Ukraiñscy rekonstruktorzy bojkotuj± rekonstrukcje na terytorium Federacji Rosyjskiej.
BOJKOT
W roku, w którym obchodzimy 100 – lecie rozpoczêcia I wojny ¶wiatowej, Rosja postanowi³a rozpocz±æ now± wojnê, przeciw Ukrainie. Krym jest ju¿ okupowany przez Rosjê, a zagra¿a ona równie¿ po³udniowym i wschodnim terenom Ukrainy. Wzywamy wszystkich przyjació³ – rekonstruktorów do bojkotu wszelkich imprez i przedsiêwziêæ, które odbywaj± siê w Federacji Rosyjskiej, a które propaguj± nienawi¶æ do obcokrajowców, wolnego ¶wiata, a tak¿e kwestionuj± prawo narodów do samostanowienia. Przypomnijcie sobie Wêgry w 1956 roku, Czechos³owacjê w 1968 roku, Gruzjê w 2008 roku. Czy chcieliby¶cie widzieæ rosyjskie czo³gi na waszych ulicach?
Cz³onkowie stowarzyszeñ ukraiñskich klubów wojenno – historycznej rekonstrukcji «Waffenbruederschaft GALIZIEN» i «Русский сводный отряд».
http://www.ucrainarma.org/novini/boycott.htmlZdania ró¿nych ukraiñskich grup rekonstrukcji historycznej na temat agresji rosyjskiej na Ukrainê:
http://poshyk.org/http://rkka.kiev.ua/?p=9008Jednocze¶nie czê¶æ rekonstruktorów, skupionych w Rosyjskim Wojskowo-Historycznym towarzystwie w Moskwie popiera wojnê przeciwko Ukrainie.
Ze swej strony zapraszam do³±czyæ do bojkotu. Powiedzmy NIE agresji Putina.
W obliczu zbrojnej interwencji wojsk Federacji Rosyjskiej, trwaj±cej od 27 lutego 2014 r., pogorszenia w efekcie tego stosunków rosyjsko-ukraiñskich, wieloletniego odrzucania przez w³adze rosyjskie i czê¶ci obywateli Rosji etnicznej, kulturowej i jêzykowej niezale¿no¶ci Ukrainy – co nasili³o siê po obaleniu zbrodniczego re¿imu na Ukrainie, a tak¿e otwarte popieranie wrogich dzia³añ w³adz rosyjskich przez obywateli Rosji, w tym te¿ przez cz³onków klubów wojskowo-historycznych
uwa¿am za niew³a¶ciwie abym ja osobi¶cie oraz kluby rekonstrukcji historycznej, których jestem cz³onkiem, bra³y udzia³ w jakichkolwiek imprezach historycznych na terenie Federacji Rosyjskiej, która rozpoczê³a wojnê w Ukrain±. Zachêcam wszystkich kolegów i kole¿anki do bojkotu takich imprez, które maj± siê odbyæ na terytorium pañstwa – agresora.
¯eby to mia³o jakie¶ wiêsze znaczenie, nale¿a³oby zbojkotowaæ udzia³ Rosjan w imprezach na terenie UE, a w±tpiê, ¿eby siê to uda³o. A to jest proste, wystarczy nie wys³aæ zaproszeñ, nie dostan± wiz i sprawa za³atwiona.
W naszej epoce Rosjan praktycznie nie ma, ale w napoleonce je¼dzi sporo. Zabola³oby to.
Bojkotowanie imprez na teranie Rosji - jak kto chce, ale có¿ to zmieni? Co do zakazania wstêpu Rosjanom na nasze imprezy to w±tpiê by represje skierowane w obywateli FR mia³y jakiekolwiek pozytywne efekty.
Po pierwsze nie s± oni odpowiedzialni za to co siê u nich na 'górze' dzieje, a po drugie takie dzia³ania mog± zraziæ tych, którzy s± akurat pozytywnie nastawieni w stosunku do mniej autorytarnych form rz±dzenia pañstwem i z chêci± sobie do nas przyje¿d¿aj±.
Najmocniej przepraszam, ale to co przeczyta³em w powy¿szym po¶cie jest wedle mojej - mo¿e niesprawiedliwej, a na pewno sybiektywnej oceny - g³upie. (bez obrazy - nie Osoba tylko tre¶æ, a mo¿e byæ jej wiele niezawinionych powodów).
Otó¿ - w 2009 roku w³adze Rosji podjê³y zobowi±zanie do wydania paszportów wszystkim obywatelom terytoriów bêd±cych w granicach nie tylko ZSRR, ale równie¿ Imperium Carów. Wszystkim którzy poprosz±.
