Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dru¿yna wikingów/jomswikingów. Krosno i okolice.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Ulfberth
Witam.

Leci mi ju¿ 20 rok ¿ycia. Od jakiego¶ czasu przymierzam siê do za³o¿enia dru¿yny odtwarzaj±cej wczesno¶redniowiecznych wikingów b±d¼ jomswikingów. Wcze¶niej w bractwie by³em tylko przez chwilê z powodu czaso¿ernego sportu. Mo¿na powiedzieæ ¿e jestem nowy w temacie odtwórstwa praktycznego lecz wiem jak za to siê zabraæ i z czym to siê je.

Przechodz±c do sedna sprawy.
Szukam ludzi chêtnych do za³o¿enia owej dru¿yny. Dru¿ny jeszcze jako takiej nie za³o¿y³em bo nie posiadam odpowiedniej ilo¶ci osób które nale¿ycie siê w to zaanga¿uj± (2 osoby zaanga¿owane, 2 niezdecydowane).

Wymagania co do przysz³ych dru¿ynników to:

-Zamieszkanie w Kro¶nie/okolicach lub dojazd przynajmniej raz w tygodniu na spotkania (formy i daty spotkañ zostan± omówione w wiêkszym gronie aby ka¿demu termin odpowiada³).

-Zaanga¿owanie w rozwój grupy.

-Zdobywanie wiedzy potrzebnej do prawid³owego odtwórstwa (przyjmujemy ka¿dego, nawet niewtajemniczonego w tematy odtwórstwa lecz wymagamy ci±g³ego progresu - to nie szko³a, nie bêdziemy pytaæ, wiêc bez stresu bum.gif ).

-W przypadku Panów chc±cych walczyæ, nauka walki tak¿e we w³asnym zakresie oraz na treningach (tak samo jak w punkcie poprzednim - powoli, to nie szko³a).

-Kompletowanie sprzêtu (najpierw rzeczy codziennego u¿ytku - ubrania, naczynia, podstawowe narzêdzia - nastêpnie uzbrojenie).

-Co najmniej 15 wiosen (lat) aby do³±czyæ do dru¿yny, 18 aby rozpocz±æ naukê walki/braæ udzia³ w turniejach i bitwach (nie dotyczy ³uczników).

-P³acenie sk³adki JE¦LI zostanie ustalona (je¶li ju¿ bêdzie to nie bêdzie to zawrotna suma, 5-10 z³ na miesi±c - oczywi¶cie wszystko bêdzie udokumentowane aby nie by³o pytañ co dzieje siê z pieniêdzmi dru¿ynników smile.gif )

-Mo¿liwo¶æ wyjazdów na obozy/turnieje kiedy bêd± ju¿ organizowane (nie na wszystkie ale raz do roku wypada³o by byæ)

To tyle z wymogów. Teraz zapytacie - "Dlaczego warto do³±czyæ?" - Ja odpowiem:

-Bêd± organizowane wyjazdy oraz spotkania w karczmach/przy kominku. Wymiana wiedzy, omawianie najazdów (wyjazdów na eventy), lu¼ne spotkania, ogl±danie filmów.

-Bêd± tak¿e organizowane treningi walki w zwarciu jak i na dystans.

-Odbywaæ siê bêd± wewnêtrzne turnieje z nagrodami.

-Kiedy bêdzie nas ju¿ si³a to postaramy siê o jakie¶ porz±dne miejsce do treningu.

-oraz wiele wiêcej...

Chêtnych zapraszam do pisania pod tematem lub kontaktu na numer 502 256 471 (czasami nie mam przy sobie telefonu, wtedy nale¿y zostawiæ sms'a a ja nastêpnie oddzwoniê).
Z grubsza to tyle. Bardziej szczegó³owy opis bêdzie podany na powstaj±cej stronie. Je¶li co¶ siê zmieni to zaktualizujê temat.

