Witam!
Chcia³bym siê spytaæ czy kto¶ móg³by mi podes³aæ linki do stron i jaki¶ obrazków z informacjami o walijskim ³uczniku z XIII wieku? Prawde mówi±c nie wiem gdzie takowych szukaæ. Szczególnie ciekaw jestem stroju takiego ³ucznika, znalaz³em parê rzeczy w oprey'u o angielskich ³ucznikach, ale to trochê ma³o. My¶lê nad rekonstrukcj± walijskiego u¿ytkownika longbow'a, ale próbujê wpierw siê czego¶ wiêcej o tym dowiedzieæ. Z góry dziêkuje za pomoc.
p.s. Szuka³em takiego tematu na forum, ale nie mog³em znale¶æ. Przepraszam je¶li taki jest.
Nie znajdziesz nic bardziej sensownego i na poziomie podstawowy (bo rozumiem, ¿e zaczynasz) ni¿ ju¿ znalazle¶.
Tan ³ucznik - czyj on ma byæ, bo to istotne w XIII wieku - i czy on ma byæ Walijczyk w sensie narodowym czy tylko w sensie "formacji".
Dziêki za odpowied¼. My¶lê, ¿e raczej chodzi, nie o Walijczyka w angielskiej armii (choæ nad tym te¿ siê zastanawiam, chodzi mi po g³owie te¿ ³ucznik angielski wojny stuletniej), chodzi raczej o takiego, który walczy w armii walijskiej, jeszcze przed tym jak Llywelyn ap Gruffydd umar³.
Zaro¶nieta, obdarta, polatan,wiejska kupa nieszczê¶cia z no¿ykiem, w najlichszych butach. P³ócienna torba i worek na strzaly, ³uk. Wszystko w kolorze naturalnych welen i lnów czyli szaro, czarno, brydnobia³o, plus skórzany najlichszy paseczek, sprz±czki ¿elazne, skorzany najprostzy buklak i najbardziej powszechne wiejskie nakrycie glowy w formie dowolnego ówcze¶nie stosowanego "kapturopodobnego".
Zero broni i uzbrojenia ochronnego.
Tak jakbys zerdukowa³ "walijczyka" z Ospreya i wdodatki cofn±³ go o 3/4 pokoloenia.
Wszystko.
Wa¿ne pytanie co znaczy XIII wiek. Bo to jakby nie patrzeæ ca³e sto lat - stwierdzenie "przed ¶mierci± Llywelyna ap Gruffydd" zawê¿a nam to do 80, ale wnioskujê ¿e pewnie jako¶ ko³o po³owy XIII?
I dwa - sk±d jeste¶?
Strasznie Wam dziêkuje. Rzeczywi¶cie niesprecyzowa³em czasów, z których ma ³ucznik byæ, ale rzeczywi¶cie chodzi o po³owê XIII wieku. My¶lê ¿eby by¶ walijczykiem z flintshire (jak ³ucznik w osprey'u) lub z gwentu. Jeszcze raz wielkie dziêki.
A tak realnie to sk±d jeste¶?
Aaa... Sorki, jestem z Warszawy.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Fajnie, ¿e kto¶ siê interesuje tym tematem. Trzymam kciuki:)
Mnie te¿ to bardzo cieszy. £ucznicy walijscy s± bardzo ciekawi. W koñcu to w Walii narodzi³ siê d³ugi ³uk. Mam nadziejê, ¿e uda mi siê go zrekonstruowaæ.
Dlugi ³uk nie narodzi³ siê w Walii, a nawet nie "narodiz³ sie tam powtórnie" - poczytaj no sobie i przyswój wiedzê zanim zaczniesz dzia³aæ.
Wybaczcie za moj± nie wiedzê. Dlatego w³a¶nie w tym temacie prosi³em o podes³anie jaki¶ materia³ów o Walii, walijczykach, ³ucznikach w walijskiej armii, poniewa¿ chcia³bym siê o tym co¶ dowiedzieæ. Jak ju¿ kto¶ zauwa¿y³ dopiero co zaczynam i dopiero planuje rekonstrukcje. Do tej pory tylko trochê czyta³em i od jakiego¶ d³u¿szego czasu trenuje ³ucznictwo.
