Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: SZAMPIERZ - szermierka historyczna dla dzieci i m³odzie¿y
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Maciej Talaga
Zapraszamy do Klubu "Szampierz",
oferuj±cego zajêcia z dziedziny Dawnych Europejskich Sztuk Walki dla dzieci i m³odzie¿y (grupowe b±d¼ indywidualne) oraz doros³ych (indywidualnie).
-----------------
Razem ze Stowarzyszeniem na rzecz Dawnych Europejskich Sztuk Walki ARMA-PL prowadzimy o¶rodek skupiaj±cy osoby zainteresowane poznawaniem, badaniem oraz kultywowaniem sztuk walki, które w ci±gu wieków powsta³y na terenie Europy i zosta³y nastêpnie zapomniane.
Przewodnikami po tym fascynuj±cym ¶wiecie s± dla nas zapiski oraz pami±tki pozostawione przez dawnych wojowników i mistrzów, szczególnie za¶ podrêczniki, które stworzyli, a które szczê¶liwie przetrwa³y burze dziejowe targaj±ce naszym kontynentem.

Dzia³alno¶æ SDESW ARMA-PL (www.thearma.pl), organizacji non-profit, skierowana jest do osób doros³ych oraz starszej m³odzie¿y, którym umo¿liwia trenowanie oraz udzia³ w badaniu Dawnych Europejskich Sztuk Walki w mo¿liwie najprzystêpniejszej, a przy tym wiernej ¼ród³om historycznym formie.

Tymczasem, M³odzie¿owy Klub Szermierki Dawnej "Szampierz" kieruje swoj± ofertê do m³odszych pasjonatów broni bia³ej i dawnych sztuk walki, którym oferuje treningi oraz zajêcia edukacyjne dostosowane do ich wieku. Zajêcia prowadzone s± komercyjnie, co pozwala zapewniæ uczestnikom szersz± ofertê zajêæ oraz swobodny dostêp do klubowego sprzêtu.
Ponadto, ¶cis³a wspó³praca Klubu z instruktorami z SDESW ARMA-PL pozwala uczestnikom zajêæ klubowych, po osi±gniêciu 16. roku ¿ycia, p³ynnie przyst±piæ do treningów w ARMA-PL i do³±czyæ do najwiêkszej polskiej spo³eczno¶ci zajmuj±cej siê uprawianiem dawnej szermierki.

OFERTA ZAJÊÆ GRUPOWYCH:
W klubie odbywaj± siê zajêcia dla grup:
do 12 lat - grupa m³odsza
od 12 do 14 lat - grupa starsza
od 15 do 16 lat - grupa najstarsza
Rodzice+dzieci - grupa mieszana (z³o¿ona z par rodzic-dziecko)

Domy¶lnie, ka¿da grupa æwiczy dwa razy w tygodniu.
W razie zebrania siê wystarczaj±cej liczby osób zainteresowanych, mo¿liwe bêdzie uruchomienie tak¿e grup æwicz±cych rzadziej, tj. raz w tygodniu, b±d¼ czê¶ciej, tj. trzy razy.
Minimalna liczba osób w grupie to 4 a maksymalna 12.

OFERTA LEKCJI INDYWIDUALNYCH:
Dodatkowo, osoby ¼le czuj±ce siê w grupie lub pragn±ce trenowaæ intensywniej mog± korzystaæ z lekcji indywidualnych. Dotyczy w równym stopniu dzieci, m³odzie¿y i doros³ych.

CO Z GRUPAMI STARSZYMI?
Osoby, które ukoñczy³y 16 lat, a s± zainteresowane zajêciami grupowymi, w tej samej lokalizacji mog± uczestniczyæ w treningach Sekcji Warszawskiej ARMA-PL.

TRENINGI I BEZPIECZEÑSTWO:
Wszystkie zajêcia prowadzone s± przez Macieja Talagê, do¶wiadczonego szermierza historycznego i instruktora w Stowarzyszeniu ARMA-PL (od 2009 roku).

