Witam,
czy kto¶ zna jakie¶ pie¶ni pasuj±ce tematyk± do wypraw wojennych i datowaniem na wczesne ¶redniowiecze? By³abym ogromnie wdziêczna za choæby jedn± piosenkê albo wskazanie kierunku gdzie szukaæ
CYTAT(Bratumi³a @ 21:47 30.05.2015)
Witam,
czy kto¶ zna jakie¶ pie¶ni pasuj±ce tematyk± do wypraw wojennych i datowaniem na wczesne ¶redniowiecze? By³abym ogromnie wdziêczna za choæby jedn± piosenkê albo wskazanie kierunku gdzie szukaæ
Co prawda to nie pie¶ni wojenne, ale je¶li interesuje Ciê muzyka S³owian, to jest zespó³ Percival
CYTAT(TyberiuszKlaudiusz @ 08:45 31.05.2015)
CYTAT(Bratumi³a @ 21:47 30.05.2015)
Witam,
Co prawda to nie pie¶ni wojenne, ale je¶li interesuje Ciê muzyka S³owian, to jest zespó³ Percival
Znam ten zespó³ i jego twórczo¶æ. Chodzi mi dok³adnie o pie¶ni wojenne/bojowe
Nie mam dobrej wiadomo¶ci. Na wczesne nic siê nie zachowa³o z melodii. Wszystko to wspó³czesne interpretacje, a w³a¶ciwie w 95% wymys³y.
Percival za¶ gra przyjemny dla ucha folk inspirowany dawnymi tekstami.
Nie spodziewaj siê cudów.
No niestety, Marek ma racjê. Tak naprawdê z ca³ego wcze¶niejszego ¶redniowiecza nie zachowa³o siê nic, ledwie mamy kilka ¶ladów, które mo¿na uznaæ za poszlaki na to ¿e w ogóle co¶ ¶piewano. Tekstów ani melodii nie znamy ¿adnych.
Owe czasem przywo³ywane w tym charakterze, najbardziej znane, podrêcznikowe "ryby s³one i cuchn±ce" które "naszym przodkom wystarcza³y" to polskie t³umaczenie z ³aciny tekstu napisanego przez kronikarza w pocz±tku XII wieku tak, jak sobie wyobra¿a³, ¿e mogli ¶piewaæ woje Chrobrego (którzy z pewno¶ci± nie ¶piewaliby po ³acicnie) - warto¶æ ¼ród³owa na pocz±tek wieku XI zaiste nik³a. Acz wynika z tego, ¿e tego typu utwory powstawa³y w czasach Galla, i ¿e zapewne by³y przez wojów ¶piewane, skoro taki koncept zosta³ uznany za na tyle wiarygodny aby go umie¶ciæ w kronice, a Gall to wci±¿ jeszcze epoka wczesnego ¶redniowiecza.
Aby wyobraziæ sobie jak brzmieæ mog³y pie¶ni naszych przodków id±cych na wojnê albo ruszaj±cych w bój, mo¿esz przeszukaæ pie¶ni narodu, z którego przedstawicielami w tym okresie czêsto mieszkali¶my przez p³ot i walczyli¶my ramiê w ramiê, a wiêc skandynawskie sagi. Z drugiej strony mamy Powie¶æ Minionych Lat, zawieraj±c± ¶piewne monologi nie tyle o czynach rycerskich co o klêskach poniesionych z r±k naje¼d¼ców - typowy lament. No i na pewno nasi chrystianizowani ju¿ rycerscy przodkowie musieli znaæ a ci co odprawiali liturgiê godzin tak¿e codziennie od¶piewywali kantyk Zachariasza, o tym jak potê¿ny Bóg pogr±¿y³ konia i je¼d¼ca w odmêtach morza i pozabija³ wszystkich je¼d¼ców faraona (jakkolwiek ich sobie wyobra¿ali), co dawa³o pewien niez³y pierwowzór do na¶ladowania.
Ale to s± oczywi¶cie tylko poszlaki i analogie.
CYTAT(Viator @ 12:34 02.06.2015)
No niestety, Marek ma racjê.
Przez skromno¶æ nie zaprzeczê
Tylko niech Ciê Bratumi³o rêka boska broni przed t± szkodliw± "Pie¶ni±, któr± Dobrawa ¶piewa³a ma³emu Boles³awowi", czy jak to siê tam tytu³uje to paskudztwo z yt.