He, he... Autorowi postu powy¿ej trochê nie wypada³o polecaæ w³asnego dzie³(k)a, ale jedn± z ksi±¿ek o historii ³uku, któr± warto przeczytaæ na pocz±tek, jest pozycja tego¿ Rafa³a Pr±dzyñskiego "
Gawêdy o ³ucznictwie" (a wiêcej bibliografii, gdyby¶ Ty lub kto¶ jeszcze potrzebowa³, jest podane na stronie forum Arcus
http://www.forum.arcus-lucznictwo.pl/viewtopic.php?t=353).
PS. Je¶li bêdziesz rekonstruowa³ postaæ wg wizerunku z Ospreya, odezwij siê tu jeszcze. Ospreye bywaj± dobrymi ¼ród³ami ilustracji, ale bywaj± te¿ w nich knoty, zw³aszcza co do datowania, dla czytelnika trudno weryfikowalne bo nie podaj± odno¶ników do swoich ¼róde³.
Wielkie dziêki. Pewnie bêdê rekonstruowa³ ³ucznika z osprey'a, ale najpierw powinienem poczytaæ, wiêc za jaki¶ nieokre¶lony czas siê odezwê. O d³ugim ³uku czyta³em w "drewniany ³uk ¶redniowieczny" Jaros³awa Jankowskiego (jest ta ksi±¿ka podana na forum arcus), i w oprey'u, mam parê ksi±¿ek o ³ucznictwie, sam trenuje i strzelam z longbow'a.
p.s. Je¶li napisa³e¶ co¶ ciekawego o ³ucznictwie to chêtnie przeczytam. Jeszcze raz wszystkim dziêki.
Ten z ospreya jest do¶c dobrze wydatowany - tylo zasadniczo w tym okresie oni sie jeszcze nie dozrbajali w nic innego ni¿ ³uk. No i ma zdecydowanie barwy ju¿ z pod Angielskiego Panowania.
Ale strzelasz z naturalnego longbowa czy flatbowa produkcji A. Bisoka? :P
Z naturalnego, firmy camelot.
p.s. A. Bisoka to chodzi o firmê ³ukbis?
Tak. Potocznie ³uki produkcji £ukbis-u od nazwiska w³a¶ciciela firmy nazywamy "bisokami".
Na czê¶ci turniejów ³uczniczych bisoki s± niemile widziane lub zabronione, na czê¶ci jeszcze nie, ale jako pierwszy ³uk treningowy nadal s± popularne, zw³aszcza "Diany" o s³abym i ¶rednim naci±gu.
Adsumusie -
O co chodzi³o w pytaniu?
Zak³adam, ¿e ch³opak strzela z ³uku o naci±gu poni¿ej 30 -25 kg, co wiêcej jestem tego pewny na 99.99%
No i nie pamiêtam kiedy ostatni raz widzia³em "Bisoka" "na rynek niemiecki" czyli z p³ask± pó³k± czy/oraz "trzymaczem" na strza³y.
Co wiêcej Bisok robi bardzo fiku¶ne nie do koñca "flat", udaj±ce ponadto majdanem co¶ a`la wyobra¿enie o ¶redniowieczu - w dodatku po³owa producentów "historycznych" longbow ...robi na majdanie (nie - nie w Kijowie. A bo to Waszmo¶æ Kijowa nie znasz?
) dok³adnie to samo
.
Po co wiec pytanie : "Ale strzelasz z naturalnego longbowa czy flatbowa produkcji A. Bisoka? :P"
Ró¿ni siê to strzelanie? Czym niby?
Bo, ¿e znacz±co inna praca ramion - to jest bzdura, w odniesieniu do wiêkszo¶ci typów d³ugich Bisoka - o ile adekwatny "historyczny" longbow jest dobrze wykonany i z dobrego surowca.
