Jakim klejem przykleiæ grot do strza³y, bo dosta³em dwie strza³y przy czym groty ledwo siê trzymaj± i lekko poci±gaj±c mo¿na je ¶ci±gn±æ.
¿adn± kropelk±!!!!!!!!!!!!!!!!
brakuje mi ju¿ si³, aby prostowaæ tak kardynalne b³êdy,
do grotów kleje cyjanoakrylowe szybkoschn±ce siê nie nadaj±.
http://www.sklepluczniczy.pl/105-kleje-woskihttp://xn--uksport-mjb.pl/BOHNING FERR-L-TITE
A czosnek
Mo¿na takimi ...ale czemu niby nie kropelk±
? Taniej - skuteczniej i robie tak 20 lat. I co ?
"kropelka" tworzy tward±, a co za tym idzie kruch± spoinê masz Rafale 20 lat szczê¶cia, ¿e ci nie odpad³y groty.
najlepszy by³by klej elastyczny, który schodzi po podgrzaniu jak ten zaproponowany przez Stephana z yam. Osobi¶cie u¿ywam kleju dwusk³adnikowego, a z racji na profil Frehy sugerujê klej skórny lub dziegieæ. z naciskiem na dziegieæ.
ludzie - trochê jako¶ci wypowiedzi a nie szpanujecie pseudo ¶miesznymi postami serami i czym tam popadnie
poxipol jak najbardziej,
kleje dwusk³adnikowe [np dragon] bardzo dobry i za 7z³ masz 2 tubki którymi okleisz ze 250 strza³ lekko licz±c
klej uniwersalny dwusk³adnikowy do metalu - jak wy¿ej, i dostêpny w tesco/auchan czy innych marketach
skórny czy kostny czy waxglue - dobre ale pod pewnymi warunkami, nie rozwodz±c siê, dla pocz±tkuj±cego zabawa z klejem>efekt i cena wiec raczej od³o¿y³bym je na po¼niej
kleje do osad to np npv 20z³ i oklejasz dobre 300 sztuk nasadek, wiêc cenowo i jako¶ciowo bardzo dobra inwestycja, nie ma co kombinowaæ i wywa¿ac otwarte drzwi.
Znaczy siê mam jaki¶ taki klej "do wszystkiego" spróbujê nim.
Dosta³em 3 strza³y. Jedna 90cm, a dwie 60cm. Da³oby siê tym z Diany strzelaæ?
Mentora nie potrzebujê, bo ju¿ mam, który jest zreszt± mo¿na powiedzieæ namacalny i to nie przez kabelek do neta.
Oczywi¶cie jak bêdê kupowa³ nied³ugo Diankê, to zakupiê równie¿ strza³y, ale chcê mieæ na treningach co¶ swojego :D
Ja klei³em te¿ na wikol.
Ale je¶li mówimy o poprawnym historycznie rozwi±zaniu to nale¿a³oby u¿yæ smo³y, kleju skórnego albo ¿ywicy, nak³adaj±c na gor±co warstewkê na uprzednio ostrugany, dopasowany do tulei czubek promienia, a potem wciskaj±c na to rozgrzany (wystarczy do oko³o 100 stopni, nie do czerwono¶ci) grot.
Potwierdzam dziegieæ (koniecznie zagêszczony) lub klej skórny trzymaj± jak diabli. W przypadku grotów kutych polecam daæ du¿± ilo¶æ kleju. Pozdro!
Sorry, ale mi na bodaj¿e super glue grot ju¿ pó³ roku siê trzyma :P
Komentarz:
Tak, ale Super Glue nie jest oczywi¶cie poprawny historycznie, tak jak i Poxipol itd. wiêc zastanów siê jak mamy rozumieæ Twoje "sorry, ale" zaraz po tym jak dyskusja zesz³a na poprawne historycznie rozwi±zania na dziegciu i kleju skórnym? ¯e Super Glue jednak lepszy? Ano, technicznie lepszy, ale to nie jest forum technologów tylko rekonstruktorów.
Pozdrawiam -
mod. Andrzej/Viator
Dobrze spasowane zastruganie i na porz±dny wcisk... Trzyma, sprawdzone. Poluzowuje siê sporadycznie, wtedy prowizorycznie wystarczy splun±æ do ¶rodka tulejki grotu i nasadziæ z powrotem, za chwilê trzyma... Wiêkszych problemów z poluzowanymi grotami nie mia³em. Po prostu nie chcia³o mi siê wyd³ubywaæ resztek kleju z grotu, je¶li strza³a siê z³amie i grot ma "pój¶æ" do nowej.
Niestety groty "na wcisk" przy wyjmowaniu z dechy odpadaj±. Chyba ¿e strzelasz do s³omianki, wtedy mo¿na kleiæ byle czym.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.