Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Na ile samick MIND jest lepszy od SKB?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Nieznany
Witam,
okazjonalnie strzela³em z wielu dostêpnych na polskim rynku modeli ³uków refleksyjnych, ale nikt ze znanych mi ludzi nie ma samicka. Wg informacji z internetu SKB jest celniejszy, ale wolniejszy od innych, a wersja MIND ma karbonow± warstwê, która dodaje mu dynamiki.

Czy kto¶, kto strzela³ z obu wersji mo¿e powiedzieæ, jak bardzo karbon poprawia osi±gi? MIND jest sporo dro¿szy, i chcê wiedzieæ, czy warto go kupiæ.
braciszek Boullii
Mind ma oko³o + 10 FPS, szczerze polecam Minda. Pisze o oryginalnych wersjach koreañskich, nie wiem jak teraz gdy ³uki robi± ma³e chiñskie ³apki.
Nieznany
Skoro bisok refleksyjny ma ok 150 fps, a horsebow bearpaw 190, to 10 nie czyni du¿ej ró¿nicy?
I czy bez poznania liczb widaæ by³o, ¿e dzia³a lepiej ni¿ SKB?
braciszek Boullii
Widaæ i czuæ ró¿nice. Mind jest stabilniejszy i mniej "nerwowy".

PS
Mój Mind mia³ co¶ oko³o 182 FPS dla 9 GPP. A co do horsebow bearpaw pisza dla jakiego GPP to mierzyli?
Nieznany
Nie pamiêtam, szuka³em informacji o nim i by³o na jakiej¶ stronie.
CYTAT
Mind jest stabilniejszy i mniej "nerwowy".

A wszêdzie metod± kopiuj-wklej chwal±, ¿e w³a¶nie zwyk³y SKB jest stabilny.

Jak poznaæ, czy by³ produkowany w Chinach, czy w Korei? Bo producent raczej siê nie pochwali tym pierwszym wariantem.
Adsumus
A o którym horsebow beaprawa mówisz?
Kolega mia³ taki ³uk od nich, który tak siê w³asnie nazywa³ i by³ przeokropny.

A szybko¶æ to nie wszystko ;)
braciszek Boullii
CYTAT(Nieznany @ 17:54 25.03.2015) *
Nie pamiêtam, szuka³em informacji o nim i by³o na jakiej¶ stronie.
CYTAT
Mind jest stabilniejszy i mniej "nerwowy".

A wszêdzie metod± kopiuj-wklej chwal±, ¿e w³a¶nie zwyk³y SKB jest stabilny.

Jak poznaæ, czy by³ produkowany w Chinach, czy w Korei? Bo producent raczej siê nie pochwali tym pierwszym wariantem.

Widzisz bo problem to jest taki jak sam piszesz. Kto¶, gdzie¶, co¶, kiedy¶ itp i wiele bzdur jest powtarzanych a z biegiem czasu staje siê "prawd± internetow±".

Kraj produkcji jest napisany na ³uku i raczej sprzedawca nie ukryje tego faktu.

Ja z Minda strzela³em dwa sezony i w tym czasie mia³em okazje porównaæ go do kilku innych ³uków. To co piszê to moja prywatna opinia oparta na moich w³asnych do¶wiadczeniach. Oczywi¶cie kto¶ inny mo¿e inaczej oceniaæ te same ³uki.

PS
Mind ze wzglêdu na to, ¿e jest bardziej dynamiczny wymaga te¿ aby bardziej przy³o¿yæ siê do jego dopasowania do ³ucznika. Mam na my¶li BH, b±czek czy sam± rêkoje¶æ majdanu ( ja wolê tureck± bardziej ni¿ koreañsk±) ale je¶li zrobi siê to odpowiednio ³uk odwdziêczy siê tym co ma najlepszego.
Nieznany
Do jakich ³uków porównywa³e¶ minda i jak wyszed³ przy nich?
CYTAT
BH, b±czek

?
braciszek Boullii
Poniewa¿ wtedy jeszcze szuka³em ³uku idealnego to strzela³em z ka¿dego tradycyjnego masowej produkcji dostêpnego w tamtych latach (dwa lata temu). I im wiêcej testowa³em inne ³uki tym bardziej docenia³em Minda. A pó¼niej pojawi³ siê Sylwester Styrczula i zakoñczy³em poszukiwania smile.gif
Powtarzam jednak, to moje prywatne zdanie i w³asne odczucia. Ka¿dy ³ucznik jest jednak indywidualist± i sam musi wybraæ swój ³uk.

Co do BH to np w Sylwkowym turku ustawi³em o 1,5 cm wiêcej ni¿ zaleca³ sam Sylwester Styrczula bo tak mi bardziej odpowiada.
Nieznany
Co to jest BH? Porównywa³e¶ minda z windfighterem?
braciszek Boullii
BH to odleg³o¶æ ciêciwy od majdanu.

Oczywi¶cie, ¿e porównywa³em. Nale¿ê do grona ludzi, którzy maj± z³e zdanie o WF. Mia³em od pocz±tku awersje do tego ³uku i przez lata nic siê nie zmieni³o. Owszem mo¿e i on jest dynamiczny ale to jedyny pozytyw jaki posiada.
Nieznany
Nie lubisz, jak wszyscy co¶ chwal± bez zastanowienia, czy nie strzela³o Ci siê z niego dobrze?
braciszek Boullii
Ju¿ Ci odpowiedzia³em, ten ³uk ma wiêcej wad utrudniaj±cych stabilne i powtarzalne strzelanie ni¿ zalet. On jest „szybki”, temu nie zaprzeczê ale to wszystko co dobrego moim zdaniem mo¿na o nim powiedzieæ. Problemem jest te¿ to, ¿e ja strzelam z silnych ³uków, powy¿ej 55# a wtedy ka¿dy nawet najmniejszy detal ma znaczenie i mo¿e dlatego inaczej oceniam ³uki. Niemniej na niekorzy¶æ WF mo¿e przemawiaæ równie¿ to, ¿e nikt z polskiej czo³ówki ³uczników tradycyjnych nie strzela z WF.

Moja ocena ³uków podobnych do WF jako ³uków do strzelania na turniejach tradycyjnych (tarczówka, 2D, 3D itp.) lecia³a by tak – WF, Kaya KTB, Samik SKB, Kaya Khan (je¶li nie pêka), Samik Mind

Khan mo¿e nawet jest lepszy od Minda ale mój (55#) pêk nim porz±dnie go przestrzela³em a w³a¶ciwie w ogóle go nie przestrzela³em bo pêk³ przy pierwszym naci±gniêciu. Strzela³em z trzech innych ale s³abszych wiêc dlatego Mind jest wy¿ej smile.gif Z Khan jest te¿ problem z wyciêciem majdanu, który dyskredytuje go na niektórych turniejach.

Ocena ³uków to bardzo indywidualna kwestia i nie da siê tego zrobiæ wirtualnie. Najlepiej po prostu postrzelaæ i samemu wyci±gn±æ wnioski.
Nieznany
W niedzielê strzela³em z poprzednim w³a¶cicielem Twojego minda. A mój ³uk okaza³ siê bardzo dobry.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.