Nadmieniê, ¿e w przypadku innych, rzekomo lepszych i "zagramanicznych" producentów podobnych zabawek co"Bisoki" --- no nie by³ bym taki prêdki z powy¿sz± opini±.
To chyba sensowniej by³o spytaæ : "A w rekonstrukcji "materialnej" u¿yjesz luku "historycznego" czy masz zamiar robiæ to na pa³kê i u¿ywaæ "flata" lub "koszmarka", którym trenujesz strzelanie?"
Info dla m³odego zapaleñca:
Ja osobi¶cie robiê tona pa³kê - i kategorycznie nie uwa¿am, ¿e to dobrze. Ale mi jak na razie nie zale¿a³o na 100% rekonstrukcji - tym bardziej, ¿e takowa nie istnieje ani dla Cibie, ani dla mnie. Poczytaj o parametrach ³uków walijskich i technikach strza³u to zrozumiesz.
CYTAT
Z naturalnego, firmy camelot.
No i gicior
CYTAT
Adsumusie -
O co chodzi³o w pytaniu?
Chcia³em siê dowiedzieæ z czystej ciekawo¶ci.
Je¿eli ch³opak odtwarza ³ucznika i strzela z naturala to znaczy, ¿e ma dobre podej¶cie do reko i gust. Strzelanie z laminatu w stroju jest piêkne jak usta wype³nione botoksem...
Ja nie odtwarzam ³ucznika. Nie interesuj±mnie "turnieje rycerskie z ³ukiem", gdzie ³ucznicy s± traktowani jak z³o konieczne, trzeba siê w koñcu zacz±æ ceniæ. Wolê zawody cywilne- zazwyczaj wy¿szy poziom, lepsza organizacja i mniej nerwów. Strzelam z ³uku, który wg regulaminów miêdzynarodowych oganizacji (WA, IFAA czy IBO-mniej miêdzynarodowa, ale du¿a) jest zaliczany do kategorii longbow, ale to jest typowy AFL, albo to co za granic± okre¶laj± nieraz jako ³uk hybrydowy.
CYTAT
Nadmieniê, ¿e w przypadku innych, rzekomo lepszych i "zagramanicznych" producentów podobnych zabawek co"Bisoki" --- no nie by³ bym taki prêdki z powy¿sz± opini±.
No to nie strzela³e¶ z dobrych zagranicznych "³uków d³ugich"
£uki Adama niestety mog± im co najwy¿ej sznurówki wi±zaæ. Nie ma nawet co porównywaæ. Postrzela³em jaki¶ czas temu przez weekend z Bisoka i jedyne co mogê powiedzieæ to, ¿e jestem wielce rad na to, ¿e mog³em powróciæ do swojego i to nie tylko dlatego, ¿e jest szybszy, stabilniejszy i ³adniejszy ;) ale przede wszystkim dlatego, ¿e jego u¿ywanie jest zdrowsze ;) W ka¿dym razie jednak zestawienie takie jest te¿ trochê nie fair w stosunku do ³uków Bisoka z tego wzglêdu, ¿e to nie ta pó³ka cenowa. (chocia¿ i tak w tej pó³ce cenowej poleca³bym co innego ;P )
CYTAT
No i nie pamiêtam kiedy ostatni raz widzia³em "Bisoka" "na rynek niemiecki" czyli z p³ask± pó³k± czy/oraz "trzymaczem" na strza³y.
Nie wiem co to jest trzymacz strza³y :P
Mo¿e chodzi o to co jest sprzedawane jako longbow 3D? Mi zupe³nie nie podpasowa³. Ale mówiê, w sumie mam teraz do¶æ specyficzne i wygórowane wymagania.
Trzymacz strza³y? To taki pêdzelek od tuszu do rzês omy³kowo oprawiony w ³uczysko na wysoko¶ci pó³ki
Podejrzewam, ¿e mo¿e chodziæ o podstawkê pod strza³ê, ale pewny nie jestem ;)
Relandzie z Valenwood
To bardzo dobrze, ¿e zacz±³e¶ swoj± przygodê od zakupu ³uku który przypomina longa.
