Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [stolarstwo] Ceny drewna na mebelki i gdzie kupowaæ
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Dominik G³owacki
Witam!
Chcia³bym siê zapytaæ osób, które wykonuj± ró¿ne ró¿no¶ci z drewna jak mniej wiêcej kszta³tuj± siê obecnie ceny na ten surowiec. Przyznam, ¿e nie mam tu w ogóle rozeznania i nie chcia³ bym daæ z siebie skóry zedrzeæ, albo z drugiej strony naraziæ siê na ¶mieszno¶æ marudz±c, ¿e drogo, kiedy w rzeczywisto¶ci jest tanio jak barszcz.
Czy na przyk³ad go¶æ (na codzieñ wytwarza parapety, schody i inne takie), który za metr bie¿±cy dêbowej deski o szeroko¶ci 22cm i grubo¶ci ok 3,5 cm (w³a¶ciwie to zheblowana z 5 cm) wo³a mi 60 z³otych, to podaje uczciw± cenê, czy te¿ zdziera? Decha ma nie mieæ sêków, wzglêdnie ma mieæ takie co bêd± tylko uroku dodawaæ produktowi koñcowemu.
Za drewno jesionowe go¶æ chce nieco mniej ni¿ za d±b, za¶ za sosnê oko³o po³owê ceny.
Mo¿e te¿ kto¶ zna i móg³by poleciæ mi dobre miejsca na zakup drewna do wytwarzania mediewalnych mebelków i innego wyposa¿enia w okolicach Warszawy.
za odpowiedzi wielkie dziêki i pozdrawiam
Huskarl Thorgrim
Wiesz, mi za 1 metr szescienny drewna, desek 2,5 cm grubo¶ci na 40 cm szeroko¶ci (tak, 40 - uda³o mi sie znale¼æ) facet w tartaku powiedzia³ 550 z³otych plus vat (razem jakie¶ 700 zeta nieca³e). To daje oko³o 7 (siedmiu !) z³otych za metr deski - fakt ¿e deska jest ¶wierza i musi troche pole¿eæ, tudzie¿ byc dosuszona ale cena jest konkurencyjna smile.gif

Drewno to pewnie sosna smile.gif
Rudy
Panowie, kupuj±c deski ciête nawybran± d³ugo¶æ i szeroko¶æ p³aci sie du¿o wiêcej, a wybieraj±c deski nie segregowane mo¿na zap³aciæ nawet 200z³/m^3 ( z VAT ), a pó¼niej docinaæ sobie na porz±dan± d³ugo¶æ/szeroko¶æ (to oczywi¶cie dla posiadaj±cych stolarnie, lub pi³e tarczow±), tylko ¿e to deski sosnowe, a one chyba (podkre¶lam to chyba) nie nadaj± sie na mebelki ze wzglêdu na ¿ywice.
Pozdr. Rudy
Valdez
Hmmm tak wlasnie mysle, co zywica im przeszkadza? Ladnie by pachnialo:P Mozliwe ze beda problemy z impregnacja, malowaniem czy czymkolwiek takim,ale co poza tym to jakos nie moge wymyslic...
Piotr Paruch
CYTAT(Valdez)
Hmmm tak wlasnie mysle, co zywica im przeszkadza? Ladnie by pachnialo:P Mozliwe ze beda problemy z impregnacja, malowaniem czy czymkolwiek takim,ale co poza tym to jakos nie moge wymyslic...

