Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga nitowana z kó³kami sztancowanymi. Czy to historyczne?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Gunnarr
Witam
Czy kto¶ mi podpowie jak to jest z tymi tzw. kó³kami "sztancowanymi"? Chodzi mi o p³askie kó³ka pe³ne (bez ³±czeñ) w kolczugach nitowanych. Czy s± znaleziska z okolic skandynawii kolczug z takimi kó³kami? Je¶li tak proszê o wskazanie ¼róde³. Odtwarzam wczesnego wikinga i zastanawiam siê czy taka kolczuga by³a by historyczna i czy ew. jest bardziej historyczna ni¿ stykowa.
Saren
Samo rozwi±zanie jest w 100% historyczne.

Kwestia konkretnego zabytku czy s± sztanca/nit czy sam nit. Natomiast stykowa kolczuga to jest troszku fejk.

Gunnarr
No tak, ale czy na terenach skandynawskich tez takie rozwi±zanie stosowano? Wiem ¿e jest znalezisko z Ukrainy.
Krzysiek J
CYTAT(Gunnarr @ 16:14 18.07.2014) *
No tak, ale czy na terenach skandynawskich tez takie rozwi±zanie stosowano? Wiem ¿e jest znalezisko z Ukrainy.

Ja zapytam tak: a znasz jakikolwiek zabytek z wczesno¶redniowiecznej skandynawii, w którym NIE ma kó³ek sztancowanych? Bo ja nie znam, wszystkie które widzia³em maj±...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.