Witam,
Nosze siê z zamiarem zakupienia szabli do nauki fechtunku oraz ok³adania siê wzajemnego z innymi lud¼mi podobne rozrywki ceni±cymi, natomiast nie jestem pewien szabli o jakiej twardo¶ci klingi powienienem szukaæ. Czy 46 HRC w przypadku stali sprê¿ynowej (jakiej to dok³adnie nie wiem) jest optymalne? Czy klinga nie bêdzie ciut zbyt miêkka? Wiêkszo¶æ mieczy (co prawda ¶redniowiecznych) które widizia³em podobno s± zahartowane do poziomu 48-50 hrc.
Ponadto chcia³em zapytaæ czy mia³ kto¶ styczno¶æ z wyrobami firmy szablapolska.com ? Ceny maj± wysokie, zastanawia mnie wiêc czy znajduj± one odzwierciedlenie w jako¶ci. Zapytawszy o autora sprzedawanych przez firmê szabli, dowiedzia³em siê ¿e jest to osoba z 30 letnim prawie do¶wiadczeniem. Ale wiadomo, byæ kowalem to jedno, a robiæ miecze i szable sprawdzaj±ce siê w szermierce to te¿ zupe³nie inna para chodaków. Ponadto zamieszczonymi listami polecaj±cymi te¿ mo¿na sobie podetrzeæ rzyæ, jako ¿e w wiêkszo¶ci wystawione s± przez firmy i ew muzea, a wiadomo ¿e ci raczej sprzêt wieszaj± na ¶cianie. Przeczesywanie sieci te¿ nie ujawni³o jakichs nadzwyczaj przydatncyh informacji je¶li chodzi o weryfikacjê ich wyrobów.
Z góry dziêkujê za pomoc.