A nie wpad³e¶ na to, ¿e mo¿esz siê po prostu do takiej ¿ywicy przykleiæ? To na prawdê jest ciêzko usun±æ - zostaje benzyna ekstrakcyjna lub spirol bigsmile2.gif
sagraghad
Jakos dzieciece lozeczka sa czesto robione z sosnowego drewna.
Dominik G³owacki
CYTAT(Huskarl Thorgrim)
Wiesz, mi za 1 metr szescienny drewna,  
Drewno to pewnie sosna smile.gif

No tak, tylko ¿e z tego bêdzie trochê odrzutów (z sosny nie jest ich wiele, z dêbu wiêcej), pewnie trzeba samemu oheblowaæ, no i ca³y metr sze¶cienny w porównaniu z np. 4 metrami bierz±cymi dechy to jest ju¿ zakup hurtowy szczerba.gif
Cukieras
drewno musi byc suszone by nie pracowalo i sie nie paczylo ,nie pekalo ,niekurczylo sie i ani nie zgnilo i to sa elementarne zasady ktore trzeba znac nim cokolwiek zacznie sie robic w drewnie
Tomasz Nawrot
Sosna ¿le przyjmuje wszelkie barwniki, bejce itp w³a¶nie ze wzglêdu na ¿ywicê i to roz³o¿on± w drewnie bardzo nierównomiernie. Zauwa¿cie Pañstwo ¿e owszem istniej± mebelki z sosny ale zazwyczaj nie s± one barwione. U¿ycie do sosny jakiejkolwiek bejcy (historycznej czy wspó³czesnej) powoduje ¿e obok dobrze zabarwionej miazgi wystêpuj± ¼le zabarwione tzw."s³oje" (barwi± sie ¼le bo to prawie sama ¿ywica).
Drewnem "meblowym" jest d±b, jesion, ewentualnie buk ale to wszystko musi byæ suche
i to suszone naturalnie a nie w suszarni.
Suszenie drewna meblowego : "czo³a " desek lub bali pobieliæ wapnem (¿eby nie pêka³y),
deski u³o¿yæ na równej powierzchni na legarach (kawa³ki "kantówki"), podparcie desek legarami min.co 1 m. na pierwszej desce po³o¿yæ "przek³adki" (zawsze nie dalej od siebie ni¿ 1 m) na to k³a¶æ nastêpne deski przek³adaj±c je przek³adkami. Dodatkowo mo¿na ca³y taki "pakiet" uchwyciæ klamrami. Materia³ sk³adowaæ w miejscu przewiewnym a od góry przykryæ daszkiem.
Poczekaæ 2 lata i gotowe.
Pozdrawiam
s³awko odrow±¿
Witam!
Wymy¶li³e¶ sobie kolego k³opotliwe i kosztowne zajêcie /produkcja mebli/,nie wiem co nazywasz meblami,czy to sto³y ³awy skrzynie szafy czy tylko jakie¶ zydelki itp.Zeby zrobiæ po¿±dny mebel trzeba:mieæ z czego,mieæ czym,mieæ gdzie i mieæ niezbêdny zasób wiadomo¶ci i praktyki.
1.z czego
W gr wchodzi tarcica li¶ciasta sezonowana/d±b,jesion,jawor,buk,brzoza,orzech/.
2.czym
najlepiej dobrze wyposarzona stolarnia,do drobiazgów narzêdzia rêczne i dostêp do strugarki.
3.Odpowiednie pomieszczenie
4.Bez komentarza.
Tarcica trzeba j± kupiæ,ceny u nas /lubelszczyzna/
dêbina 500-1000 zl m3 ,sosna 350-600 z³ m3 brzoza 350 z³ m3.
Sosnê raczej bym odradza³ z przyczyn prozaicznych,nadaje siê na mebelki z Ikei a nie na medwiwalne rekonstrukcje.Jest mêkka nie mo¿na do takich potrzeb stosowaæ lakierów utwardza±cych itd.Zywica nie jest przeszkod± gdy¿ prawie nie wystêpuje/zw³aszcza w tarcicy z lasów pañstwowych-odrzywiczanie przed wycink±/.Na meble drewno musi byæ dobrze wysezonowane i najlepiej dosuszone w suszarni.Metr sze¶cienne desek to kupa drewna trzeba to mieæ gdzie z³o¿yæ poprzek³adaæ podk³adkami i nakryæ lub trzymaæ pod dachem.Same problemy.Na pocz±tek doradza³ bym ci zakup sórowca pod konkretn± potrzebê,wsklepach bran¿y budowlanej,hipermarketach czy ostatecznie u stolarza ale w mie¶cie to sami zdziercy szykaj±cy jeleni.Najlepiej by by³o poszukaæ na wsi gdzie i deskê mo¿na taniej kupiæ i rzemie¶lnicy tañsi.Nie podpalaj siê na szerokie dechy gdy¿ i tak trzeba je ci±æ ikleiæ inaczej siê korytkuja i np.blat wygla±da jak mapa Bieszczadów.
Jakby¶ mia³ jakie¶ pytania odno¶nie techniki i technologi praktycznego meblotwórstwa pisz na priv.
K³aniam siê-Odrow±¿
Dominik G³owacki
CYTAT(s³awko odrow±¿)
Witam!
Wymy¶li³e¶ sobie kolego k³opotliwe i kosztowne zajêcie /produkcja mebli/,