Posiadanie takiej "diaspory" to dla Rosji pretekst do jej imperialistycznych, rewizjonistycznych i bandyckich agresji.
Pieszczenie siê z "dobrymi Rosjanami" nie ma w tym znaczeniu nie tylko sensu - jest zbrodniczo szkodliwe. Kto tak robi macza rêce w krwi przelanej przez to bandyckie pañstwo. Ka¿dy kto dopuszcza promocji symboli, znaczeñ, denotacji, obywateli, instytucji rosyjskich - w kontek¶cie rosyjskiego zobowi±zania i rosyjskiej polityki agresji - jest tak samo odpowiedzialny jak promuj±cy Hitlera w latach 30 -stych.
Chcesz siê bawiæ z nami bo jeste¶ "dobrym Rosjaninem" - zmieñ Pañstwo - masz dwie drogi - zmieñ swoje Pañstwo lub zmieñ swoja pañstwowo¶æ. I to jest chyba jasne i jasne ¿e nie proste - ale to, ¿e nie proste niczego nie t³umaczy ani nie usprawiedliwia.
Niniejszym odmawiamy udzia³u w imprezach przeze nas wspó³organizowanych (w ramach PRAWA i NIAF-u) osobom pos³uguj±cym siê obywatelstwem/paszportem Rosji - nawet je¶li dotyczy³o by to osób z podwójnym obywatelstwem. Na razie zakaz dotyczy osób staraj±cych siê o udzia³ w zawodach, turniejach, konkurencjach - z czasem prawdopodobnie zostanie rozci±gniête na artystów, rzemie¶lników, podwykonawców, wspó³organizatorów itp.
Zastanowimy siê równie¿ czy zakaz ten nie obejmie w przysz³o¶ci obywateli polskich wspó³pracuj±cych e w tego rodzaju przedsiêwziêciach z wy¿ej wymienionymi podmiotami i poddanymi rosyjskimi.
Wybacz Rafale, ale chyba (podkre¶lê - chyba) nie do koñca ¶rodki, za którymi optujesz, odpowiadaj± celom, które chcesz osi±gn±æ. Osobi¶cie ca³kowicie siê z tymi celami identyfikujê. Ale wiem jedno: ¶ciana nie mówi. A przynajmniej nie do osób zdrowych na umy¶le. A Ty chcesz postawiæ ¶cianê pomiêdzy umownymi "nami" a umownymi "nimi". To sk±d maj± wiedzieæ o co "nam" chodzi, skoro ¼ród³em "ich" wiedzy pozostanie tylko i wy³±cznie re¿imowa propaganda oraz jej wersja wydarzeñ?
Moim zdaniem nale¿y zrobiæ co¶ zupe³nie odwrotnego: zapraszaæ! Zapraszaæ jak najwiêcej i poddawaæ presji, pokazywaæ jak bardzo s± wyizolowani, jak bardzo nie jest akceptowany pomys³ ich w³adzy na szczê¶cie i dobrobyt narodów, które zechc± uszczê¶liwiaæ, z jednoczesnym udowadnianiem, ze nasza niechêæ nie wynika z samego faktu posiadania przez nich takiej, a nie innej narodowo¶ci. Do wyrzygania t³umaczyæ, jak bardzo pe³zaj±cy totalitaryzm w wersji putinowskiej jest dla nas identyczny z nazistowskimi praktykami z pocz±tku przejmowania w³adzy w pañstwie niemieckim i sk±d u nas niechêæ do tych symboli na ich czapeczkach i samochodzikach, sk±d niechêæ do wstawania kiedy graj± t± ³adn± melodyjkê, której szkoda by³o porzucaæ przez zawirowania historii najnowszej i do dziesi±tków innych "drobiazgów", do których wstrêtu u ludzi przyzwoitych ci±gle nie rozumiej±.
Tylko rozmowa, tylko presja, tylko pokazywanie ró¿nic miêdzy indoktrynacj± ludzi zniewolonych a swobod± wymian± pogl±dów i siêgania do nieograniczonej niczym informacji u ludzi wolnych. Tak moim zdaniem powinna wygl±daæ nasza odpowied¼ na wyzwania tego czasu. Nasza, czyli osób dla których historia nie jest wy³±cznie synonimem przesz³o¶ci.
I wybacz, ¿e jeszcze to napiszê, ale niepokoi mnie odrobinê Twoje dywagowanie nad ostracyzmem wobec osób, które bêd± postêpowaæ inaczej ni¿ Ty. Rozumiem i podzielam niechêæ do kontaktów z lud¼mi, których postawa i dzia³ania bêd± ur±ga³y zwyczajnej przyzwoito¶ci w tej sytuacji, ale na bogów nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka! Takie uproszczone, zero-jedynkowe oceny bêd± prowadziæ do radykalizacji postaw nas samych wobec siebie. A przecie¿ celem podejmowanych dzia³añ ma byæ kto¶ zupe³nie, zupe³nie inny. A tak - kolejna ¶ciana…
"Zapraszaæ i pokazywaæ jak bardzo s± izolowani."
