jeszcze nie przyczepi³, wiêc nie musisz siê broniæ.
Tak¿e w skrócie. Po raz drugi pomagam tobie obraæ w³a¶ciwy kierunek wypowiedzi. I pewno po raz drugi nie zrozumiesz istoty mojej wypowiedzi. No nic, twój cyrk, twoje ma³py.
Gratulujê logiki. Rzemie¶lnicy nie bêd± wiedzieli jaka epoka, tylko maj± wiedzieæ co Ci siedzi w g³owie? Jak chcesz zrobiæ film skoro nie ma epoki? Tzn. o czym on ma byæ?
Napisa³em czego oczekujê, narzêdzi z okre¶lonych materia³ów, liczy³em na kontakt z osobami paraj±cymi siê tym tematem posiadaj±cych wiedzê któr± doceniam i która prze³o¿y³aby siê na wymiern± korzy¶æ finansow±.
W swej naiwno¶ci liczy³em na wiadomo¶æ typu " Cze¶æ, robiê takie rzeczy, datowane na..., mogê jeszcze zaproponowaæ np...., czego fokladnie oczekujesz i czy by³by¶ tym zainteresowany" lub "Cze¶æ, robiê ceramikê toczon± na kole ale mogliby¶my wykonaæ tak¿e lepion± rêcznie"
- czy to naprawdê tak wiele?
Stwierdzam z niejakim smutkiem ¿e od czasu LDRP nie zasz³y wcale a¿ tak wielkie zmiany, za du¿o docinków i z³osiliwo¶ci a za ma³o konstruktywnego poszukiwania rozwi±zania problemu.
Ps. Tyberiusz, skoro szukam narzêdzi kamiennych i rogowych to zak³ada³em ¿e bedzie to jasne ¿e nie chodzi mi o np XIV.
Proszê Was ju¿ o zaprzestanie bo nie chcê wiêcej wchodziæ w ja³owe udowadnianie swoich racji.
CYTAT(Jarek Jagodziñski @ 11:56 08.03.2016)
LDRP
Przepraszam za post nic nie wnosz±cy do tematu, ale ³za mi siê w oku zakrêci³a
Ale ¿eby nie by³o - Panowie, dajmy ju¿ spokój. Obie strony powiedzia³y co mia³y do powiedzenia i tyle.
Jarku, powodzenia w poszukiwaniach - aczkolwiek zgadzam siê co do tego ¿e jednak powiniene¶ zawêziæ datowanie chocia¿ odrobinê.
Indar, przyj±³em za³o¿enie ¿e najpierw muszê znale¼æ osobê która bêdzie dysponowa³a : czasem, umiejêtno¶ciami (obróbka kamienia czy krzemienia nie jest prosta, wiem bo próbowa³em) i przede wszystkim chêciami. To jaka to bedzie siekiera czy nó¿ jest, wybaczcie proszê ¿e raniê Wasze rekonstruktorskie serca, spraw± drugorzêdn±, któr± mo¿na doprecyzowaæ pó¼niej.
Chcia³bym podziêkowaæ jak na razie jedynej osobie, nie wymieniê jej z nazwiska bo mog³aby to byæ nied¼wiedzia przys³uga, za propozycjê pomocy przy kostiumach - jednak¿e to nie mój departament, ja siê zajmujê jedynie scenografi± i rekwizytami.
Swoj± pomoc zaproponowa³ mi równie¿ prywatnie TyberuszKlaudiusz, co prawda by³a to pomoc w odnalezieniu drogi do biblioteki i douczenia siê ale zawsze warto doceniæ co te¿ niniejszym czyniê. Ukoñczy³em co prawda studia historyczne na Uniwersytecie ¦l±skim (rocznik 2001 i zaliczy³em 3 sezony wakacyjne pracuj±c na wykopaliskach w £anach Ma³ych ko³o Gliwic oraz w Rozumicach pod kierownictwem dr.Foltyn ale na naukê nigdy nie jest za pó¼no.
