Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mapy ¦redniowiecza
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
eleo
Czolem!
Potrzebuje informacji o sredniowieczu ( moze to dziwne a jednak...)
Chodzi glownie o mapy ( mapy europy oraz samych panstw oraz miast jesli by byla taka mozliwosc). Oraz w szerokim zakresie sytuacje polityczna.
Z gory dziekuje.
E.
Ithil
Sprecyzuj okres historyczny. "Sredniowieze" to ponad tysiac lat, a w tym czasie granice, kultury, ect zmienialy sie jak w kalejdoskopie.
eleo
jesli chodzi o dokladniejszy okres to tak okolo 1100 do 1400 roku
Ithil
Przy takim zakresie jedyne co ci pomoze, to wycieczka do biblioteki...
I albo odgrzebanie jakiegos zbiorczego opracowania, albo przygotowanie sie na maaaase ksiazek. Bo na freha chyba nikt turbo eseju na 300 lat pisac nie zamierza bigsmile2.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Polecam gor±co podrêcznik do historii devil.gif klasa pierwsza, zazwyczaj czê¶æ druga, bo pierwsza jest o staro¿ytno¶ci. Po zapoznaniiu siê z tym wiekopomnym dzie³em nale¿y udaæ siê do biblioteki z bibliografi± wypisan± z ostatnich stron powy¿szego opas³ego tomiszcza i zacz±æ czytaæ powa¿niejsze ksi±¿ki. Brzmi to mo¿e z³o¶liwie i protekcjonalnie, ale naprawdê nie jest. Mo¿e ciut jadowite heart.gif Tam znajdziesz podstawowe daty i pojêcia ustrojowe. Kto, gdzie, z kim i na kogo. Wtedy mo¿na dyskutowaæ o szczegó³ach i w±tpliwo¶ciach. Pozdrawiam smile.gif
Gwyn
eleo
Chce napisac gre oparta na sredniowieczu i potrzebuje wiedziec jak wygladaly wowczas panstwa tak mniej wiecej z zaznaczonymi nam miastami oraz jakies wazniejsze wydarzenia ( ktos tam komus podjazd zrobil, tu wybuchla jakas drobna sprzeczka z sasiadem gdzie poleglo 200000 ludzi, etc etc.). Potrzebowal bym rowniez mapki jakis miast owczesnych. chronologicznosc nie musi byc zachowana - mapa panstwa z 1300 roku a mapa miasta z 1200 dajmy na to. Nie musi byc ta gra odwzorowana "az tak bardzo dokladnie" poniewaz dokladne odwzorowywanie sie do owczesnych miast bylo by niczym innym jak porywaniem sie z motyka na slonce.

E.
Rudy
No to najbardziej bêdzie ci pasowa³ podrêcznik do historii, ale o drobnej potyczce gdzie poleg³o 200 000 osób to nie s³ysza³em bigsmile2.gif a co do mapek to popytaj w bibliotece albo w¶ród nauczycieli histroii
Pozdr. Rudy
eleo
Jesli chodzi o nauczycieli historii to niestety troche za pozno bo jestem juz na studiacha jedyny kontakt mam nie z historia lecz histeria ( studiuje na kierunku informatyka i ekonometria...)a co do ksiazek to poputam sasiadow smile.gif powinni jakies miec a jak nie to ja poszukam u siebie dokladnie.
BoBeK
Ja proponuje podstawowa ksiazke dla kazdego entuzjasty historii. Europa N. Daviesa
Friese
brawo Bobek szczerba.gif

ps.eleo skoro to nie musi byc takie dokladne ,to czemu takich dokladnych informacji szukac?a po drugie po co sie za cos powaznego zabierac skoro "i tak nie musi byc dokladnie"?

