Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Noc Kupa³y Kiekrz 2004 ->Kiekrz ko³o Poznania-->19.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Mira
Bardzo bym chcia³a dowiedzieæ siê kto jest organizatorem tej imprezy... co, jak, gdzie i kiedy....
Halfgar
ja te¿ ja tez ja te¿ !!!!! bigsmile2.gif
Nied¼wied¼ z Kiekrza
S³awa!

Tak, jak umówi³em siê z Robertem Bagritem zamieszczam tu informacje dotycz±ce tegorocznej Nocy Kupa³y Kiekrz 2004:

Noc Kupa³y Kiekrz 2004 bêdzie mia³a miejsce w Kiekrzu pod Poznaniem, na "Dzikiej Pla¿y" (za ko¶cio³em, w bezpo¶rednim s±siedztwie jachtklubu "Mysza"). Biesiada odbêdzie siê w Nocy z 19 na 20 czerwca bie¿±cego roku (Noc z soboty na niedzielê). Zaczniemy o godzinie 20:00 dnia 19 czerwca, a koniec Biesiady planowany jest na godzinê 4:00 rano dnia nastêpnego.

Nasz± Noc Kupa³y organizujemy ju¿ od lat. Dwa lata temu, przy przy pe³nej rado¶ci zabawie ¶wiêtojañskiej doszli¶my do wniosku, ¿e
chcieliby¶my podzieliæ siê atmosfer± tej magicznej nocy z innymi. Przez wszystkie te lata zbierali¶my do¶wiadczenie, tak niezbêdne, by zorganizowaæ Biesiadê doskona³±. W tym roku po raz drugi zapraszamy ludzi mieszkaj±cych tak w Wielkopolsce, jak i poza naszym regionem. Kiekrz uwa¿any jest za jedno z najpiêkniejszych miejsc w Wielkopolsce, jest to wiêc lokacja wprost wymarzona, by ¶wiêtowaæ tam Noc Kupa³y- najwiêksze i najhuczniejsze ¶wiêto S³owian!!

Mile widziani ludzie zafascynowani ¶redniowieczem, fantastyk±, kultur± s³owiañsk±, wikiñsk± i celtyck± z ca³ej Polski, tacy, którzy przez ca³± noc, od krwistego zmierzchu do bladego ¶witu, a czasem i d³u¿ej bêd± mieli chêæ prawdziwie biesiadowaæ, tañczyæ, ¶miaæ siê, ¶piewaæ i skakaæ przez ogniska. Analogicznie, je¶li nie czujesz sobótkowej atmosfery, nie potrafisz siê dobrze bawiæ, to Noc Kupa³y nie jest ¶wiêtem dla Ciebie. Pamiêtajmy, ¿e to tylko i wy³±cznie od nas, uczestników Kupa³nocki zale¿y, jak bêdziemy siê bawiæ i wspominaæ tegoroczn± sobótkê. We¼my ze sob± du¿o dobrego humoru, ubierzmy siê na ¶redniowieczn± mod³ê, postarajmy siê wczuæ w atmosferê tej magicznej nocy. Wspólnie zbudujmy klimat prawdziwej Kupa³nocki!!

Na uczestników czekaj± konkursy i atrakcje. Na sobótce bêdzie tak¿e mo¿na skosztowaæ podp³omyków, jak równie¿ pajd wiejskiego, ¶wie¿ego biesiadnego chleba z pysznym, domowym smalcem i innych dañ i specja³ów kuchni ¶redniowiecznej.

Przez ca³y czas trwania biesiady grana bêdzie znakomita muzyka folkowa, celtycka, irlandzka, szkocka i ¶redniowieczna. Sympatyzujemy z ruchem rycerskim na ziemiach polskich ;) - równolegle, w czasie trwania imprezy odbêdzie siê te¿ pokaz umiejêtno¶ci bojowych wojów. Bêdzie te¿ okazja, by nauczyæ siê czê¶ci rycerskiego rzemios³a, nadarzy siê równie¿ sposobno¶æ, by dowiedzieæ siê wiele o naszej przesz³o¶ci, a tak¿e zmierzyæ siê z wojami. O pó³nocy za¶ spalimy wstrêtn± Marê- kuk³ê symbolizuj±c± dni ch³odne- coby wiosnê na dobre po¿egnaæ a ciep³e dni latem zapewniæ.

Na stronie znajduj± siê dodatkowe informacje o tej pe³nej magii i na wskro¶ przesi±kniêtej s³owiañskim duchem Nocy. Nocy m³odzieñczej ¿ywio³owo¶ci, pe³nej muzyki, tañca i gor±cej mi³o¶ci. Je¿eli potrafisz siê dobrze bawiæ, kochasz dobr± muzykê, poci±ga Ciê ¶redniowieczno- staropolska atmosfera, lub po prostu nie stronisz od mi³ych, otwartych ludzi, to wprost nie mo¿e Ciê tam zabrakn±æ!

Biesiada na zaproszenia. W celu uzyskania zaproszenia proszê napisaæ maila na adres kiekrz.w@interia.pl i napisaæ w nim co¶ o Twoim 'sta¿u' na imprezach o charakterze ¶redniowiecznym. Uzyskanie zaproszenia nie jest trudne, ale pozwoli nam rozeznaæ siê w liczbie go¶ci, którzy do nas przybêd± (im wiêcej go¶ci, tym wiêcej atrakcji). Po akceptacji Twojego zg³oszenia dostaniesz zwrotnym e-mailem oficjalne zaproszenie, które nale¿y wydrukowaæ i okazaæ siê nim przy wej¶ciu na kupa³nockê. Kontaktowaæ mo¿na siê równie¿ dzwoni±c pod numer telefonu: 609 510 877.

Zapraszamy piêknie!!!

Kierska Dru¿yna
Lutom
Ja tam by³em w zesz³ym roku i dobrze siê bawi³em, a walka w ciemnicy tylko przy blasku pal±cej siê ziemi to te¿ by³a nieza³a atrakcja.

Dziêki organizatorowi!
Keylan
hmm to na kupa³nocke sie tañczy nago przy ognisku i wyskakuje w krzaczki z p³ciom przeciwnom ? icon_wink.gif czy te¿ to mo¿e belletyn sapkowskiego mi siê na mój zdecydowanie chory ³eb rzuci³o? smile.gif
Valdez
Nie miesza ci sie bo to to samo tyle ze Beeltein [chyab ta sie pisze] to nei z naszego rejonu jest a Kupala to nasz odpowiednik:P
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Prosimy o jak najwcze¶niejsze zg³aszanie siê po zaproszenia (wy¶lij maila ze zg³oszeniem) i nie zostawianie sobie tego na ostatni± chwilê z trzech powodów:

1. w ostatnich dniach przed kupa³nock± nikt u nas mo¿e nie mieæ do¶æ czasu rozpatrzyæ maila i wys³aæ zaproszenie,

2. ilo¶æ zaproszeñ jest ograniczona,

3. w miarê precyzyjne oszacowanie liczby uczestników pozwoli nam lepiej zaplanowaæ imprezê (bêdzie ona po prostu lepsza).

serdecznie pozdrawiamy!

Kierska Dru¿yna
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Na stronie dotycz±cej kierskiej nocy Kupa³y pojawi³y siê zmiany dotycz±ce naszej sobótki. Osoby zainteresowane zapraszamy do zapoznania siê z nimi. (dzia³ "Noc Kupa³y" lub kliknij w banner)
Nied¼wied¼ z Kiekrza
W stronie dotycz±cej kierskiej nocy Kupa³y dodali¶my wie¶ci o zespole muzycznym, który wyst±pi na imprezie. Zapraszamy!
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Nie dysponujemy na razie ¿adnymi namiotami historycznymi, przeto je¶la kto¶ chce siê rozbiæ, to swój namiot posiadaæ musi (niekoniecznie historyczny). O ile ktokolwiek zamierza spaæ : )
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Wszystko wskazuje na to, ¿e kierskiej Nocy Kupa³y wyst±pi wielokrotnie wyró¿niany zespó³ Ex Usu! Toruñscy muzycy zagraj± naj¶wie¿szy folk z nowej p³yty "Zwyczajnie". Zespó³ tworz± tacy arty¶ci, jak miêdzy innymi Daniel Biesiada, Piotr Komosiñski i znakomita wokalistka Ma³gorzata Baka-Theis.. Bêdzie czego pos³uchaæ! : )

Przypominam, ¿e Biesiada jest darmowa, na zaproszenia.

Nied¼wied¼ z Kiekrza
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Do Nocy Kupa³y Kiekrz 2004 ju¿ tylko 34 dni! : )
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Do Nocy Kupa³y coraz to bli¿ej, a sk³ad siê ukonkretnia : )

Je¶li¶ jeszcze mailum ze zg³oszeniem nie wys³a³(a), tedy serdecznie do uczynienia tego zapraszam.
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Mod³y o piekn± pogodê z³ó¿cie, to mo¿e siê przydaæ.

S³awa!
Nied¼wied¼ z Kiekrza
To chyba ostatni dzwonek, by odezwaæ siê w sprawie zaproszenia.
idek
[color=darkred][/color] king.gif
WITAM!

JECHA£AM DO KIEKRZA Z WIELK¡ NADZIEJ¡ NA POZYTYWN¡ ZABAWE PE£NA NIESPODZIANEK, FOLKOWYCH LUDZI I DOBREJ MUZYKI...

A BY£O TAK...ZAJECHA£AM NA 20ST¡, POLE NIEMAL PUSTE(CHOC OKOLICE PRZEPIEKNE I KA¯DEMU POLECAM)POMY¦LA£AM,WCZE¦NIE,MO¯E JESZCZE KTOS SIE ZJAWI..NIESTETY-W SUMIE BY£O 20 OSÓB(PRZESYMPATYCZNYCH LUDZI)CHOÆ SZCZERZE MÓWI¡C LICZY£AM NA T£UMY!!PO ZAPOWIEDZIACH NA INTERNECIE I ZAPROSZENIU(KTÓRE ZAPOWIADA£O IMPREZE NA POZIOMIE I DOBRZE ZORGANIZOWAN¡), NIE URAGAJ¡C POZIOM BY£(JESLI CHODZI O KULTURE)ALE MOMENTAMI JAKBY KLIMAT ¦REDNIOWIECZNY ULATYWA£..
ZESPÓ£ KTÓRY GRA£(NA ZAPROSZENIE)SPRAWAIA£ WRAZENIE BARDZO ROZCZAROWANEGO I TYLKO CZEKA£ KIEDY WSI¡¦Æ DO POJAZDU MECHANICZNEGO I ODJECHAC DO TORUNIA(PEWNE TAK JAK I JA BY£ ROZCZAROWANY FREKWENCJ¡ I LEKKIM BRAKIEM KLIMATU ¦REDNIOWIECZNEGO,A NAWET BIESIADNEGO)
TROCHE MI SIE WIERZYÆ NIE CHCE ¯E ROK TEMU BY£Y T£UMY, BO NAWET GDYBY PRZYBY£A 1/3 LUDZI Z ZESZ£EGO ROKU TO BY£BY ¦CISK...
MIMO WSZYSTKO CIESZE SIE ¯E TAM BY£AM..PRZYNAJMNIEJ WIEM JAK TO WYGL¡DA..I POWIEM TAK...JE¯ELI PRZYBY£OBY WIECEJ LUDZI IMPREZA BY£ABY O 100% LEPSZA, BO MOIM ZDANIEM TO LUDZIE ROBI¡ ODPOWIEDNI KLIMAT I WTEDY NAWET GORSZA ORGANIZACJA UJDZIE W T£UMIE..

CÓ¯ JESZCZE...PRZYBYWAJCIE ZATEM ZA ROK, BO JAK JUZ WCZESNIEJ WSPOMNIALAM OKOLICA PRZESLICZNA(BARDZO"KLIMATYCZNA")A I LUDZIE PRZESYMPATYCZNI..

