Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Cynowanie - problem
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Qvintvs Petilivs Secvndvs
Salve,

od jakiego¶ czasu próbujê siê bawiæ w cynowanie. Narzêdzia mam, ogólnie czasami mi siê udaje, czasami nie. Na obrazku za³±czam to, co chcê powlec:

co jest przyczyn±, ¿e roztopiona cyna zamiast mi pokrywaæ powierzchniê, ³±czy siê w grudki i sp³ywa z metalu, który chcê nim powlec?

jak cynowaæ, by w ka¿dy zakamarek wesz³a? jak uzyskaæ ³adn± p³ask± niemal¿e lustrzan± powierzchnie powlekania?

bêdê wdziêczny za pomoc.

Valete
Krzysiu
Przyczyn± jest najprawdopodobniej nie do¶æ dobre oczyszczenie powierzchni cynowanej. Aby uzyskaæ najlepszy efekt, powinna byæ wykoñczona na lustro, dok³adnie odt³uszczona, lekka wytrawiona i poci±gniêta topnikiem. Ale najlepsze efekty wychodz± przy cynowaniu elektrolitycznym.

Moim skromnym zdaniem efekty przedstawione na zdjêciu s± znakomite, poza tymi przypadkami - najprawdopodobniej - korozji. Nie da siê lepiej "wyb³yszczyæ" cyny, poniewa¿ z natury swojej jest to metal nie za bardzo b³yszcz±cy.
Qvintvs Petilivs Secvndvs
na zdjêciach to br±z.....wypolerowany, niecynowany.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.