Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stowarzyszenie - Ekomuzeum - Dru¿yna
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Dziadoszanin
Witam wszystkich. To mój pierwszy post, ale dlatego, ¿e wiêkszo¶æ tematów które mnie interesuj± ju¿ tutaj s±, wiêc nie mia³em potrzeby pisaæ.
A teraz jak w temacie. Ciê¿ko mi znale¼æ jak±kolwiek pomoc prawn±, a sprawa jest do¶æ istotna i mo¿e kto¶ ju¿ tu na takich zasadach funkcjonuje.
Otó¿ istnieje Dru¿yna i powsta³o Stowarzyszenie. Do tego chcemy otworzyæ ekomuzeum. W Dru¿ynie i Stowarzyszeniu s± te same osoby. Np. Stowarzyszenie sprawuje opiekê nad ekomuzeum, na rzecz tego ekomuzeum pozyskuje ¶rodki. Prace przy tym ekomuzeum wykonywaæ bêd± osoby z Dru¿yny. Chcia³bym aby te osoby z czê¶ci tych ¶rodków mog³y zarobiæ za wykonan± na rzecz ekomuzem pracê. Jak to siê ma prawnie? Dodam, ¿e w statucie Stowarzyszenie ma mo¿liwo¶æ prowadzenia dzia³alno¶ci gospodarczej, posiada NIP i REGON. Pozdrawiam
Owka
CYTAT
Prace przy tym ekomuzeum wykonywaæ bêd± osoby z Dru¿yny. Chcia³bym aby te osoby z czê¶ci tych ¶rodków mog³y zarobiæ za wykonan± na rzecz ekomuzem pracê. Jak to siê ma prawnie?

Jest to mo¿liwe, o ile nie chodzi o zarabianie za pe³nienie funkcji w stowarzyszeniu (innymi s³owy, stowarzyszenie nie mo¿e p³aciæ np. swojemu skarbnikowi za wyciskanie sk³adek z cz³onków szczerba.gif , natomiast mo¿e zap³aciæ osobie bêd±cej cz³onkiem za np. wykonanie remontu sali (oczywi¶cie lege artis, czyli osoba ta musi prowadziæ dzia³alno¶æ gospodarcz± w zakresie remontów wnêtrz lub mieæ umowê o dzie³o w odpowiednim zakresie).

Je¶li wasze stowarzyszenie ma status OPP (uprawniaj±cy m. in. do 1% z podatku), to wchodz± dodatkowe obostrzenia - cz³onek wewnetrznego nadzoru (komisja rewizyjna) nie mo¿e pozostawaæ w podleg³o¶ci s³u¿bowej wobec zarz±du - a wykonywanie prac zleconych przez stowarzyszenie spe³nia definicjê tej¿e. Dla stowarzyszeñ nie bêd±cych OPP formalnie takiego wymogu nie ma, ale jako ¿e mo¿e siê pojawiæ zarzut braku obiektywno¶ci, wiele stowarzyszeñ OPP nie bêd±cych i tak nie zleca odp³atnych zadañ cz³onkom komisji rewizyjnej. Czyli warto z góry pomy¶leæ, kogo w tê funkcjê wrobiæ...
Jaros³aw
Wkraczacie na ¶lisk± i pokrêtn± ¶cie¿kê ³unijn±, musicie znale¼æ baaardzo kreatywn± ksiêgow±, bo marnie skoñczycie. Powodzenia !!!!
Dziadoszanin
Dziêki za wszelkie porady:) Cz³onkowie stowarzyszenia nie bêd± zarabiaæ, ale jako dru¿yna (te same osoby) ju¿ tak. Na szczê¶cie nie jeste¶my OPP smile.gif Jestem na etapie urzêdowym obecnie, wiêc co to wyjdzie czas poka¿e, ale nie omieszkam podzieliæ siê rezultatami o ile jakie¶ bêd±. Dziêki za zainteresowanie:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.