DZIEKUJE WSZYSTKIM OBECNYM NA "NOC KUPA£Y 2004" ZA MILE SPEDZONE CHWILE,SZKODA TYLKO ZE NIE PORWALO WAS BARDZIEJ DO CELTYCKICH PL¡SÓW bigsmile2.gif

Z POZDROWIENIAMI IDKA
crazy.gif

PS.JESZCZE JEDNO..DRODZE S£OWIANIE(NIESTETY NIE ZNAM IMIENIA:) ROBILAM SOBIE ZDJECIE Z SYMPATYCZNA PARKA I MAIALM OD WAS WZI¡Æ E-MAILA COBY ZDJÊCIE WAS ZAS£AÆ king.gif WIEC PROSZE PODAJCIE..JESLI WIECIE KIM JESTEM I O CO MI CHODZI smile.gif
Bogumi³
Gdyby Kiekrz byl na poludniu Polski lub impreza trwala wiecej niz 1 dzien...
idek
dunno.gif MYSLE ZE ODLEG£O¦Æ NIE JEST AZ TAKIM PROBLEME...MY JECHALI¦MY Z MAZUR A POZA TYM MOZNA BY£O NOCOWAC(NAMIOT W D£ON I PO SPRAWIE smile.gif , NO ALE STUDENCI W SESJI SA USPRAWIEDLIWIENI bigsmile2.gif

king.gif [/b]
Bogumi³
CYTAT(idek)
NO ALE STUDENCI W SESJI SA USPRAWIEDLIWIENI bigsmile2.gif

"TEMPORA MUTANTUR ET NOS MUTAMUR IN ILLIS"

"Czasy siê zmieniaj± (i my wraz z nimi)"

Jestem lekko zniechecony do wszelkich nocy slowianskich od kiedy to na Jare Gody,
w ciemnosciach, przez 3 godziny, kompletnie sam przeszukiwalem dzika, wroclawska Wyspe Opatowicka w poszukiwaniu ogniska RKP tears.gif
Z glodu wyjadlem wtedy polowe miodu dla bogow icon_sad.gif no a miodzik wypilem z kolega dwa tygodni pozniej pijacy.gif
Jak odkupic winy?
idek
king2.gif JA NA S£OWIAÑSKIM "ZLOCIE BY£AM PO RAZ PIERWSZY, PO PROSTU BY£AM CIEKAWA JAK TO WYGL¡DA...I W ZASADZIE NIE ¯A£UJE, CHOÆ TE¯ TROCHE SZUKALI¦MY GDZIE TO JEST:)..
JA TAM MY¦LE ZE ZAWSZE LEPIEJ BYÆ NI¯ POZNIEJ ¯A£OWAC ZE COS NA S OMINÊ£O,CO¦ WYJ¡TKOWEGO blinkie.gif
NA PEWNO IMPREZY BARDZIEJ KOMERCYJNE ROZNIA SIE OD KAMERALNYCH ZLOTOW...NO I £ATWIEJ TRAFIC NA MIEJSCE bigsmile2.gif loki08.gif

king.gif jester.gif POZDRAWIAM

PS.TERAZ NIDZICA(NA KTÓREJ NIESTETY NIE BEDÊangsad.gif A POZNIEJ GRUNWALD:) icon_cool.gif szczerba.gif
Padre
Przepraszam za troszkê prywaty , je¿eli pó³brat krzy¿acki który by³ na imprezie ¶ledzi tê lisê to proszê o kontakr albo przes³anie fotek na adres padre@autograf.pl

Impreza ¿eczywi¶cie gdyby by³a bardziej ludna to mo¿ by siê rozkrêci³a , nie by³o tak ¼le mo¿e w roku przysz³ym bêdzie lepiej.

Pozdrawiam Padre irish.gif
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Witejcie!

Jako jeden z organizatorów równie¿ jestem rozczarowany t± frekwencj±, ludzie co sie sta³o?? Jak mo¿na w kilku mailach staraæ siê o zaproszenie, by na koniec nie przybyæ? Z drugiej strony nikt nie obiecywa³ t³umów, nikt te¿ nie pisa³, jakoby na zesz³ej imprezie by³y t³umy. W tamtym roku by³o w Kiekrzu ok. 140 osób, w tym niewiele, bo 40-50 go¶ci. Impreza by³a szeroko rozpromowana w sieci, nie mam osobi¶cie pojêcia co by³o przyczyn± tego nienajlepszego stanu rzeczy. Mo¿e obawa o pogodê?

My, organizatorzy, ze swojej strony mo¿emy zrobiæ tylko tyle, by wybraæ dobr± i jak najdogodniejsz± lokacjê (dodatkowo na specjalnie przygotowanej stronie o imprezie zamie¶cili¶my mapkê) z piêkn± okolic±, za³atwiæ zgody na przeprowadzenie imprezy, wys³aæ zaproszenia, zorganizowaæ muzykê, zespó³, drewno, atrakcje itd. NIESTETY, ZA LUDZI BAWIÆ SIÊ NIE DA!! TO LUDZIE ROBI¡ KLIMAT, BEZ LUDZI, BEZ ICH ZAINTERESOWANIA IMPREZ¡ I WOLI ZABAWY IMPREZA NIE MA SENSU, CHOÆBY BY£A I NAJLEPSZA ORGANIZACJA!!

Mimo nienajwy¿szej frekwencji ja bawi³em siê bardzo dobrze, podobnie jak moi koledzy i kole¿anki, wierzê te¿, ¿e kto czuje te klimaty nie przejmuje siê innymi lub ich brakiem. Dla mnie mo¿e byæ i piêæ osób, wa¿na jest magia Nocy Kupa³y i szczególno¶æ tej nocy : ) A w¶ród 40 osób czujê siê dobrze, chyba nawet swobodniej, ni¿ w¶ród 200.

pozdrowienia z Kiekrza!
regulyF
[quote="Bogumi³"][quote=idek]

Jestem lekko zniechecony do wszelkich nocy slowianskich od kiedy to na Jare Gody,
w ciemnosciach, przez 3 godziny, kompletnie sam przeszukiwalem dzika, wroclawska Wyspe Opatowicka w poszukiwaniu ogniska RKP :tears: [..][/quote]

To musia³o byæ strasznie daaaaawno :) Teraz RKP ma w³asn± stronê WWW i na niej zamieszcza wszelkie informacje odno¶nie spotkañ, które organizuje i w których bierze udzia³ - wiec nie zdarzaj± siê obecnie tego typu niejasno¶ci...
Co do niskiej frekwencji w Kiekrzu – przypuszczam, ¿e winê ponosi poprzedzaj±ca imprê paskudna wrêcz pogoda - (sugeruj±c siê szczególnie prognozami TV) nikt nie by³ w stanie przewidzieæ, ¿e tuz przed sama imprez± przestanie padaæ a wrêcz wyjdzie s³oñce by nastêpnie zaj¶æ za horyzontem ustêpuj±c miejsca ksiê¿ycowi... Z reszta co ja siê tu bêdê rozpisywa³ - zobaczcie, krotka zajawkê z tej impry (by ci co maj±c zaproszenia zawiedli nie przyje¿d¿aj±c, wiedzieli co stracili)...
Co prawda filmik okrojony do 5 min. (pogl±dowy) i jak to bywa nie najlepszej jako¶ci z powodu kompresji do nieca³ych 7 Mb w formacie DivX 5.1 (co spowodowane jest ograniczonym miejscem na serwerze), jednak szczególnie zainteresowani mog± siê dowiadywaæ ju¿ niebawem o pe³na wersje tego filmu w znacznie lepszej jakosci na stronach organizatora Nocy Kupa³y - Kiekrz 2004 lub na stronach RKP...

Silnie okrojona relacja filmowa Noc Kupa³y - Kiekrz 2004 7 MB, 176x144, Mono
http://members.lycos.co.uk/pear2pear/index.html
idek
face4.gif PRZEPRASZAM BARDZO ALE KTOS TU COS NAMIESZA£......TO NIE MOJE S£OWA!!!

NIE SZUKALAM RPK!!!! dunno.gif warrior.gif
idek
ZNACZY SIE RKP icon_wink.gif
regulyF
Od jakiegos czasu jest juz skrotowa, pogladowa relacja filmowa.
Od dzis , dla szczegolnie zainteresowanych jest ju¿ jednak dostepna pelna wersja (roz. 640 X 480, 20 min) filmiku na krazku CD. Wiecej na http://members.lycos.co.uk/pear2pear/index.html
Ziemowit
Minê³o ju¿ sporo czasu od pamiêtnej Kiekrzy 2004, a ja dopiero teraz trafi³em na ten w±tek tutaj...
Ale lepiej pó¼no ni¿ wcale jak mawiali staro¿ytni S³owianie ;)
I fajnie by³o smile.gif bez rewelacji, ale warto by³o przejechaæ 600km w jedn± strone, ¿eby posiedziec sobie z Wami ca³± noc przy ognisku, popluskaæ siê w zzzzzimnym jeziorku i pos³uchaæ piêknej muzyki w uroczej scenerii.
Jak dla mnie, sporym minuse tej kupa³nocki by³a du¿a ilo¶æ "nie¶redniowiecznych" osobników w firmowych ubrankach.
Oby najstêpna Kupa³ka by³a lepsza a nastêpna jeszcze lepsza! smile.gif
S³awa S³owiañskim Braciom!
Jarogniew
Witam!!!

od d³u¿szego czasu mierzi mnie fakt egzystencji tego tematu na tym forum. Czemu ta impreza bêd±ca imprez± niehistoryczn± (bo jak historyczna moze byc, gdy nie sa wymagane stroje historyczne??) organizowana pod patronatem Rodzimego Koscio³a Polskiego (pseudopoganskiej sekty:/ .. wiem bo przegl±da³em ich strone .. pozatym chcieli nas kiedys wci±gn±æ w swe sid³a ;)). Wiêc pytam siê raz jeszcze czemu ta impreza znajduje siê w kalendarium na forum zajmujacym sie rekreacja historyczn±??. Mo¿e nied³ugo zaczn± siê równie¿ pojawiaæ informacje o konwentach fantasy??

Mi to strasznie przeszkadza i wydaje mi siê, ¿e nie tylko mi .....
Misieq
Hehe
Co tu siê dziwiæ RKP wszêdzie siê wci¶nie, widaæ, ¿e na tak szacownym forum te¿ odwalaj± niez³± propagandê. Niech nikt siê nie zdziwi jak po kilkugodzinnej rozmowie z którym¶ z cz³onków RKP dostanie telefon :"Czy chce pan za³o¿yæ gniazdo w swoim mie¶cie ?" smile.gif
Szczególnie radzê uwa¿aæ m³odym wczesnym bractwom. Jeste¶cie potencjalnymi ofiarami - wiem, bo podobnie jak Jarogniew by³em bezczelnie nagabywany przez nich, jak przez jakich¶ ¦wiadków Jehowy.

Pozdrawiam regulyF - to z tob± mia³em "przyjemno¶æ " rozmawiaæ na temat mojego wst±pienia do RKP ??
Stoigniew
Witam!!

Z tego co kojarze M¶cis³aw podawa³ swego czsau link do strony RKP w temacie ...hmmm.. bodaj¿e "odtwarzanie wiary" (czy jako¶ tak) szybko zosta³ ocenzurowany. Watcher (chyba on ??:P) stwierdzi³, ¿e na stronce tej sekty nie ma ¿adnych naukowych informacji na temat wiary S³owian...

Wiêc przy³±czam siê do pytania Jarogniewa: Co informacja o niehistorycznej imprezie robi na tym forum??
Bogumi³
A po kie licho wyci±gacie j± na ¶wiat³o dzienne?
By³o, mine³o.
Trzeba siê by³o wtedy burzyæ.
Jeszcze tydzieñ temu impreza ta by³a na dalszych stronach kalendarium.

Teraz po od¶wie¿eniu mo¿na go ju¿ wykasowaæ...