Jak Twoje wyniki w treningach?
Przed chwil± wszed³em na stronê ³ukbis'u, by raz jeszcze zobaczyæ jego ³uki. No có¿, do klubu ³uczniczego raz przyszed³ pewien mi³y ³ucznik z longbowami, które sam robi³ i mimo tego, ¿e robi je od stosunkowo nie dawna sprawia³y wra¿enie naprawdê dobrych i ca³kiem fajnie siê z nich strzela³o. Nawet mi zaproponowa³ sprzedarz jakiego¶ po 150z³ lub 200z³, ale zanim siê namy¶li³em ju¿ nie przychodzi³ (albo po prostu gdzie¶ wyjecha³). Z ³ukbis'a te¿ mia³em okazjê sobie postrzelaæ i macie racje je¶li chodzi o jako¶æ tych ³uków. Ten ³uk od ³ucznika, który przyszed³ do klubu móg³ jest wed³ug mnie lepszy za mniejsz± cenê. Ten longbow, o którym mówi³em nie jest mój. Jest klubowy. Ma si³ê oko³o 60 funtów, co jest dla mnie sporo za du¿o. Chce w³a¶nie kupiæ jakiego¶ naturalnego longbow'a (o sile najlepiej 40 funtów), ale jeszcze nie wiem dok³adnie gdzie.
http://www.camelot-luki.pl/ - mo¿ê tu. Zanim do³±czy³em do klubu interesowa³em siê ³ucznictwem tradycyjnym (od jakiego¶ d³u¿szego czasu). Jednak klub jest klubem zajmuj±cym siê ³ucznictwem sportowym. Chodzê tam ju¿ od roku. No i muszê siê przyznaæ, ¿e z ³uku sportowego te¿ strzelam, czasem jadê na jakie¶ zawody itd., ale wcale mnie to nie powtrzymuje od trzelanie z longbow'a. Jak mi idzie w treningach? Chyba dobrze, ale sz³o by mi o wiele lepiej gdyby ³uk by³ l¿ejszy. Nie naci±gam go ca³kowicie do koñca ;) . Tak ze 3/4 lub 4/5 naci±gu ³uku. A je¶li chodzi o "trzymacza strza³y" to w longbow'u, z którego strzelam jest taki "kawa³ek futerka" nad majdanem, ale z niego nie korzystam (poprzedni u¿ytkownik tego ³uku chyba co¶ takiego przymocowa³).
http://www.camelot-luki.pl/?4,longbow-jesion-robinia taki ³uk by³by wed³ug was dobry? Dzieki w ogóle, ¿e tak mi pomagacie.
£uk spoko, tylko pamiêtaj o tym, ¿e robinia nie jest rodzimym gatunkiem.
Z ultraskiego punktu widzenia- taki ³uk nie jest historyczny.
Dlatego lepiej wybraæ z innych gatunków drzew.
Aczkolwiek je¿eli taki ³uk traktujesz jako wprawkê w ³ucznictwie, a i tak masz zamiar w przysz³o¶ci przej¶c na mocniejszy ³uk- nie ma to wielkiego znaczenia.
Ile Ty masz wzrostu, w jakim jeste¶ wieku, jakim ³ukiem sportowym siê pos³ugujesz i o jakim naci±gu?
Lat 14 (wiem, ¿e to za ma³o, ale ju¿ chce nabyæ wiedzy i umiejêtno¶ci), wzrost 1,64 (nie jestem pewien dawno nie sprawdza³em, mo¿e i wiêcej), ³uk ramiona axiom sebastian flute, si³a 20-18 funtów (podkrêcone na jakie¶ 24), poprzednio strzela³em z twardszego chyba 28-26 funtów, majdan prosty t-rex, rozmiar do¶æ krótki, chcia³em kupiæ samick vision, ale stwierdzi³em, ¿e pozbieram na longbow'a. Wiem, ¿e wydaje siê to ma³a si³a ³uku, ale spokojnie mogê strzelaæ z twardszego. Nie potrzebuje super hoyt'a, uwa¿am, ¿e taki sprzêt dla mnie na poziomie lokalnych mistrzostw Warszawy, Mazowsza lub Polski jest mi nie potrzebny. Mogê sprawdziæ mój naci±g, twardo¶æ strza³ itp. Je¶li co¶ jeszcze proszê siê pytaæ.