Wielkie dziêki za info, chocia¿ "produkcja" to o wiele za mocne s³owo. Chcê sobie sam zrobiæ ze dwa krzese³ka klepsydrowe przed namiot, mo¿e jaki¶ stolik, ew linowe ³ó¿eczko. I tyle.
1. Materia³ chcê kupiæ, jednak jest mi go potrzeba naprawdê niewiele - na jedno krzes³o klepsydrowe wyliczy³em, ¿e potrzeba 2,6 metra deski o szeroko¶ci 20cm i grubo¶ci 3 cm. Taka jest skala moich zapotrzebowañ, wiêc metry sze¶cienne to chyba nie dla mnie.
2. Wiertarka, wyrzynarka, szlifierka ta¶mowa, pi³a rêczna, d³uta, m³otek no¿yki :-)
3. Przedpokój w mieszkaniu (fakt, trochê siê pyli), ew. dzia³ka.
4. Trochê do¶wiadczenia mam i lubiê siê w drewnie czasem pod³ubaæ.
Wiêcej to jest zabawa dla relaksu, ni¼li "zajêcie", utrzymujê siê z czego innego szczerba.gif

pozdrawiam

ps. Dlaczego niektórzy pisz± tu nie na temat? anger.gif
Huskarl Thorgrim
heh, ten facet w tartaku, powiedzia³ mi iz sprzeaje nie tylko drewno na metry ale jak potrzebujê kilkanascie metrów to te¿ mi utnie smile.gif nie musze od razu kupowac metra sze¶ciennego smile.gif
Fakt, trzeba je samemu wyheblowaæ i dosuszyæ smile.gif
pjarrocinski - wypisany
warszawka
dêbina
klasaq1 2500
klasa 2 1800
klasa 3 1500
sosna 550 z tartaku
ale suszona?
jesion troche tanszy od dêbiny
drewno opa³owe 120
w Kieleckiem 35-50
ceny za 1 m sze¶cieny
drewno szalunkowe smile.gif ale mokre
je¶li kto¶ robi sobie mebelki to ciekawym jest u¿ycie rodzaju drewna w zale¿no¶ci od regionu Europy
Italia wychodzi taniej(szwajcaria austr9ia i po³udniowa francja)
czy kto¶ ma ciekawe info z rejonu Hiszpani i Portugali?wzglêdem mebli
Huskarl Thorgrim
Ja jestem ignorantem i sie zapytuje co to znaczy "szalunkowe" ?
Rudy
Jo³
Z tego co wiem szalunek to jest zbijana forma z desek wyko¿ystywana na budowach w któr± sie pó¼niej wlewa beton, lub sie na niej muruje (np. nadpro¿a czy nad oknami) gdzie zwyk³e murowanie bez tej pomocy jest nie mo¿liwe, usuwa sie to dopiero po zwi±zaniu zaprawy.

P.S. Wiem to nie z jakiej¶ ksi±¿ki, a z budowy na których pomaga³em, wiêc mo¿e chodziæ o co innego.