Impreza z odtwarzaniem historii jednak troche mia³a;
A przede wszystkim! Kalendarium jest tu po to, aby wiedzieæ gdzie i kiedy mo¿na spotkaæ
przyjació³ z "Ruchu". Takie jest moje zdanie.
Misieq
Witam !!

Nie wiem jak was ale mnie zastanawia pewien fakt: w Polsce jest sporo organizacji neopogañskich. Dla osoby obeznanej w tych ruchach wiadomo jest,¿e ich cz³onkowie odprawiaj± obrzêdy s³owiañskie w ci±gu ca³ego roku. Wiêc pytanie: dlaczego ¿aden z tych ruchów nie pcha siê na Forum Rekreacji Historycznych ze swoimi imprezami ?
dunno.gif
Jarogniew
heh, widzisz bo inne organizacje nie s± takie namolne. Nie szukaj± na si³ê nowych "owieczek". Natomiast RKP stara siê zdobyæ jak najwiêcej wyznawców.

Polecam wszystkim przejrzenie sobie strony RKP..... i porównanie tego z jak±¶ porz±dn± mitologi± s³owiañsk±.

Do Bogumi³a: my¶l±c w ten sposób ka¿d± impreze, na której s± osoby z "ruchu" mo¿na nazwaæ historyczn±. Pozatym rozmawia³em z ju¿ z Tob± na ten temat smile.gif

Mo¿e jaki¶ moderator albo nawet sam admin zainteresuje siê tym tematem??
krax
CYTAT(Czcibor Bartnik)
Witam !!

w Polsce jest sporo organizacji neopogañskich. Dla osoby obeznanej w tych ruchach wiadomo jest,¿e ich cz³onkowie odprawiaj± obrzêdy s³owiañskie w ci±gu ca³ego roku. Wiêc pytanie: dlaczego ¿aden z tych ruchów nie pcha siê na Forum Rekreacji Historycznych ze swoimi imprezami ?  
dunno.gif

A cz Ty og³aszasz na forum,¿e tego i tego dnia w takim a takim miejscu bêdziesz obchodzi³ z rodzin± i znajomymi jakie¶ ¶wiêto(dla przyk³adu wigiliê) i wszystkich chêtnych zapraszasz,¿eby sobie popatrzyli jak to wygl±da?!? face4.gif
Misieq
Witam

Pewnie, ¿e nie og³aszam ¿adnych obrzêdów które obchodzê i oto w³a¶nie chodzi. Uwa¿am, ¿e takie sprawy to nie cyrk z którym siê obnosi wszêdzie, tylko sprawy osobiste.
By³em na wielu obrzêdach gdzie by³o mnóstwo osób ale nigdy nikomu nie przysz³o do g³owy, ¿eby to og³aszaæ na forum. smile.gif
Jest jeszcze jedna sprawa - mo¿e byæ bractwo które po prostu odtwarza jaki¶ obrzêd. Sam tego nie popieram, ale to nie moja sprawa. Jednak¿e bractwo takie nie ma na celu wci±gniêcie nowych cz³onków tylko po prostu jak najwierniejsz± rekreacjê historyczn±. Z tego co wiem RKP bractwem nie jest, a po stykniêciu siê z osobami z tego ruchu odnoszê proste wra¿enie, ¿e zachowywuj± siê jak zwykli sekciarze, wobec czego og³aszanie na forum niehistorycznej imprezy jest dla mnie zwyk³ym werbunkiem do sekty.

Pozdrawiam.
regulyF
> od d³u¿szego czasu mierzi mnie fakt egzystencji tego tematu na tym forum.

To nie czytaj - mamy demokracje... Przeca tytul stoi niezmiennie jak wol...

> Czemu ta impreza bêd±ca imprez± niehistoryczn± (bo jak historyczna moze byc, gdy nie sa wymagane stroje historyczne??)

Stroje byly wymagane od bractw nie od widowni... To chyba naturalne?

> organizowana pod patronatem Rodzimego Koscio³a Polskiego (pseudopoganskiej sekty:/ .. wiem bo przegl±da³em ich strone...

Pod patronatem kulturalnym - bylo i jest to do tej pory wyraznie napisane na stronie organizatora Nocy Kupaly...

> pozatym chcieli nas kiedys wci±gn±æ w swe sid³a ;)).

No w to to juz nie uwierze...

> Wiêc pytam siê raz jeszcze czemu ta impreza znajduje siê w kalendarium na forum zajmujacym sie rekreacja historyczn±??. Mo¿e nied³ugo zaczn± siê równie¿ pojawiaæ informacje o konwentach fantasy??

Naucz sie czytac ze zrozumieniem... Inna sprawa ze jak swojego czasu (a dokladnie 1-2 maja 2004) w Podkowie Lesnej byl Jarmark ¦redniowieczny to nikt nie zarzucil niehistorycznosci swieceniom rowerow perwszego dnia a pozstalych pojazdow mechanicznych kolejnego... Jesli wiec dla ciebie na spotkaniu obrazujacym okres poprzedniego tysiaclecia bardziej historyczne jest swiecenie rowerow (a mysle, ze takich przypadkow znalazloby sie wiecej - np. organizowany przez ksiedza katolickiego zlot wczesnosredniowieczny ktoremu zapewne towarzyszyc bedzie stosowna historyczna msza) niz przeprowadzenie obrzedu na czesc Swietowiata tudziez Postrzyzyny to sam juz nie wiem co jest...

==================================================

> Co tu siê dziwiæ RKP wszêdzie siê wci¶nie, widaæ, ¿e na tak szacownym forum te¿ odwalaj± niez³± propagandê.

Sorry ale tylko ksieza maja mozliwosc jako osoby wyznaniowe do organizacji imprez sredniowiecznych? Myslalem ze zasadniczo mamy panstwo swieckie a nie wyznaniowe, ale moze sie myle? Doprawdy nie wiem z kad sie bierze taka mentalnosc, ze za normalne uznaje sie przeprowadzenie swiecen czy wrecz calych mszy w swieckich szkolach, w wojsku, na wszelkiego rodzaju otwarciach, odslonieciach a przeprowadznie obrzedu ku czci etnicznym Bogom Slowian notabene na swiecie, ktore jest im poswiecone, wywoluje takie wzburzenie i negatywnych emocji?

> Szczególnie radzê uwa¿aæ m³odym wczesnym bractwom. Jeste¶cie potencjalnymi ofiarami - wiem, bo podobnie jak Jarogniew by³em bezczelnie nagabywany przez nich, jak przez jakich¶ ¦wiadków Jehowy.

A to ciekawe szczegolnie ze RKP ma wlasne bractwo, z wlasna oficjalna strona gdzie osobiscie przekonac sie mozna co i jak... i nie potrzebuje poszukiwac kogos kto sam sie do nich nie zglosi. Inna kwestia, ze nie raz spotykamy sie z jawna prowokacja - zarowno ze skrajnie nacjonalistycznych grup okreslajacych nie neopoganskimi, zarzucajacymi nam jako wade fakt ze staramy sie byc apolitycznie jak rowniez wszelkiego rodzajami organizacjami prokatolickimi. Cala rzecz jak wspomnialem, mozna sprawdzic w dosc prosty sposob - jest strona bractwa i mozna nas "wyprubowac" tzn. przekonac sie ze nik nikogo na sile klonicom do przynaleznosci nie zmusza - wrecz prezeciwnie: z samego poczatku okrslana jest zaleznosc RKP by w puzniejszym okresie uniknac niepotrzebnych (zapewne znanych w wiekszosci bractw rycerskkich) rozczarowan... Robimy to mimo, iz ryzykujemy iz osoby nie majace zielonego pojecia o terminologi jak np. Jarogniew
moga odbierac nas jako sekte (RKP jest prawnie zarejestrowanym zwiazkiem wyznaniowym w MSWiA i czy to sie komus podoba czy nie, ma podobne prawa w tym kraju jak inne zwizki wyznaniowe (no maze po za KRK, ktory z naszym rzadem podpisal tzw. konkordat i jest rowniejszy od innych)).Co zas do porowniania do Swiadkow Jechowy - ci chodza po domach, mysmy zaprosili na nasze swieto... Czego sie spodziewales po rodzimowierczym swiecie poganskim? Juz nazwa jest jednoznaczna - nie noc Sobutkowa czy sw. Jana ale Noc Kupaly...

> Pozdrawiam regulyF - to z tob± mia³em "przyjemno¶æ " rozmawiaæ na temat mojego wst±pienia do RKP ??

Raczej watpie... do tego jest stosowna deklaracja na stronach RKP, a jesli ktos namawial cie do przystapienia do RKP to robil to zwlasnej inicjatywy gdyz tzw. "namawianie" nie jest przez nas stosowane. Wrecz przeciwnie - musimy sprawdzac zgloszenia, czy przypadkiem jaki neonazista nie pomylil nas z popularnymi obecnie ruchami pseudoneopoganskimi, ktore blednie kojarza sie ze skrajnie posunietym nacjonalizmem. Jedyna moja zas rozmowa dotyczaca religi jako ytakiej przeprowadzona na NK miala raczej zakres filozoficzny i bayla prowadzona na tyle publicznie, ze przynajmniej wiekszosc znajdujaca sie wowczas przy ognisku mogla sie jej swobodnie przysluchiwac. Byla to jednak polemika, wymiana pogladow i tym bradziej w zadnym razie nie nazwalbym jej namawianiem.
Charakterystycznym jej elementem byl dialog:
X - Ale wierzysz w Maryje?
Ja - W to ze byla postacia historyczna, matka Jezusa czy to ze byla matka Boga, w niepokalane poczecia w zywcem w niebowziecie?

===============================================

> Wiêc przy³±czam siê do pytania Jarogniewa: Co informacja o niehistorycznej imprezie robi na tym forum??

Poniewaz Noc Kupaly jest jak najbardziej obrzedem wczesno sredniowiecznym, historycznym... Odpisalem zreszta na to juz wczesniej (rowerki).

===============================================

> Impreza z odtwarzaniem historii jednak troche mia³a;

Jak najbardziej - to ze nie dopisala frekwencja z powodu niezbyt przychylnej aury i zamiast wiekszej ilosci (planowanych) wojow przyjechala czesc rowna widzom... nie jest to juz zalezne ani od organizatora NK ani od administratora FREHY.

================================================

> W Polsce jest sporo organizacji neopogañskich.

Po pierwsze nie tak znowu wiele,a po drugie - nie tych zarejestrowanych i w pelni dzialajacych zgodnie z prawem...

> [..] Wiêc pytanie: dlaczego ¿aden z tych ruchów nie pcha siê na Forum Rekreacji Historycznych ze swoimi imprezami ?

I jestes tego pewien na 100%? Moze one zwyczajnie nie przyznaja sie do tego w sposb na tyle otwrty co RKP? Moze nie jestes swiadomy ale jedno z nich bedzie mialo miejsce calkiem niedlugo. Nie bede wymienial, ktore dokladnie bo Ci co maja wiedziec wiedza, a ja osobiscie nie zajmuje sie tropieniem czarownic...

=================================================

> heh, widzisz bo inne organizacje nie s± takie namolne. Nie szukaj± na si³ê nowych "owieczek". Natomiast RKP stara siê zdobyæ jak najwiêcej wyznawców.

Zasadniczo mozna przyznac slusznosc czesci powyzszej wypowiedzi - RKP swoim potencjalnym czlonkom przed przyjeciem nie mierzy obwodu czaski centymetrm krawiecki, nie sprawdza koloru skory ani orientacji seksualnej, nie wymaga tez posiadania pary dobrze napastowanych glanow i ogolonej glowy... NIe jest tez zwizkiem politycznym lecz wyznaniowym, a wiec nie ma zapedow skrajnienacjonalistycznych.

> Polecam wszystkim przejrzenie sobie strony RKP..... i porównanie tego z jak±¶ porz±dn± mitologi± s³owiañsk±.

Lepiej bym tego nie ujol (szczegolnie forum)...

