Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Historyczna wyprawa na Giewont 26 IV 2014
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Fiolnir
Czo³em,

Wiosna przysz³a i na Giewont nas wywia³o. Wysz³a bardzo fajna wyprawa no i pojawi³a siê gar¶æ ciekawych wniosków bum.gif Zapraszam do lektury smile.gif

http://fiolnir.cba.pl/?p=617

Pozdrawiam
Ryba
Ach...Tatry, piêkne i magiczne miejsce.
Czy bardzo odczuwali¶cie skaliste pod³o¿e na stopach?
Fiolnir
Hej,

Oczywi¶cie tak ale nie jest to specjalny problem. Kamienie czuæ, ogólnie samo wy³o¿enie ¶cie¿ki du¿ymi kamieniami bardziej przeszkadza w marszu ni¿ pomaga, tam gdzie siê da³o szli¶my lekko obok u³o¿onego szlaku. O wiele lepiej wêdruje siê po ma³ych kamieniach i pod³o¿u ziemistym.

Ogólnie po ca³odziennym marszu stopy by³y mocno zmêczone ale te¿ super wymasowane, na drugi dzieñ dokucza³y zakwasy w ³ydkach i na tu³owiu, stopy wystarczy³o lekko rozruszaæ i by³o ok.

Tak ¿e o to bym siê bardzo nie martwi³ smile.gif

Pozdrawiam
Laser
Bardzo ciekawe. To kiedy próby w pe³nym opancerzeniu? ;-)
Viator
¦wietny pomys³ - nie¼le mnie zaskoczy³ ten w±tek. W tym roku by³em w Tatrach, na Giewoncie te¿, i niedawno siê zastanawia³em, tak jak podczas poprzedniego pobytu w Karkonoszach, czy by siê nie da³o po³aziæ sobie po tych górach strojowo... A tu patrz - Fiolnir spróbowa³, no! :D

Mieli¶cie such± pogodê? Ja po Jurze mam lekk± obawê przed wilgotnym skalistym pod³o¿em. Sam masa¿ stóp rzeczywi¶cie nie jest z³y, ja kiedy¶ dawno ³azi³em po górach w kaloszach o do¶æ miêkkiej podeszwie, czu³o siê ka¿dy kamyk i by³o OK - no, ale tamte kalosze siê nie ¶lizga³y.
M¶cidróg
Cze¶æ Fiolnir.
CYTAT
Wnioski z wyprawy

Jakkolwiek wiêkszo¶æ wyposa¿enia spisa³a siê dobrze na uwagê zas³uguje kilka rzeczy, które wyprawa nam u¶wiadomi³a. Po pierwsze absolutnym nonsensem by³o zabieranie ze sob± he³mów i rêkawic. Owszem uda³o siê je wtargaæ i nawet w sumie nie zawadza³y ale ma³a jest szansa aby w realiach górskich rzeczywi¶cie bardzo siê przyda³y. Wydaje mi siê, ¿e przynajmniej czê¶æ wojowników mog³a rezygnowaæ nawet z takiego uzbrojenia tylko po to aby siê odci±¿yæ i zyskaæ na mobilno¶ci.

Po drugie plecak okaza³ siê bardziej przeszkadzaæ ni¿ pomagaæ. My¶lê ¿e o wiele lepiej spisa³yby siê torby wieszane po bokach równomiernie rozk³adaj±ce ciê¿ar i dodatkowy tobo³ek na plecach np. przewi±zany lin±.
....
CYTAT
Ta diagnoza zdecydowanie zosta³a potwierdzona przez obserwacje Kondzis³awa, który szed³ w we³nianych tunikach. Jego strój by³ lekki, oddychaj±cy i ciep³y zarazem. Byæ mo¿e gdyby dosz³o do rzêsistej ulewy przewaga skórzni sta³aby siê widoczna, jednak na chwilê obecn± nale¿y uznaæ stosowanie we³ny za bardziej optymalne.
........
CYTAT
Ogólnie w wyniku wyprawy dowiedzia³em siê jak wiele jeszcze muszê zmieniæ aby opracowaæ optymalny zestaw marszowy. Plecak i skórznia np. wiele razy sprawdza³y siê ¶wietnie na równinach, pochwa problemów nie sprawia³a. Wystarczy³o pój¶æ w góry i ca³± piêkn± sielankê diabli wziêli ;)
Zamiast wywa¿aæ otwarte drzwi trzeba by³o jeszcze raz przejrzeæ nasze notatki. Jednak woleli¶cie to przerobiæ na w³asnych skórach.Gratuluje zaparcia i pozdrawiam.
M.
Fiolnir
Próby w pe³nym opancerzeniu? Nieprêdko ;) I nie wiem czy kiedykolwiek chyba ¿e jako trening kondycyjny oud.gif

Pogoda jest dok³adnie opisana ;) Ogólnie by³o ok ale do¶æ mokro - deszcz, mg³a itd. towarzyszy³y nam przez wiêkszo¶æ trasy ale nie by³y to mocne opady, bardziej m¿awka.

Co do wywa¿ania drzwi - jasne ale sam pomys³ zrealizowania wyprawy i wyjazdu dopiêli¶my spontanicznie w tydzieñ. Nie starczy³o czasu na analizy wiêc zrobili¶my rozpoznanie bojem. Osobi¶cie siê z tego cieszê bo eksperyment potwierdzi³ Wasze wcze¶niejsze obserwacje ergo wy³ania siê spójny obraz ca³o¶ci. Nastêpnym razem bêdziemy lepiej przygotowani i mniej bêdziemy robiæ na wariackich papierach, ju¿ pracujê nad wprowadzeniem zmian w wyposa¿eniu marszowym smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.