Pozdr. Rudy
pjarrocinski - wypisany
To prawda, lecz jest to drewno bez warto¶ci dla meblarstwa
jest prosto z tartaku, bez suszenia i sezonowania
¶mieszne ¿e w wawie w supermarketach bud. deski strugane, jak i blaty klejone z tego samego drewna maj± tak± sam± cene-40 z³ za m2 i podobno trzymaj± geometriê angsad.gif
co¶ wybraæ, to przewaliæ du¿± ilo¶æ wyrobu
i dlatego kochaæ stolarzy którzy posiadaj± w³asne zapasy smile.gif

czasami przy rozbiórce starych mieszkañ trafiasz na meble,parapety, zimmne szafki
korzystaj
pozdrawiam
s³awko odrow±¿
Witam!
Drewno szalunkowe pozostaje poza sfer± zainteresowa n stolarstwa gdy¿ jest to drewno nie ni¿szych klas,czesto pozaklasowe.Nieprzesezonowane czyli mokre,trochê za dobre do spalenia a nie nadaj ace siê dozastosowañ tam gdzie wymagany jest ³adny wygl±d /brak sinizny,sêków/.Ma wiêc zastosowanie na budowach mn.do form do betonu,rusztowañ itp.Jest to przewa¿nie drewno sosny,¶wierkaitp.W naszym fachu nadaje sie przewa¿nie do wukrzystania przy budowie obozowiska,wznoszenia jakich¶ fortyfikacji polowych i takich tam.
K³aniam siê-Odrow±¿
pjarrocinski - wypisany
''1.z czego
W gr wchodzi tarcica li¶ciasta sezonowana/d±b,jesion,jawor,buk,brzoza,orzech/. ''

eee.... troche ma³o,a gdzie sosna,¶wierk,jod³a i jeszcze...
nad brzózk± to bym siê zastanowi³ bo nie nada³e siê do meblarstwa

2 "Sosnê raczej bym odradza³ z przyczyn prozaicznych,nadaje siê na mebelki z Ikei a nie na medwiwalne rekonstrukcje "

nie obra¿aj Itali i nie tylko
Jarek Przyby³o
Temat juz siê powtarza wiêc i ja siê powtórzê. Szkoda twego zachodu aby bawiæ siê w ca³y proces produkcji tarcicy na dwa krzese³ka. Spróbuj poszukaæ czego¶ z odzysku, mo¿na czasem znale¼æ kawa³ek porz±dnego foszta z rozbiórki, albo fragment litych mebli. Zaleta : drewno wyschniêtê. Mo¿e by¶ nawet igalste ( u was ni¿owców to tylko sosna) , gêstos³oiste (w Ikei sporo rzeczy jest ¶wierkowych a to jest faktycznie papier). Wyroby z iglastego zaprawia siê woskiem. D±b niestety ma swoj± cenê. Buk jest trochê niehistoryczny gdy¿ w ¶redniowieczu s³u¿y³ g³ównie jako opa³.
pjarrocinski - wypisany
filuj na okna, wymieniaj± stare na nowe
to samo z futrynami
kikuj na stare pod³ogi z desek
a dobre drewno mo¿esz mieæ za piwo

I nie rób z tarcicy, szkoda zachodu papieru narzêdzi
popêka i pokrêci
i nie dosuszysz bez znajomo¶ci technik
Borg
http://www.myarmoury.com/talk/download.php?id=22392
da radê okre¶liæ po takim zdjêciu co to za gatunek drewna?
Z góry dziêki za pomoc
Pozdrawiam
Peregrinus
Borg, mo¿na prosiæ o wklejenie zdjêcia? Bo niestety nie jestem zarejestrowany na myarmoury... Z okre¶leniem gatunku mo¿e byæ niejaki problem, stara szko³a mówi, ¿e drewno trzeba obej¿eæ, dotkn±æ, pow±chaæ a czasem nawet posmakowaæ(!)... Ale je¶li bêdê móg³ to pomogê.

