Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Husycki Kapelan
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Pozytywny
Witam pragnê zapytaæ ja móg³ wygl±daæ kapelan husycki czy s± jakie¶ ikonografie, zdjacia lub opracowania jego stroju lub, z czego móg³ siê sk³adaæ takowy strój.

Pozdrawiam
vroobell
Witam

www.volny.cz/votan/husite
w galerii -> Zizka w cele husitu widaæ jak wygl±da kap³an husycki

Pozdrawiam
Rabiega
Witeczka.
Odgrzewam stareñki temacik, bo mi bardzo na sercu le¿y.

Poszukujê wszelkich przedstawieñ ikonograficznych takiej postaci.

Za¶ osoby bywa³e i ¶wiat³e zapraszam do wypowiedzenia siê czy - Waszym zdaniem :
1. zapo¿yczenia ze stroju i utensyliów cywilnych i militarnych by³yby w tym przypadku passe ?
2. wobec specyficznej funkcji husyckiego kapelana i uwzglêdniaj±c wysoce prawdopodobn± jego obecno¶æ "na pierwszej linii" odtwórczo poprawne jest noszenie/przywdziewanie elementów wojackiego ekwipunku ? N.p. pasa, no¿a, jakiej¶ kolczej na³o¿onej na duchowne szaty ? My¶lê oczywi¶cie tylko o uczestnictwie tego¿ w inscenizacjach bitewnych.

Zdravièko !
Owen
Hej
Siêgn±³em do literatury, ale podejrzewam ¿e za jaki¶ czas mogê mieæ jeszcze jakie¶ wiadomo¶ci.
Co do postaci kap³ana husyckiego, jak to w tym ruchu, duzo zale¿y jakie skrzyd³o on reprezentowa³. Pra¿anie i wogóle utrakwi¶ci - kap³ani wydaje siê ¿e przypominali zwyk³ych ksiê¿y, podobnie umiarkowani zwolennicy hetmana Jana ¯i¿ki. Umiarkowane skrzyd³o stara³o siê zbudowaæ w³asne struktury ko¶cielne w oparciu o hierarchiê ko¶cieln± a wiêc z biskupami i kap³anami. Radykalne skrzyd³o tego ruchu a wiêc m.in. Taboryci czy Pra¿anie z Nowego Miasta którym przewodzi³ haryzmatyczny Jan ¯eliwski opowiadali siê za zerwaniem ze wszelkimi hierarchiami, liturgi± w stylu rzymskim i innymi elementami nawi±zuj±cymi do starego porz±dku, uwa¿anego za skarzony odej¶ciem od litery Biblii. ¦wietny jest opis tego sporu w "Kronice bardzo piêknej o Janie ¯i¿ce, dworzaninie króla Wac³awa.":
"Taboryci najbardziej nienawidzili ¯i¿ki za to ¿e jego ksiê¿a mszê odprawiali w ornatach, z tonsur± i w kom¿ach, cia³o boskie nosili w monstrancji. Dlatego ¯i¿kowych ksiê¿y nazywali P³achciarze (szmaciarze), ¯i¿ka za¶ do Taboryckich mówi³ - Szewcy. Jako ¿e taboryccy ksiê¿a w samej tylko sukni bez tonsury, ale z brodami do mszy s³u¿yli. I tym siê miêdzy sob± ró¿nili."

Co do elementów stroju to o ile mówimy o takim kapelanie taboryckim, to w zasadzie jest to typowy strój cywilny - mieszczañski. Raczej d³ugi i biedniejszy w brunatnych kolorach (taka moja wizja ;) ).
Co do uzbrojenia kapelana na bitwie, to niewydaje mi siê. Zdaje siê ¿e ¯eliwski wzi±³ udzia³ w walce prowadz±c oddzia³y, ale to dosyæ odosobniony wypadek i raczej nie planowa³ tego a by³ porwany zapa³em.
No oczywi¶cie jest jeszcze Prokop Go³y te¿ kaznodzieja ale by³ on wodzem wojska i raczej t± funkcjê przedk³ada³ nad kaznodziejstwo.
Pozdrawiam

ps. Mamy tylko chyba jedno przedstawienie kap³ana husyty, w tym wypadku z tonsur± i monstrancj± a wiêc ¯i¿kowego ;). Poprzedni link nie dzia³a wiêc zamieszczam jeszcze raz.
Rabiega
Có¿, nawet na czeskich stronkach niczego ponadto nie znalaz³em.
Moja rekonstrukcja ma byæ taborycka, nie ¯i¿kowa, ani Sierotkowa.
Owenowi dziekujê, czekam na jeszcze !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.