z tego co widze,naprawde ksiazka do historii by starczyla chyba...
a co do potyczek [zapewne miedzy sasiadami o miedze bigsmile2.gif ] na 200000 osob ? to chyba w niektorych wojnach wtedy tyle nie ginelo...no,ale w koncu potyczka to nie wojna... szczerba.gif

pozdrawiam i powodzenia zycze!
Friese szczerba.gif
BoBeK
Inne ksiazki:
N. Davies - Boze Igrzysko
Historia Panstwa i Prawa - Autora nie pamietam ale jakis profesor pewnie
Prace profesora Labudy
Ksiazki z serii: Zycie codzienne (takie czerwone)
National Geographic i Discovery Civilisation
Gotfred
moze to az nadzbyt oczywiste, ale jezeli poszukujesz historycznych map panstw, to polecam ci Atlas Historyczny (np.szkolny) szczerba.gif
Kadlin
Witam!
Z tego co pamiêtam to takie atlasy historyczne by³y wymagane w podstawówce (za moich czasów), wiêc mo¿esz siê popytaæ w¶ród znajomych, rodziny, s±siadów ect. czy kto¶ czego¶ takowego nie ma gdzie¶ ukrytego. Ostatecznie mo¿na siê przej¶c do antykwariatu. S± te¿ wydzia³y humanistyczne na uniwerkach a tam map historycznych masz do wyboru do koloru.
Pozdrawiam!

dopisze tu:
wystarczy³o spojrzeæ do pawlacza i siê okaza³o, ¿e jestem posiadaczem takowego atlasu bigsmile2.gif zamieszczam spis map jake zawiera ten atlas, jak bêdziesz co¶ chcia³ to daj znaæ a moge zeskanowaæ.
eRemita
i ja dorzucê co¶: je¶li chcia³by¶ co¶ DOK£ADNIEJ, to polecam ksi±¿kê Benedykta Zientary - ¦REDNIOWIECZE b±d¼ HISTORIÊ ¦REDNIOWIECZA Tadeusza Manteuffla; obie s± wyposa¿one w niez³e mapy a do tego - mo¿na co nieco sie dowiedzieæ; obie ksi±¿ki to podrêczniki akademickie aczkolwiek dobrze napisane; polecam!
uk³ony
eRe
Padre Bibencio
Poza tym od jakiego¶ czasu mo¿na kupiæ " Historia ¦redniowiecza" Manteuffla, o której wspomnia³a eRe po promocyjnej cenie 29,99.
Jak na podrecznik akademicki to naprawde nieduzo, a wydatek ten naprawde sie op³aca.
Ja musia³em siê w owy zaopatrzyæ poniewa¿ w bibliotece nie chciano mi go ju¿ wypo¿yczaæ. Jak wchodzi³em do biblioteki z miejsca bibliotekarz informowa³ mnie w dwojaki sposób:
- "Manteuffla nie ma"
albo
- "Nie, nie dostaniesz Manteuffla" bigsmile2.gif

Pozdrawiam
eRemita
swoj± drog± pan Manteuffel ma bardzo klimatyczne nazwisko jak na historyka ¶redniowiecza..... smile.gif
eleo
Jesli chodzi o bardziej/mniej dokladne zrodla to chodzi mi o w miare dokladne mapy, a mniej dokladnie o bitwach/wojnach/wydarzeniach. Mapy mi sa potrzebne zeby swiat gry byl w miare realistycznie rozplanowany ( zeby nie wypadl krakow dajmy na to nad morzem srodziemnym ;) ). To samo sie tyczy miast - jak mniej-wiecej wygladaly - architektura ( wyglad glownie ). Nie sa mi potrzebne dokladne opisy, ale wolalbym uniknac bledu typu " w 11 wieku domu byly z cegly a ich dachu pokryte byly plastikowymi dachowkami".

