Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój Irlandzki X-XIII wiek
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Eldi
Chcia³bymn prosiæ o pomoc!! Potrzebne mi sa informacje na temat stroju Irlandczyków zarówno mêskich jak i kobiecych w XI - XIII wieku, je¶li by³y by mozliwe prosi³bym wykroje oraz jakie¶ strony gdzie móg³bym siê dowiedziec o ogólnie Irlandczykach oraz uzbrojeniu Irlandczyków w XI-XIII wieków. Z góry dziekujê! smile.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Polecam link:
http://homepage.eircom.net/~gael/gaelweb/kit.html
Eldi
Troszkê mi to pomog³o jednek potrzebuje jakich¶ wykrojów oraz z czego by³y zrobione poszczególne czêsci ubioru ;) Chodzi dok³adnie o wojowników oraz zwyk³ych ziemian irlandzkich smile.gif
SLUZE UPRZEJMIE:
* leine - len
* ionar - we³na
Wykroje - takie same jak "wikiñskich" tunik, z klinami,. Ionar jest zawsze kjrotszy od leine, nierzadko ma rekawy do lokcia.

Pozdrawiam
Eldi
Du¿o wiesz na ten temat?? Moze mogliby¶y siê skontaktowac??
dziêki za pozdrowienia smile.gif
Eldi
Z tego co czyta³em leine by³a do¶æ d³ug± koszul± siêgaj±c± do kolan lub pó³udzia rêkawy prawdopodobnie d³ugie choæ w niektórych przek³adach jest ¿e siêga³y one do ³okci rêkawy szerokie. Na talii nosi³o siê pas skórzany lub krajkê. Czy dobrze s±dzê?
Zasadniczo dobrze, poza tym, ze leine z tego co pamietam, mialo zawsze dlugie rekawy, a dlugosc rozna, do puludzia, a i do kostek. to sie zgadza. Aha, kroj do konca XV w mialo mniej wiecej taki, jak zwykla "wikinska" tunika.
Eldi
No to jestem wniebowziêty smile.gif Jeszcze tylko ma³e zapytanie co obszyciem przy szyi?? jaki ma byæ otwór moze byæ w kszta³cie literki T czy raczej taki pó³okrag³y? i jak szerokie rekawy?
===dopisek====
Na tej stronie http://gersey.tripod.com/history/tunic.html jest wykrój wikinskich koszul i tunik, co do koszuli to prawie wiem jednek nie wiem jak to by mniej wiecej z tunik± wygl±da³o który kykrój na dole s± dwa... czy to ma znaczenie który?? Please pomocy face4.gif
Niltalwen
Mam pytanie : jak wyglada³a suknia irlandzka z XIII wieku? dunno.gif Chodzi mi o opis, zdjecia badz wykroje. Kobiecych strojów irlandzkich w internecie jest troche, jednak wiekszo¶æ pochodzi z XV - XVIII wieku icon_sad.gif
Z góry dziekujê za pomoc smile.gif
Pozdrawiam

smile.gif
Medbh MacLochlainn
Leine bylo dlugie, do kostek, rêkawy tez mialo d³ugie. Na kamiennych irlandzkich krzyzach mozna niekiedy zobaczyc postaci w czyms, co wyglada jak krotka tunika do kolan - to jest podwiniete leine (stad wziely sie plotki na temat irlandzkiego kiltu, ktory nigdy nie istnial). Ionar byl krotszy od leine - najczesciej siegal kolan, rekawy natomiast byly szerokie i krotkie - do lokcia lub nieco dluzsze badz krotsze. Stroj ten nie zmienial sie w Irlandii przez wieki - jednak o ile we wczesnym sredniowieczu byl on strojem klas wyzszych, w wieku XV nosili go chlopi smile.gif
Do tego noszono jeszcze plaszcz badz tez pled - duzy kawalek welnianego materialu. Z tego co wiem, bylo kilka sposobow noszenia go, podaje tylko znane mi sposoby noszenia go przez kobiety:

- Spinamy plaszcz w pasie paskiem, poprzez faldowanie regulujemy jego szerokosc. Powinien siêgac do kostek. Znajduj±ca sie nad paskiem czê¶æ unosimy do góry, zawijamy górn± czê¶æ o 20-30 cm, po czym spinamy na wysokosci obojczyka (mniej wiecej). Po bokach utworzy nam sie wtedy cos w stylu rêkawów.