Bywajcie zdrów i mam nadzieje do us³yszenia smile.gif

Ulfberth
TyberiuszKlaudiusz
Z takimi wymaganiami daleko nie znajdziesz. Dlaczego nauka walki od 18? Jak sami chcecie siê jej uczyæ? Nie lepiej by³oby do³±czyæ do kogos kto siê na tym zna? Chyba ¿e wolisz mrok.
Lubomir Aleksandrowicz
S³awa !
Nie ma siê co goscia czepiaæ ma plan niech go realizuje , to jak wylewanie dziecka z kompiel± . Nam bêdzie mi³o jak siê pojawi nowa grupa na Podkarpaciu .
Ja tam ¿yczê powodzenia .
Ulfberth
1. "Dlaczego nauka walki od 18?" - Dlaczego nie? Jest to wstêpne ustalenie.
2. "Jak sami chcecie siê jej uczyæ?" - Tak jak robiono to kiedy¶. Od czego s± traktaty? Od czego jest internet/ksi±¿ki/inne ¼ród³a?
3. "Nie lepiej by³oby do³±czyæ do kogo¶ kto siê na tym zna?" - Mo¿e i tak, na twoje nieszczê¶cie nie skorzystam z porady poniewa¿ interesuje mnie za³o¿enie w³asnej dru¿yny.
4. "Chyba ¿e wolisz mrok." - Mrocznym mo¿esz byæ nawet bêd±c kilka lat w temacie. Kwestia zaanga¿owania i chêæ analizowania wszystkich nowych rzeczy krok po kroku, a nie jak przysta³o w dzisiejszym ¶wiecie "na churrrrrra".
5. Nie potrzebujê porad, je¶li chce kto¶ siê wypowiedzieæ to tylko na temat rekrutacji. Nie jest to dzia³ pomocy ani nie proszê o takow± w tytule. Jak bêdê czego¶ potrzebowa³ to zapytam smile.gif
Ulfberth
CYTAT(Lubomir Aleksandrowicz @ 19:50 04.10.2015) *
S³awa !
Nie ma siê co goscia czepiaæ ma plan niech go realizuje , to jak wylewanie dziecka z kompiel± . Nam bêdzie mi³o jak siê pojawi nowa grupa na Podkarpaciu .
Ja tam ¿yczê powodzenia .

Dziêki za s³owa wsparcia. Du¿o bardziej mam ochotê dzia³aæ wiedz±c ¿e nie ka¿dy siedz±cy przed komputerem to rasowy krytyk w ka¿dej dziedzinie smile.gif
Laser
CYTAT(Ulfberth @ 19:53 04.10.2015) *
5. Nie potrzebujê porad, je¶li chce kto¶ siê wypowiedzieæ to tylko na temat rekrutacji. Nie jest to dzia³ pomocy ani nie proszê o takow± w tytule. Jak bêdê czego¶ potrzebowa³ to zapytam smile.gif

@TyberiuszKlaudiusz
Ten punkt potraktuj jako wi±¿±cy dla ca³ego dzia³u.

Jeste¶ m³ody, wiêc przy¶pieszê Twój rozwój w internecie i wyja¶niê jak to dzia³a.
Wszelkie komentarze nie maj±ce merytorycznego pod³o¿a s± odbierane jako czepialstwo / atak / z³o¶liwo¶æ.
Je¶li zak³adaj±cy temat czego¶ nie sprecyzowa³ i masz pytania, które i inni mogliby mieæ - pisz i pytaj. To sprawi, ¿e w±tek bêdzie bardziej konkretny.
Je¶li masz jakie¶ uwagi, bo autor napisa³ co¶ co wydaje Ci siê g³upie / nielogiczne / b³êdne - pisz na prv.
Je¶li krytykujesz kogo¶ publicznie to nawet maj±c dobre intencje podwa¿asz jego autorytet co prowadzi do napinki, k³ótni i wielu innych podobnych. Natomiast nie doprowadzi do zmiany zdania którejkolwiek ze stron.
Gdy kogo¶ krytykujesz to prêdzej czy pó¼niej dochodzi do sytuacji, w której Ty musisz udowodniæ i pokazaæ, ¿e wiesz o czym piszesz.