Treningi grupowe trwaj± 60 min. (grupa m³odsza) lub 90 min. (grupy starsze), mieszcz±c w sobie rozgrzewkê, æwiczenia pracy nóg oraz techniki szermierczej, zabawy i walki szermiercze. Æwiczenia kszta³tuj± koordynacjê ruchow±, spostrzegawczo¶æ, opanowanie, si³ê, wytrzyma³o¶æ i gibko¶æ, a tak¿e rozwijaj± wolê walki, pewno¶æ siebie oraz postawê fair-play.
Bezpieczeñstwo na treningach jest w pieczy instruktora, a dodatkowo zwiêkszaj± je stosowane akcesoria udostêpniane uczestnikom zajêæ: maski szermiercze oraz bezpieczna broñ treningowa Go-Now (http://www.go-now.pl/pl/miecze.htm). Grupy starsze podczas æwiczeñ technicznych bêd± równie¿ korzystaæ z twardych symulatorów broni, zwanych fedsterami.

Lekcja indywidualna polega na pracy jednego ucznia z instruktorem, który przeprowadza spersonalizowan± rozgrzewkê, pomaga doskonaliæ technikê oraz taktykê, koryguje b³êdy, obja¶nia w±tpliwo¶ci i s³u¿y za partnera podczas æwiczeñ szermierczych.
Lekcja mo¿e byæ równie¿ wykorzystana na naukê æwiczeñ ogólnorozwojowych pozwalaj±cych wzmocniæ s³absze partie miê¶ni, poprawiæ ogóln± wytrzyma³o¶æ lub gibko¶æ.

CENNIK:
TRENING GRUPOWY (2x w tygodniu) - 160 z³ / miesiêcznie (brutto)

TRENING GRUPOWY (1x w tygodniu) - 100 z³ / miesiêcznie (brutto)
TRENING GRUPOWY (3x w tygodniu) - 200 z³ / miesiêcznie (brutto)

LEKCJA INDYWIDUALNA (45 min.) - 75 z³ / lekcja (brutto)*
*zni¿ki dla Scholarów ARMA-PL oraz przy zakupie pakietów lekcji.

KORZYSTANIE Z UZBROJENIA KLUBOWEGO (maski, broñ Go-Now, fedstery) - 10 z³ / miesiêcznie (brutto)

ZNI¯KI i PROMOCJE:
Rodzinna - przy zapisie wiêcej ni¿ jednego cz³onka tej samej rodziny 5% zni¿ki dla wszystkich
Semestralna - przy wp³acie za ca³y semestr z góry, koszulka i wynajem sprzêtu klubowego gratis.
Roczna - przy wp³acie za ca³y rok szkolny z góry, koszulka klubowa, wynajem sprzêtu oraz miecz Go-Now na w³asno¶æ gratis.

PIERWSZY TRENING JEST BEZP£ATNY!

INFORMACJE DODATKOWE:
W pobli¿u lokalu znajduje siê bezp³atny parking.
Jak zapisano w cenniku, uczestnicy mog± za niewielk± op³at± korzystaæ z klubowej broni oraz masek szermierczych. Korzystanie z pozosta³ego sprzêtu (tarcze i worki treningowe, pi³ki, ringo itp.) jest bezp³atne.
W przypadku uczestników posiadaj±cych w³asny sprzêt (maski, broñ) bezp³atnie udostêpniamy schowek na terenie lokalu.
Uwaga! Dla zainteresowanych istnieje mo¿liwo¶æ prowadzenia zajêæ czê¶ciowo lub w ca³o¶ci w jêzyku angielskim.
------------
O INSTRUKTORZE:
Nazywam siê Maciej Talaga. Mam 26 lat, z zawodu jestem lektorem jêzyka angielskiego i wychowawc± kolonijnym (od 8 lat pracujê z dzieæmi i m³odzie¿±), a z zami³owania szermierzem historycznym (od 7 lat). Przygodê z szermierk± i innymi formami europejskich sztuk walki zacz±³em w Stowarzyszeniu ARMA-PL pod kierunkiem Bart³omieja Walczaka, znanego miêdzynarodowo badacza tych zagadnieñ i pioniera tej dziedziny w Polsce. W Stowarzyszeniu (non-profit) dzia³am w dalszym ci±gu, od 2009 roku jako jeden z instruktorów Sekcji Warszawskiej, a od 2013 roku, jako prezes organizacji.
Przez ten czas uczestniczy³em aktywnie w rozwoju tzw. spo³eczno¶ci DESW (Dawnych Europejskich Sztuk Walki) jako badacz, zawodnik, instruktor oraz sêdzia sportowy. Podczas ró¿nych obozów letnich, festiwali, pikników i pokazów sztuk walki wraz z innymi instruktorami ze Stowarzyszenia ARMA-PL przybli¿a³em dawn± szermierkê dzieciom i m³odzie¿y.
------------
Wszystkich zainteresowanych zajêciami prowadzonymi w Klubie zapraszamy do kontaktu przez portal Facebook (www.facebook.com/szampierz), pod adresem mailowym maciektalaga@gmail.com lub telefonicznie, pod numerem +48507559493.