I toto wystarczy³o by za ca³y komentarz, gdyby nie infantylny eufemizm : " pe³zaj±cy totalitaryzm w wersji putinowskiej"
¯e jaki ?
Nie lubiê muzu³manów i nie lubiê ¯ydów - ale do ³ba mi by nie strzeli³o, ¿e kilka milionów ¯ydów to znaczy mniej lub wiêcej ni¿ kilkana¶cie tysiêcy Czeczeñców czy kilkudziesiêciu Ukraiñców - których te¿ nie kocham.
Gdañsk, Grozny, Sevastopol - to za co nie bêdziemy teraz umieraæ?
Widocznie nie rozumiesz "naszych" celów. Naszym celem jest ich tutaj nie ogl±daæ. To nie jest Królestwo Bo¿e i nie dla ka¿dego jest w nim pomieszkanie. A i tam wiele pokoi pozostaje pustych. Ich przyjazdy tutaj na obecnym etapie tylko im poprawi± humor - piêknie opisa³e¶ co robi± i co robili odwiedzaj±c nas - OD CO NAJMNIEJ 10 LAT ….i co, biedaczki nie spostrzegli ¿e co¶ nie tak?!
Ale teraz „zaprosimy i wyizolujemy” jednocze¶nie i a¿ im wpiêty pójdzie, siê im przykro zrobi i odmieni± swoje serduszka.
Nie uwa¿am aby brak radykalizacji pogl±dów w sprawach radykalnych problemów wymagaj±cych radykalnych rozwi±zañ by³ czym¶ z³ym. Z³e jest ³atanie dziur w okrêcie wat± cukrow±.
Tego rodzaju moralno¶ci mówimy stanowczo - Balszoje spasiba
Panie Rafale. By rozja¶niæ pañskie pogl±dy raczy mi Pan odpowiedzieæ na kilka pytañ.
1. Czy w tej ma³o demokratycznej rebelii Kijowskiej popiera pan bardziej banderowców czy tych co chc± do Iewreopejskiewo Sojuza? Nawiasem powiedziawszy Ukraiñcy(mieszkaj±cy przy naszej granicy) których znam, maj± w powa¿aniu kto nastêpny bêdzie ich okrada³.
2. Czy potêpia Pan powstania ¦l±skie i Wielkopolskie.
3. Czy bêdzie pan bojkotowa³ te¿ Polaków którym marzy siê "Wielka Polska od morza do morza"?
4. Czy bojkotuje Pan ju¿ Rosyjski gaz, paliwa, z³oto, stal(fakt, ¿e normy jak to ruskie ale za to tania) i Wojsko Polskie maj±ce poradziecki sprzêt?
5. Czy pocieszy pan dobrym i radosnym s³owem naszych hodowców którzy bankrutuj± z powodu embarga Rosji? A producentów którzy jako¶ eksportuj± zgani s³owami stanowczymi a szorstkimi?
Pozdrawiam i z góry dziêkujê za odpowiedzi.
Nie grzecznie jest z góry dziêkowaæ za odpowied¼.
Po chamsku jest formu³owaæ pytania tak, aby ka¿da odpowied¼ swobodnie dyskredytowa³a pytanego.
Tak zdaje siê uprawia politykê ruski pacho³ek na Krymie - vide referendum.
G³upio jest formu³owaæ pytania nie znaj±c podstawowej wiedzy historycznej.
Nie³adnie jest z tej pozycji trzepaæ pianê na forum, przeznaczonym do innych celów.
Moje pogl±dy s± moje i co donich rozja¶niam tego kogo sobiê zechcê.
Pozdrawiam.
Wikszo¶æ tu pisz±cych, to ³ycary, kniazie, jarle, alebo inne rekonstruktory, znaj±ce fakty, daty i procesy historyczne, a wiêc : na Moskwê ! Wszak chroni nas artyku³ 5 -ty. NATO nasze sojuzniki od wieków.
Pamietac nalezy, ze to o czym pisze, jest bojkotem imprez wylacznie na terenie Rosji. Wiele imprez w Rosji sa organizowane przez panstwowe organizacje, ciesza sie poparciem urzedow i udzialem osob od wladzy. Pisze z zalozeniem, ze przyjazd na takowe imprezy jest popporzadkowaniem warunkom wystawianym przez wladze Rosji, czyli nieswiadome poparcie polityki wladz rosyjskich. Dlatego postanowilismy, ze nie bedziemy uczetniczyli w zadnych imprezach na terytorium Federacji Rosyjskiej.
