Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
By³bym bardzo wdziêczny za wszelkie rady, porady i wskazówki dotycz±ce s³owiañskiego sprzêtu i stroju z w/w epoki (chodzi o wielkopolskich Polan), a mainowicie:
* linki do stron z ilustracjami i opisami
* Linki do producentow
* cenne rady (jakie sa charakterystyczne elementy stroju, jakie s± najczêstsze b³êdy przy rekonstrukcji etc)
Pozdrawiam i z góry dziêkujê!
Maciek
bêdzie Ci potrzebne Giez³o, Portki, Tarcza, He³m, Miecz lub Czekan...
A na powa¿nie to poprzegl±daj Frehê - jest wiêkszo¶æ odpowiedzi na Twoje pytania
http://www.loricamos.prv.pl masz tutaj stroje IX-X wiek (na dole strony) zapewne takich u¿ywali S³owianie. Ja mam tylko pytanie jakich butów u¿ywali?? Mo¿e kto¶ wie? I gdzie takowe buty mo¿na kupiæ??
Mo¿na tylko ponowiæ zachêtê Argaila - poprzegl±daj Frehê - jest wiêkszo¶æ odpowiedzi na Twoje pytania
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Panie kochany! Gdyby bylo, to bym sie nie pytal
Kto¶ pyta³ o buty- poradzê zaj¿eæ do:
Henryk Wiklak, Obuwie gdañskie w X-XIII wieku, (w) Gdañsk Wczesno¶redniowieczny, tom III Kamiñska J. (red.), str. 7-102, Gdañsk 1960.
je¿li kogo¶ interesuje bizuteria s³owianska zapraszam na moja stronê.
równeiz chetnie wyminie sie wiadmosciamii w tej tematyce.
http://acn.waw.pl/qkiel76
pozdro qkiel
stroje s³owian z wczesnego sredniowiecza znajduja sie na tej stronie:
http://www.republika.pl/pismorkp/moda.htm
qki
Hej!
Zastanawia mnie ta koszula w grochy... naprawde cos takiego bylo, czy rysownik dodal cos od siebie?
CYTAT(Boran)
Hej!
Zastanawia mnie ta koszula w grochy... naprawde cos takiego bylo, czy rysownik dodal cos od siebie?
s±dzê ze nie. za bugiem ocala³o wiele swiadectw dawnego ubioru s³owian. nie wiem czy akurat ten stroj nie zosyta³ przerysowany z fresków cerkiewnych. kilka innych strojów znalaz³em na p³askorzezbach wykonanych juz w czasach chrzescijanskich. pozost³o tez wiele resztek zachowanych na bagnistych terenach bia³orusi i po³ocno-zachodniej rosji.
w jednym opracowaniui widzialem piêkne obuwie wyszywane czerownymi wzorami ze skórki.
witam1
Na stronei slavii podano nowe zdjecia bziutri s³owianskiej
galeria
Mo¿e to pomorze
To rusini?
Czy ten na pierwszym planie ma "sz³om wielkopolski" (nazwa niezbyt fortunna w przypadku ilustracji rusinów
) z nosalem?
Posiadam tylko skany 4 sz³omów znalezionych w Polsce. ¯aden nie ma widocznego nosala (tzn równie dobrze mog³o by tam co¶ byæ ale pordzewia³e wszystko...)
Czy znaleziono gdzie¶ sz³om (szyszak ruski) z zachowanym nosalem?
A jak z tymi okr±g³ymi tarczami dla jezdnych?
Ps: wiem, ¿e to niby nie o strojach, ale tak niejako przy okazji sprzêtu pytam i tego obrazka.
co do pytania Rugiewita
tu maz ilustracjê z pozycji Driewniaja Rus' Zamok gorod sielo
http://kgx.narod.ru/gzs/images/TABL141.jpg
mo¿e to odpowie na w±tpliwo¶ci
Ten na pierwszym planie równie dobrze mo¿e mieæ sz³om z Czernihova, czyli ruski. Nosal to pewnie inwencja rysownika :-) bo nie by³o go w oryginale. Nosal natomiast posiada³ szyszak z Gniezdova ale ma on inn± budowê ni¿ szyszaki wielkopolskie.