> Mo¿e jaki¶ moderator albo nawet sam admin zainteresuje siê tym tematem??

Sorry ale dopiero teraz odpowiadam wiec co zasadniczo wczesniej moderator mialby ocenzurowac? Wasze wlasne wczeszniejsze wypowiedzi? :) NIe padly tez zadne wulgaryzmy ani inne sformuowania naruszajace w tym kraju obowiazujace prawo... Jeslin ie pasi ci ten watek czemu tu z kazdym razem zagladasz? Za duzo maselka? Ja wiem, ze moja odpowiedz, ze robie to moze zbyt dlugo, ale troche sie tego nazbieralo a mama starajac sie mnie wychowac na uprzejmego czlowieka, uczyla mnie ze pytan i watpliwosci nie powinno sie zostawiac bez odpowiedzi...

=============================================

> By³em na wielu obrzêdach gdzie by³o mnóstwo osób ale nigdy nikomu nie przysz³o do g³owy, ¿eby to og³aszaæ na forum.

RKP nie bylo organizarem lecz patronem kulturalnym. Co wiecej - informacja NK w Kiekrzu zostala zamieszczona na forum FREHY zanim RKP zostalo tym patronem...

> Jest jeszcze jedna sprawa - mo¿e byæ bractwo które po prostu odtwarza jaki¶ obrzêd. Sam tego nie popieram, ale to nie moja sprawa. Jednak¿e bractwo takie nie ma na celu wci±gniêcie nowych cz³onków tylko po prostu jak najwierniejsz± rekreacjê historyczn±. Z tego co wiem RKP bractwem nie jest, a po stykniêciu siê z osobami z tego ruchu odnoszê proste wra¿enie, ¿e zachowywuj± siê jak zwykli sekciarze, wobec czego og³aszanie na forum niehistorycznej imprezy jest dla mnie zwyk³ym werbunkiem do sekty.

To twoja opinia i masz do niej prawo, podobnie jak ja mam prawo bys uzasadnil swa wypowiedz szczegolnie jesli uzywasz tak powaznych zazutow... Pomijajac mniejsza lub wieksza znajomosc terminologi - jesli uwazasz RKP za sekte musisz wychodzic z zalozenia, ze zlamali prawo - jesli tak bylo to zloz doniesienie na prokurature. Majac zapewne niezbite dowody (pomijam nagrania na tasmie, skoro tak cie gorliwie namawiali - to zapewne zachowaly ci sie chocby kopie e-maili), proces przeciw nim powinien byc przelomowy! RKP jest w koncu ruchem prawnie dzialajacym w RP, z siedziba, z wpisem w MSWiA... To nie jest walka z wiatrakami - masz konkretne dane... Sprawa jest prosta: zlamali prawo - zaskarz ich. Nie zlamali prawa? Czemu stosujesz tak mizerna prowokacje? To ze wydaje ci sie, ze kazda dzialanosc inna niz kosciola dominujacego w tym kraju to dzialanie sekciarskie, nie musi od razu przedstawiac stanu rzeczywistego. Zastanawia mnie natomiast inna kwestia - po NK na forum RKP zaroilo sie od nazistowskich wpisow... jestem ciekaw czy to zwykly zbieg okolicznosci czy ma to jakis zwizek z wypowiedziami w tym watku...

================================================

Reasumujac - (do Adminow): Wiem ze troche to trwalo ale chyba oskarzany ma prawo do obrony? Wiem tez ze cytowane wypowiedzi nie wygladaja tak jak powinny ale chcialem odpowiedziec w jednym poscie wszystkim zinteresowanym. Licze na wasz zdrowy rozsadek, ktorego dostateczna ilosc wykazakliscie dotad nie ingerujac w ten watek (i mam nadzieje ze tak pozostanie do puki reprezentowal on bedzie stosowny poziom). Na zakonczenie pragne jedynie zazaczyc kilka faktow - RKP jako patron kulturalny (a nie organizator) przeprowadzil podczas Kupaly Obrzed Ofiry oraz Postrzyzyny (nikt nikogo nie ganial z nozycami), ktorych tresci znajduja sie na stronach RKP. Sami bylismy tam goscmi, przybylymi tuz przed rozpoczeciem na tyle wczesniej by ustawic posag i przedstawic uzgodnione z organizatorem obrzedy. Udzial RKP w calym przedsiewzieciu byla znany znacznie wczesniej i byla wyraznie zaznaczona na stronach organizatora NK. Jedyna dzialanosc jaka co poniektorzy odebrac mogli jako dzialanie sekciarskie (?) to wylozenie naszym materialow informacyjnych w uzgodnionym z organizatorem miejscu (nic co by nie bylo niedostepne ze strony RKP). Zasadnioczo nasz kosciol nie prowadzi "rekrutacji" (choc nie odpowiada, za dzialanosc poszczegolnycyh clonkow bedacych ich wlasna inicjatywa) tym bardziej na spotkaniach typu NK gdzie mielismy dosc zajec z przygotowaniem Ofiary Liturgi i Postrzyzyn. Co wiecej wychodzimy z zalozenia ze "rekrutacja" takowa nie odnosi zadnego skotku - czlonkami RKP zostaja zawyczaj osoby, ktore same do pewnego stopnia zaglebily sie w mitologie eniczna Slowian i ktore uznaja ze to co reprezentuje RKP im odpowiada. Sam RKP jak nazwa wskazuje jest zwizkiem wyznaniowym, nie zajmuje sie wiec polityka, nie jest ugrupowaniem nacjonalistycznym...

Przykladajac sie zas do prosby naszych oponetow (co to pytaja "czemu ten watek wciaz wyplywa" po tym jak cigle sami, miedzy soba, zabieraja w nim glos) i jak mniemam idac na reke Administratorom tego forum - jako ze ten watek zaczyna rzeczywiscie nie wiele juz miec wspolnego z historycznoscia postuluje o przeniesienie ewentualnej, potencjalnej polemiki na temat istoty RKP, na jego foryum http://free4web.pl/3/?21206. Niech zas ten watek, poswiecony Kupale w Kiekrzu pozostanie dla zagodnien opisujacych Kiekrz a nie czyjes osobiste uprzedzenia wyznaniowe.
Ziemowit
Jako uczestnik omawianej tu Nocy Kupa³y, rzec moge jeno, i¿ to, ¿e czê¶æ przyby³ych go¶ci nale¿y do RKP, niew±tpliwie wp³ynê³o pozytywnie na klimat imprezy.
A co do historyczno¶ci, to zapewne neopoganie s± bardziej na miejscu w odtwarzaniu wczesnych s³owian ni¿ katolicy. /nie nale¿e do ¿adnej organizacji religijnej/
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Witam, jestem jednym z organizatorów Nocy Kupa³y w Kiekrzu i muszê przyznaæ, ¿e po przeczytaniu Waszych postów, Panowie, jestem co najmniej zdziwiony, ¿eby nie powiedzieæ zupe³nie zaskoczony tym, co napisali¶cie. Najsamprzód nasuwa mi siê takowe pytanie: czy ktokolwiek przychylny rozwojowi ruchu rycerskiego, to¿samo¶ci, tradycji i kultury s³owiañskiej, polskiej i rycerskiej potêpi³by w czambu³ m³od±, perspektywiczn± imprezê, na której zreszt± sam nie by³? My¶lê, ¿e cz³owiek, któremu zale¿y na wymienionych wcze¶niej warto¶ciach nigdy nie zachowa³by siê w taki sposób, ja sam bym siê równie¿ tak nie zachowa³ maj±c na wzglêdzie fakt, ¿e impreza ta mo¿e siê z czasem rozwin±æ i staæ siê jednym z g³ównych punktów w kalendarzu imprez rycerskich w Polsce.

Czy Noc Kupa³y by³a imprez± historyczn±? Jak najbardziej. KA¯DY z uczestników naszej Nocy mia³ obowi±zek przyj¶æ w stroju historycznym (Certoipus mówi³ o "ma³o ¶redniowiecznych osobnikach w firmowych ubrankach"- chodzi³o mu o ludzi przebranych, lecz nie bawi±cych siê zbyt weso³o, a nie o ludzi nieprzebranych), poza tym jaka mo¿e byæ dla nas bardziej historyczna impreza, ni¿ Noc Kupa³y, ¶wiêto obchodzone przez naszych przodków z gór± tysi±c lat temu? Przecie¿ to w³a¶nie najbardziej oczywisty, rodzimy element naszej historii, g³ebokiej to¿samo¶ci, tradycja kultywowana przez d³ugie stulecia, maj±ca swe korzenie prawdopodobnie jeszcze przed wêdrówk± ludów, tradycja, z której narodzi³o siê wiele Sobótkowych zwyczajów, z których zdajemy sobie w Kiekrzu sprawê i które staramy siê jak najwierniej odtwarzaæ.

Podp³omyki, stylizowana na ¶redniowieczn± wersjê jêzyka polskiego mowa, stroje, obrzêdy pogañskie maj±ce na celu przybli¿enie dawnej, s³owiañskiej religii- có¿ jeszcze trzeba, by nazwaæ tê imprezê historyczn± i s³owiañsk±? Co do RKP, to byli to go¶cie zaproszeni przez nas na nasze ¶wiêto. Zastrzegam: nie jestem neopoganinem, jestem ateist±, nie nale¿ê do RKP tak samo, jak nie jestem cz³onkiem ¿adnego innego zwi±zku wyznaniowego. Zaprosili¶my Rodzimy Ko¶ció³ Polski, poniewa¿ uwa¿amy, ¿e to w³a¶nie oni przeprowadzaj± stare obrzêdy w sposób najbardziej zbli¿ony do tego, co mia³o miejsce na ziemiach polskich przed setkami lat, poza tym dobrze znaj± siê na tym, co robi±, s± apolitycznymi, zrównowa¿onymi w opiniach, trze¼wo my¶l±cymi lud¼mi. Cenimy sobie ich przyjazno¶æ, ca³kowit± nienachalno¶æ, tolerancjê i umiejêtno¶æ sprawnego dzia³ania, co sprawia, ¿e uwa¿amy RKP za jedyn± pogañsk± sensu stricte organizacjê w Polsce, odnajdujemy w nich rodzimy, pogañski ko¶ció³ naszych czasów i st±d zaprosili¶my w³a¶nie ich. Poza tym mamy jako Kierska Dru¿yna identyczne marzenia, co RKP: nie w internecie, czy na planszy, a w prawdziwym zyciu wskrzeszaæ i przywracaæ do ¿ycia rodzim± tradycjê, zwyczaje, kuchniê, wierzenia, muzykê, po prostu kulturê wraz ze wszyskim, co ze sob± niesie.

Poniewa¿ Rodzimy Ko¶ció³ Polski nawi±zuje wierzeniami do czasów odleg³ych, historii, ja na przyk³ad uznajê ich za ludzi jak najbardziej na miejscu na imprezie historycznej tym bardziej, ¿e odtwarzaj± dawne obrzêdy (na tyle, na ile mo¿na to dzi¶ zrobiæ, po usilnym niszczeniu ¶ladów po naszej kulturze przez pewne, g³ównie o¶cienne, nacje). Osoby pokroju Jarogniewa osobi¶cie uwa¿am za tylko imiennie podszywaj±cych siê pod ludzi sprzyjaj±cych kulturze s³owiañskiej, przetrwaniu naszej historii, to¿samo¶ci, zwyczajów i wszystkiego, co siê z tym ³±czy. Oni tak naprawdê dzia³aj± na pohybel tym warto¶ciom i prosi³bym, ¿eby siê nie wypowiadali, zanim nie przyjad± na Kupa³ê do Kiekrza i nie zobacz± naprawdê co i jak.