Odpowiadaj±c jeszcze na sugestie Indara, ¿e powinienem siê dok³adniej okre¶liæ, piszê niniejszym ¿e w za³o¿eniach scenariusza, którego notabene nawet jeszcze nie czyta³em, (tajemnica, znam tylko ogólniki ale zale¿a³o mi ¿eby szybko zacz±æ szukaæ) akcja filmu ma siê toczyæ gdzie¶ pomiêdzy VII a X w ne. To, gdzie siê bêdziemy chcieli dok³adniej wstrzeliæ jest jeszcze uzale¿nione od wielu innych czynników. Dlatego tez nie widzia³em na razie sensu dyskusji o konkretnych przyk³adach a jedynie staram siê znale¼æ na razie osoby o konkretnych umiejêtno¶ciach.
Nie twierdzê ¿e bêdzie to jakie¶ wiekopomne dzie³o ale gdyby mi siê uda³o pokazaæ i przemyciæ co¶ fajnego to by³bym z tego powodu szczê¶liwy - dlatego te¿ swoje pierwsze kroki skierowa³em tutaj i troszkê zaskoczy³ mnie brak odzewu.
Ok, koniec tego bo siê znowu rozpisa³em, dobranoc wszystkim...
Pozdrawiam
By³o tak od razu
Z ceramiki polecam:
http://www.neopotter.pl/ Fajne gary kupi³em u pana Adriana Po³etka, my¶lê ¿e warto pogadaæ.
http://www.zumi.pl/3588759,Poletek_Adrian,...yski,firma.htmlW narzêdziach kamiennych nie pomogê, nawet nie kojarzê czy kto¶ siê tym para³.
Za¶ ogólnie je¶li chodzi o rzemios³o "ludowe" to odsy³am do kolegów zajmuj±cych siê tymi rzeczami. Co prawda zajmuj± siê innymi epokami, ale ich wiedza wykracza poza okres rekonstrukcji. A na pewno wska¿± odpowiedni± osobê, która takow± posiada. Proszê znale¼æ na FB, bo tutaj to raczej od ¶wiêta wchodz± - Kamil Szproncel oraz Rafa³ Szeliwiecki.
To znaczy tak: w sumie chodzi Ci o takie egzemplarze ceramiki, narzêdzi drewnianych, grzebieni, no¿y czy toporów ¿eby by³y mo¿liwie jak najbardziej uniwersalne i szeroko rozprzestrzenione tak, ¿eby wszystko pasowa³o w miarê do siebie i do szeroko pojêtego "¶redniowiecza". S± takie wzory mo¿liwe do wybrania. Stroje te¿, przynajmniej w pewnym zakresie (bazowa "tunika z Bocksten Bog"). Ale i tak ka¿dy asortyment (ceramika, wyroby rogowe, kowalskie, ubrania, krzemieñ, i co tam jeszcze) raczej bêdzie trzeba zamawiaæ u osobnego rzemie¶lnika. Kosztowaæ niestety bêdzie.
Ja proponujê tym razem zajrzeæ na facebooka i przy³±czyæ siê tam do której¶ z grup, specjalizuj±cych siê w handlu replikami i tam spytaæ (ale O KA¯DY PRZEDMIOT/KATEGORIÊ OSOBNO). Tam w tej chwili ruch jest du¿o wiêkszy, kontakt ³atwiejszy.
Targowisko ¶redniowieczne / historical marketRekonstrukcja HistorycznaTargowisko - ¶redniowieczeTargowisko (grupa zamkniêta)
Targowisko Rekonstrukcji Historycznej - Historical Reenactment Marketplace
Je¿eli by¶cie robili S³owian to mogê pomóc moj± skromn± wiedz± na temat wierzeñ. Trzeba by³o tak od razu. S³awa!
CYTAT
akcja filmu ma siê toczyæ gdzie¶ pomiêdzy VII a X w ne
W tym czasie nie by³o ju¿ narzêdzi z kamienia. Jarku, olej "tyberiusza", a je¶li chodzi o poziom jego "wiedzy", zapytaj moderatorów forum.historia.org ile razy kasowali jego obra¼liwe, nic nie wnosz±ce do tematu posty. Jego mo¿esz zapytaæ o wiek, ale pewnie nie odpowie. A rekonstruktor z niego ¿aden - sam siê wygada³.