Ergo. Zanim zaczniesz siê kogo¶ czepiaæ b±d¼ cholernie pewny, ¿e nie dasz komu¶ powodu do przyczepienia siê do Twojej osoby.
Indar
Podpisujê siê w ca³o¶ci pod tym co napisa³ Laser.
No nic dodaæ!
Lubomir Aleksandrowicz
s³awa !

Tylko to na razie goscia siê czepiono . Da³ og³oszenie ¿e powstaje druzyna jakie¶ wymagania przedstawi³ . A tu siê pisze ¿e wszystko do d..y . Przez takie has³a pad³a Halla . Nie znam go¶cia i nie wiem czy mu siê uda ale wiem ¿e czasami trza siê samemu sparzyæ aby uwierzyæ ¿e gor±ce . Jak bêdzie inteligenty to bêdzie szuka³ i pyta³ jak nie to pop³ynie na kasie a ¿ycie zweryfikuje jego i jego druzynê . Go¶æ ma jaki¶ plan i wizje i tylko od niego zale¿y czy siê uda czy kolejna wyjdzie d..a .
Laser
CYTAT(Lubomir Aleksandrowicz @ 14:55 05.10.2015) *
s³awa !

Tylko to na razie goscia siê czepiono . Da³ og³oszenie ¿e powstaje druzyna jakie¶ wymagania przedstawi³ . A tu siê pisze ¿e wszystko do d..y . Przez takie has³a pad³a Halla . Nie znam go¶cia i nie wiem czy mu siê uda ale wiem ¿e czasami trza siê samemu sparzyæ aby uwierzyæ ¿e gor±ce . Jak bêdzie inteligenty to bêdzie szuka³ i pyta³ jak nie to pop³ynie na kasie a ¿ycie zweryfikuje jego i jego druzynê . Go¶æ ma jaki¶ plan i wizje i tylko od niego zale¿y czy siê uda czy kolejna wyjdzie d..a .

O tym piszê w³a¶nie. A koledze Ulfberth'owi ¿yczê powodzenia :-)
Lubomir Aleksandrowicz
A to sorry ¼le odczyta³em smile.gif
chrisser
Fajna inicjatywa. ¯yczê wytrwa³o¶ci w studiowaniu ¼róde³. Co do sk³adek, to proponujê z nich zrezygnowaæ. Rzeczy wspólne to czasem rzeczy niczyje, lub rzeczy o które wybuchaj± spory. S³usznie zaczynasz od Ubrañ i podstawowego wyposa¿enia obozowego, a na dozbrojenie zostawiasz sobie czas. Ostatnio modne wyprawy terenowe to dobry kierunek rozwoju. Wa¿ne, aby to co siê robi robiæ dobrze- czyli zgodnie ze ¼ród³ami i z dobrych materia³ów (skóra ro¶linnie garbowana, len, we³na -najlepiej rêcznie tkane itd.) Droga na skróty, któr± kroczy ka¿dy poczatkuj±cy rekonstruktor to b³±d. Lepiej uczyæ siê na b³êdach innych, a samemu wydawaæ kasê na rzeczy warto¶ciowe rekonstrukcyjnie, których kiedy¶ nie bêdziemy siê wstydziæ i odsprzedawaæ za bezcen.

pozdrawiam i ¿yczê powodzenia.
Ulfberth
S³awa,
przedstawiê zainteresowanym jak sytuacja ma siê teraz.
Wbrew pozorom projekt nie umar³ w tak szybkim czasie. Jest nas pi±tka, rozpoczynamy gromadzenie sprzêtu (do teraz nie by³o wiadomo czy warto wydawaæ pieni±dze).

Co bêdziemy odtwarzaæ?
Jomsborczyków zamieszka³ych na terenach dzisiejszej Polski w roku oko³o tysiêcznym.

Jeszcze dzisiaj (lub jutro) pojawi± siê dok³adniejsze informacje o aktualizacji regulaminu i tematu bractwa gdy¿ teraz nie jestem w stanie wszystkiego napisaæ a chcia³bym na bie¿±co informowaæ o postêpach dru¿yny.
chrisser
Fajnie, ¿e temat siê rozwija. Proponujê z³apaæ kontakt z do¶wiadczonymi Vikingami z Warszawy www.jomsborg.pl, którzy od lat zajmuj± siê t± tematyk± i na pewno doradz± w wielu sprawach. Atutem tej grupy jest te¿ posiadanie swojego grodu, do którego zapraszaj± go¶ci z innych grup z kraju i z zagranicy.
kublika
Krzysiu, rany kota, nie!!