Zreszt± nie ma siê co za du¿o rozwodziæ, oto krótka relacja filowa z Nocy Kupa³y: http://members.lycos.co.uk/pear2pear/index.html , ka¿dy mo¿e zobaczyæ jak to by³o w rzeczywisto¶ci. Do¶æ, ze bawili¶my siê ¶wietnie smile.gif choæ co po niektórzy jeszcze lepiej, RKP bardzo dobrze 'wywi±za³' siê z powierzonej mu roli patrona kulturalnego i zamierzamy oczywi¶cie kontynuowaæ tê wspó³pracê. ps: z fantasy nasza impreza i dzia³alno¶æ nie ma wspólnego NIC.
¿yczliwy
Po zapoznaniu siê z ca³o¶ci± waszych dokonañ obecnych w internecie, pozwoli³em sobie na kilka s³ów komentarza, które ukazuj± mój stosunek do tak rozumianej przez was rekreacji historycznej i etnicznych wierzeñ S³owian, a jednocze¶nie chcia³em zaznaczyæ, ¿e formalnie nie jestem w ¿adnym bractwie rycerskim oraz nie wyznajê ideologii prawicowo-totalistycznych. Od razu narzuci³a mi siê my¶l, ¿e to, co robicie ma niewiele wspólnego z etniczno¶ci±. Znacznie bli¿ej temu do tzw. obywatelstwa ¶wiata (http://www.geocities.com/gnievko). Mam wra¿enie, ¿e potrzebujecie rozg³osu i reklamy, co nazywane jest z kolei pogañstwem skansenowym, a co na pewno nie s³u¿y umacnianiu religii s³owiañskiej.
Nie wiem co nazywasz prowokacj±, mam tylko nadziejê ¿e nie konstruktywn± krytykê. Dla mnie jeste¶cie raczej ¶wiêtojañscy a nie kupalni, co widaæ na tym ¿a³osnym filmiku, który owszem, mo¿e byæ szokuj±cy (zw³aszcza dla laika w omawianym temacie), ale negatywnie, bo ta szopka czyni tylko obciach dla prawdziwych rodzimowierców i znawców tematu odwalaj±cych dobra robotê tego typu w oparciu o ¼ród³a historyczne i folklorystyczne. Szkoda, ¿e tak b³azeñski ch³am jak RKP podszywa siê pod ¶rodowisko rodzimowiercze w Polsce. W ka¿dym razie we mnie ju¿ macie nieprzejednanego wroga, który bêdzie stara³ siê o¶mieszyæ was przy ka¿dej okazji.
Dowiedzia³em siê w³a¶nie od ciebie czego¶ nowego, tzn. tego, ¿e wczesno¶redniowieczny S³owianin z rado¶ci± i otwartymi rêkami wbrew naturalnemu separatyzmowi etnicznemu zaprasza³ na swe ¶wiêta ka¿dego przybysza niezale¿nie od pochodzenia i wyznania, nie mówi±c o zachwycie domniemanych go¶ci reprezentuj±cych inne religie, uwielbiaj±cych braæ udzia³ w obcych obrzêdach wbrew zaleceniom ich kap³anów. Nikt z tych go¶ci oczywi¶cie nie zwraca³ uwagi na obco¶æ obrzêdu ukonstytuowanego przez obc± im kulturê. Radzê wam, je¶li jeszcze tego nie zrobili¶cie odezwaæ siê do Zielonych 2004, mo¿e kogo¶ zwerbujecie, bo tam by¶cie siê chyba spodobali. Zreszt± tak jak i do nich ,do was jest siê strasznie trudno wczesaæ (wystarczy przeczytaæ wasz statut) z racji bardzo trudnych dla wiêkszo¶ci ludzkiej populacji ¶wiatowej kryteriów przyst±pienia do RKP(nie licz±c neonazistów oczywi¶cie).
Ciekawe (mo¿e to mania autora), ¿e je¿eli ju¿ odwo³uje siê on do swojej s³ynnej apolityczno¶ci to polityczno¶æ od razu kojarzy mu siê z nacjonalizmem (jak na takiego zagorza³ego homo apoliticusa, to dla równowagi móg³by dodaæ, ¿e to pierwsze i z komunizmem mu siê kojarzy, ale trudno).
Przypomina mi to nastawienie wiêkszo¶ci prostaczkowatych ,pseudomy¶licielskich reprezentantów formacji anarchistycznych i lewackich za¶lepionych opozycyjnymi w stosunku do idei prawicowych ideologiami. Nie zadziwia mnie arogancja RKP wobec, jakby nie by³o, nik³ej ilo¶ci ¼róde³ wczesno¶redniowiecznych dotycz±cych wiary przedche¶cijañskich S³owian oraz ich skomplikowanej genezy powstania, gdy¿ zarówno ich deklaracje teoretyczne jak i praktyka mówi± same za siebie. Dzi¶ ¿aden szanuj±cy siê profesjonalny badacz, a nawet amator ¶redniego formatu nie wyrazi tak beztrosko stwierdzenia o istocie kszta³tu struktury systemu wierzeñ naszych przodów, z prostej przyczyny braku specyficznych wiadomo¶ci na ten temat. Pomimo znacznych postêpów w dotykanej przez nas kwestii od lat mniej wiêcej 80-tych XX wieku omawiany aspekt stawia nas dok³adnie w jednym szeregu z XIX-wiecznymi etnografami itp., dopóki nie zostanie odkryte jakie¶ informuj±ce o tym ¼ród³o pisane (mo¿e kto¶ z RKP siê pokusi o jaki¶ nowy przekonuj±cy falsyfikacik, bo takie ju¿ siê zdarza³y). Niestety RKP zdaje siê tego nie zauwa¿aæ, o czym ¶wiadczy ich s³odziutka, stricte romantyczna wizja, chyba ¿e maj± dostêp do jakich¶ fenomenalnych tre¶ci (a mo¿e do¶wiadczyli ich w czasie „objawienia” na jednym z tzw. przez nich „¶wi±t”, na marginesie z u¿yciem drugów, czego cz³onkowie RKP nie staraj± siê nawet ukryæ, a wrêcz przeciwnie).
Powracaj±c do my¶li poprzedniej RKP lansuje tezê o henoteizmie s³owiañskim, która zak³ada, ¿e i¶cie Helmoldowy bóg bogów po stworzeniu ¶wiata lub jego pierwocin zwykle sk³ada powsta³y twór na rêce swego syna – gromow³adcy, z zadaniem dokoñczenia jego dzie³a, lub po prostu sprawowania porz±dków nad rzesz± bogów ni¿szych, którzy s± bytami jak najbardziej autonomicznymi z wyszczególnieniem na strukturalnie opozycyjne wobec bóstw uranicznych bóstwa chtoniczne. Bóg najpierwszy, ¿e siê tak wyra¿ê, spe³niaj±c rolê g³ównego demiurga, odchodzi jak to siê mówi w / do nieba staj±c siê deus otiosus. Jego kultu, zatem w spo³eczno¶ciach pierwotnych zwykle nie widaæ, nie posiada on wizerunków i specjalnych ku jego czci po¶wiêconych obrzêdów. Natomiast wyznawcy zwracaj± siê do niego w chwilach najwiêkszej rangi, czy zagro¿enia, np. kiedy ju¿ inni, ni¿si bogowie zawiedli. Oczywi¶cie wystêpuje te¿ na ¶wiecie tzw. monoteizm pierwotny, z czym o wiele bardziej kojarzy mi siê dotychczasowa dzia³alno¶æ naszego RKP. Tak¿e mo¿e warto zmieniæ kilka wyrazków w statucie, bo po co siê nawzajem mamiæ.
Drodzy koledzy z RKP, go³ym okiem widaæ, ¿e z uporem maniaka próbujecie udowadniaæ swoj±, na glinianych nogach, jakby nie by³o, stoj±c± tezê, przekrêcaj±c przy tym fakty i tendencyjnie wybieraj±c przyk³ady ze ¼róde³. ¦wiadomie czy te¿ nie, dzia³acie wiêc w my¶l zasady „jak siê chce to siê mo¿e”. Jakby¶cie byli trochê uczciwsi to by¶cie tak nachalnie nie uto¿samiali ¦wiêtowita arkoñskiego ze zbruczañskim ¦wiatowidem (ile tu romantyzmu), nie u¿ywaliby¶cie imienia plemiennego boga ¦wiêtowita dla okre¶lenia boga najwy¿szego S³owian, z których tylko Ranowie (tyle wiemy) uprawiali jego czynny kult, a s³awa tego¿ by³a odpowiednikiem pozycji szczepu, nie bagatelizowaliby¶cie faktu istnienia w wielu ¼ród³ach bóstw autonomicznych (posiadaj±cych okre¶lone departamenty), czasem nawet ze sob± walcz±cych, o czym ¶wiadczy obecny dosyæ szeroko nawet w folklorze mit zmiejoborstwa. Przyk³ady mo¿na mno¿yæ, co tylko mocniej uwidacznia odgrywan± przez was komediê i robienie wstydu ca³emu ruchowi rodzimowierczemu w Polsce i nie tylko. Spotka³em siê z wieloma opiniami na wasz temat, nie trudno siê domy¶liæ, ¿e by³y one dosyæ koherentne. Wasz instytucja doskonale komponuje siê z innymi podobnymi wam wyziewami w New Age’owym worku. Nawet nazwa waszej organizacji jest po czê¶ci obca rodzimej mowie S³owian, gdy¿ wyraz ko¶ció³ (nie mówi±c ju¿ o samej semantyce wyrazu) pochodzi z ³ac. castellum, zatem do powy¿szego do³±czam nastêpuj±cy apel: Znajd¼cie sobie cos innego do roboty na czele z waszym Stefañskim i jego ¿a³o¶nie ¶miesznym s³owiañskim tarotem od rekreowania dawnej tradycji, której uw³aczacie i j± obra¿acie, u¿ywaj±c przy tym przymiotnika rodzimowierczy. Wy swoja postaw± skazujecie siê na u¿ywanie najwy¿ej s³owa pogañski, gdy¿ rodzimowierca to cz³owiek prawdziwie ratuj±cy swoj± kulturê w dobie, gdy umiera mu ona na rêkach dobijana przez co¶ takiego jak RKP.
Jarogniew
CYTAT
Czy Noc Kupa³y by³a imprez± historyczn±? Jak najbardziej. KA¯DY z uczestników naszej Nocy mia³ obowi±zek przyj¶æ w stroju historycznym

W odpowiedzi zacytuje informacje znajdujace sie na stronie "Nocy Kupaly w Kiekrzu"

"Mile widziani ludzie zafascynowani ¶redniowieczem, fantastyk±, kultur± s³owiañsk± i celtyck± z ca³ej Polski"
"ubierzmy siê na ¶redniowieczn± mod³ê, postarajmy siê wczuæ w atmosferê tej magicznej nocy"
" Od go¶ci wymagamy kultury osobistej i historycznego stroju."

A gdy przewiniemy na sam dól strony przeczyatamy natomiast:

"2. BARDZO mile widziane s± stroje ¶redniowieczne, b±d¼ ludowe (lub stroje imituj±ce takowy). Podstawowym strojem kobiecym mo¿e byæ d³uga suknia dope³niona wiankiem na g³owie, natomiast strojem mêskim bia³a koszula z ko³nierzem (np. do garnituru) i proste spodnie."

Wydaje mi sie, ¿e co¶ takiego ma jednak ma³o wspolnego z historycznoscia...