Tego majdanu Samicka siê nie op³aca kupowaæ lepiej ju¿ do³o¿yæ na SF Premium lub Forged Plus
Strzelaj dalej w klubie bêdziesz mia³(masz) dobr± podstawê do tradycyjnego
Powodzenia!
Wielkie dziêki. W³a¶ciwie to z obu majdanów tak na próbê strzela³em i Samick wydaje mi siê do¶æ dobry, mimo niskiej ceny. Prenium te¿ w sumie móg³bym kupiæ skoro to tylko trochê dro¿ej, a jako¶æ jest dobra. S³ysz³em, ¿e op³aca siê kupowaæ majdan od razu taki trochê dro¿szy, bo nie ma sensu kupowaæ tani, skoro za jaki¶ czas mo¿liwe, ¿e bêdzie trzeba kupiæ bardziej profesjonalny sprzêt. T-rex te¿ jest klubowy, nie kupi³bym go z paru przyczyn, sami wiecie jakich. Zreszt± na t± chwilê chce kupiæ longbow'a, a nie ³uk sportowy.
Auæ!
Zdecydowanie nie.
To w linkach to mieszanina jakiego¶ generalnego wyobra¿enia o ubraniu w ¶redniowieczu i fantastyki totalnej, podprawiona tandet± "po tanio¶ci".
Zacz±³e¶ ju¿ od dobrej strony, w postaci opracowañ Ospreya - a je¶li Rafa³ twierdzi, ¿e siê nadadz±, to mo¿na mu w tej materii zaufaæ. Nie przechod¼ teraz na ciemn± stronê Mocy, w postaci kostiumowych sklepów oferuj±cych "outfity"z bawe³ny i 100% poliestru...
Tak, spodziewa³em siê, ¿e ten strój bêdzie badziewiasty, ze wzglêdu na cenê, ale chodzi mi o to czy
to ma byæ: co¶ w tym rodzaju, klimacie. Te miecze dwa u jego pasa s± chyba zbyt bogate jak na
wie¶niaka no nie?
http://advanced-sewing.livejournal.com/347806.html mo¿e to? (nie zwracajcie uwagi na ciêciwê
sportow±-zielon± :D )
(HEJ! W³a¶nie zauwa¿y³em, ¿e by³by to ¶wietny strój do jakiego¶ fantasy larpa....)
Mam pytanie, interesuj± mnie czasy XI-XIII wiek, tylko nic na temat ³uczników z walii nie mogê
znale¼æ. Potrzebujê atramentu na papierze....., po³owiczne rozumienie w niektórych momentach
osprey'a, który jest po Angielsku oraz moja ulubiona czê¶æ czyli: ogl±danie obrazków!!!!!!!!!!
i strzelanie z longbow'a:
- To za ma³o
p.s. jak rozpoznajecie, ¿e co¶ jest z lnu albo poliestru?
Ten (na tyle, na ile widaæ - a zdjêcia ca³ej postaci nie pokazuj±) wygl±da ju¿ zdecydowanie lepiej - sensowny krój tuniki, we³na jako materia³. Chocia¿ nieco razi wyrazisto¶æ kolorów - czerñ zieje anilin±, biel te¿ wygl±da na chemicznie poprawian±. I w ogóle odradzam biel na ciuch wierzchni, zw³aszcza dla do³ów spo³ecznych.
Zorientuj siê jeszcze, na ile w ogóle uzasadniona jest ta dwubarwno¶æ tuniki, bo mam wra¿enie, ¿e po prostu ktokolwiek robi angielskiego ³ucznika, to ju¿ obowi±zkowo kieruje siê tym rysunkiem z ok³adki Ospreya.