Pozdrawiam. Mamut.
Peregrinus
Kawa³ek nie za wielki ale co¶ mo¿na o nim powiedzieæ. Drewno pier¶cienionaczyniowe iglaste... Ja bym obstawa³ za sosn±, ¶wierk by³by raczej jasniejszy. Drewno pó¼ne (te ciemniejsze s³oje) s± dosyæ cienkie. Mo¿esz mi powiedzieæ jak stare to jest?? I czego to jest fragment?
Jak na moje to sosna.

Pozdrawiam. Mamut.
Borg
tarcza, W³ochy lata 70-80te XV wieku
mo¿e jakie¶ lokalne gatunki iglaków?
niestety nie mam lepszego zdjêcia
dziêkujê bardzo za pomoc smile.gif
Peregrinus
Powstaje problem zasiêgu sosny. Chocia¿ nie wiem jak to by³o 600 lat temu z wystêpowaniem tego gatunku na po³udnie od Alp. Bardzo mo¿liwe, ¿e ta granica by³a przesuniêta bardziej na po³udnie i siêga³a do W³och. Podobnie ma siê dzisiaj rzecz ze ¶wierkiem, widaæ jak ucieka on na pó³noc.
Nie wiem jak by³o w XV z importem drewna. Italia jako¶ szczególnie swoim le¶nictwem nie s³ynie. A nale¿y pamiêtaæ, ¿e w tamtych czasach, nasz± sosnê taborsk± u¿ywali Hiszpanie (jako masztów swych okrêtów) i ich Henryk ¯eglarz.

Warto by siê nad tym g³êbiej zastanowiæ.
Pozdrawiam. Mamut.
Borg
dziêki za pomoc...podsumowuj±c jaki¶ iglak
`krzysiu
A przeciez na tamtym obszarze wystepuje sosna pinia, moze z tego jest ta tarcza?
Peregrinus
To, ¿e jest to iglak jest wiêcej ni¿ pewne.

Pinia. Hmmm, powiem szczerze, ¿e nie mia³em styczno¶ci z drewnem tego gatunku.
mardinus
Witam.

Ostatnio mój ojciec - siê nudzi na emeryturce postanowi³ zrobic mi krzese³ko ¶redniowieczne
DSa³em mu wzór http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...l%3Dpl%26sa%3DG

To takie fajne ma³o spotykane i sk³adane krzese³ko .
No i zrobi³ (zdjêcia podesle - bo jeszcze nie zrobi³em)

Zrobi³ z sosny - mam troche suchej sosny (stare stopnie schodowe , oraz porêcze ) .

Kupi³em frezarkê górnowrzecionow± za 100z³ (do wycinania rowków w elementach , oraz napisów ) , porzyczy³em przystawkê do wiertarki (cheblujac± ) - no i szlifierka z papierem sciernym , no i wiertarka
Po jakim¶ czasie powsta³o krzese³ko (zdjêcia za kilka dni) - z wiekszo¶ci± nasiêæ i z 1 napisem.

Sosna jest LEKKA i fajnie sie obrabia , ale ma wadê - ma s³oje i jest ³upliwa.
Jak chce sie co¶ wyci±æ na jej powierzchni (np napis) to k³opot .
Przy lisiastych nie ma tego problemu - rze¼bi± sie bardzo dobrze - a sosna sie strzepi itp.

Moja sosna idealnie wch³onê³a bejcê (wi¶niow±) a potem wch³onê³a wosk meblowy (do kupienia wszêdzie w sklepach ) i po wypolerowaniu ca³o¶æ jest bardzo zblizona do orygina³u.