Na krotkiej relacji filmowej, do której link znajduje siê wy¿ej widaæ osoby w niehistorycznych strojach (pewnie odnosze takie wrazenie bo oni siê poprostu nie bawi± dobrze i dlatego ich historyczne stroje wygl±da± bardzo wspó³cze¶nie bigsmile2.gif szczerba.gif bigsmile2.gif )

CYTAT
Osoby pokroju Jarogniewa osobi¶cie uwa¿am za tylko imiennie podszywaj±cych siê pod ludzi sprzyjaj±cych kulturze s³owiañskiej, przetrwaniu naszej historii, to¿samo¶ci, zwyczajów i wszystkiego, co siê z tym ³±czy. Oni tak naprawdê dzia³aj± na pohybel tym warto¶ciom

A owszem dzia³am na pohybel przekazywaniu kolejnym pokoleniom zak³amanej, pseudonaukowej i niehistorycznej wiedzy odno¶nie kultury, wierzeñ i historii S³owian. Je¶li to co robicie na waszej "kupa³nocce" nazywasz propagowaniem kultury to przemy¶l to jeszcze raz, zastanów siê czy na "pogañskiej" nocy kupa³y w Xw. byloby rycerstwo XIII wieczne na przyk³ad?? Nie mo¿esz twierdziæ iz Twoja impreza jest historyczna, i ¿e jakie¶ naukowe warto¶ci przekazuje, je¿eli nie odtwarzasz idealnych realiów tego obrzêdu. Je¿eli rzekomo odtwarzasz obrzêd kupalny, a nie pó¼niejszy zchrystianizowany ju¿ ¶wiêtojañski zastanów siê czy nie powiniene¶ wydatowaæ imprezy na ...-Xw. i zapraszaæ tylko historyczne dru¿yny. Twierdz±c, ¿e RKP najlepiej w Polsce zajmuje siê dawn± religi± S³owian, udowadniasz nam wszystkim, którzy jak±kolwiek wiedze na temat wierzeñ s³owiañskich maj±, jak marna jest Twoja wiedza w tym temacie... Naprawde du¿o lepiej by by³o jakby¶ przez najbli¿szy rok postudiwa³, pozdobywa³ wiedze o tym ¶wiecie, a pó¿niej je dopiero próbowa³ rekonstruowa³ (je¿eli rekonstrukcje wogóle masz na celu).

kolejny cytat ze strony NKwK

"7. Zabrania siê wnoszenia na teren "Biesiady" alkoholu."

Có¿... poczytaj sobie.... tu¿ to kolejny przejaw niehistoryczno¶ci waszego "¶wiêta"
Nied¼wied¼ z Kiekrza
Jarogniewie, rozbawi³e¶ nas do ³ez, poniewa¿ nie znasz realiów i nie rozumiesz jednej rzeczy: ja mogê napisaæ na stronie: "ludzie, przyjd¼cie w strojach historycznych s³owiañskich datowanych na okres ...- X wiek. Stroje takie s± obowi±zkowe." Tylko co z tego, skoro wówczas na Noc Kupa³y przyjdzie piêæ osób. Lubisz siê bawiæ na imprezie piêcioosobowej? Bo ja nie. Czy impreza piêcioosobowa sprawi, ¿e kto¶ zainteresuje siê nasz± kultur±, przesz³o¶ci±? Nie, bo przyjd± tylko ludzie, którzy posiadaj± odpowiednie stroje i "siedz±" w tym ju¿ od dawna.

Tylko nie próbuj nam teraz wmawiaæ, ¿e zachowujemy siê w sposób komercyjny, bo jeste¶my od tego jak najdalsi (na naszej imprezie, pomimo du¿ej tolerancji co do strojów i swobodnego datowania [do XIII wieku; w p³ytówce nikt nie przyszed³, nie bój siê] pojawi³o siê zaledwie ok. 40 osóB). Z drugiej strony tylko takie podej¶cie daje szanse, ¿e ludzie, którzy przyjd± na Kupa³ê przywdziej± strój HISTORYCZNY lub chocia¿ ZBLI¯ONY do takowego, a musisz wiedzieæ, ¿e naszym celem jest nie tylko ¶cis³a rekreacja historyczna, lecz tak¿e unikniêcie tzw. "turystów", którzy, jak wiemy z do¶wiadczenia, raczej psuj± zabawê.

Na naszej Nocy Kupa³y staramy siê wiêc znale¼æ z³oty ¶rodek pomiêdzy ¶cis³± rekreacj± historyczn±, a po prostu dobr± zabaw±, bo przecie¿ o to równie¿ na Nocy Kupa³y chodzi, prawda? Je¶li kto¶ tego nie rozumie, to chyba nie jest S³owianinem... Poza tym, nie wiem, czy wszyscy wiedz±, ale obchodzenie ¶wi±t Sobótkowych przetrwa³o gdzieniegdzie (oczywi¶cie by³o to zabronione) bardzo d³ugi okres czasu (z pewno¶ci± do XIII wieku), bo jeszcze w XV wieku biskub poznañski zakazywa³ w noc letniego przesilenia "wszelkich hucznych zabaw z przeskakiwaniem przez ogieñ". Ja ju¿ nawet nie mówiê o tzw. reakcji pogañskiej na Mazowszu, Litwie i ¯mudzi- ona chyba najlepiej obrazuje, jak g³êboko zakorzenione by³y u S³owian i Ba³tów pogañskie wierzenia. A bodaj najwiêksze problemy ko¶ció³ mia³ w³a¶nie z Kupa³±.

Uwierz, ¿e bardzo chcia³bym, by ka¿dy go¶æ na Kupa³nocce by³ ubrany tak, jak to sugerujesz, lecz to jest po prostu nierealne, poniewa¿ nasza impreza dopiero siê rozwija, to nie jest Wolin, gdzie wiadomo, ¿e ludzie wal± drzwiami i oknami i nie pojawi siê tam raczej nikt w stroju niewcze¶niackim (choæ szczerze mówi±c ju¿ ró¿ne rzeczy na Wolinie widzia³em i co? jako¶ nie piejê w niebog³osy, ¿e Wolin to impreza fantasy lub ¿e nie odtwarza siê tam ¶ci¶le realiów historycznych... face4.gif ). Ludzie nie s± na tyle bogaci, ¿eby na ka¿d± imprezê szyæ sobie nowy strój i my to po prostu rozumiemy.

A mo¿e wolisz imprezy pokroju Noc Kupa³y Lednica 2004, gdzie 99% uczestników, to zupe³nie nieprzebrani, wiecznie kpi±cy i ironiczni "tury¶ci"? Impreza, na której bractwo Jantar wyrabia³o podp³omyki wygl±daj±ce dok³adnie jak indiañskie placuszki i... móg³bym jeszcze d³ugo wymieniaæ, jednak jako¶ nie bawi mnie oczernianie innych bractw, które z ró¿nym skutkiem, lecz jednak staraj± siê odtwarzaæ dawne czasy i ocaliæ od zapomnienia nasz± kulturê. Chwa³a im za to, ¿e podejmuj± taki wysi³ek, to bardzo cenne i nie bêdê sprawdza³ czy pas danego woja nie jest aby za gruby, bo nie ma to dla mnie znaczenia.

Tak wiêc, jak widaæ, du¿e znaczenie ma tutaj zasobno¶æ kieszeni Polaków, a przede wszystkim to, ¿e nasza impreza jest jeszcze raczej nieznana, a jednak od pocz±tku staramy siê trzymaæ poziom nie wpuszczaj±c turystów. Czy to takie z³e? Proponujê Ci, ¿eby¶ najpierw sam podj±³ próbê zorganizowania dobrej imprezy tego typu, a dopiero pó¼niej, gdy wiêcej zrozumiesz, zacz±³ siê na ten temat wypowiadaæ.

Je¿eli strój ludowy ma dla Ciebie ma³o wspólnego z historyczno¶ci±, to mogê poleciæ Ci kilka ciekawych ksi±¿ek. Poza tym to tylko propozycje "podstawowego stroju", a wiêc takiego, który umo¿liwi zabawê osobie, która np. wcze¶niej nie uczestniczy³a za bardzo w tego typu imprezach, a jednocze¶nie strojem z kupalnymi akcentami nie popsuje sobótkowej 'atmosfery', no i sama lepiej bêdzie mog³a siê wczuæ w atmosferê nocy (np. sugerowane na stronie naszej Nocy Kupa³y wianki na g³owie, czy suknie).

Je¿eli zda¿y³o siê tak, ¿e na Nocy Kupa³y w Kiekrzu pojawi³ siê kto¶ we wspó³czesnym stroju, to og³aszam wszem i wobec, ¿e osoba ta zachowa³a siê bardzo brzydko i pogwa³ci³a zbiór praw obowi±zuj±cych tamtej Nocy. Ja jako organizator by³em wówczas zbyt zajêty, by biegaæ za lud¼mi i pytaæ dlaczego maj± na sobie wspó³czesne odzienie, dziwiê siê, ¿e inni go¶cie tego nie zrobili. Inna sprawa, ¿e czu³bym siê co najmniej kretyñsko bêd±c w¶ród osób przebranych jedynym cz³owiekiem w "dzinsach"... có¿, ich wybór :/

"A owszem dzia³am na pohybel przekazywaniu kolejnym pokoleniom zak³amanej, pseudonaukowej i niehistorycznej wiedzy odno¶nie kultury, wierzeñ i historii S³owian."
Zapewniam Ciê, ¿e nikt tutaj nie przekazuje kolejnym pokoleniom zak³amanej, pseudonaukowej czy niehistorycznej wiedzy na temat S³owian. Nawet, je¶li jeden z go¶ci by³ w stroju trzynastowiecznym. Co za¶ do obrzêdów, to powierzyli¶my je RKP, zaufali¶my im. Proszê ich pytaæ o ewentualne uchybienia.

"7. Zabrania siê wnoszenia na teren "Biesiady" alkoholu."
Có¿... poczytaj sobie.... tu¿ to kolejny przejaw niehistoryczno¶ci waszego "¶wiêta"
Cz³owieku, zejd¼ na ziemiê. Jako organizatorzy musimy dbaæ o bezpieczeñstwo go¶ci. Inna sprawa, to to, ¿e np. karczmarz nie bêdzie chcia³ przyje¿dzaæ na Noc Kupa³y, je¶li nikt nie kupi u niego ¿adnego alkoholu, bo ka¿dy wniesie swój (a zapewniam Ciê, ¿e taka ¶wietnie 'wyposa¿ona' karczma, to dobra rzecz, gdy chwyci g³ód).

Reasumuj±c: nie od razu Rzym zbudowano. Chcemy tego, co i Ty, lecz na osi±gniecie du¿ych celów potrzeba czasu. Rozwijamy siê, z ka¿dym rokiem jest coraz lepiej, ale obrzucanie nas b³otem w stylu "robicie imprezê fantasy" delikatnie mówi±c nie pomaga nam.
regulyF
CYTAT(¿yczliwy)
Po zapoznaniu siê z ca³o¶ci± waszych dokonañ obecnych w internecie, pozwoli³em sobie na kilka s³ów komentarza, które  ukazuj±  mój stosunek   do tak rozumianej przez was rekreacji historycznej i etnicznych wierzeñ S³owian, a jednocze¶nie chcia³em zaznaczyæ, ¿e formalnie nie jestem w ¿adnym bractwie rycerskim oraz nie wyznajê ideologii prawicowo-totalistycznych.

Milo ze sie przedstawiasz choc zasadniczo osoba, ktora podpisuje sie jako anonimowy "Zyczliwy", dodatkowo ktorej data rejestracji na FREHA wskazujaca iz czyni to w wiadomym celu, nie budzi u mnie specjalnego zaufania... Niemniej postaram Ci najtrafniej jak umiem odpowiedziec.

CYTAT(¿yczliwy)
Od razu narzuci³a mi siê my¶l, ¿e to, co robicie ma niewiele wspólnego z etniczno¶ci±. Znacznie bli¿ej temu do tzw. obywatelstwa ¶wiata (http://www.geocities.com/gnievko). Mam wra¿enie, ¿e potrzebujecie rozg³osu i reklamy, co nazywane jest z kolei pogañstwem skansenowym, a co na pewno nie s³u¿y umacnianiu religii s³owiañskiej.

