Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Lekkozbrojny druga po³owa 14 wieku
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Artur121
Szukam jak prawid³o powinien wygl±daæ lekki na druga polowe 14 wiek a za bardzo nie widzê i brakuje mi danych jaki kapalin (typ) by³ stosowany zak³adamy ze Europa ¶rodkowa jakie rêkawice i broñ zaczepna dla lekkiego piechura czy przyszywki pod blachy bêd± dobre dla lekkiego ? Oczywi¶cie chcê tym sprzêtem wej¶æ na na walki punktowe 1 vs 1 czy na grunwald albo grupowe .
Proszê o o pomoc .
Kemot
Blachy, rêkawice? To jeszcze koñ by siê przyda³ :-P
robert w. Wielki
Niekiedy piesi u¿ywali rêkawic Kemot- do ¼róde³, zamiast ¶miaæ siê z kolegi angsad.gif Z walkami punktowymi na Grunwie, nie wiadomo, czy bêd±. W Projekcie Volk uskuteczniamy walki kontaktowe lekkozbrojnych. Je¶li interesuje Ciê temat dobrej rekonstrukcji polecam:
http://projekt-volk.blogspot.com/
Po prawej masz kontakt. Dysponujemy konkretn± baz± ¼ród³ow±. Ale korzystanie z niej wymaga aspirowania do projektu.
Ponadto mo¿na poleciæ Projekt 14. Przy czym, tam jest podej¶cie, inne ni¿ u nas: poczty rycerskie ( my to stra¿e miejskie itp.). Tam te¿ siê Panowie bij±.