Wierzcie mi lub nie, ale spotka³em kilkadziesi±t osób przekonanych i gotowych biæ za to przekonanie, ¿e to autentyczna pie¶ñ z X wieku :-)
"Hej soko³y" sprawdza siê w ka¿dej sytuacji. Polecam.
Nie zapominajmy o "Pie¶ni o Ma³ym Rycerzu"!
To jeszcze przestrze¿my Bratumi³ê przed "Prz±¶niczk±" oraz nie¶mierteln± kresowo-ukrainn± dumk± "Hej, soko³y", która, niestety, mimo nies³abn±cej popularno¶ci w¶ród rekonstruktorów tego okresu nie by³a ¶piewana przez wczesno¶redniowiecznych Kozaków, g³ównie dlatego ¿e wczesno¶redniowieczni Kozacy s± równie historyczni co rycerstwo amerykañskie.
W pewnym okresie modne by³y "¯urawiejki" - ale to chyba w XVII wieku -
Wczesno¶redniowieczni Kozacy nazywali siê Pieczyngami i nie ma dowodów, ¿e nie spiewali "Hej soko³y".
Skoñczyli¶cie ¿arciki i mogê kasowaæ?
Dziêkujê za przestrze¿enia i wyczerpuj±ce wypowiedzi, w rekonstrukcji ju¿ jestem 3 lata wiêc co¶ tam wiem ale nie wszystko;) wiem, ¿e prawie nic siê nie zachowa³o ale z powodu mojego ma³ego "sta¿u" rekonstrukcyjnego i ma³ej wiedzy mia³am nadziejê, ¿e bardziej do¶wiadczeni mog± mi co¶ poleciæ. W³a¶nie z racji tego, ¿e siê pie¶ni z wczesnego ¶redniowiecza nie zachowa³y w obozach ¶piewa siê po prostu pie¶ni ludowe, najczê¶ciej "Lipkê";) mam problem ze znalezieniem pie¶ni bojowych, które mogliby ¶piewaæ wojowie z mojej dru¿yny bo bardzo chc± co¶ ¶piewaæ a z "Lipk±" na ustach do boju raczej nie bêd± chêtnie szli;)
Owe czasem przywo³ywane w tym charakterze, najbardziej znane, podrêcznikowe "ryby s³one i cuchn±ce" które "naszym przodkom wystarcza³y" to polskie t³umaczenie z ³aciny tekstu napisanego przez kronikarza w pocz±tku XII wieku tak, jak sobie wyobra¿a³, ¿e mogli ¶piewaæ woje Chrobrego
Krzywoustego
Aby wyobraziæ sobie jak brzmieæ mog³y pie¶ni naszych przodków id±cych na wojnê albo ruszaj±cych w bój, mo¿esz przeszukaæ pie¶ni narodu, z którego przedstawicielami w tym okresie czêsto mieszkali¶my przez p³ot i walczyli¶my ramiê w ramiê, a wiêc skandynawskie sagi. Z drugiej strony mamy Powie¶æ Minionych Lat, zawieraj±c± ¶piewne monologi nie tyle o czynach rycerskich co o klêskach poniesionych z r±k naje¼d¼ców - typowy lament. No i na pewno nasi chrystianizowani ju¿ rycerscy przodkowie musieli znaæ a ci co odprawiali liturgiê godzin tak¿e codziennie od¶piewywali kantyk Zachariasza, o tym jak potê¿ny Bóg pogr±¿y³ konia i je¼d¼ca w odmêtach morza i pozabija³ wszystkich je¼d¼ców faraona (jakkolwiek ich sobie wyobra¿ali), co dawa³o pewien niez³y pierwowzór do na¶ladowania.
Z jednej fikcji do drugiej.
Kasuj, Krzychu, kasuj.
Kiedy¶ pie¶ni by³y nadchniem chwili powstawa³y przy ogniskach i sto³ach biesiadnych . Wiêc je¶li kto¶ dzisiaj u³ozy ³adn± pie¶ñ w której nie bêd± pobrzmiewa³y dzisiejsze nuty czy s³owa to wed³ug mnie nic z³ego . Tak by³o kiedy¶ wiêc dla czego nie ma byæ dzisiaj .