Znam kilku rekonstruktorow rosyjskich, niezgodnych z polityka Putina, i dlatego uwazam, ze nie do konca prawidlowym jest nie zapraszac rekonstruktorow z Rosji. Jako urodzony w ZSRR moge stwierdzac ze na odwrot, im wiecej ludzi z krajow totalitarnych wyjezdza za granice do panstw cywilizowanych, tym lepiej. Oczywiscie, nalezy tez pamietac o wielu rekonstruktorach popierajacych polityke Putina (warto poczytac to co oni mysla o Krymie i Ukrainie, np. na rosyjskim Toze forum:
http://www.tforum.info/forum/index.php?sho...=37492&st=0 ) Ale tym niemniej, prosze mnie i innych kolegow z Ukrainy zrozumiec, nie wzywamy do nie zaproszenia Rosjan do Polski, tylko o bojkocie imprez w Rosji.
Problem jest chyba wiêkszy. Spora czê¶æ rekomenów z Rosji i Bia³orusi to ludzie z resortu (na pewno w napoleonce).
Rozumiemy problem komunikacji interpersonalnych jak równie¿ problem resortowego udzia³u i resortowych imprez.
Prosze mnie zrozumieæ.
W obliczy na¿uacnej polityki Kremla nasze posytawienie sprawy nie dotyczy piêtnowania ludzi. My po prostu nie mamy najmniejszego powodu i ochoty aby dopuszczaæ do pewnego rodzaju ryzyka.
Nie ¿yczymy sobie sovieckich flag na imprezach których jestem organizatoem lub wspó³ogranizatorem (jest ich sarkastycznie ma³o tych imprez wiec problemu nie widzê - cze¶ciej jeste¶my po prostu wynajeci imamy piku¶ do powiedzenia).
Temat nie jest nowy - by³ wa³kowany od co najmniej dekady - ¿adne perswazje i rozmowy nie przynios³y najmniejszego skutku - ma byæ g³upi Polak po szkodzie?
Lvcivs Flavivs Anaticvla - to ¿e siê urodzi³e¶ w ZSRR nir ma znaczenia - ja sie urodiz³em na terenach zabory rosyjskiego - a le Miedieviev ze swoj± propozycj± moze mnie cmokn±æ - w±zne jest czyim paszportem siê CHCESZ pos³ugiwaæ.
Zrezt± owe straszne ¿eczy które wypisa³em - za kilka tygodni nie bêda straszne - bo bêda nale¿a³y do normalnego zestawu regilacji orawnych kilku co najmniej Pañstw - ja siê tylko po¶peiszy³em.
do nas na imprezy przyje¿d¿a Rosjan 5 na krzy¿ i raczej w±tpiê, aby to siê zmieni³o (g³ównie ze wzglêdu na wymogi projektowe). tych, którzy przyje¿d¿aj±, uwa¿am za moich przyjació³ i nie zamierzam ich bojkotowaæ.
wyje¿d¿aæ na imprezy rosyjskie nie zamierzam - z reszta ich poziom w Rosji (pó¼ne ¶redniowiecze) jest i tak mizerny.
Rafale, to przestañ raczyæ nas kolejnymi tekstami, tylko bierz karabin i id¼ strzelaæ do tych znienawidzonych Moskali. Masz do¶æ odwagi, czy kto inny ma to zrobiæ za Ciebie? Przecie¿ Gdañsk, Grozny, Sewastopol ... Hic Rhodus, hic salta!
Faktycznie, mój b³±d - cele jednak mamy ró¿ne. W moim ¶wiecie jest miejsce dla wszystkich ludzi, wyznañ i narodów. Ró¿nica metod za którymi optujemy jest tego konsekwencj±. Wypada zatem ¿yczyæ Ci powodzenia we wcielaniu w ¿ycie pomys³u na samoizolacjê. Z mojej strony to wszystko. (RZeczy, naRZucanej, co_DO_nich, NIEgrzecznie ... du¿o lepiej przekonuj± argumenty zapisane poprawn± polszczyzn±, zw³aszcza wykorzystywane do insynuowania innym ró¿nego rodzaju braków i przywar)
Taaaaa
W Twoim ¶wiecie jest miejsce dla wszystkich ludzi, wyznañ i narodów.
I dla tego piszesz do mnie :
"Rafale, to przestañ raczyæ nas kolejnymi tekstami, tylko bierz karabin i id¼ strzelaæ do tych znienawidzonych Moskali. Masz do¶æ odwagi, czy kto inny ma to zrobiæ za Ciebie? Przecie¿ Gdañsk, Grozny, Sewastopol ... Hic Rhodus, hic salta!"
