Witam, jaki¶ nie ca³y rok temu do³±czy³em do bractwa i zacz±³em bawiæ siê w rekonstrukcje. W owym bractwie panuje regu³a, i tu chcia³bym was zapytaæ na ile ona jest adekwatna do okresu XIV i XVw, a mianowicie, ¿e prawo do noszenia i walki mieczem maj±/mieli tylko pasowani rycerze. Bardzo proszê wyja¶niæ mi czy jest to prawid³owe stwierdzenie. ¬ród³a mile widziane ;p
Nie ma ¼róde³ na potwierdzanie czego¶ czego nie by³o - mo¿na potwierdzaæ tylko to co by³o.
Nie ma nawet poszlak i przes³anek do czego¶ takiego.
Bzdura kwadratowo kolista.
Miecz móg³ nosiæ ten kogo by³o na niego staæ. A kogo by³o staæ w omawianym przez Ciebie datowaniu znajdziesz w kilku opracowaniach nt. ekonomi... Wiem ¿e pó¼niej - w XVI wieku, kiedy zaczyna siê przedstawiaæ wiernie do³y spo³eczne - to nawet ch³opi na rycinkach biegaj± z mieczami.
Zaznacz koledze, ¿e i w jego datowaniu 90% kombatantów to ch³opi de jure et lege i co najmniej po³owa z nich posuwa z mieczami - je³¶i nie wiêkszo¶æ.
Dobra panowie, oczywiste dla Was rzeczy mog± byæ dla pocz±tkuj±cych prawdziw± enigm±. Prawdopodobnie jedynym ¼ród³em wiedzy o ¶redniowieczu, jakim nasz m³ody kolega dysponuje s± jego koledzy z grupy. Doceñcie, ¿e dotar³ a¿ tutaj i zada³ pytanie, a ju¿ rok siedzi w bractwie.
Do rzeczy, kolego Dawiderm. Obyczaj pasowania na rycerza by³ dostêpny tylko dla nielicznych najbogatszych rycerzy, gdy¿ wi±za³ siê z ogromnymi wydatkami. Tym sposobem ilo¶æ rycerzy pasowanych w ¶redniowieczu stanowi³ zaledwie niewielki odsetek spo¶ród wszystkich rycerzy. Jednak wiemy z wielu innych ¼róde³, ¿e wiêkszo¶æ rycerzy walczy³a mieczem lub przynajmniej mia³a go ca³y czas przy sobie. Co wiêcej, wiemy ¿e równie¿ inne stany u¿ywa³y tej broni. Z tego wynika, ¿e twierdzenie o wy³±czno¶ci noszenia mieczy dla rycerzy pasowanych nie ma ¿adnego poparcia w ¼ród³ach. Prawdopodobnie jest romantycznym wymys³em.
A w praktyce miecz by³ czêsto za drogi dla ni¿szych stanów, dlatego te czê¶ciej wybiera³y tasaki i kordy.
I dobra rada na koniec, je¶li chcesz odtwarzaæ kulturê materialn± zgodnie z obecnym stanem nauki to nie sugeruj siê tym co zobaczysz w grupach historycznych (na turniejach, pokazach etc.). Czêsto twory funkcjonuj±ce w RR s± wymys³em wspó³czesnej inwencji twórczej ludzi.
Albo nie s± wymys³em - ale ilo¶æ i czêstotliwo¶æ ich wystêpowania statystycznego w grupach jest zgo³a odmienna lub nawet przeciwna do ilo¶ci wystêpowania w rzeczywistym rozk³adzie w danej epoce.
Dziêkuje bardzo za odpowiedzi i udzielenie mi istotnych informacji.
By³bym równie¿ bardzo wdziêczny, gdyby kto¶ pomóg³ mi znale¼æ jak±¶ rycinê przedstawiaj±c± piechotê czy inni stan w posiadaniu miecza
nie po to by mnie samego przekonaæ, ale organy w³adzy bractwa wolê przekonywaæ dowodem
http://manuscriptminiatures.com/search/tutaj znajdziesz, wpisujesz tylko lokalizacjê i datowanie.
Ale sam± rycina siê nie podeprzesz bo nie widaæ czêsto na niej kto rycerz a kto nie. Zreszt± wiêkszo¶æ zakonników co rysowa³a to byli drudzy i trzeci synowie - wiêc rysowali rodzinê - ergo - rycerzy. Musisz gdzie¶ znale¼æ sk³ad ilo¶ciowy walcz±cych armii.
Sporo wiemy o sk³adzie np. wojsk polskich z pod Grunwaldu : oko³o 20 000 ludzi - z czego oko³o 1/4 rycerze - uzbrojenie w co najmniej 50% miecze - je¶li nie wiêcej. Przy czym prawdopodobne ¿e cze¶æ s³u¿±cych „po rycersku” nie by³e rycerzami nie tylko pasowanymi ale w ogóle, wójtowie, dzier¿awcy itp. – ergo ch³opi.
Ilo¶æ i ceny broni znajdziesz bardzo dok³adnie z rozpisaniem na lata i kursy waluty wzgledem inncyh towarów i podatków u Nadolskiego.
Na 100% "Draby Piesze"
Jak widaæ po zachowaniu :-D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.