I eraz koszty - tak liczy³em z deskami z kastoramy , z bejc± , z woskiem , z wa³kami z buku na trzpienie to ok 150 z³ (je¶li wybierze sie deski ocheblowane - a mo¿na takie surowe - to cena spadnie).

robienie mebli jest bardzo wdziêcznym tematem - wiêc polecam .
Frodo
Iglaste bez w±tpienia.
Ja bym siê zastanowi³ jeszcze nad ¶wierkiem:
- barwa rzeczywi¶cie sk³ania siê ku so¶nie, ale drewno mog³o z¿ó³knieæ pod wp³ywem kleju/ staro¶ci/ innych czynników
- przej¶cie miêdzy przyrostami drewna do¶æ ³agodne (¶wierk)
- uk³ad sêków w okó³kach (sosna, ¶wierk)
- sêki na przekroju stycznym przyjmuj± kszta³t okr±g³y (¶wierk) - sosna ma eliptyczny
Peregrinus
Frodo, zaówarz, ¿e sêki s± drobne wiêc ga³êzie nie by³y grube. W takim przypadku nawet u sosny masz sêki okr±g³e. Przej¶cia s± ³agodne bo wygl±da to na drewno nietwardzielowe (czyli gdzie¶ do 20 roku ¿ycia), co przemawia równierz za drobnymi sêkami.
Raczej nikt nam tego do rêki nie da ¿eby potwierdziæ. ;)
Borg
Nawet nie wiem kto ja teraz ma... bo jak zrozumia³em po italsku to tarcza sz³a w jakim¶ domu aukcyjnym na sprzeda¿ smile.gif
robert w. Wielki
Czasem za odpowiednie pieni±dze mo¿na dostaæ z domu aukcyjnego kuszê z kompozytowym ³ukiem, intarsjowan± i inkrustowan± , albo spor± pawê¿..tote¿ ten przypadek mnie ju¿ nie dziwi szczerba.gif
`krzysiu
Jak bede w domu przyjze sie deskom sosnowym i swierkowym, zrobie zdjecia i mozna bedzie porownac, sprobuje wybrac takie z sekami.
Peregrinus
Nie wiem czy jest sens Krzysiu. Bo Twoja pod³oga jest na 100% zrobiona z sortymentu W0 wiêc deski po których depczesz ros³y w lesie minimum 100 lat...
Razoslaw
Dobry pomys³. Je¶li nie wyjdzie to ja tak zrobiê icon_cool.gif Mam na podorêdziu akurat kilka jednych i drugich, z czego ¶wierk rós³ na pewno krócej ni¿ 100 lat. Góra 40-50
Zastanawia mnie tylko na ile drewno "naszych" iglaków ma siê do tamtejszych. Idea³em by³oby ustaliæ co ros³o w danym miejscu pod koniec XVw i wyszukaæ zdjêcia drewna tych¿e gatunków. I dopiero porównywaæ.
Za ¶wierkiem przemawia fakt, ¿e ma drewno ca³kiem przyzwoicie nadaj±ce siê na tarcze w przeciwieñstwie do sosny... ale to nie musi siê przek³adaæ na gatunki rosn±ce przecie¿ w innym klimacie, podobnie jak na to co konstruktor eksponatu powy¿ej mia³ akurat pod rêk±. Encyklopedie podaj±, ¿e sosna to ponad sto a ¶wierk ponad 30 gatunków drzew...
mardinus
Witam.
Jak mówi³em - przesy³am zdjêcia krzese³ka -
http://www.mardinus.home.pl/_en/oferta/akc...a_01.php?id=180
To nie reklama - ale tylko takie zdjêcia mam -
A oto orygina³.
http://www.greydragon.org/furniture/glasto...burychair2.html

Moje zrobi³em na podstawie tych zdjêæ.
W³a¶ciwie zrobi³ je mój ojciec (emeryturka) - przy moim nadzorze.

Polecam zabawe z drewnem - za ma³e pieni±dze mozna mieæ fajny mebelek.
Obliczy³em ,¿e koszty to ok 150 z³ (przy cenach drewna w Castoramie )(lecz wiekszo¶æ drewna mia³em w³asnego z starych schodów)
Do tego bejca i wosk .

Acha potrzebna jest frezarka górnowrzecionowa (ok 100z³) ale to wydatek jednorazowy)

Teraz produkuje skrzyniê:
http://www.greydragon.org/furniture/laneham/index.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.