S³awa!!! moze to sie komus przyda
CYTAT
S³awa!!! moze to sie komus przyda Smile
ubior_rusmen_02.gif
W³a¶ciciel tej kapoty by³ (o ile pamiêtam) bliskim krewnym S³owian, ale S³owianinem nie by³. By³ Alanem - a to by³y ludy irañskie (koczownicy). Na ile wp³ywy przedostawa³y siê do S³owian i do których (ró¿nica miêdzy wschodem a zachodem s³owiañszczyzny).
Bryan pyta³ o stroje
Zachodnich S³owian, wiêc by³o by dobrze trzymaæ siê tematu. Jakiekolwiek swiadectwa? By³y kliny, czy ³adowa³o siê na siebie zszyty po bokach prostok±t (z dziur± na g³owê) plus rêkawy? Czy s± jakie¶ ¶wiadectwa wp³ywów wschodnich? Zapinania ubrañ?
Wiemy, ¿e ró¿ne lu¼ne znaleziska s±, ale konkretów raczej sie nie dopatrzy³em. Zreszta wiêkszosæ badañ by³a robiona na Tysi±clecie Pañstwa Polskiego i jest ju¿ mocno przestarza³a.
Co do butów - tak jak ju¿ pisano - jest nienajgorzej. Gdañsk, Opole i jeszcze kilka innych. Sporo na XIw, ale najprawdopodobniej mo¿na pokusiæ siê o u¿ywanie ich i wcze¶niej.
qkiel te¿ przedstawi³ bardzo fajny i po¿yteczny do dalszych poszukiwañ zestaw. Mam nadziejê, ¿e bêdzie precyzowany i poszerzany. Bardzo mi³o co¶ takiego zobaczyæ.
Nie zgadzam sie oczywiscie z lekcewa¿eniem ceramiki :-). S³owiañska to straszny prymityw (zw³ascza tzw. praska), ale te¿ am sówj urok i co najwa¿niejsze - z diademu sie nie napijê
, a z garnuszka - i owszem.
dzieki Wotawo za info sam nie zna³em takich szczegó³ów na temat mojego p³aszcza
Witam
Przeszpera³em ten dzia³ i nigdzie nie mogê znale¼æ wykrojów odzie¿y ludno¶ci s³owiañskiej z terenów dzisiejszej Polski
. Je¶li kto¶ dysponuje takowymi lub zna adres strony albo potrafi podaæ odpowiedni± literaturê to bêdê bardzo wdziêczny za pomoc. Dodam tylko, i¿ chodzi mi o wiek X-XI (choæ raczej XI).
Pozdrawiam
Maciek
Ten temat wydaje mi sie najbardziej odpowiedni do tego co napisze.Tyle siê mówi o ubiorze S³owian ( ogólnie i z zaznaczeniem o jakich S³owian chodzi) Podstawa to oczywi¶cie koszula,spodnie ,tunika i buty.Trzymaj±c sie okresu-Xw(najbardziej zadowalaj±cy dla wszystkich) S³owiañszczyzna po³udniowo-zachodnia,czytam o koszulach,tunikach BEZ PODKROJU rêkawa.Do czego zmierzam.....wykrój spodni.
Spotykam sie z najprostrzym wykrojem wzorowanym na spodnich dzisiejszych.Oczywi¶cie bardzo ³atwo rozpróæ stare dzinsy i odrysowaæ kszta³t nogawki.pozostaje tylko wyci±æ i zszyæ.Ale czy aby napewno?Je¿eli koszule pozostaj± bez podkroju rêkawa to dlaczego nie spodnie?
Alternatyw± pozostaje wykrój spodni wzorowany na znalezisku z Thorsberg.Wiem ze to Germania i nie ten okres....ale moze jednak warto sie nad tym zastanowiæ?
W za³±czniku spodnie z podkrojem i Thorsberg.
