Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nowy he³m u Mardinusa
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
mardinus
Witam .
Pochwalê siê moim ostatnim he³mem.
Lutom
ale jazda...
Argail
No wiêc szanowny Mardinusie z ca³ym szacunkiem muszê pochwaliæ Twoje wyroby

Mia³em kiedy¶ "przyjemno¶æ" zepsuæ Twój stary wyrób z blachy 1,5 mm i straci³em do Ciebie zaufanie

Jednak ostatnio zosta³em zaproszony na trening do nowego bractwa, które posiada w zasadzie wszystkie Twoje nowe modele wczesnych garnków

efekt - wali³em i za wszelk± cenê chcia³em je pogi±c - nie da³o siê... bum.gif

G³owy ocala³y, choæ t³uk³em w nie zdrowo - jedyne defekty to ¶lady, które po takich ciosach powinny byæ... wiêksze??

Od niedawna polecam wszystkim, którzy pytaj± - Twoje wyroby
Ja sam mo¿e skusi³bym siê na takowy, gdyby nie to, ¿e za du¿o ludzi ju¿ w nich biega, no i ¶wiec± siê jak psu jajca bigsmile2.gif

Ale generalnie robota na 5 z wielkim plusem

Widaæ praca czyni mistrza

Pozdrawiam
Sigurd
O w mordê je¿a ! W koñcu kto¶ zrobi³ w miarê porz±dn± wariacjê na temat he³mu Sutton Hoo - brawo ! Tylko bojê siê, ¿e za rok, dwa na festiwalach wczesnych ten he³m stanie siê typowo " wikiñskim" he³mem :-) a Sutton Hoo jak mawiali Nie¶miertelni: " there can be only one" cool.gif

Mardinusie, jaka cena ?
Misq
Tak jaka cena i jeszcze jedna wiadomosc ale to na priv....
Wasek
O ile dobrze pamiêtam, ale mogê siê myliæ pochówek ³odziowy z Sutton- Hoo datoway jest na ok. 625 rok.
Ksi±¿e Wszebor
O wielkie Sorry to nie Wase pisa³ tylko ja z jego komputera, nie zalogowa³em bigsmile2.gif
Sigurd
Wszeborze, ja dobrze znam datê pochówku domniemanego króla Raedwalda st±d moja ironia, ¿e powielenie tego he³mu mo¿e wypaczyæ obraz wikinga jak ludzie zobacz± na festiwalach ludkow w tych he³mach. Ja sam dwa lata temu na Rynii biega³em w nieudolnej replice :-) jako wiking dunno.gif Nie powinno siê powielaæ i to niedok³adnie tak piêknego he³mu po to, ¿eby go potem u¿ywali ludzie odtwarzajacy VIII - XI w.
Gotfred
Do¶æ znacznie odkopuj±c temat tongue.gif spytam siê was, co sadzicie na temat TEJ rekonstrukcji helmu z Sutton Hoo ?

Wed³ug tego co szukalem nt. tego helmu to ta rekonstrukcja jest bli¿sza orgina³owi ni¿ wy¿ej wymieniona (nic nie ujmuj±c w rzemio¶le szczerba.gif ) autorstwa Mardinusa. Czekam na wasze opinie...
Rugiewit
To ja mo¿e ogólnie o che³mach od Mardinusa.
Daj± radê i s± naprawdê po¿adnie wykonane.
Jestem szczê¶liwym uzytkownikiem sz³omu wielkopolskiego made by Mardinus od oko³o 3 lat i mimo, ze he³m ten nie wygl±da ju¿ tak ³adnie co na pocz±tku, to jestem z niego zadowolony.
(Moze tylko powiem, ¿e he³m ten jest ¶wietny, ale nie do pojedynków do 1 trafienia, gdzie zwykle to trafienie wchodzi w koniuszek wystaj±cej wysoko tulei, ale to ju¿ wina wzoru historycznego, a nie he³mu, po prostu w walce na serio trafienia w koniec tulei nie mia³y sensu)

Rady odno¶nie tego he³mu( sz³om wielkopolski)- przyda³a by siê jednak blacha 2mm na przedni± i tyln± p³yte, bo klepiê go raz na miesi±c w sezonie, tak siê wgniata.
No i warto by pomysleæ o toczonym sto¿ku ze stali pod p³ytkami z mosi±dzu na tulei, bo byle cios w tuleje rozwala j± wy³amuj±c i odginaj±c mosiê¿ne p³ytki, a te trudno potem przynitowaæ z powrotem. Ju¿ z 5 razy je zbiera³em z ziemi.

No ale ogólnie he³my Mardinusa daj± radê. S± to jedne z lepszych które widzia³em na rynku.
kaper
³o³ !!! really ³o³...
Donar
CYTAT
Do¶æ znacznie odkopuj±c temat  spytam siê was, co sadzicie na temat TEJ rekonstrukcji helmu z Sutton Hoo ?

to dopiero sliczna zabawka..smile.gif
kto mi taka kupi na gwiastke????:P icon_rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.