Co do materia³u: na ogó³ po prostu wystarczy przeczytaæ opisy ko³o obrazków
A poza tym masz PW - jak na jeden w±tek ju¿ starczy offtopu o ciuchach...
Dziêkuje za odpowied¼ szanownym Pañ i Panom,
Czytam co jest obok obrazka, ale raczej skupiam siê bardziej na obrazku no nie?
Przecie¿ one s± takie kolorowe!!!
Tylko jeszcze zwróc uiwagê - Ceibie ibnteresuje XI-XIII wiek - co juz jest kuriozum bo tam siê ze dwa razy zmieni³ paradygmat modowy i estetyczny. Dwa DATY - go¶ciu z ostatniego zdjêcia jest na 100% wzorowany na Ospreyu o którym piszesz - a tamten z Ospreya to laat 30 wieku XIV !!!!! - i w dodatku to jaki¶ ³ucznik zatrudniany - ³owczy czy przuboczny - a nie wiesniak.
Racja,
Rzeczywi¶cie, czyli tak czy siak, biednie ubranym wie¶niakiem.... i mam siê przedstawiaæ jak
najbardziej ubogo?
To chyba dobrze... ale dlaczego w³a¶nie mam byæ wie¶niakiem, a nie zaci±gniêtym do wojska
my¶liwym? Przecie¿ ³ucznicy walijscy do nie by³a chyba banda tylko "kupy chodz±cego nieszczê¶cia",
ale te¿ i "nieco" bogatszych" panów, którzy mogli sobie pozwoliæ na minimum wiêcej. A tak w ogóle,
to pod obrazkiem " ³uczników z Cheshire i Flintu" jest napisane, ¿e s± to ³ucznicy z poboru, czyli
zak³adam, ¿e g³ównie z wiosek, a skoro sam Pan Rafa³ powiedzia³, ¿e ³ucznik w osprey'u to my¶liwy
to znaczy, ¿e pochodz±c z wioski mo¿na rekonstruowaæ kogo¶ bogatszego. (Cheshire le¿y aktualnie w
Angli, nie wiem jak w tamtych czasach, ale przecie¿, tak uzbrojeni i ubrani byli ³ucznicy nie tylko
pochodzenia walijskiego, czyli wychodzi na to, ¿e ³ucznik na zdjêciu, obrazuje ³ucznika z flintu, wiêc
je¶li bym chcia³ rekonstruowaæ "helwr - 1330's" to pochodzê z flintu, czyli pó³noc Walii).
Mo¿liwe, ¿e pisze g³upoty, ale proszê o wyrozumia³o¶æ.
Zaraz - ajkei g³uipoty - to TY masz okre¶³iæ siê - kogo Ty chcesz odtwarzaæ - w przybli¿eniu - nie mio¿esz byc partyzantem walijskim z XII wieku i jednoæzesnie Yeomenem z Walii z wieku XIV - bo mimo ¿e jeden i druhgi ze wsi - to ta wie¶ ró¿ni 200 lat historii i cos na oko tych ludzi rózni jedna lub dwie klasy spo³eczno prawne oraz trzy do czterech klas zamozno¶ci - co jest skutkiem tych 200 lat i tego w³asnie statusu prawnego.
Ale ja nie chce rekonstruowaæ obu naraz, wybra³bym jednego z nich
p.s. chyba Panu klawiatura szwankuje, bo siê literki dopisuj±
Klawiatura mi szwankuje i g³owa ty¿
- nie zwracaj uwagi na to jak piszê
. Dobrze - to Ty siê zdecyduj "kogo robisz".
Masz problem z decyzj± - u³atwi ci ja zapoznanie siê z otoczk± kulturow± i spo³eczna wszystkich alternatywnych postaci - jak to poznasz to szybko zuwa¿ysz ¿e cos ci bardziej pasuje a cos mniej w realiach ¿ycia kazdej z postaci.
Dobrze, w³a¶nie tak zrobiê. Dziêki za pomoc jeszcze siê odezwê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.