CYTAT(TyberiuszKlaudiusz @ 16:20 10.03.2016)
Je¿eli by¶cie robili S³owian to mogê pomóc moj± skromn± wiedz± na temat wierzeñ. Trzeba by³o tak od razu. S³awa!
Tyberiuszu, to jest która¶ kolejna Twoja wypowied¼ nie na temat... ja wiem, co interesuje Ciebie, i ¿e chêtnie by¶ siê tym ze wszystkimi dzieli³, ale ten temat za³o¿y³ kto¶, kto poszukuje producentów konkretnych rekwizytów do filmu, a nie wanna-be-reenactor, wiêc Twoja odpowied¼ jest delikatnie mówi±c obok tematu.
Nawi±zuj±c szerzej do Twojej ostatniej aktywno¶ci na Forum, powiem Ci ¿e m³ody jeste¶ wiêc Ciê nie chcê za to ¶cigaæ kolejnymi karnymi punktami, ale postaraj siê, proszê, bardziej trzymaæ Regulaminu, bo sam widzisz ile ostatnio Twoich wypowiedzi trzeba kasowaæ. Absolutnie nie chcê Ciê gasiæ, nam te¿ przykro by³oby daæ Ci bana, wiêc proszê o przemy¶lane wypowiedzi...
Pozdrawiam naprawdê serdecznie,
mod. Andrzej/Viator
Co do krzemieniarstwa to eksperymentalnie pracuj± z krzemieniami archeolodzy z UW. Witold Gró¼d¼ je¶li dobrze pamiêtam. Sprawdz linki
Viatora - tam jest wszystko. Doda³bym jeszcze link do Pogotowie Historyczne na fb.
CYTAT(Teyrnon @ 10:07 11.03.2016)
Co do krzemieniarstwa to eksperymentalnie pracuj± z krzemieniami archeolodzy z UW. Witold Gró¼d¼ je¶li dobrze pamiêtam. Sprawdz linki
Viatora - tam jest wszystko. Doda³bym jeszcze link do Pogotowie Historyczne na fb.
Z archeologów to jeszcze dr Grzegorz Osipowicz z UMK w Toruniu, jednak¿e nadal - 7-10 wiek to nie pradzieje i krzemienia tutaj nie ma :D.
Dziêkujê wszystkim za informacje.
Tak macie racjê co do krzemienia, stanalem jednak przed problemem typu ¿e pewne si³y powy¿ej mnie chcia³yby aby Ci ludzie nie mieli metalu, jako ¿e w pewnym momencie filmu zalicz± wizytê ekipy, która bêdzie ¿elazem obwieszona to da nam to bardzo piêkny filmowo efekt kontrastu....
Tak, wiem....
Jaby przymru¿yæ oczy i przekrêciæ g³owê to na si³ê mozna by znale¼æ w tym sens, bior±c po uwagê ¿e ma to byæ ma³a odizolowana, wyspiarska spo³eczno¶æ.
Projekt tak czy siak nadal jest na etapie planowania a uwierzê ¿e dojdzie do skutku jak dostane zaliczke na konto.
CYTAT(Jarek Jagodziñski @ 22:06 12.03.2016)
Dziêkujê wszystkim za informacje.
Tak macie racjê co do krzemienia, stanalem jednak przed problemem typu ¿e pewne si³y powy¿ej mnie chcia³yby aby Ci ludzie nie mieli metalu, jako ¿e w pewnym momencie filmu zalicz± wizytê ekipy, która bêdzie ¿elazem obwieszona to da nam to bardzo piêkny filmowo efekt kontrastu....
Tak, wiem....
Jaby przymru¿yæ oczy i przekrêciæ g³owê to na si³ê mozna by znale¼æ w tym sens, bior±c po uwagê ¿e ma to byæ ma³a odizolowana, wyspiarska spo³eczno¶æ.
Projekt tak czy siak nadal jest na etapie planowania a uwierzê ¿e dojdzie do skutku jak dostane zaliczke na konto.
Je¶li krêcicie fantasy, to wszystko mo¿e mieæ sens...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.