Moim zdaniem dobrze kombinujesz.
Vislav pisa³ ju¿ gdzie¶ o tym, ¿e takie spodnie s± wygodniejsze, je¿eli mówimy o w±skich spodniach - to po pierwsze. Ja nie mam niestety takich jeszcze, wiêc nie mogê siê wypowiedzieæ o funkcjonalno¶ci. Po drugie zaoszczêdza siê naprawdê du¿o materia³u i raczej nie wyobra¿am sobie, ¿eby kiedy¶ wpadli na pomys³ takiego wykroju jak dzisiejszy - chocia¿by poprzez analogie do w³a¶nie innych czê¶ci ubioru, które sk³adaj± siê nawet z kilkunastu czê¶ci.
Pozdrawiam
Wszebor
Mając nieduzy kawałek sukna,postanowiłem coś takiego uszyć....wzorowałem sie na Thorsberg i przedstawieniu graficznym w Ukrainian Clothing(to drugie bardzo uproszczone).Wyszła wariacja jednych i drugich.Ale działają:) Przyjąłem małą szerokośc wczesnego krosna,duży obwód własnego uda i głębokośc spodni stworzyłem coś co nadaje sie do chodzenia ba nawet biegania i siadania.Co najwazniejsze...prostota , szybkość wykonania i jak Wszeborze wspomniałeś -oszczedność materiału przemawiają na korzyść spodni bez podkroju.
Pozdrawiam
Z terenów s³owiañskich rzeczywi¶cie nie ma znalezisk ca³ych spodni, wiêc zostaje czysta logika i analogie. Do wyboru mamy wzory np. spodni z
Thorsberg i podobne z
Damendorf - nieco za wczesne, jak na nasze potrzeby, ale kawa³ek podobnych na okres wikiñski znaleziono w Hedeby. Inny model spodni z wstawk± w kroku prezentuje
ubranko dla lalek z pó³nocnego Kaukazu (VIII-IX w.). Spodnie bez wstawek, podobne w kroju do dzisiejszych znaleziono w Skjoldehamn
foto,
rysunek - ale te znów s± bardzo szeroko datowane, nawet do XIII w. zdaje siê.
Tak wiêc decyzja nale¿y do Ciebie.
Zainteresowa³y mnie spodnie ze Skjoldehamn.Na mê¿czyzne maj±cego w pasie oko³o 100cm,wzrostu 180cm, trzeba by sporo materia³u zu¿yæ.Zeby mo¿na bylo sie w nich normalnie ruszac musz± byæ bardzo szerokie.Pozostaje kwestia szeroko¶ci materia³u utkanego na pionowym kro¶nie.
Dziêki za materialy,zawsze to co¶ nowego (przynajmniej dla mnie)
Pozdrawiam
M¶cidrug
CYTAT
Na mężczyzne mającego w pasie około 100cm,wzrostu 180cm, trzeba by sporo materiału zużyć.
praktyka wskazuje max. 1,8m przy szerokości belki 150cm - jesli się w miare sprytnie kroi to mniej. minimalna szerokosc zeby wykroic nogawke to na oko jakies 90cm - do uzyskania bez wiekszego problemu.
CYTAT(Vlasta @ 14:04 18.04.2007) [snapback]186994[/snapback]
Spodnie bez wstawek, podobne w kroju do dzisiejszych znaleziono w Skjoldehamn
foto,
rysunek - ale te znów s± bardzo szeroko datowane, nawet do XIII w. zdaje siê.
Tak wiêc decyzja nale¿y do Ciebie.
Datowanie takie by³o robione na oko dawno dawno temu po¼niejsze datowanie wêglem ustali³o:
* 995-1029- 68,2%
* 970-1050- 85,6% * 1090-1120- 4,6%
Najnowsze wyniki (nie pomne sk±d dane, skopiowa³em tylko na szybko):
Skjoldehamn kyrtle (rcd to 1029) Pozdrawiam
CYTAT(Boran @ 22:42 19.04.2007) [snapback]187160[/snapback]
CYTAT
Na mê¿czyzne maj±cego w pasie oko³o 100cm,wzrostu 180cm, trzeba by sporo materia³u zu¿yæ.
praktyka wskazuje max. 1,8m przy szeroko¶ci belki 150cm - jesli siê w miare sprytnie kroi to mniej. minimalna szerokosc zeby wykroic nogawke to na oko jakies 90cm - do uzyskania bez wiekszego problemu.
