Cze¶æ wszystkim.
Jako ¿e to mój pierwszy post, napiszê najpierw s³ówko o sobie. W odtwórstwo wchodzê od niedawna g³ównie przez rzeszê znajomych którzy zapraszli nieraz na festiwale. Obecnie kopiê (g³ównie po tym forum) po tematach zwi±zancyh ze strojem i wszystkim co zwi±zane z wygl±dem w klimacie wczesno¶redniowiecznym "oko³oskandynawskim". Wiem, co to mrok, wiem kim jest ultras. Wiem, ¿e zanim zada siê pytanie, nale¿y skorzystaæ z wyszukiwarki (tej zewnêtrznej i tej z forum). Korzysta³em z obu.
Ostatnimi czasy zainteresowa³ mnie temat z³otnictwa, odlewnictwa i wszelkich prac zwi±zancych z wyrobem ozdób ze stopów metali kolorowych. I tak skacz±c po tekstach ¼ród³owych polecanych przez u¿ytkowników szacownego forum, trafi³em na ksi±¿kê "LA SUÈDE ET L'ORIENT" niejakiego T.J. Arne (1914). I tam na stronie 219 czytam sobie o analizie metalurgicznej ozdób wschodnich (tu znalezisko z jeziora £adoga) oraz bransoletki opisanej ogólnikowo "skandynawsk±" (tu niestety nie dotar³em sk±d bo sekret jest w rosyjskojêzycznym artykule do którego nie mam dostêpu). Do czego zmierzam. Jest tam tabela zestawiaj±ca zawarto¶c poszczególnych sk³adników stopu u¿ytego do produkcji danej ozdoby i oto odkrywam, ¿e stop skandynawski... nie zawiera cyny, za to zawiera sporo o³owiu i cynku. Kto choæ trochê interesuje siê metalurgi±, wie ¿e br±zem opisuje siê stopy w których g³ównym sk³adnikiem jest mied¼ a nastêpnym jest cyna. Natomiast stop miedzi i co najmniej 2% cynku to mosi±dz. We wszystkich dotychczas napotkanych ¼ród³ach, czyta³em, ¿e wczesno¶redniowieczne ozdoby skandynawskie to w du¿ych ilo¶ciach br±z oraz srebro. A tu taki Arne powo³uje siê na (jedn± b±d¼ co b±d¼) analizê i przytacza co¶ co w zasadzie br±zem nie jest (mo¿na klasyfikowaæ do br±zu o³owiowego ale patrz±c po definicji i sk³adzie przytoczonego stopu, bêdzie to mosi±dz). Ma³o tego. Dokonuje on klasyfikacji br±zów wczesno¶redniowiecznych i stwierdza, ¿e te skandynawskie zawieraj± ma³± zawarto¶æ cyny. (link do tre¶ci ksi±¿ki TUTAJ t³umacz google nie¼le daje sobie radê z prze³o¿eniem francuskiego na polski).
No i teraz moje pytanie i pro¶ba. Czy kto¶ dysponuje jakimikolwiek artyku³ami, które s± w stanie ow± tezê obaliæ lub poprzeæ? G³ównie mam na my¶li analizy metalurgiczne znalezisk skandynawskich z okresu wczesnego ¶redniowiecza. Przeszukiwanie sieci jest pod tym wzglêdm trudne choæby przez to, ¿e albo nie mam dostêpu do artyku³ów naukowych albo po prostu niewiele na dany temat jest informacji. Wielu rzemie¶lników wyrabia ozdoby z br±zu ale zacz±³em siê zastanawiaæ czy te ozdoby aby napewno powinny byæ z br±zu (CuSn10) czy mo¿e mosi±dz by³ bardziej rozpowszechniony ni¿ siê wydaje. Oczywi¶cie nie wymagam robienia ozdób z o³owiem z wiadomych wzglêdów ale temat mnie zaintrygowa³ i chcia³bym go trochê zg³êbiæ.