Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kap³an (diecezjalny) w dawnych wiekach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo > Liturgia w dawnych wiekach
djdomin
Zastanawiam siê nad rekonstrukcj± kap³ana diecezjalnego. Datowania - wg potrzeby (Grunwald i powiedzmy XVII wiek, Polska).

W co taki kap³an z pó¼nego ¶redniowiecza mo¿e siê ubraæ? Trochê ¼róde³ do XVII wieku znalaz³em, ale do wcze¶niejszych nie bardzo. Nie interesuje mnie kler zakonny, gdy¿ nie jestem zakonnikiem.
Pawe³ z Krosna
CYTAT(djdomin @ 16:22 06.04.2014) *
Zastanawiam siê nad rekonstrukcj± kap³ana diecezjalnego. Datowania - wg potrzeby (Grunwald i powiedzmy XVII wiek, Polska).

W co taki kap³an z pó¼nego ¶redniowiecza mo¿e siê ubraæ? Trochê ¼róde³ do XVII wieku znalaz³em, ale do wcze¶niejszych nie bardzo. Nie interesuje mnie kler zakonny, gdy¿ nie jestem zakonnikiem.

Je¶li chodzi o pocz±tek XV w. to kler diecezjalny nosil raczej stonowany "cywilny" ubiór codzienny w ciemnych kolorach. Nie znalaz³em w ikonografii odpowiednika sutanny w tamtych czasach.
Viator
Raczej by siê trzeba zg³osiæ do kogo¶ kto siê zajmuje histori± liturgiki, kogo¶ duchownego mo¿e?

No i chyba koledzy (Jedam von Blabo i inni) przygotowuj±cy coroczn± Msze ¶wiêt± pod Grunwaldem powinni mieæ rozpoznane ¼ród³a na XV wiek, spytaj ich. Jest osobny temat.

Najwa¿niejszymi ¼ród³ami tak na oko to bêd± obowi±zuj±ce w ¶redniowieczu przepisy kanoniczne i ewentualnie zachowane relikwie w postaci sutann, ornatów, parafernaliów. Ikonografia te¿, np. freski - acz te akurat s± w sieci trudniej dostêpne ni¿ iluminacje z rkp, których skany ³atwo znale¼æ w bibliotekach cyfrowych. Na szczê¶cie w tym wypadku nie jeste¶my ciasno ograniczeni terytorialnie, bo strój taki by³ ju¿ od I tysi±clecia n.e. podobny w ca³ej Europie.
Rafa³ Pr±dzyñski
Jak ju¿ siê dowiesz to tutaj opublikuj bo mnie ciekawi - ale nie tak mocno co bym sam szuka³ smile.gif.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.