Tak sobie, bêd±c anonimowym, wciskasz na si³e drugiemu cz³owiekomu moraln± pod³ao¶æ i ni¿szo¶æ i wiesz lepiej jake sa jego cele i intencje i ambicje
Ja tam nie wiem ...wydaje mi siê ¿e to forum ludzi powa¿nych, nikle podatnych na odwracanie kota ogonem, zamienianie agresora w ofiarê, pomawianie, stosowanie metody : "poka¿ cze¶æ jako ca³o¶æ, a ca³o¶æ jako cze¶æ", przemilczanie deklarownych intencji oponeta i wmawianie mu intencji zbrodniczych.
Cienkie to...nie?
I w sumie, dla tego, najlepsza metoda jego zwlaczania jest wytkniêciu mu niepoprawnej polszczyzny.
Mam dok³±dnie tam poprawn± polszczyznê jak i moczarszczyzne, gdzie konwenanse i uprzedzenia.
Szukaj mniej spostrzegawczych i naiwnych i z nimi buduj "pokój ¶wiatowy".
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:52 13.03.2014)
Mam dok³±dnie tam poprawn± polszczyznê jak i moczarszczyzne, gdzie konwenanse i uprzedzenia.
Z ca³ym szacunkiem, ale to jest Freha. Zasady obowi±zuj± tak¿e takiego starego wyjadacza jak Ty, Rafale.
Cytujê regulamin:
Nie prowokuj k³ótni. Uszczypliwe uwagi ad personam najlepiej sobie darowaæ, w ostateczno¶ci skierowaæ na PW.Uwa¿aj na ortografiê. Zamiast t³umaczyæ siê dysortografi± pracuj ze s³ownikiem lub przy pisaniu korzystaj z edytora tekstu z modu³em sprawdzaj±cym pisowniê.
W miarê mo¿liwo¶ci pisz z u¿yciem polskich znaków diakrytycznych.
Btw, czy mi siê tylko wydaje, czy ostatnio w reko jest coraz wiêcej ideologii a coraz mniej wiedzy (to nie przytyk to ¿adnego z Was panowie, tylko lu¼ne spostrze¿enie)? Mam wra¿enie, ¿e czêstotliwo¶æ postów zwi±zanych z subiektywnymi przekonaniami wzros³a a merytorycznej wiedzy zmala³a... Niepokoj±ce.
Jest to temat o stylistyce, ortografii czy o bojkocie - bo siê pogubi³em?
Czy panowie ju¿ siê wyk³ócili i mogê zrobiæ porz±dek?
To ja siê pierwszy uderzê w piersi i uporz±dkuje.
S³usznie – regulamin obowi±zuje wszystkich – mnie te¿ (pisze te s³owa ze s³ownikiem
).
Jest to temat o bojkocie.
Nasze stanowisko zosta³o przedstawione, wraz ideologicznym (bo jest to temat ideologiczny – choæ zwi±zany z FREHA – bo z proz± dnia dzisiejszego odtwórców) i merytorycznym uzasadnieniem.
Nale¿a³o przyj±æ je do wiadomo¶ci i nie uprawiaæ propagandy.
Szczególnie apel o to, ¿eby szynka w Polsce nie stania³a, bo Hegemon nasika³ Rosji na æwieræ paznokcia od ma³ego palca - wzruszaj±ce.
Przepraszam ura¿onych tradycyjnym k±¶liwym sarkazmem (to u mnie jak powszechna u Rosjan braterska mi³o¶æ do s±siadów). Jak równie¿ niegrzecznym nie przystosowaniem do zasad Towarzystwa do którego wszak ja przychodzê w go¶ci – nie Ono do mnie.
Indarze – czyñ co trzeba – ale obcinaj tylko to co nie trzeba aby zosta³o.
Witam
W takim razie powinni¶my tak¿e og³osiæ bojkot:
- Litwy za stosunek ich w³adz do mniejszo¶ci Polskiej
- Ukrainy za ca³± "mi³o¶æ" jak± mieli i maj± do nas, za ich bandy UPA i to jak postêpowali z Polakami po wej¶ciu Sowietów w 1939r
(w/w nie rozliczyli siê te¿ za pozostawione mienie tzw. zabu¿añskie)
- Szwecji za "potop"
- Angli i Francji za okazan± pomoc we wrze¶niu 1939r i sprzeda¿ Stalinowi
- Niemiec za wieki nienawi¶ci i tyle krzywd..
- USA za wyko¿ystywanie naszej ³atwowierno¶ci i g³upoty...brak wiz, za sprzeda¿ Stalinowi..