Tak,masz racje....bior±c pod uwage dzisiejszy material.Ale podaj±c za Thyrvaldem datowanie :druga polowa Xw-pierwsza XI-szerokie musia³o by byc to krosno.Chyba ze by³o to krosno poziome.W Opolu swego czasu znaleziono fragmenty poziomego krosna datowanego na XIw....nie pamietam sk±d mam tak± wiadomo¶æ,mo¿e kto¶ s³ysza³ co¶ o tym to moze pomo¿e:)Co s±dzicie o takiej teorii?
Pozdrawiam
CYTAT
CYTAT
90cm - do uzyskania bez wiekszego problemu.
Tak,masz racje....bior±c pod uwage dzisiejszy material
Chodzi³o mi dok³adnie o materia³y ówczesne, w dodatku tkane w³a¶nie na pionowych krosnach. 90cm to mo¿e faktycznie wiêcej ni¿ tradycyjnie podawane "max 60-70", ale tak naprawdê to nic szczególnie wielkiego na pionowe krosna:
CYTAT(Zygmunt)
Peplos z Huldremose (Dania, okres wp³ywów rzymskich) jest szeroko¶ci 168, (d³ugosæ po obwodzie 264)
wiêc tkanie szerszych materia³ow by³o mo¿liwe "od zawsze" tylko bardziej uci±¿liwe, d³ugotrwa³e i warsztat tkacki zajmowa³ wiêksz± przestrzeñ.
Cytat
st±d
CYTAT(Boran @ 23:07 26.04.2007) [snapback]187468[/snapback]
CYTAT
CYTAT
90cm - do uzyskania bez wiekszego problemu.
Tak,masz racje....bior±c pod uwage dzisiejszy material
Chodzi³o mi dok³adnie o materia³y ówczesne, w dodatku tkane w³a¶nie na pionowych krosnach. 90cm to mo¿e faktycznie wiêcej ni¿ tradycyjnie podawane "max 60-70", ale tak naprawdê to nic szczególnie wielkiego na pionowe krosna:
CYTAT(Zygmunt)
Peplos z Huldremose (Dania, okres wp³ywów rzymskich) jest szeroko¶ci 168, (d³ugosæ po obwodzie 264)
wiêc tkanie szerszych materia³ow by³o mo¿liwe "od zawsze" tylko bardziej uci±¿liwe, d³ugotrwa³e i warsztat tkacki zajmowa³ wiêksz± przestrzeñ.
Cytat
st±d W takim razie pozostaje kwestia dostêpno¶ci tak szerokiego materia³u.Mo¿na przypuszczaæ ze nie w ka¿dej spo³eczno¶ci tak szerokie krosna wystêpowa³y.Poza tym niekoniecznie ró¿nica w stroju poszczególnych warstw spo³ecznych polega³a na kroju odzienia.Raczej na rózno¶ci zastosowanego materia³u. Nie zawsze tak¿e mo¿na twierdzic ze przedmioty wystêpuj±ce w antyku(ewentualnie w trakcie wêdrówki ludów) wystêpowa³y pózniej.Przyk³adem jest ko³o garncarskie.Mo¿liwe ze sie troche zagalopowa³em....generalnie to chyba mo¿na jednak przyj±æ ze i spodnie ze Skjoldehamn ,Thorsberg i Damendorf krojem mog³y by odpowiadac spodniom noszonym przez S³owian po³udniowo-zachodnich do pocz±tków Xw,i jako takie pos³u¿yc do dzisiejszych prób "rekonstrukcji"?
Witwm!
