Czo³em,
Takie mam nietypowe pytanie - czy kto¶ siê orientuje co znaczy napis na mieczu ze Szczecina? G³oska sprawdzi³em i mówi ¿e to prawdopodobnie "napis inicjalny", cokolwiek to znaczy. Jego ksi±¿ka ma prawie 40 lat wiêc mo¿e w miêdzyczasie kto¶ zdo³a³ to rozszyfrowaæ?
http://mieczesredniowieczne.pl/wp-content/...APISY_black.jpg Za³±czam odpowiedni opis dotycz±cy napisu razem z czytelniejsz± transkrypcj±.
Pozdrawiam
Mi to ewidentnie wygl±da na robotê niepi¶miennego, który uk³ada³ "napisy" na podobieñstwo czego¶ co gdzie¶ kiedy¶ widzia³ ( pytanie tylko czego? ). Zw³aszcza sugeruj± to pomylone litery jak odwrócone do góry nogami A oraz wielokrotne powtarzanie niemal ca³ego ci±gu znaków ze zró¿nicowaniem samych koñcówek (ostatnich liter) aby dla drugiej równie niepi¶miennej osoby wygl±da³o to na jakie¶ s³owa.
G³osek twierdzi³ ¿e jest to napis inicjalny, tzn. ¿e to jest skrótowiec, gdzie podane s± same inicja³y (inicja³ = pierwsza litera danego s³owa) od jakich¶ modlitw-zaklêæ-b³ogos³awieñstw czy co tam jeszcze, tak jak np. znane AMDG od "Ad maiorem Dei gloriam" czyli "Na wiêksz± chwa³ê Bo¿±" na ¶redniowiecznych obrazach i rêkopisach.
W sumie mo¿e tak byæ ¿e jest to efekt pracy niepi¶miennego cz³owieka, ale zastanawiaj±co du¿o postanowi³ naskrobaæ.
Aaaaaa... no tak "inicjalny" od inicja³ów ;) Jakby kurcze nie móg³ napisaæ skrótowiec albo akronim :P To t³umaczenie mnie osobi¶cie wydaje siê trochê bardziej prawdopodobne. Wiele modlitw i magicznych zaklêæ zawiera powtórzenia, w tym sensie litery mog³yby byæ powtarzane. Przyznam ¿e liczy³em na to, ze na forum jest kto¶ kto dobrze zna ³acinê i studiowa³ Bibliê w tym jêzyku. To jest najbardziej prawdopodobne ¼ród³o odwo³ania. To albo teksty pokrewne.
Pozdrawiam
W sumie to ten miecz jest ze Szczecina w sensie miejsca aktualnego przechowywania, ale nie wiemy zdaje siê sk±d pochodzi. Tym niemniej litery wygl±daj± rzeczywi¶cie na klasyczn± ³acinê. Daleko mi do dobrej znajomo¶ci ³aciny ale ca³y czas bawiê siê w paleografiê, spróbujê podopasowywaæ, mo¿e co¶ mi wyjdzie. Choæ nadal mi siê zdaje ¿e to mo¿e byæ na¶ladownictwo. Tak jak maj± b³êdy w napisach znane podróbki Ulfberht-ów. Ale w takim razie, jak wspomnia³em, trzeba znale¼æ: czego jest to na¶ladownictwo - mo¿e da siê znale¼æ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.