- Chin za tandetne wyroby zalewaj±ce nasz rynek
- Wietnamu, Armenii, Czeczenii, Rumunii itd... za tysi±ce panosz±cych siê w naszym kraju uchod¼ców
- Izraelowi za ........
..... i tak mo¿na znale¼æ co¶ na ka¿dego. W ka¿dym narodzie s± dobre i z³e jednostki..a odpowiedzialno¶æ zbiorowa to ju¿ by³a przerabiana!
Osobi¶cie nie jestem ani "homosowietikus" ani "usafobil" ale dra¿ni mie takie podej¶cie do obecnych wydarzeñ na ¶wiecie.
Równie dobrze wszyscy mog± nas bojkotowaæ za wtr±canie siê w nie swoje sprawy... Historia pokaza³a jak na tym wyszli¶my
pozdrawiam "Gwo¼dzik"
P.S.
Ju¿ widzê miny wszystkich "sprawiedliwych" czytaj±cych mojego posta.
Oczywi¶cie mogê nie mieæ racji, ale takie mam zdanie.
Mia³am siê nie udzielaæ w tym w±tku, bo pogl±dów politycznych tyle w Polsce, co gaci - i podobnie do tych¿e, swoje w³asne, zw³aszcza ¿e u¿ywane, wolê mieæ dla siebie, a niekoniecznie innym proponowaæ.
Nad propozycj± postawion± przez twórcê w±tku (moim zdaniem sensown±, co nie znaczy, ¿e siê z ni± identyfikujê - po pierwsze sama do Rosji na imprezy historyczne i tak nie je¿d¿ê, wiêc nie mam o czym siê wypowiadaæ) mo¿na dyskutowaæ, nie zgodziæ siê, albo dla odmiany pój¶æ dalej - ale sprowadzanie jej do "to og³o¶my bojkot Szwedów za >potop<" nie s³u¿y niczemu prócz "flejmu".
Je¶li chcemy biæ pianê, to mo¿e lepiej zróbmy biszkopt, co? Przyda siê na weekend.
Gwo¼dziki - czemu nie za³o¿ycie swojego tematu o swoich bojkotach? Ten bojkot zarówno w uzasadnieniu Twórcy tematu - jak i w uzasadnieniu naszym (przeze mnie pisanym) - dotyczy sprawy konkretnej, bezpo¶redniej, uchwytnej i jasnej.
Nie rozumiem aluzji do sprawiedliwych - a co to do kurczêcia ma wspólnego ze sprawiedliwo¶ci±.
Mogê pisaæ ¿e nie rozdeptuje ¿ab bo to okrutne i pod³e – ale w dusze mi nie zajrzysz.
Wolê napisaæ ze nie chcê sobie brudziæ butów.
Chowajmy sobie swoj± filozofiê abstrakcyjn± ka¿dy przy swoim siedzeniu.
"a ja proponujê nie wysuwaæ siê do przpodu tylko zacz±æ pertraktowaæ z Putinem, mo¿e Merkel i Sikorski wezm± to pod w³asne skrzyde³ka co by ten Boykot nam siê czkawk± nie odbi³" - ech ludzie ludzie, tak ciê¿ko jest zrozumieæ, ¿e odtwórstwo i polityka nie chodz± w parze ?
Bardzo chodz±.
A ponadto nie wiem od kiedy to nie wpuszczanie smrodu do domu jest "polityk±" ? Jak jest to trudno. Przez to smrodu nie polubiê.
Podsumowuj±æ.
Ci, którzy nie je¿d¿± na imperzy do Rosji , bêd± je bojkotowaæ, a Ci którzy je¿d¿± maja to gdzie¶.
To rczej wiele maj± gdzie¶, czym sobie stawiaja wiekopomny pomnik. A rozwuj wypadków sk³oni wielu aby bojkot poszerzyæ o majacych gdzie¶ - mnie ¶wierzbi.
Ja jako Polka i obywatelka Ukrainy w wielu pokoleniach skasowala wszystkie wlasne udzialy w imprezach, konferencjach, wywiadach na terenie Rosji oraz zorganizowane i fundowane przez Urzad Rosyjski. Warto znac, ze wiekszosc ruchow historycznych jest podporzadkowane (jeszcze w ubieglym roku o tym ogloszono) Ministerstwu kultury Rosji. Na skandaliczene zarzuty turystow rosyjskich pozdejmowac opisy w jezyku ukrainskim do eksponatow na mojej wystawie w Lawrze Pieczerskiej w Kijowie - Ukrainskim Panstwowym Muzeum - i wywiesic po rosyjsku, kategorycznie odmawiam. Dyrekcja Muzeum to przyjela z rozumieniem. Moja rodzina oraz Zwiazek Majstrow broni bialej tez podtrzymuje ta akcje. Syn, zaproszony do konkursu przez Rosyjski centrum kulturalny, do udzialu w miedzynarodowej konferencji naukowej skasowal swoj udzial i nie wyslal artykul.
