Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Ciêcia prawdziw± szabl±" a "Szable ¶wiata" Zab³ockiego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
hav'caaren
Czy mia³ kto¶ styczno¶æ z obiema wymienionymi w tytule ksi±¿kami? Jestem zainteresowany kupnem jednej z nich i zastanawiam siê czy "szable ¶wiata" s± wzbogaconym czy te¿ mo¿e nieco bardziej ubogim wydaniem "ciêæ prawdziw± szabl±" mistrza Zab³ockiego. Intryguje mnie to w szczególno¶ci zwa¿ywszy na fakt, ¿e ciêcia s± o wiele dro¿sze.

Z góry dziêkujê za pomoc.
Laser
CYTAT(hav'caaren @ 20:28 13.01.2015) *
Czy mia³ kto¶ styczno¶æ z obiema wymienionymi w tytule ksi±¿kami? Jestem zainteresowany kupnem jednej z nich i zastanawiam siê czy "szable ¶wiata" s± wzbogaconym czy te¿ mo¿e nieco bardziej ubogim wydaniem "ciêæ prawdziw± szabl±" mistrza Zab³ockiego. Intryguje mnie to w szczególno¶ci zwa¿ywszy na fakt, ¿e ciêcia s± o wiele dro¿sze.

Z góry dziêkujê za pomoc.

"Ciêcia prawdziw± szabl±" s± drogie bo trudno je dostaæ. A gdzie masz mo¿liwo¶æ kupna? Bo z tego co pisano na tym forum to prawdziwy rarytas.
hav'caaren
CYTAT(Laser @ 13:58 14.01.2015) *
"Ciêcia prawdziw± szabl±" s± drogie bo trudno je dostaæ. A gdzie masz mo¿liwo¶æ kupna? Bo z tego co pisano na tym forum to prawdziwy rarytas.

ale czy ró¿ni± siê czym¶ poza ok³adk±?

Ciêcia mo¿na znale¼æ na Allegro, mo¿e i w niewielkich ilo¶ciach, ale trafiaj± siê po¶ród nich tañsze egzemplarze, które nawet pomimo ceny nie znajduj± nabywców. Wystarczy po takiej zakoñczonej bez ofert aukcji skontaktowaæ siê ze sprzedaj±cym i w wiêkszo¶ci przypadków mo¿liwe jest dobicie targu poza Allegro smile.gif

Nik³e zainteresowanie dziedzin±, nawet przy niewielkiej poda¿y, dzia³a na korzy¶æ kupuj±cych.

Laser
A to widocznie sytuacja na rynku siê zmieni³a. Pan Zab³ocki kilka lat temu zgodzi³ siê na udostêpnienie jego ksi±¿ki w formie .pdf, wiêc mo¿e to zaspokoi³o popyt. Tutaj masz odno¶nik.

Z tego co siê orientujê to "Szable ¶wiata" nie jest tym samym. To bardziej pozycja bronioznawcza opisuj±ca szable i karabele. Mo¿e bronioznawcza to za du¿e s³owo, ale chodzi o zbiór informacji o szablach w jednym miejscu. Wiele z nich autor mia³ okazjê dotykaæ i naszkicowaæ podczas swojego pobytu zawodowego na Bliskim Wschodzie. Wiêcej powiedzieæ nie umiem bo nie czyta³em.
hav'caaren
CYTAT(Laser @ 09:19 15.01.2015) *
A to widocznie sytuacja na rynku siê zmieni³a. Pan Zab³ocki kilka lat temu zgodzi³ siê na udostêpnienie jego ksi±¿ki w formie .pdf, wiêc mo¿e to zaspokoi³o popyt. Tutaj masz odno¶nik.

Z tego co siê orientujê to "Szable ¶wiata" nie jest tym samym. To bardziej pozycja bronioznawcza opisuj±ca szable i karabele. Mo¿e bronioznawcza to za du¿e s³owo, ale chodzi o zbiór informacji o szablach w jednym miejscu. Wiele z nich autor mia³ okazjê dotykaæ i naszkicowaæ podczas swojego pobytu zawodowego na Bliskim Wschodzie. Wiêcej powiedzieæ nie umiem bo nie czyta³em.

Dziêki za link, nawet nie wiedzia³em ¿e istnieje oficlany pdf. Swoj± drog± chyba kupiê obie pozycje i porównam samemu.
hav'caaren
AKTUALIZACJA

Od niedawna jestem szczê¶liwym posiadaczem zarówno "Ciêæ prawdziw± szabl±" jak i "Szabli ¶wiata". Niniejszym chcia³bym us³u¿nie donie¶æ, ¿e zasadniczo ksi±¿ki nie ró¿ni± siê za bardzo. Nowsze wydanie (szable ¶wiata) s± nieco wzbogacone. W drugiej czê¶ci, sk³adaj±cej siê z katalogu ró¿nych historycznych egzemplarzy szabli, znajdziemy trochê wiêcej pozycji. Dodatkowo oprócz szabli znajduje siê kilka koncerzy i pa³aszy.

Poza tym ró¿nice s± obecne ale jedynie w formacie. Szable ¶wiata s± wiêksze (co¶ pokroju a4, ale ryciny s± identycznych rozmiarów). Maj± tak¿e mniej stron, co wynika z faktu ¿e szkice szabli i odpowiadaj±ce im informacjê s± zawarte na jednej stronie.
Starsze wydanie ma jednak pewn± przewagê. Otó¿ szkice s± nieco ja¶niejsze, w naturalnym o³ówkowym kolorze, dziêki czemu s± bardziej czytelne ani¿eli w nowej wersji, gdzie kolory s± bardziej intensywne (trochê za czarne miejscami, przez co detale s± nie tak widoczne jakbym sobie ¿yczy³).

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.