Uwielbiam miodzik od Einara, ale ich historyczno¶æ pozostawia wiele do ¿yczenia, niech m³odzi lepiej nie bior± przyk³adu. Niech szukaj± sami, nasi siê zatrzymali parê lat temu, co w rekonstrukcji ma ogromne znaczenie. Nie wypowiem siê o ¿adnych innych "wcze¶niakach" bo to nie moja bajka i nie ¶ledzê, ale Einara mamy pod nosem od kilku lat i mogê sobie obserwowaæ - nic siê nie rozwijaj±, niestety angsad.gif
Ulfberth
S³awa!
Mia³em napisaæ wcze¶niej ale sporo siê dzia³o od czasu ostatniego posta i nie chcia³em co 2 dni aktualizowaæ tematu.

Tematyka grupy uleg³a lekkiej modyfikacji po pewnych rozwa¿aniach.

Ludy skandynawskie w wieku X (wikingowie) z uwzglêdnieniem terenów najechanych i zamieszka³ych przez nich do wieku X.

Jest nas szóstka, w tym dwie dziewczyny.

Ubrania i sprzêt obozowy w³a¶nie powstaj± i do koñca miesi±ca mo¿liwe ¿e uda nam siê zebraæ wszystko prócz namiotu który zaplanowany jest na miesi±c luty.

Mamy kilka sztuk broni w naszej zbrojowni, g³ówne w³ócznie i ³uki oraz w niedalekiej przysz³o¶ci czekany i tarcze. Uzbrojenie ochronne bêdzie organizowane po zgromadzeniu wszystkich niezbêdnych rzeczy.

Co tydzieñ w niedzielê je¼dzimy grupowo na trening ³uczniczy w Bieczu gdzie trenujemy z osobami znaj±cymi siê na rzeczy. Trening walki bêdzie organizowany kiedy ju¿ bêdziemy mieli gotowe tarcze i znajdziemy sobie co¶ na g³owy (trening pacynami do czasu a¿ bêdziemy posiadaæ co¶ wiêcej ni¿ tylko tunikê bigsmile2.gif ) Mo¿liwe ¿e dogadamy siê z grup± dzia³aj±c± nieopodal Krosna i bêdziemy mieli ³±czone treningi.

W tym roku jednym z g³ównych wyjazdów bêdzie wyjazd na Dwa Oblicza. Dodatkowo wybierzemy siê kilka razy do muzeów bli¿szych czy dalszych oraz je¶li sytuacja na to pozwoli udamy siê na inne mniejsze imprezy rekonstruktorskie.

Uprzedzaj±c zarzuty. Nie idziemy w mrok. Wszystko dok³adnie analizujemy, ka¿dy najmniejszy drobiazg. Mamy kontakt z osob±/osobami których w razie w±tpliwo¶ci zawsze mo¿emy siê poradziæ.

To by by³o na tyle, trochê informacji uda³o mi siê przekazaæ ale zapewne dopiero jutro u¶wiadomiê sobie ¿e zapomnia³em o po³owie rzeczy. Tak czy inaczej, pozdrawiam i zapraszam w poczet naszej dru¿yny. smile.gif
Ulfberth
Witam jeszcze raz!
Projekt niestety upad³ - "Ha, mówi³em ¿e Ci siê nie uda!" - ale dalej zamierzam dzia³aæ w tym¿e temacie. Mo¿e pojawi siê kiedy¶ kilka osób chêtnych na rozpoczêcie nowego projektu, niekoniecznie wczesno¶redniowiecznego. Jestem otwarty na propozycje i co jaki¶ czas zagl±dnê czy kto¶ pisa³ co¶ w temacie. Mia³bym jeszcze pytanie do sta³ych bywalców. Czy znacie jakie¶ grupy rekonstrukcyjne z krosna i okolic, b±d¼ podkarpacia?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.