Wierze, ze moi przodkowi zrobili by to samo co do Niemcow w roku 1939, i robili to samo przez caly czas istnienia Zwiazku Radzieckiego.
U¿ytkownik chrz@ñ 5y5t3m proszony jest o pohamowanie w swoich wypowiedziach. Mo¿na siê nie zgadzaæ z podej¶ciem Rafa³a, ale Twoje posty s± przekraczaj± granice w jakich powinna toczyæ siê dyskusja. Jeszcze jeden taki post i bêdê zmuszony za³o¿yæ kontrolê.
Pozdrawiam
I.
Zaraz ,zaraz, czy bezpodstawne oczernianie mnie przez to "indywiduum" {¿e uzyjê jego s³ownictwa} o bycie p³atnym agentem Moskwy ,jest jakim¶ obowi±zujacym kierunkiem na tym portalu ?
Moim zdaniem:
1. Pojawi³a siê nie wiadomo sk±d inicjatywa mieszania naszej zabawy w politykê. To by³o zdrowe, ¿e nikogo nie obchodzi³o, co s±dzisz o polityce i tego tematu siê nie rusza³o na imprezach.
2. Domoro¶li politycy próbuj± narzuciæ swój sposób my¶lenia, tylko ¿e jak chor±giewka na wietrze nie wiedz± w któr± stronê siê odwróciæ. W tym konkretnym przypadku najpierw wielki krzyk o ukraiñskie zabójstwa na Wo³yniu, a potem wielki krzyk, ¿e nie mo¿na je¼dziæ na imprezy w Rosji, bo armia rosyjska zabra³a Ukrainie Krym. Lito¶ci i opamiêtania. Nie têdy droga.
3. Wpierdzielanie siê w sprawy sumienia. Ka¿dy ma swoje i za siebie decyduje. Nie podoba siê komu¶ kraj/impreza, to proste, nie jedzie. A je¶li kto¶ inny jedzie, to za przeproszeniem jego zaczosnkowanyna wolno¶æ i nic do tego innym.
Podsumowuj±c, moim zdaniem warto poczekaæ, co siê wydarzy, a nie podnosiæ krzyk o co¶ co siê nie sta³o. To jest robota polityków , a nie nasza i oni musz± ten problem rozwi±zaæ.
Dlatego temat ten uwa¿am za pozbawiony sensu i warty zamkniêcia.
Jeszcze ciekawszy pomnik wystawiaj± sobie ci którzy pchaj± ludzko¶æ do kolejnej wojny o podejrzane geszefty "chitrych "polityków . A je¶li co¶ "¶wierzbi",,, to mo¿e to wszy .
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://www.youtube.com/watch?v=jMTVA8xHpag
Igorze - no wiêc ja politykiem nie jestem i w³a¶nie wolno¶æ polega na tym (o któr± Ci rzekomo chodzi), ¿e i ja i tzw. "moim ludzie"
nie ¿yczymy sobie obecno¶ci Rosjan (w sensie paszportowym) w naszym towarzystwie - i do tego otwarcie o tym mówimy bez niedomówieñ w³a¶nie itp. itd..
Powody :
cywilizacyjne, polityczne, prawwne, obyczajowe, ekonomiczne
dziêki temu unikamy niepotrzebnych dyskusji, pyskusji itd. itp. etc. (jak choæby ca³a fala nie porozumienia zwi±zana z Czerskiem) - nie podoba Ci siê co¶ ?
to widzisz - Twoja brocha, ani nasz problem ani k³opot – og³osilim, trzymamy siê tego, nikt nam nie bêdzie w tym miesza³.
Ani obroñcy wolno¶ci mi³uj±cy mi³uj±cych pokój i braterstwo Rosjan.
Ani obroñcy rasy ugruntowani, w historii poprzez nie wiedzê o godle pañstwowym, i nie pokazuj±cy ani twarzy, ani nazwiska podczas rzucania we mnie miêsem co do mojego pochodzenia. Nie ¿ebym sobie robi³ laurkêi mia³ jakie¶ ego - ale Igorze - nawet Ty musisz wiedzieæ co nieco co do tego mojego ¯ydowskiego skoligacenia - nawet Ty powinienes siê u¶miaæ.
