Witajcie
przegl±daj±c liczne ryciny natrafi³em siê nie jednokrotnie na przedstawienia ukazuj±ce rycerzy którzy byli w posiadaniu he³mów skrytych.
Jednak jeszcze nigdy na ¿adnej imprezie rekonstrukcyjnej nie zobaczy³em by kto¶ posiada³ he³m skryty.
Rozmawiaj±c na ten temat z znajomymi, mówili oni ¿e to jest zbêdny i przeszkadzaj±cy element uzbrojenia
chcia³em siê dowidzieæ jakie s± wasze opinie na ten temat
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Ze 3 lata temu, w trakcie mini bohurciku spad³ mi garnczek z g³owy, przeciwnik tego nie zauwa¿y³ i jak "ucieka³em" zd±¿y³ mnie trafiæ w glowê. Nie pamiêtam czy bylo to lekkie uderzenie czy zda¿ylem sie zakryæ rêkami, ale bez ¿adnych siniaków siê skoñczy³o ;)
W takich sytuacjach sekreciak móg³by siê przydaæ ;)
ps. mimo wszystko nie mam go, zrobi³em inny he³m który ju¿ nie spada ;) przynajmniej nie tak ³atwo.
Roar
To ma sens tylko w turniejach konnych. W pozosta³ych wypadkach cholernie niewygodne, g³ównie dlatego ¿e ciê¿kie.
Z punktu widzenia bezpieczeñstwa dzi¶ - przy walce typu turniejowo-sportowej - oczywi¶cie nie jest potrzebny. Ani w pojedynku, ani na buhurcie raczej nikt nie r±bie tak, ¿eby przeci±æ ci he³m razem z czaszk±.
Chyba ¿e potrzebujesz go do lansu bo chcesz chadzaæ po obozie w samym sekretniaku (he³m wielki zas³aniaj±cy twarz zak³adasz wszak tylko do samej walki), na imprezach reko typu 24/24 h - wszystko zale¿y jak± formê rekonstrukcji uskuteczniasz.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.