Z twojej wypowiedzi wynika, ze szukanie roglosu to cos zlego, nagannego... Chyba naturalne, ze chcemy byc widoczni. Cuz, my niestety nie mamy, az takich mozliwosci (jak np. monopolista wyznaniowy w tym kraju) by do swych celow powszechnie wykozystywac bubliczne media (mimo ze posiada wlasne). Dzialamy jednak jawnie, jestesmy powszechnie dostepni... jestesmy bowiem prawnie dzialajacym ruchem wyznaniowym a nie (jakby nas chcieli co po niektorzy przedstwic) sekta. Co zas sie tyczy zarzutu o skansenowosc - ten temat juz przerabialismy i jak widac nie "zapoznaniu siê z ca³o¶ci± waszych dokonañ obecnych w internecie" zbyt dobrze bo trafilbys na wyjasniajacy to art http://www.geocities.com/gnievko/art001.htm

CYTAT(¿yczliwy)
Nie wiem co nazywasz prowokacj±, mam tylko nadziejê ¿e nie konstruktywn± krytykê.

...Przez osobe, ktorej brak cywilnej odwagi by podpisac sie swym wlasciwym nickiem a moze fakt ze o konstruktywna krytyke trudno posadzac kogos kto stwierdza: "w ka¿dym razie we mnie ju¿ macie nieprzejednanego wroga, który bêdzie stara³ siê o¶mieszyæ was przy ka¿dej okazji" ? Czy moze fakt ze osoby Stoigniew, Czcibor Bartnik, Jarogniew - czyli najwieksi oponeci w tym watku "dziwnym zbiegiem okolicvznosci" reprezentuja (co widac w ich stopce) ten sam front: Stowarzyszenie: Reenactment, Group: "RDZ" (no przyznaj sie zyczliwy crazy.gif ktorego z nich jestes kolejnym wcieleniem?) Jakas krucjata czy co?

CYTAT(¿yczliwy)
[..] czyni tylko obciach dla prawdziwych rodzimowierców i znawców tematu odwalaj±cych dobra robotê tego typu w oparciu o ¼ród³a historyczne i folklorystyczne.

a konkretnie to niby komu? Tylko mowmy o tych ruchach co dzialaja zgodnie z prawem, bedac zarejestrowane.i

CYTAT(¿yczliwy)
Szkoda, ¿e tak b³azeñski ch³am jak RKP podszywa siê pod ¶rodowisko rodzimowiercze w Polsce. W ka¿dym razie we mnie ju¿ macie nieprzejednanego wroga, który bêdzie stara³ siê o¶mieszyæ was przy ka¿dej okazji.

JW - konkrety... Kto jest dla ciebie przedstwicielem zrzeszajacym prawdziwych rodzimowiercow? Przypomne ze wymieniles siebie jako osobe nie wyznajaca "ideologii prawicowo-totalistycznych".

CYTAT(¿yczliwy)
Dowiedzia³em siê w³a¶nie od ciebie czego¶ nowego, tzn. tego, ¿e wczesno¶redniowieczny S³owianin z rado¶ci± i otwartymi rêkami wbrew naturalnemu separatyzmowi etnicznemu zaprasza³ na swe ¶wiêta ka¿dego przybysza niezale¿nie od pochodzenia i wyznania, nie mówi±c o zachwycie domniemanych go¶ci reprezentuj±cych inne religie, uwielbiaj±cych braæ udzia³ w obcych obrzêdach wbrew zaleceniom ich kap³anów.

Nie kazdego i nie na wszystkie - nie dokonuj mylnych nadinterpretacji.

CYTAT(¿yczliwy)
[..]Zreszt± tak jak i do nich ,do was jest siê strasznie trudno wczesaæ (wystarczy przeczytaæ wasz statut) z racji bardzo trudnych dla wiêkszo¶ci ludzkiej populacji ¶wiatowej kryteriów przyst±pienia do RKP(nie licz±c neonazistów oczywi¶cie).

Rozpoznaje sarkazm ale jak wczesniej wspomnialem - my sobie czachy centymetrem krawieckim nie mierzymy... Jestesmy organizacja wuznaniowa a nie polityczna...

CYTAT(¿yczliwy)
[..]Powracaj±c do my¶li poprzedniej RKP lansuje tezê o henoteizmie s³owiañskim, która zak³ada, ¿e i¶cie Helmoldowy bóg bogów po stworzeniu ¶wiata [..].

Ciach i ciach - pierwsze za belkot drugie za nie zwizane z tematem forum. Prosilem i chyba przypomne, ze padla propozycja by wotek poswiecony Kiekrzowi na forum FREHY pozstawic Kiekrzowi zas jesli masz uwagi co do dzialania, ideologi i wierzen RKP - czyn to na forym RKP http://free4web.pl/3/2,21206,13948,2550062...3AB112956C59D96

CYTAT(¿yczliwy)
[..]Nawet nazwa waszej organizacji jest po czê¶ci obca rodzimej mowie S³owian, gdy¿ wyraz ko¶ció³ (nie mówi±c ju¿ o samej semantyce wyrazu) pochodzi z ³ac. castellum

I znow udowadniasz ze nie zapoznales sie (jak twierdzisz na poczatku swego ostu) z materialami zawartymi na naszych stronach - tam jest wyjasniona przyczyna i kwestia nazwy...

CYTAT(¿yczliwy)
[..]Wy swoja postaw± skazujecie siê na u¿ywanie najwy¿ej s³owa pogañski, gdy¿ rodzimowierca to cz³owiek prawdziwie ratuj±cy swoj± kulturê w dobie, gdy umiera mu ona na rêkach dobijana przez co¶ takiego jak RKP.

Widze ze krytyka przychodzi ci stosunkowo latwo... Najwyrazniej jestes w stanie robic to lepiej - nic prostszego - dokonaj rejestracji swojego zwizku wyznaniowegow MSWiA.

Na koniec jeszcze raz prosze - forum FREHY to nie miejsce na dysputy poswiecone RKP. Jesli pragniecie dalej kontynlowac ten watek odnosnie RKP) zapraszam na specjalnie do tego stworzany watek na foryum RKP - link ponizej:
http://free4web.pl/3/2,21206,13948,2550062...3AB112956C59D96[/url]
regulyF
CYTAT(Jarogniew)
Twierdz±c, ¿e RKP najlepiej w Polsce zajmuje siê dawn± religi± S³owian, udowadniasz nam wszystkim, którzy jak±kolwiek wiedze na temat wierzeñ s³owiañskich maj±, jak marna jest Twoja wiedza w tym temacie... Naprawde du¿o lepiej by by³o jakby¶ przez najbli¿szy rok postudiwa³, pozdobywa³ wiedze o tym ¶wiecie, a pó¿niej je dopiero próbowa³ rekonstruowa³ (je¿eli rekonstrukcje wogóle masz na celu).

Na tresci dotyczace RKP - by na tematy wyznaniowe nie dyskutowac na forum FREHY, ktora poswicona jest rycerstwu (a ten konkretny dzial spotkaniom i zlotom rycerskim) - odpowiedzi udzielilem na specjalnie do tego utworzonym watku na forum RKP:
http://free4web.pl/3/2,21206,13948,2550062...3AB112956C59D96
Stoigniew
Drogi Gniewko,

Czemu koniecznie chcesz uciec z tego forum i konczyc dyskusje na waszym ????

Czego sie boisz ??

Jesli ADMIN Frehy jeszcze nie skasowal ani nie zablokowal tego tematu to widocznie mu on w niczym nie przeszkadza.

Powiedz odemnie "DOWIDZENIA" swojemu szefowi, bo jak mialem watpliwa przyjemnosc rozmowy z nim przez telefon nie raczyl sie pozegnac.
regulyF
CYTAT(Stoigniew)
Drogi Gniewko,

Wybacza ale najwyrazniej znow mylisz wlasne domysly z rzeczywistoscia. Nie wiem czemu bierzesz mnie za rzecznika prasowego RKP ale jak juz chcesz zwracac sie do mnie po imieniu to wlasciwe byloby Ratomir.

CYTAT(Stoigniew)
Czemu koniecznie chcesz uciec z tego forum i konczyc dyskusje na waszym ????

Ten watek dotyczy Nocy Kupaly w Kiekrzu 2004 (radze sie nauczyc czytac ze zrozumieniem bo wielokrotnie podawalem juz tego powod... uczynie to jeszcze raz na specjalne twoje rzyczenie) wiec kwestie poruszajace RKP, jego ideologi i wierzen, szybciej i w sposob najbardziej obszerny uda sie omowic na forum tego¿. Nie chodzi wiec o zadna ucieczke - a jedynie o trzymanie sie tematu tegoz watku - jesli zamierzasz pisac na temat Kupaly czyn to nadal tutaj, jesli zas na temat RKP i jego kwesti wyznaniowych czyn to tam gdzie znajdziesz wieksza liczbe zainteresowanych tym tematem i gdzie miejsce bedzie miala rzeczywista dyskujsa a nie kolko wzajemnej adoracji czlonkow waszego Stowarzyszenie: Reenactment Group "RDZ" (no chyba ze rzeczywiscie chcecie pogadac miedzy soba, ale czy wtedy nie wlascwsze byloby do tego forum z waszej strony?).

CYTAT(Stoigniew)
Czego sie boisz ??

Na pewno nie waszych oszczerczych dywagacji. Odpowiedzcie raczej czego boi sie RDZ, skoro jak dotad kazde moje wczsniejsze pytanie okazalo sie za trudne by na nie odpowiedziec?

CYTAT(Stoigniew)
Jesli ADMIN Frehy jeszcze nie skasowal ani nie zablokowal tego tematu to widocznie mu on w niczym nie przeszkadza.

Przypomne, ze to wy zrzymaliscie sie jeszcze pare postow temu, ze ten watek jest nadal zamieszczony i ze ciagle wyplywa. Darujcie wiec sobie hipokyzje i rozwazcie ze moze Admin liczy na to, ze bedziecie mieli na tyle rozsadku by zastosowac sie do owej prosby przywracajac temu watkowi glowna tematyke.

CYTAT(Stoigniew)
Powiedz odemnie "DOWIDZENIA" swojemu szefowi, bo jak mialem watpliwa przyjemnosc rozmowy z nim przez telefon nie raczyl sie pozegnac.

Twoje osobiste rozmowy telefoniczne z pewnoscia szczegolnie interesuje pozostalych FREHOwiczow jednak pomijajac fakt, ze bardziej na miejscu byloby "do uslyszenia" to skoro jak sam napisales przyjemnosc owej rozmowy byla watpliwa, jaki sens ma kolejne "zobaczenie" czy "uslyszenie"? Najpierw zarzucacie nam, ze byliscie bidulki bigsmile2.gif nagabywani a teraz tak strasznie pragniecie dowartosciowania sie przez obietnice kolejnego spotkania w przyszlosci?

Wiecej na forum RKP http://free4web.pl/3/2,21206,13948,2550062...0FF91146143D499
Jarogniew
Podsumowuj±c ca³± dyskusje chcia³em powiedzieæ:

Jak s³usznie zauwa¿y³ Regu³y_F wcszyscy jeste¶my z jednego stowarzyszenia (swoj± drog± bardzo spostrzegawczy jest bigsmile2.gif ) jest to taka nasza ma³a "krucjata" przeciw panoszeniu siê RKP w RR.

Naszym celem nie jest zniszczenie imprezy w Kiekrzu, tylko pokazanie jej organizatorowi, ¿e nie jest ona historyczna. Na dzisiejszy dzieñ chcia³em powiedzieæ, ¿e ta impreza nie powinna siê znale¶æ w kalendarium na FREHA. Równie dobrze mo¿na by Wigilie u babci, na której wszyscy maj± przynajmniej bia³e koszule, suknie bad¼ spódnice(tó¿ to prawie folklor, a od folkloru do historyczno¶ci bardzo blisko szczerba.gif ), a i trochê z etnicznych wierzeñ S³owian zosta³o w tej uroczysto¶ci, reklamowaæ na FREHA.