edit:
jesli chodzi o skanowanie atlasu to nieaktualne... znalazlem lecz nie w pawlaczu tylko u kuzyna smile.gif
Tomaszek
"Atlas Historyczny ¶wiata" PAñstwowe przedsiêbiorstwo wydawnictw kartograficznych Warszawa-Wroc³aw 1986. red.: J.Wolski, pe³en wypas. 160 map formatu A4 i 2xA4.
z okresu Ciê interesujacego:
Europa w koñcu XV wieku, wielkie odkrycia geograficzne, pañstwo moskiewskie w XIV i XV wieku, Europa na prze³omie XIV i XV wieku, Ludy Europejskie w koñcu XV wieku, Panstwa skandynawskie/miasta ¶redniowieczne (Praga/Wenecja/Nowogród Wlk/Londyn), francja IX - XV wiek + plan Paryza, Anglia/W³ochy IX - XV wiek + mapa Rzymu, pañstwo niemieckie IX - XV wiek, imp. osmañskie XIV i XV wiek, gospodarka Europy w koñcu XIV wieku, Polska za Kazia Wielkiego + Krakow w XV wieku, i ruchy spo³eczne w ¶redniowieczu (fajowe)

do tego B.zientara "Historia powszechna ¶rendiowiecza" (biblia) a w niej te¿ parê map, m.in. Europa w 1474-5 roku (ladnie siê uzupe³nia z ww. Atlasem Histor. - pokazuje kierunek i ci±g³o¶æ przemian)
mi³ego pisania
strza³a
Hjalti
Dobry bêdzie te¿ "Wielki Atlas Historyczny" wydawnictwa Demart, Warszawa 2003, red.: El¿bieta Olczak, Julia Tazbir. A4, 214 stron, 280 map na 175 stronach, tablice genealogiczne i komentarze historyczne. Kosztuje w ksiêgarni ~74z³, przez net siê nie op³aca bo wychodzi 69,9+11,59 wysy³ka.

Ze ¶redniowiecza od 1100:
Polska za panowania pierwszych Piastów (992-1138 r.), Polska w czasach rozbicia dzielnicowego (XII w.), Polska w czasach rozbicia dzielnicowego (XIII w.), schy³ek rozbicia dzielnicowego i odrodzenie Królestwa Polskiego - prze³om XIII i XIV w., Ko¶ció³ w Polsce w 1. po³.XIII w., Polska za W³adys³awa £okietka i Kazimierza Wielkiego, wojna z Krzy¿akami w 1331 r., ksiêstwa ruskie ok.1240 r., pañstwo litewskie i Ksiêstwo Moskiewskie (1240-1430 r.), pañstwo Mongo³ów (XIII-XIV w.), Europa w XII i XIII w., Palestyna po I wyprawie krzy¿owej od 1097 r.II wyprawie krzy¿owej od 1147 r.III wyprawie krzy¿owej od 1189 r., Europa w XIV w. i do po³ XV w., epidemia d¿umy w Europie (1346-1350 r.), wojna stuletnia (1337-1453), Polska i Litwa za Jagiellonów, Wielka Wojna z Zakonem (1409-1411 r.), wojna trzynastoletnia I etap (1454-1456 r.), wojna trzynastoletnia II etap (1462-1466 r.), Europa w drugiej po³owie XV w., uniwersytety w Europie do koñca XV w., rozwój Pañstwa Krzy¿ackiego od 1226 r. do pocz.XV w.
Mo¿e (chyba)³atwiej dostêpny, ale planów miast nie ma dunno.gif

Wiêcej mo¿e byæ w dwutomowym(!) atlasie Prószyñski i s-ka, tom I do rewolucji francuskiej ma 348 stron. Wad± jest powoduj±ca ¶lepotê czcionka i kieszonkowy format(atlasu! anger.gif ): 128x196 mm. Jeden tom kosztuje w ksiêgarni 49 z³ .
Maciek zwany Maækiem
Mi Manteuffla dali bez problemu, jak by³ remont w bibiliotece, to panie prosi³y, ¿eby braæ du¿o ksi±¿ek, najlepiej grubych, mi siê rzuci³o w oczy szczerba.gif
A mapy s± na dobr± sprawê w wiêkszo¶ci encyklopedii multimedialnych. A jak Ty nie masz, to jaki¶ Twój kumpel, albo wuj na pewno. bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.