CYTAT(Bratumi³a @ 20:32 04.06.2015)
W³a¶nie z racji tego, ¿e siê pie¶ni z wczesnego ¶redniowiecza nie zachowa³y w obozach ¶piewa siê po prostu pie¶ni ludowe, najczê¶ciej "Lipkê";) mam problem ze znalezieniem pie¶ni bojowych, które mogliby ¶piewaæ wojowie z mojej dru¿yny bo bardzo chc± co¶ ¶piewaæ a z "Lipk±" na ustach do boju raczej nie bêd± chêtnie szli;)
Od "Lipki" lepsze s± "kierlesze". Mogê Wam nawet podrzuciæ jeden wers: "Kyrielejson"
. Z nutami bêdzie gorzej, ale nie musz± byæ skomplikowane - np. w "Hospodine, pomiluj ny" samo "kierlesz" ¶piewa siê na jedn± nutê. Z kolei z "Bogurodzic±" ten jest k³opot, ¿e masy mêskiego t³umu skorego do bitki nie najlepiej radz± sobie z niuansami chora³u gregoriañskiego. No i nie gwarantujê, ¿e muzyka do powy¿szych jest starsza ni¿ - odpowiednio - XIV i XV w.
Dla stêsknionych epiki pozostaje dowolne mieszanie anachronizmów muzyczno-jêzykowych. Np. fragmenty "Pie¶ni o kole rycerskim":
W ¿arskim biegu drzewce krusz±,
Nie jeden siê ¿egna z dusz±.i muzyka do "Idzie ¿o³nierz borem, lasem". Jak dla mnie lepiej od "Lipki" pasuj± do rekostrukcji historycznych, bo choæ te¿ s± pó¼ne, to przynajmniej na temat. Trzeba jednak pamiêtaæ, ¿e równe metrum i rymy to te¿ s± anachronizmy.
Nic poza tym nie przychodzi mi do g³owy. Na pewno ¶piewano u nas pie¶ni o bitwach (ju¿ stoczonych). Ale czy ¶piewano ¶wieckie pie¶ni bitewne? O ile mi wiadomo nie s± po¶wiadczone ¼ród³owo.
Teksty zreszt±, które mo¿na próbowaæ ¶piewaæ, nie rymowa³y siê zawsze tak ³adnie jak te wy¿ej przytaczane dwuwiersze. Poczucie rymu w ¶redniowiecznej Polszcze by³o z lekka lu¼niejsze niz dzisiejsze. Rymy ¿eñskie i niepe³ne oraz nie pod melodiê roz³o¿one akcenty - które dzisiaj kojarz± nam siê z punktu z nieporadno¶ci± jêzykow± autora - by³y raczej regu³± ni¿ wyj±tkiem. Widaæ to w innych zachowanych w tekstach ze schy³ku ¶redniowiecza i nieco pó¼niejszych - we¼my jedn± ze zwrotek "Christ der ist erstanden" w polskim przek³adzie:
"W jase³kach le¿±c, gdy p³aka³
Ju¿ tam by³ wszystko ogl±da³,
I¿ tak haniebnie umrzeæ mia³,
Gdy wszystek ¶wiat odkupiæ chcia³,
Wonczas miêdzy zwierzêtami,
A teraz miêdzy ³otrami"
Hmm... Podana przez Ciebie zwrotka jest po¶wiadczona przez ¼ród³o XVI-wieczne jako jedna ze zwrotek "Krzy¿u ¶wiêty, nade wszystko..." (trop do
Pange lingua - "S³aw jêzyku bój chwalebny..." - Wenancjusza Fortunata) i znacznie lepiej do niej pasuje ni¿ do melodii "Christ ist erstanden". Czy jeste¶ ca³kowicie pewien, ¿e jest to t³umaczenie niemieckiej pie¶ni?
Poza tym, akcent w ¶redniowiecznej staropolszy¼nie ewoluowa³ ze swobodnego w inicjalny (zapewne z akcentem pobocznym na przedostatniej zg³osce wyrazów wiêcej ni¿ trzyzg³oskowych). Dodajmy do tego "kalkowanie" pie¶ni z niemieckiego, czeskiego i ³aciny oraz niepewne datowanie utworów - i wychodzi nam pomieszanie z popl±taniem
.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.