Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bizancjum i wschód strój kobiecy w XIIIw.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
kacperski1234
Witam

Poszukujê wszelkich informacji, rycin, znalezisk na temat ubioru kobiecego na bliskim wschodzie w XIII wieku. Za wszelk± pomoc, podanie jakiej¶ literatury z góry bardzo dziêkujê.

Teyrnon
bliski wschod to persowie, arabowie, seld¿ucy, bizancjum.. co konkretnie Cie interesuje? Saraceni , czy chrze¶cijanie?
kacperski1234
Moje zainteresowania to przede wszystkim Bizancjum ale obecnie nie chce sie ograniczac do czekos konkretnego
Saren
Mia³am siê nie odzywaæ... ale- dzieñ dziecka by³.

Na tak doprecyzowane pytanie prawdopodobnie albo nie dostaniesz ¿adnej odpowiedzi, albo równie doprecyzowan± co pytanie.

Wiesz, fajnie ¿e siê tematem interesujesz, szacun i w ogóle, ale naprawdê nikomu nie bêdzie siê chcia³o wrzucaæ dziesi±tek linków, a potem us³yszeæ- "dziêki, ale chodzi³o mi o Waregów i czy wierzyli w Odyna?".

Bliski Wschód- licz±c tylko od Bizancjum do Iranu i od po³ Kaukazu do Egiptu to kilkana¶cie kultur, z wieloma warstwami, wszystkie maj± jak±¶ specyfikê i nic pobie¿nie siê nie da powiedzieæ.

kacperski1234
Wiem ¿e pytam o co¶ bardzo ogólnego i trudnego do sprecyzowania ale na chwilê obecn± nie mam mo¿liwo¶ci sprecyzowania w co chcê siê zag³êbiæ gdy¿ bêdzie to zale¿a³o w³a¶nie od wygl±du ubioru. To jest moja pozycja wyj¶ciowa i od niej zacznê ogarniaæ temat dok³adniej.
Olof
To poogl±daj sobie bizantyjsk± sztukê, mozaiki, manuskrypty - mnogo tego jest, oczy cieszy i pojawia siê na nich sporo postaci kobiecych, g³ównie VIPy oczywi¶cie, ale jaki¶ ogl±d bêdziesz mia³. Na Pinterest jest tego sporo.
Zawsze to dobry punkt wyj¶cia do dalszych poszukiwañ i rozwa¿añ.

http://cathyscostumeblog.blogspot.com/search/label/Byzantine tutaj masz próby rekonstrukcji dokonywane przez Cathy Raymond, ogólnie ma ca³kiem sensowne podej¶cie do rekonstrukcji skandynawskich klimatów, wiêc s±dzê, ¿e i na bizantyjskie siê to przenosi ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.