Osoby pragn±ce dowiedzieæ siê wiêcej na temat dzia³alno¶ci SDESW ARMA-PL zapraszamy na stronê organizacji (www.thearma.pl) lub stronê Sekcji Warszawskiej (www.thearma.pl/waw).
Laser
Zabrak³o informacji gdzie takie treningi bêdziecie prowadziæ.
kublika
Nie zabrak³o, ja znalaz³am smile.gif
Za Dworcem G³ownym, znaczy tym, co z niego zosta³o....
Fiolnir
Bardzo fajny projekt, zw³aszcza ¿e praktycznie nikt nie podejmuje siê uczenia dzieciaków poni¿ej 16 roku ¿ycia smile.gif

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Bzdury - podejmuje siê i od nastu lat to robi. Tylko nie tr±bi o tym. smile.gif
Fiolnir
A wstêp do grupy maj± tylko dzieci masonów, tych którzy WIEDZ¡ woohoo.gif

Trzeba mówiæ o takich projektach, miesi±c temu mia³em z jedn± niewiast± rozmowê na temat i stwierdzi³em jej ¿e nikt wedle mojej wiedzy dzieciaków nie uczy. Wczoraj b³±d naprawi³em bo wedle mojej wiedzy sytuacja siê zmieni³a.

Pozdrawiam

Rafa³ Pr±dzyñski
Niektóre z wyszkolonych przeze mnie dzieci - same maj± ju¿ dzieci - nie wiem gdzie spa³e¶ przez ostatnie 18 lat smile.gif.

a o jako¶æ tego szkolenia spytaj choæby...na przyk³ad Roberta de`Nevila smile.gif
Adsumus
Ale o co Ci chodzi Rafale? devil.gif
Fiolnir
QUOTE (Rafa³ Pr±dzyñski @ 19:04 26.09.2014) *
Niektóre z wyszkolonych przeze mnie dzieci - same maj± ju¿ dzieci - nie wiem gdzie spa³e¶ przez ostatnie 18 lat smile.gif.

a o jako¶æ tego szkolenia spytaj choæby...na przyk³ad Roberta de`Nevila smile.gif

Sypia³em w miejscach rozmaitych, w ka¿dym razie nie z Tob± abym zna³ tak intymne tajemnice bum.gif

Dobra, koñczmy offtop - je¶li równie¿ szkolisz dzieciaki chwa³a Ci za to.

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Najm³odszy mam 11 lat i æwiczy od roku. Generalnie dzieci jeszcze m³odsze, ¼le znosz± poziom abstrakcji konieczny do nauki fechtunku. Podobne do¶wiadczenia maj± ucz±cy w systemie "gon now" - i te¿ robi± to od lat i masowo. Zdecydowanie bardziej masowo ni¿ ja. Nie jest tak tragicznie je³¶i chodzi o uczenie dzieciaków jak widaæ. Choæ oczywi¶cie...a PZPN na to...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.