I ja mam pytanie dotyczace stroju. Koszula uszyta z jadnego kawa³ka ze szwem w kszta³cie litery T. Czy szew jest z przodu ,czy z ty³u? Z Jakich terenów mo¿e pochodziæ?
S³awa!!
witam wszystkich. jestem nowy na forum i jeszcze nie zd±¿y³em wszystkiego tu "przekopaæ".od paru lat "wziê³o" mnie na S³owian, dok³adnie na Golêszyców i Wi¶lan. poszukujê wszelkich danych o ich stroju oraz jego wykoñczeniu. gdzie ich szukac? jak na razie znalaz³em du¿o (nawet bardzo) informacji, ale ogólnych.nie wiem czy i jak ró¿ni³ siê krój koszuli, czy i jakie by³y ró¿nice w zdobieniu? czy mo¿na wiêc w miarê przyjmowaæ wzory z Wiekich Moraw?
CYTAT(Kruk74 @ 12:37 22.10.2007)
S³awa!!
witam wszystkich. jestem nowy na forum i jeszcze nie zd±¿y³em wszystkiego tu "przekopaæ".od paru lat "wziê³o" mnie na S³owian, dok³adnie na Golêszyców i Wi¶lan. poszukujê wszelkich danych o ich stroju oraz jego wykoñczeniu. gdzie ich szukac? jak na razie znalaz³em du¿o (nawet bardzo) informacji, ale ogólnych.nie wiem czy i jak ró¿ni³ siê krój koszuli, czy i jakie by³y ró¿nice w zdobieniu? czy mo¿na wiêc w miarê przyjmowaæ wzory z Wiekich Moraw?
Je¿eli ju¿ zd±¿ysz wszystko "przekopaæ" dowiesz siê ¿e nie znaleziono w ca³o¶ci ani jednej sztuki odzie¿y z okresu plemiennego.Dowiedzia³ by¶ siê ¿e wszystkie "rekonstrukcje" opieraj± siê na domys³ach i gdybaniach.Znalaz³ by¶ tak¿e linki otwieraj±ce fora:
http://www.dagomeforum.eu/ http://www.freha.pl/index.php?showforum=29 http://www.livinghistory.cz/modules.php?na...b150ddfd90585be Osobi¶cie bardziej bym siê zaj±³ jako¶ci± materia³ow wyko¿ystanych do rekonstrukcji odzie¿y ni¿ samym krojem.Z.Merzinski "Czeske zeme od prichodu Slovanu po Velkou Moravu"
Materia³y do produkcji odzie¿y: len,we³na owcy i kozy angorskiej.Warstwy ni¿sze nosi³y sie w kolorach naturalnych ewentualnie bielonych.
Ubiór mêski skladal sie z koszuli,obcis³ych spodni lub krótkich -szerokich gaci spinanych pod kolanem.Mog³y tez byc marszczone.Na wzór Bawarów i Franków.
Rubach by³y rozpinane z przodu lub wkladane przez g³owe.Z rêkawami i bez.Irañsk± mod± noszono ¿upany zapinane z przodu za pomoc± guzów.Zamo¿ni zim± nosili szuby,p³aszcze biedota ko¿uchy baranie.
Przej
rza³em forum, ale nic nie znalaz³em o interesuj±cej mnie sprawie tj.
1) Czy w XII wieku [Pomorze szczególnie] mo¿na nosiæ p³aszcze z prostok±ta, obszyte krajkami czy bezpieczniej by by³o zakupiæ z pó³kola?
2) Powinno siê mieæ w p³aszczu lnian± podszewkê pod we³n±, czy to ju¿ idywidualne "widzi-mi-siê"?
