Chcia³abym siê zorientowaæ czy znale¼liby siê chêtni na posadê s³u¿±cego przy mojej osobie w czasie niektórych imprez w kolejnym sezonie (zw³aszcza Gniew oko³owazowy). Poszkujê s³u¿±cej (na pewno) i s³u¿±cego (najprawdopodobniej).
Forma zap³aty: wspó³czesna gotówka (ilo¶c do uzgodnienia)
Obowi±zki: posiadanie w³asnego stroju HISTORYCZNEGO i zgodnego z rekonstrukcj±, w CA£O¦CI (buty!) i niewyró¿niaj±cego siê nadmiarem ozdób, jednak estetycznego.
pomoc przy sznurowaniu gorsetu, noszenie sprzetu (naczyn wszelkich, ¿ywno¶ci, lamp itp)
przynoszenie posi³ków i pilnowanie napitków
zabawianie sze¶cioletniego ksi±¿±tka
...czyli mniej wiêcej to wszystko co 300 lat temu robi³a s³u¿ba przy damie podró¿uj±cej samotnie.
Oferta jest ca³kiem powa¿na, chce siê zorientowaæ czy s± chetni. Potrzebna s³uzba XVII-wieczna, ale XV wieczna i wikiñsk± nie pogardzê (po prostu pojadê wówczas na wiêcej imprez).
Po szczegó³y zapraszam na prv.
Gor±co popieram inicjatywê. Gdyby¿ by³o wiêcej na¶ladowców!!!
Kilkoro ju¿ jest - ostatnio Jedam von Blabo og³asza³ ¿e szuka dwóch pocztowych.
Zgadzam siê ¿e to jest w³a¶ciwy kierunek i trzymam kciuki.
No w³a¶nie nasza smutna banda ( w odró¿nieniu od weso³ej kompanii) mia³a w ten wekeend zaszczyt i przyjemno¶æ przebywania w gronie bardzo mi³ych i sympatycznych ludzi w ¦wieciu. Jako najêty poczet Bolingbrocka -
niestety nasz rycerz zaniemóg³ w drodze na krucjatê (autentycznie)
wiêc po jednym dniu - wyszli¶my jak to Anglicy (p³acone by³o z góry
)
czyli chyba dotrzymali¶my autentyzmu
Ale ludzie ¶wietni - idea s³uszna i gulasz niebo na ziemi - tak¿e pozdrawiamy gospodarzy, naszego rycerza (jemu to faktycznie siê przyda - ale ju¿ zacz±³ spo¿ywaæ) i polecamy siê na przysz³o¶æ - gdyby gdzie¶ jeszcze trzeba by³o ³adnie ... zdezerterowaæ
.
Szkoda, ¿e siê zwin±³e¶, mia³em nadziejê pogadaæ przy biesiadzie. Wcze¶niej nie da³em rady ani czasowo, ani kondycyjnie.
W ka¿dym razie odno¶nie tematu - do s³u¿by zg³osi³a siê tylko jedna osoba. Bardzo sumiennie wykonywa³a swoje obowi±zki i jeste¶my w pe³ni zadoleni. Mam nadziejê, ¿e druga strona równie¿.
Warto zawczasu ustaliæ zakres obowi±zków i rozplanowaæ go godzinowo, bo my trochê improwizowali¶my i ba³agan by³ nieco.
Ej, tylko siê nie rozpêdzajcie, bo ja nie jestem rycerzem i nie poszukujê giermków tylko s³u¿by :D Do bardziej przyziemnych czynno¶ci ni¿ ratowanie ojczyzny z francuskiej/ angielskiej/ niemieckiej niewoli.
Je¶li pomys³ wypali i pozostanie mi entuzjazmu to nie wykluczam dofinansowania w przysz³o¶ci do strojów (w barwach), wszystko jest do dogadania. Na razie zamierzam byc dam± z wy¿szych sfer z synem- dziedzicem i zwyczajnie potrzebujê do ca³o¶ci obrazu s³u¿bê aby nie musieæ staæ w jedwabiach po jedzenie lub nosiæ zastawy sto³owej. Wiem ¿e to mo¿e ma³o romantic w porównaniu z giermkowaniem, ale zawsze co¶, a dukaty we wspó³czesnej forie mog± siê przydaæ ;)
Mylisz siê. To jest BARDZO ROMANTIC. I bardzo sensowne. Dama POWINNA mieæ s³u¿bê adekwatn± do pozycji i roli. Bardziej autentic.
Ja akurat nie robiê we fraucymerach (no dobra ...robiê...ale o tym pisaæ nie wypada) - ale koncept jest przedni i tu i tam. POPIERAMY !!!!
A mi sie podoba pomysl i jestem nim zainteresowany z powodu autentycznosci
Jestem mysle ze dosc porzadnie zrobiony na w sumie XIII-XV wiek, poprosilbym wiecej szczegolow na PW
A Xi±¿ê nie potrzebuje proceptorów lub protectorów w XV wieku?
Dama gwardii? ??
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 22:56 19.08.2014)
A Xi±¿ê nie potrzebuje proceptorów lub protectorów w XV wieku?
Dama gwardii? ??
Ten sze¶cioletni Xi±¿ê? :D Wszystko do rozwa¿enia :D Tylko uprzedzam Xi±¿ê ma ADHD :D
zwa¿ywszy, ¿e fresza coraz bardziej dogorywa (bez urazy, taka karma) trzeba stworzyæ funpejd¿ na fejsbuku.
"Szukam s³u¿by, wojów, sponsora- tylko reko anonse".
grupa specjalna.
Saren ma racjê - a Xi±¿ê odbierze co trzeb a na kobiercu ;) - jak reko to reko.
Zg³aszam siê jako s³u¿±ca na imprezy XIV (polowa), XVw, i wczesne.
Nieodmiennie popieramy!
Z ³ezka w oku wspominam mojego Gijoma.
Witam,
Chcia³bym podzieliæ siê z Wami uwagami na temat s³u¿by. Na ¦wieciu mieli¶my jedn± osobê. Pomys³ sprawdzi³ siê w 100 %. Kasia spisa³a siê na medal i by³a dla nas du¿ym wsparciem. Mogli¶my siê zaj±æ innymi rzeczami gdy Kasia ogarnia³a kuchniê, posi³ki, ucztê czy wartowa³a przy koniach. Dziêki Kasi mogli¶my tak¿e zadbaæ o to aby w przestrzeni historycznej nie wala³y siê butelki czy puszki. Z pewno¶ci± podczas kolejnych edycji bêdziemy chcieli rozbudowaæ ten temat, dodaj±c kilka osób. Na pewno przyda siê kto¶ od ogniska i jeszcze jedna osoba do s³u¿by przy uczcie. No i oczywi¶cie Kasia jest u nas osob±, która bêdzie mia³a zawsze pierwszeñstwo przed innymi kandydatami.
Pozdrawiam
Adam
Tylko czekaæ, a¿ jaki¶ wielmo¿a zacznie potrzebowaæ nadwornego aptekarza, albo ja¶nie pani nadwornego gorsetnika
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.