Rodzimy Ko¶ció³ Polski równie¿ niewiele z historyczno¶ci± czy rekreacj± historyczn± ma wspólnego. Jako¶ Ratomir nie potrafi³ obaliæ tez i argumentów naszego ¯YCZLIWEGO studenta etnologii UJ, który wiedze odno¶nie etnicznych wierzeñ S³owian posiada wystarczaj±c±, by wiedzieæ, ¿e ma³o macie wspólnego z "prawd±". Mo¿e dlatego jeste¶my oskar¿ani o skrajne pogl±dy, atakowani, obra¿ani.. czy¿by¶cie czuli siê zagro¿eni?? Co do przeniesienia rozmowy o "wierzeniach "RKP na ich forum.. hmm. je¿eli wszyscy by tam reagowali na krytyke jak nie jaki ~Kilo___, który napisa³:

"No nie moge niebawem odmowia nam jeszcze prawo do organizowania rodzimych swiat! Jak ci sie nie podoba swieto, ktorego RKP bylo patronem kulturalnym to sie tam nie "wciskaj" tylko idz na pielgrzymke jasnogorska... " (cytat pochodzi z forum RKP..)

Có¿ zostaliby¶my pewnie zmia¿dzeni przez tak szokuj±ce i inteligentne argumenty bigsmile2.gif szczerba.gif bigsmile2.gif ....

Widaæ, ¿e poziomu wysokiego nie reprezentujecie... Reguly_F du¿o piszesz jednak nic z tego nie wynika... wywód przysz³ego etnologa odnosnie wiary S³owian skwitowa³e¶ bardzo ambitnym tekstem : "be³kot" co¿ mo¿e powinno to byæ pisane jêzykiem kolokwialnym ( potocznym .. jakby¶ równie¿ nie zrozumia³) by¶ móg³ to poj±æ.

Pozdrawiam
Micha³ Tyczyñski
Jarogniew
Wojewoda RG:"RDZ"
regulyF
CYTAT(Jarogniew)
Podsumowuj±c ca³± dyskusje chcia³em powiedzieæ:
Jak s³usznie zauwa¿y³ Regu³y_F wcszyscy jeste¶my z jednego stowarzyszenia (swoj± drog± bardzo spostrzegawczy jest bigsmile2.gif ) jest to taka nasza ma³a "krucjata" przeciw panoszeniu siê RKP w RR.

To mile, ze chcesz powiedziec nam o tym co juz jest wiadome... szczerba.gif To rzeczywiscie szlachetne przyznac sie do czegos co juz zostalo wykazane. Nie wiem czy znasz zasady panujace na forum FREHA ale przypomne dla pewnosci: "Unikaj tekstów, które mog± byæ prowokacj± do k³ótni. Je¿eli chcesz co¶ skrytykowaæ, zrób to tak, aby nikt nie poczu³ siê ura¿ony i odebra³ tego jako personaln± zaczepkê wynikaj±c± np. z niechêci. K³ótnie szybko zaczynaj± odbiegaæ od tematu dyskusji i nic do niej nie wnosz±, a utrudniaj± wymianê zdañ zgodnych z tematem. Nie b±d¼ agresywny lub niemi³y, je¶li nie mo¿esz pisaæ pozytywnie, pisz w sposób neutralny." Co zas do panoszenia sie w RR - zasadniczo jakos nikt po za wami sie nie skarzy, szczegolnie ze okreslenie "panoszenie" sie jest zdecydowanie na wyrost (zwlaszcza, ze zaden z was w Kiekrzu nie byl), no chyba ze za przyklad podasz "waszego znajomego" z UJ studenta Zyczliwego, ktory zapewne w Kiekrzu rowniez nie byl.

CYTAT(Jarogniew)
Naszym celem nie jest zniszczenie imprezy w Kiekrzu, tylko pokazanie jej organizatorowi, ¿e nie jest ona  historyczna. Na dzisiejszy dzieñ chcia³em powiedzieæ, ¿e ta impreza nie powinna siê znale¶æ w kalendarium na FREHA. Równie dobrze mo¿na by Wigilie u babci, na której wszyscy maj± przynajmniej bia³e koszule, suknie bad¼ spódnice(tó¿ to prawie folklor, a od folkloru do historyczno¶ci bardzo blisko szczerba.gif ), a i trochê z etnicznych wierzeñ S³owian zosta³o w tej uroczysto¶ci, reklamowaæ na FREHA.

Przypuszczam, ze na to szerzej odpowie ci organizator - od siebie moge jedynie napisac iz cale szczescie, ze nie wy decydujecie co powinno sie znalezdz w kalendarium FREHA... Przestancie tez zaslaniac sie wciaz dozeniemi do zachowania historycznosci, na ktorej zachowaniu tam gdzie to mozliwe, zapewne zalezy wiekszosci z nas. Jak jednak powiadal moj wykladowca historii: "nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu, jednak nie ma nic gorszego niz popadanie w skrajnosci"... Radze tez przypomniec sobie, ze NK Kiekrz byla (mimo zaproszen, ktorych celem bylo zasadniczo obliczenie frekwencji i zaplanowanie miejsc biesiadnych) impreza publiczna i otwarta. Prosba zas o "namiasteke" strojow historycznych zasadniczo tyczyla sie widowni. Od bractw wymagany byl jak najbardziej ubior historyczny... Szkoda natomiast ze dzielni wojowie, ktorzy wczesniej wystarali sie o zaproszenia, w wiekszosci wystraszyli sie deszczu i zwyczajnie nie przyjechali. Jeszcze raz natomist zaznacze - ci co byli jakos nie nazekaja (mimo ze liczyli na wieksza frekwencje)... Cuz jednak, skoro wychodzi na to, ze najwiecej do powiedzenia na ten temat maja ci, którzy za cel obrali sobie krucjate przeciwko RKP.

CYTAT(Jarogniew)
Rodzimy Ko¶ció³ Polski równie¿ niewiele z historyczno¶ci± czy rekreacj± historyczn±  ma wspólnego. Jako¶ Ratomir nie potrafi³ obaliæ tez i argumentów naszego ¯YCZLIWEGO studenta etnologii UJ, który wiedze odno¶nie etnicznych wierzeñ S³owian posiada wystarczaj±c±, by wiedzieæ, ¿e ma³o macie wspólnego z "prawd±". Mo¿e dlatego jeste¶my oskar¿ani o skrajne pogl±dy, atakowani, obra¿ani.. czy¿by¶cie czuli siê zagro¿eni??

Widze ze Zyczliwy rowniez z waszych szeregow... - czemu mnie to nie dziwi? I do tego przyszly, potencjalnie etnolog - wreszcie doczekalismy sie tez tytulow (potencjalnych)... Odpowiadajac: po pierwsze wspomnialem niejednokrotnie (co uczynilem rowniez pod owa wypowiedzia zyczliwego), ze watek o Kiekrzu nie stanowi dla mnie miejsca do dyskusji na temat wyznania i wierzen - co mam zrobic zeby dotarlo? Jesli chce odpwiedzi na te kwestie niech poruszy ja na forum RKP, bo nadal nie zamierzam robic tego TUTAJ. Po drugie wyjasnijmy sobie jedno - nie mam chyba obowiazku odpowiadac na wszystko co naskrobiecie szczegolnie, ze nie spotkalem sie w tym, z waszej strony, ze wzajemnoscia. Gdybysmy natomiast czuli sie zagrozeni nie staralibysmy sie odpowiadac tak szczegolowo na wasze zarzuty czego zdecydowanie nie mozna powiedziec o was. Po trzecie - "obaliæ tez i argumentów naszego ¯YCZLIWEGO studenta etnologii UJ" typu "mo¿e kto¶ z RKP siê pokusi o jaki¶ nowy przekonuj±cy falsyfikacik, bo takie ju¿ siê zdarza³y" nie zamierzam bo wynika z niego ze RKP juz jakis falsyfikat popelnil co oczywiscie jest niezgodne prawda (cemu bowiem od razu Zyczliwy nie podal jakiz to JUZ falsyfikat RKP popelnil,zamiast tylko mgliscie sugerujac jego popelnienie stawiajac nas w negatywnym swietle?).

CYTAT(Jarogniew)
Reguly_F du¿o piszesz jednak nic z tego nie wynika...

W takim razie czemu dalej prowadzona jest ta dyskusja??? Inna sprawa, ze zapewne wynikloby znacznie wiecej gdybysmy wzajemnie odpowadali na swe pytania a nie tylko jednostronnie.

CYTAT(Jarogniew)
wywód przysz³ego etnologa odnosnie wiary S³owian skwitowa³e¶ bardzo ambitnym tekstem : "be³kot" co¿ mo¿e powinno to byæ pisane jêzykiem kolokwialnym ( potocznym .. jakby¶ równie¿ nie zrozumia³) by¶ móg³ to poj±æ.

Nie manipuluj moja wypowiedzia starajac sie wykazac cos co nie mialo miejsca... Skwitowalem ale nie wywod tylko sformuowania typu jak zacytowane powyzej ale pozwole sobie przypomniec kilka (z wielu) wiecej: "mo¿e kto¶ z RKP siê pokusi o jaki¶ nowy przekonuj±cy falsyfikacik, bo takie ju¿ siê zdarza³y" czy "...a mo¿e do¶wiadczyli ich w czasie „objawienia” na jednym z tzw. przez nich „¶wi±t”, na marginesie z u¿yciem drugów, czego cz³onkowie RKP nie staraj± siê nawet ukryæ, a wrêcz przeciwnie" tudziez "Przypomina mi to nastawienie wiêkszo¶ci prostaczkowatych ,pseudomy¶licielskich reprezentantów"... Wybacz ale osobistych spekulacji bedacych wynikiem osobistego negatywnego, subiektywnego stanowiska przeciw RKP, zmierzajacym do przedstwienia nas w negatywnym swietle lub prob obrazy naszego ruchu nie nazwalbym "ambitnym" wywodem nawet u PRZYSZLEGO etnologa a jedynie zwyczajna potwarza i to wlasnie sformulowana jezykiem "kolokwialnym". Szczegolnie stwierdzenie na marginesie z u¿yciem drugów, czego cz³onkowie RKP nie staraj± siê nawet ukryæ, a wrêcz przeciwnie" jest zwyczajnym klamstwem co zrozumialym czyni czemu "WASZ" student etnologi dokonal specjalnej, anonmowej rejestracji na FREHA. Za cos takiego bowiem, moze mu zostac wytoczony proces o publiczne znieslawienie (w innym razie czemu, jako "zagorzaly wrog RKP" co sam deklaruje, nie zlozyl doniesienia do prokuratury o popelnieniu przestepstwa? - kolejne pytanie, ktore zapewne ze strony naszych oponetow zostanie pozostawine bez odpowiedzi? Jesli bowiem "niestaramy sie ukryc" "uzycia dragow" to o potencjalne dowody powinno byc stosunkowo prosto...). Na szczescie takie oszczerstwa maja, krotkie nogi - [b]jako zwizek prawnie zarejestrowany, RKP zwyczajnie nie moze sobie pozwolic na tego typu praktyki (jak np. uzycie chocby tzw. miekkich narkotykow) zwlaszcza, ze nasze swieta (spelniajace takze role edukacyjna) sa otwarte, ogolnodostepne i publiczne, i nasi potencjalni oponeci nie przepusciliby zadnego elementu umozliwiajacego im delegalizacji naszego ruchu. Innymi slowy - nasze istnienie uzaleznione jest silnie od dzialania zgodnego z obowiazujacym prawem. To szczgolnie odcina nas od falszywego swiadectwa, ktore prubuja dac osoby z RDZ, chcace bezpodstawnie przedstwic RKP (posowajac sie nawet do klamstw, bazujac na powszechnej fobi do mniejszosciowych ruchow wyznaniowych) jako sekte. Reasumujac - mam nadzieje, ze moje wypowiedzi jednak wiele wnosza do rzeczywistego obrazu dotyczacego RKP. Czy podobnie wnosza wypowiedzi osob z grona RDZ pozsotawiam do oceny forumowiczom.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
hej

za namow± obydwu stron, zamykam temat

szef.gif

watcher
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.