Ju¿ konkretnie na Twoje pytanie. Piesi rzadko u¿ywali os³oñ d³oni- ale siê zdarza³o. Wspó³cze¶nie mamy ich wiêcej, ni¿ w epoce, ze wzglêdów BHP ;) No, rêkawice u¿ywane w tym okresie to przede wszystkim egzemplarze klepsydrowe. Bez problemu znajdziesz o nich informacje. Ponadto wci±¿ w schy³ku XIVw funkcjonowa³y kolcze.
Kapalin. Proste formy z 1 ewentaulnie 2 cze¶ci ( dzwon donitowany do ronda). Bez grzebienia, bez wizur. Np. na Poliptyku grudzi±dzkim znajdziesz odpowiednie, ponadto np.
https://picasaweb.google.com/11596262372909...273682267713042
Odradzam za to popularne ( no, zgoda, coraz mniej) Plemiêta.
Przeszywanice- piechota raczej nie stosowa³a form przesadnie dopasowanych do cia³a. Ikonografia bardzo czêsto pokazuje zbrojnych w strojach codziennych, z broni± i w he³mie...
Z broni zasadniczo strzelcza ( kusza), drzewcowa ( w³ócznia) z bocznej pugina³y, kord, topór... No, ale wszystko zale¿y do tego, gdzie dok³adnie ( region, miasto). No i zacznij od poprawnego stroju, bo co¶ czujê, ¿e jeste¶ mocno pocz±tkuj±cy ( polecam od razu rêcznie szyte ubrania w oparciu o zabytki, buty ze skóry ro¶linie garbowanej, szyte metod± na wywrotkê smile.gif ), a potem my¶l o uzbrojeniu. Zrównowa¿ony rozwój, to nie tylko kwestia ¶rodków pieniê¿nych, ale i czasu. Niezale¿nie, czy robisz sam, czy kupujesz repliki.
Naprawdê sporo info jest na forum ;)
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25167
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25169
Pozdrawiam, i powodzenia.
Artur121
Wadzi³em te¿ jak lekko zbrojni nosili jeszcze podbródki z kapalinem ale to 15 tak ? czy koñcówka 14 wystêpowa³y ? sp ubrania na 14 to mam :P ale dla pewno¶ci zadajê te pytania czy dobrze my¶lê
Artur121
www.loricamos.vizz.pl/l=/Realizacje/Ci%C4%99%C5%BCkozbrojny%20piechur%20druga%20po%C5%82owa%20XIV%20w widzê tutaj ciê¿kiego piechura na XIV a jaka ró¿nica by³± z lekkim ?
robert w. Wielki
O ile mi wiadomo, podbródek+kapalin to tak, IIpo³. XVw, na oko³ogrunwald- nie- ana bank nie jest to co¶ typowego ;) Link nie dzia³a.
Artur121
Viator
Generalnie to kierunek sportowo-buhurtowy w rekonstrukcji miejscami siê rozmija z kierunkiem ¶ci¶le (wiernie) rekonstrukcyjnym. Wiernie zrekonstruowanym lekkozbrojnym na Grunwald raczej nie wejdziesz, ze wzglêdu na zbyt s³abe z punktu widzenia regulaminów zabezpieczenie (bhp!). Zadaj sobie pytanie czy bardziej zale¿y Ci na inscenizacji grunwaldzkiej, si³owych walkach buhurtowych i pojedynkach sportowych czy bardziej na mo¿liwie wiernej rekonstrukcji postaci ale wówczas zak³adaj±c ¿e starcia bojowe ograniczysz do lajtowych walk na punkty. Je¿eli bardziej Ci zale¿y na tym pierwszym, to zacznij od tego czego wymagaj± regulaminy Grunwaldu lub innych interesuj±cych Ciê imprez. Z regu³y oka¿e siê bowiem, ¿e wymagaj± one znacznie wiêkszego stopnia os³oniêcia cia³a ni¿ wynikaj±ce z historycznej poprawno¶ci (a nawet z historyczn± poprawno¶ci± sprzeczne, ale niezbêdne z punktu widzenia bezpieczeñstwa), i pod tym k±tem siê opancerzaj.
robert w. Wielki
Viator: kolega nic nie pisa³ o bohurtach ;) walka lekkich, jak wiesz, od lat funkcjonuje w ¶rodowisku XIIIw, czy wcze¶niejszych. My w Volku walczymy w ochronach zredukowanych do minimum ( w sumie, tylko rêkawic u¿ywamy, ponad standard epoki/ no, przeszywy w sumie te¿...). Ma³o kto ma z nas ochronê szyi/ karku- zdrowy rozs±dek, traktowanie "przeciwnika" jako cz³owieka, i mo¿na smile.gif
Na Grunwaldzie odby³y siê 2, czy 3 edycje turnieju kontaktowego lekkozbrojnych/ nie wiem, sam nie by³em- ale to siê dzieje ;) Nie trzeba siê ograniczaæ do szturchania ¿ele¼cami, ponad g³owami. Mnie walka interesuje coraz mniej, ale dooko³a mnie tak to wygl±da, ¿e mo¿na siê trochê pobiæ, w opcji lekkiej. A czy warto, czy to nas przybli¿a do realiów- to ju¿ inna dyskusja. Pozdro!
Artur121
W tym roku na grunwaldzie organizowali walki lekkich 5-5 i 1-1 chyba te¿ widzia³em ze mieli kolczugi ponak³adane oczywi¶cie przyszywki wszystkie niektórzy mieli kaptur kolcza jeszcze rêkawice klepsydra albo ³ychy a byla jeden mia³ nakolanniki jeszcze smile.gif
robert w. Wielki
Nie jest to zabronione, ale jest niewskazane, dla rekonstrukcji postaci. Co to "³ycha prosta"..?
Artur121
Znaczy mi chodzi³o o rêkawice typy "³ychy "
drzemik
Jak masz zaparcie (i kasê) to po prostu skompletuj sobie zestaw rekonstrukcyjny lekkozbrojnego (przeszwa+kapal+rêkawice oraz drzewiec lub kord/topór+tarcza) i drugi do mocniejszych walk sportowych.

Tych dwóch ¶wiatów nie da siê ju¿ pogodziæ - jak wyjdziesz zupe³nie poprawnie uzbrojony (mam na my¶li np. pe³ne blachy + kolcza pod nimi) to choæby¶ nie wiem jak± mia³ kondycjê - powlek± Ciê od razu, za wyskoki poziom ma obecnie Liga.

A co do rêkawic:
http://ruch-rycerski.blogspot.com/2014/06/...wieku.html#more
robert w. Wielki
"£ych" nie u¿ywano na prze³omie XIV/XVw. Podlinkuj fotê, mo¿na bêdzie co¶ wiêcej napisaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.