Wiem, i¿ moje pytania s± raczej banalne i odpowiedzieæ na nie moge sobie sam po przeczytaniu kilku dobrych pozycji, ale (nad czym ubolewam) jestem do¶æ "ciemny" je¶li chodzi o wiedze co mam czytaæ. Zwi±zku z tym niewiele te¿ wiem
Pozdrawiam
witam mam pytanie co do stroju S³owianina z terenów Mazowsza z XI wieku wiem ¿e nie ma ¿adnych znalezisk ale mo¿e niedawno odkryto co¶ nowego proszê te¿ o sugestie
2 pytanie dotyczy rozciêcia w tunice (z przodu i z ty³u ) na tkaninie z Bayeux widaæ ¿e by³o to popularne rozwi±zanie .czy s± jakie¶ informacje dotycz±ce tego typu stroju na terenie Xi wiecznego Mazowsza
XI wiek to ju¿ pañstwo Piastów. Ja osobi¶cie jako tunike sugeruje znalezisko ze Skjoldehamn, jest dobrze zachowane a jego wykroje bez problemu znajdziesz np w Katalogu Znalezisk. Mo¿e byæ tak¿e tunika z Kragelund aczkolwiek osobi¶cie uwa¿am ¿e jest troche zbyt skomplikowana.
Rozciêcie - je¶li chcesz to mo¿esz je zrobiæ. Ja nie znalaz³em w ikonografiach bli¿szych Polsce ni¿ tkanina z Bayeux takiego rozwi±zania, tuniki s± raczej pe³ne, rozszerzane klinami. Tunika ze Skjoldehamn ma za to takie rozciêcie
racja lepiej nie kombinowaæ ale co do tych tunik to by³ to chyba trend mody albo (raczej na pewno) rozwi±zanie dla je¼d¼ca .
Zamierzam uszyæ now± tunikê na XI/XII w. pañstwo Piastów. Moje pytanie dotyczy podszewki. Czy takowe istnia³y w tunikach. Wiem ¿e pó¼niej w cotte u¿ywano podszewek ale co z XI wiekiem ?
Nie uda³o mi siê znale¼æ przedstawienia, gdzie by³aby widoczna lewa strona ciucha...
Znaleziska, które mamy z Danii i Norwegii (Kragelund, Moselund, Skjoldehamn - zreszt± datowane na XI-XIIw.) s± bez podszewek.
Boran, jednak¿e s± pewne znaleziska z Birki wskazuj±ce ¿e jednak¿e podszewka by³a mo¿liwa i u¿ywana, mo¿e nie koniecznie w typowej tunice (
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...man/kaftan.html ).
Ogólnie - pytanie o wystêpowanie podszewek w wczesnym ¶redniowieczu i moment jej pojawienia siê na ró¿nych terenach jest z jednej wielce interesuj±cy, a z drugiej ubogi w ¼ród³a.
O, nie wiedzia³em. Dziêki za sprostowanie. Skandynawi± interesujê siê o tyle o ile - sztandarowe znaleziska znam, ale co by³o w którym grobie w Birce, to ju¿ niekoniecznie ;)
To tylko jeden przyk³ad z brzegu, je¶li chodzi o podszewkê. Problem jest taki, ¿e len, który mniemam ¿e by³ u¿ywany na podszewki, nie wytrzymuje próby czasu w ziemi i znalezienie podszewki graniczny z cudem, mo¿na jedynie wnioskowaæ o jej istnieniu na podstawie u³o¿enia zachowanej we³ny.
CYTAT
Problem jest taki, ¿e len, który mniemam ¿e by³ u¿ywany na podszewki, nie wytrzymuje próby czasu w ziemi i znalezienie podszewki graniczny z cudem
To jest istotny problem. Spotka³em siê z raportami z badañ laboratoryjnych, gdzie symulowano czas rozpadu tkanin z ró¿nych w³ókien. Nie pomnê teraz bibliografii (bodaj która¶ z prac Maika, ale nie mam 100% pewno¶ci), ani dok³adnych wyników, w ka¿dym razie w przypadku lnu by³ to rz±d kilkuset lar, natomiast w przypadku we³ny - paru tysiêcy.
Wszystko zale¿y od warunków, oczywi¶cie, ale ogólnie proporcje s± poprawne. Zasada jest taka ¿e materia³y ro¶linne rozk³adaj± siê du¿o szybciej ni¿ zwierzêce.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.