- Spinamy plaszcz pasem jak wyzej, jednak nie spinamy go juz fibul± - ca³± górn± czê¶æ zarzucamy sobie na glowe, tworz±c obszerny kaptur.

O wiele latwiej jest to pokazac na rycinie, niz wytlumaczyc smile.gif

Jeszcze odno¶nie stroju mêskiego - nie zapominajmy, ze wieku XI w Irlandii byli juz Wikingowie. Wplywy przenikaly sie wzajemnie, co zauwazyla Nancy Edwards w swojej ksiazce pt. "Archeology in Early - Medieval Ireland" - napisala tam, ze wikiñskie spodnie byly najbardziej popularnym ubiorem wsrod mezczyzn.

Niltalwen - suknia irlandzka z XIII wieku? Mysle, ze w sukniach irlandzkich byly wtedy bardzo wyrazne wplywy angielskie, wiec moze sprobuj po prostu poszukac angielskich sukien?
Medbh MacLochlainn
Dodam jeszcze, ze leine i plaszcze noszone przez mezczyzn mogly byc krotsze niz te noszone przez kobiety.
Medbh MacLochlainn
¯eby nie zak³adaæ nowego tematu - potrzebuje informacji na temat wierzchnich (czyli takich, ktore ubieralo sie na leine) warstw kobiecych ubiorow irlandzkich w okresie od VI do X wieku. Wszelkie zwiazane z tematem strony internetowe zostaly juz przeze mnie przejrzane, wiec prosze nie podsylac mi linkow.
Z gory dziekuje za pomoc.
Iga
CYTAT(Medbh MacLochlainn)
Do tego noszono jeszcze plaszcz badz tez pled - duzy kawalek welnianego materialu. Z tego co wiem, bylo kilka sposobow noszenia go, podaje tylko znane mi sposoby noszenia go przez kobiety:

- Spinamy plaszcz w pasie paskiem, poprzez faldowanie regulujemy jego szerokosc. Powinien siêgac do kostek. Znajduj±ca sie nad paskiem czê¶æ unosimy do góry, zawijamy górn± czê¶æ o 20-30 cm, po czym spinamy na wysokosci obojczyka (mniej wiecej). Po bokach utworzy nam sie wtedy cos w stylu rêkawów.

- Spinamy plaszcz pasem jak wyzej, jednak nie spinamy go juz fibul± - ca³± górn± czê¶æ zarzucamy sobie na glowe, tworz±c obszerny kaptur.

O wiele latwiej jest to pokazac na rycinie, niz wytlumaczyc  :)  

Co prawda to rysunki o XVIIwiecznych Szkotach, ale ¶wietnie na nich widaæ t± czê¶æ ubioru, któr± opisujesz wiêc podajê.
W za³±cznikach dok³adnie upiêty Arisaid. Doskonale widaæ sposób zak³adania i u³o¿enie materia³u
Rysunki zamieszczone ze strony http://ordugh.org/materialy_stroje,arisaid.html

Pozdrawiam
Iga
Eldi
NO tak kobiety to maja dobrze smile.gif a czy nie macie jakich¶ ikon dla mnie angsad.gif
Medbh MacLochlainn
CYTAT(Eldi)
NO tak kobiety to maja dobrze smile.gif a czy nie macie jakich¶ ikon dla mnie angsad.gif

Nie. Jesli chodzi o wiek XI, to musisz to sobie sama narysowac wg przedstawionych opisow. Co do XIII wieku - mozesz spokojnie korzystac z ikon przedstawiajacych suknie angielskie.

A ja ponawiam swoje pytanie z 13 wrzesnia - irlandzkie wczesnosredniowieczne wierzchnie ubiory kobiece, informacje, ¼rodla, nie linki do stron www.
Grettir
Poszukujê rycin, zapisów lub najlepiej wykrojów ubrañ jakie nosili X wieczni Irlandczycy icon_wink.gif proszê o pomoc
W najwiekszym skrocie ubior nie odbiegal zbytnio od tego, co noszono w calej Europie owczesnej, czyli tunika spodnia (zwykle plocienna lniana -leine) i wierzchnia, nazywana ionar, przypuszczalnie welniana, do tego gacie/spodnie. Ionar byl taki, aby widac bylo spod niego leine.
Zdobienia to krajki i hafty.
Tu masz nieco szerzej:

http://www.gaelagusgall.org/gaelweb/kit.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.