uuu - momencik - nie to ¿ebym by³ mega fanatykiem ciêæ, ale:
CYTAT
Krojenie sztyleytem, z racji na jego konstrukcjê wydaje siê byæ nieco utrudnione, na pewno w przypadku sztyletu tarczowego. Samo 'podkrawanie' pod kolanem otwiera nas jednocze¶nie na dziabniêcie z góry.
nie. nie bardziej ni¿ podcinanie/obalanie/wywracanie, a rzek³bym mniej - czas operowania "w dole" jest krótszy dla ciêcia, ni¿ dla obalenia. mogê udowodniæ. w tantojutsu to jest jeden ruch. podstawowym za³o¿eniem jest po prostu ostry scyzor, a nie jaki¶ ¶miechowy têpy mrokos... po sprawie... jeden ruch rêk± w od³s³oniête mijsce - to naprawdê dzia³a... zreszta to ju¿ bardziej kwestia pokazywania, ni¿ gadania tutaj - po prostu - believe me ;) akurat pod kolanem, na którym jest oparte cia³o ¶ciêgna "wychodz±" na "wierzch" (sorry - s± ³atwiej dostêpne dla ciêcia), a ich powa¿niejsze naruszenie powoduje natychmiastowe "po³o¿enie" sie przeciwnika, zw³aszcza, je¶li podciêli¶my obci±¿on± nogê...
CYTAT
mo¿e czê¶ciowo chodzi o kwestiê ubioru? Mo¿e trzeba po¶wiêciæ kawa³ek we³ny z podszewk±, mo¿e i przeszyt± na filcu czy innej wacie? Krojenie sztyleytem, z racji na jego konstrukcjê wydaje siê byæ nieco utrudnione, na pewno w przypadku sztyletu tarczowego.
tu sie zgadzam bez dwóch zdañ. ¶wiêta racja - krojenie miêcha nie os³oniêtego ubraniem to lipa... chocia¿ w przypadku k.dolnych, to nie ma to akurat takiego znaczenia (spodnie s± wszak¿e opiête i cienkie, ponadto w okolicy kolanowej najczêsciej ju¿ bez podszewki)
i dalej:
CYTAT
w³o¿yæ sobie têpy sztylet pomiêdzy udo i podudzie ¶ciskaj±c owe czê¶ci za pomoc± kucniêcia. Poprosiæ kolegê o wyszarpniêcie
sorry - mo¿na ja¶niej?? czego to dowodzi i po co zaaran¿owanie tej sytuacji? (nie kwestionujê sensu eksperymentu, tylko nie wiem, czemu ma s³u¿yæ, co pokazaæ)... w walce takie co¶ chyba nie zajdzie raczej... sytuacja nie bardzo oddaje realia moim zdaniem... ju¿ raczej przy³o¿y³bym ostry sztylet do przero¶niêtego schabu z ¿y³ami (ustabilizowanego) i sprawdzi³ jak± penetracjê w g³±b mo¿na uzyskaæ... (po³o¿enie miêcha na desce mo¿e oddaæ sytuacjê obci±¿enia nogi podporowej)
CYTAT
Tarcie byæ mo¿e nie pozwoli na to, a co dale idzie, równie¿ na krojenie
to wiadomo i bez eksperymentu
chodzi mi jednak o to, ¿eby nie myliæ ciêcia z "krojeniem" ... nie mam zamiaru klêkn±æ przed kolesiem i kroiæ mu nogê przez 5 sekund... ciecie to "ciach" (0.5 sekundy max)... zreszt± te¿ jest to kwestia pokazowa, a nie "omówieniowa"...
chyba zakoñczê tym optymistycznym akcentem
szcza³a