Witam jestem ¶wie¿y na tej stronie razem z koleg± zaczynami zak³adaæ "bractwo" (wiemy ¿e lepiej doj¶æ do kogo¶ ale nie brak nam determinacji) mam pytanie dotycz±ce g³ównie owijaczy czy mogê zrobiæ z lnu o szeroko¶ci 10 cm i d³ugo¶ci 150? czy za krótkie a mo¿e za w±skie chyba ¿e nie z lnu a potem czym je zwi±zywaæ tematyka u nas to wczesne ¶redniowiecze Wikingowie itp. bo latam tu i tam i dowiedzia³em siê ¿e krajk± mo¿na, niektórzy odtwórcy niczym nie zwi±zuj± a niektórzy te¿ rzemykami
Czo³em,
Owijaczy nie wykonywano z lnu, ogólnie Skandynawia to g³ównie we³na, trochê lnu, konopii i jedwabiu. Powód raczej oczywisty - we³na by³a ciep³a i ³atwo dostêpna, uprawa lnu nie by³a specjalnie op³acalna, zw³aszcza w sytuacji niedoboru ziemi uprawnej. Co wiêcej owijaczy nie wykonywano z ciêtej we³ny ale tkano we³niane pasy o odpowiedniej szeroko¶ci. Je¶li dopiero zaczynacie starajcie siê od pocz±tku robiæ wszystko zgodnie ze znaleziskami i jak najdok³adniej, w d³ugiej perspektywie oka¿e siê to znacznie tañsze ni¿ wymiana sprzêtu.
BTW - owijacze nie s± obowi±zkowym elementem stroju, jest sporo ikonografii gdzie widaæ zwyk³e spodnie bez owijek.
Zajrzyj tutaj, co prawda po czesku ale trudno o lepsze opracowanie tematu.
http://sagy.vikingove.cz/wp-content/upload...5/07/ovinky.pdfPozdrawiam
Wielkie dziêki niestety pó¼no dosta³em odpowied¼ i mam zrobione z lnu o d³ugo¶ci 2m
przyda mi siê to do czego¶? Patrz±c w wczesne ¶redniowiecze?
Du¿o czytam na wierzejach, kramach itp. i robiê z lnu czê¶ci garderoby z takiego materia³u jak len ró¿ne bractwa tak samo odwzorowuj±c Normanów, a je¶li latem jest ciep³o te¿ chadzali sb w we³nianych koszulach, szarawarach ?
Mo¿esz to napisaæ jeszcze raz, ale po Polsku i ze znakami przestankowymi?
Bo mimo dobrych chêci siê zgubi³em...
Zdecydowanie odradzam patrzenie na zdjêcia, wzorowanie siê na ludziach i analizowanie ofert kramów, chyba ¿e dok³adnie wiesz na co patrzysz i s± to dobrze opisane zdjêcia z odwo³aniem do znalezisk. 3/4 tego co zobaczysz z realiami historycznymi nie ma nic wspólnego lub niewiele. Zanim co¶ zrobisz zacznij od poszukania ¼róde³. Prawie na wszystko s± ¼ród³a i znaleziska.
We³na oddycha i ca³kiem nie¼le sprawdza siê te¿ w wysokich temperaturach, lnu nie negujê, bardziej generalnie zwracam uwagê, ¿e dzia³aj±c tak jak dzia³asz mo¿esz bardzo szybko byæ zmuszony wymieniæ sprzêt co wygeneruje kolejne koszty. Akurat owijek z lnu nie robiono bo we³na do tego celu nadaje siê lepiej, pobudza kr±¿enie, ma trochê lepsz± rozci±gliwo¶æ, lepiej przylega do nóg itd.
Gdy robisz co¶ tak aby od pocz±tku by³o historyczne masz zwyczajnie ¶wiêty spokój.
Najlepiej zacznij od zrobienia jak najprostszego stroju w brudnych ziemistych kolorach, bez ozdób, bi¿uterii, udziwnieñ itd. poje¼dzij trochê, poznaj ludzi i rzemie¶lników, w miêdzyczasie poszukaj konkretnych ¼róde³ w oparciu o które rozbudujesz podstawê stroju, znajd¼ konkretny czas i miejsce które konkretnie chcesz robiæ, dobierz dodatki pod czas i miejsce, rozpisz sobie to czego potrzebujesz, zaplanuj wydatki, poszukaj znalezisk pod ka¿dy element. Bez problemów (za wyj±tkiem niewielkiego wysi³ku polegaj±cego na wyszukaniu) i zbêdnych wydatków stworzysz w ten sposób strój w którym wejdziesz na ka¿d± imprezê. Nowy sezon wyjazdowy ruszy na dobre w maju, wiêc jest w opór czasu na to aby spokojnie ogarn±æ podstawkê strojow± i zebraæ kasê na dodatki, które najlepiej kupowaæ na imprezach.
Pozdrawiam
Wielkie dziêki mia³em trochê inne do tego podej¶cie ale twoje jest o wiele lepsze, co do ¼róde³ to latam te¿ tu i tu ale co do czego przyjdzie to znajdê co¶ za grosze do zrobienia i tak o ale wielkie dziêki i bêdê siê do tego stosowa³, ale mam jeszcze jedno pytanie dotycz±ce koszuli z lnu bo du¿o odtwórców owych u¿ywa, a mianowicie do Wikingów nie pasuje tak? a do S³owian?
Nie ma sprawy
Koszulê lnian± mo¿esz spokojnie uszyæ i na Skandynawa. Tak jak wspomina³em - lnu nie negujê, by³ u¿ywany po obu stronach Ba³tyku. Je¶li planujesz zestaw koszula+tunika to koszula spokojnie mo¿e byæ lniana.
Istotny jest kolor, krój i rêczne szycie (przynajmniej wykoñczenie) oraz historyczny splot materia³u, a tak¿e jego sk³ad (len 100%, we³na bliska 100%).
Pozdrawaim
kurde mam len i gotowy wykrój ale nie mogê znale¼æ nigdzie szwów ani nic takiego