Nawiasem – kolega chyba powinien zdj±æ swastykê z or³a … nie, nie … nie mam nic przeciwko swastyce – ale ten pieprzony orze³ to znak rodowy dynastii która stosuj±c zamordystyczne metody dokona³a rzezi kap³anów rodzimej wiary i si³± zaprowadzi³a post ¿ydowsk± religiê w¶ród czystej krwi s³owian .W dodatku dynastia ta sk³ada³a siê je¶li chodzi o sk³ad krwi : z rozmaitych plemion zwanych niemieckimi, Czechów, Skandynawów, Wêgrów, a jej ostatni przedstawiciel na tronie bzykn± siê ustawicznie z wieloma ¿ydówkami.
Brzydki ptak ten orze³
A od ilu pokolen kolega to ma wywiedzione pochodzenie? Bo by³ by siepewnikiem zdziwi³
Na piersi or³a widnieje "swaro¿yca"zwana te¿ "swarzyc±"-{
http://www.wykop.pl/ramka/1897234/swarozyc...szych-przodkow/ },{
http://www.rbi.webd.pl/swarga/swarzyca.php } wiêc nie widzê tutaj nic niestosownego .Za¶ je¶li idzie o sam symbol or³a to nie jest to "... znak rodowy dynastii która stosuj±c zamordystyczne metody dokona³a rzezi kap³anów rodzimej wiary i si³± zaprowadzi³a post ¿ydowsk± religiê w¶ród czystej krwi s³owian..."
"...Wed³ug popularnej legendy, za³o¿yciel pañstwa Polan, Lech, podczas postoju w okolicach Poznania ujrza³ pod wieczór sporych rozmiarów gniazdo na drzewie. Znajdowa³ siê w nim bia³y orze³ z dwoma pisklêtami. Gdy Lech przygl±da³ siê mu, orze³ rozpostar³ skrzyd³a na tle nieba czerwonego od zachodz±cego s³oñca. Lech zachwyci³ siê, postanowi³ tam osi±¶æ, umie¶ci³ or³a w swym herbie, a miejsce na pami±tkê nazwa³ Gniezdnem (obecnie Gniezno) od s³owa gniazdo. Historia ta bêd±ca czê¶ci± legendy o Lechu, Czechu i Rusie pierwszy raz spisana zosta³a w Kronice wielkopolskiej napisanej po ³acinie w 1273[9] oraz w "Kronice Dalimila" spisanej w jêzyku czeskim w 1319.
W legendzie tej upatruje siê[kto?] aluzjê do podania o za³o¿eniu Rzymu przez Romulusa i Remusa. Jej elementem jest auspicjum, staro¿ytny rytua³ wnioskowania z lotu ptaków drapie¿nych (np. or³a) o aprobacie bogów dla podjêtych zamierzeñ.
Mniej romantyczna wersja zak³ada, ¿e Polanie mogli przyj±æ emblemat or³a jako symbol mocy (orze³ by³ towarzyszem Jowisza i nosicielem jego piorunów) wzoruj±c siê na cesarstwie rzymskim, lub po 800 roku jego nastêpcy, ¦wiêtym Cesarstwie Rzymskim, od którego symbol or³a przejê³o wiele europejskich pañstw. Znak by³ znany w¶ród Polan g³ównie ze zdobnictwa celtyckiego lub rzymskich monet, docieraj±cych na ich ziemie szlakiem bursztynowym[1]..."{http://pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Rzeczypospolitej_Polskiej }
Wiêc to ¿e pacho³ki nadjordañskiej dzumy skrad³y i przyw³aszczy³y sobie ten symbol,nie znaczy ¿e przesta³ on byæ symbolem Polaków-S³owian,,, choæby¶ siê zesmarka³ ze z³o¶ci
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chrzanie (chrzaniu?) szanowny, pohamuj trochê jêzyk. To nie forum kinderpogañskonarodowe, i obra¿anie u¿ytkowników, którzy akurat maj± pogl±dy inne, ni¿ Twoje, nie jest tu mile widziane. Je¶li nie przyjmiesz tego do wiadomo¶ci, to prognozujê, ¿e szybko przyjdzie Ci zmieniæ piaskownicê...
Droga Owko wska¿ mi proszê w którym miejscu i jak obrazi³em którzy maj± inne pogl±dy ni¿ moje.Nie u¿ywam wulgaryzmów nawet wobec takich osób ,których jedynym argumentem w dyskusji jest nazwanie kogo¶ "niedoukiem","agentem za pieni±dze Moskwy" czy kim¶ o "niepewnym rodowodzie" .
Dlatego Dobrodziejko ³askawa raz jeszcze prosze o wskazanie pope³nionych przeze mnie"grzechów" tak bym móg³ wyciagn±æ z tego nauke na przysz³o¶æ .
~~~~~~~~~~~~~~~~
W kwestii "kinderpogañskonarodowo¶ciowej" .Czy nie ma tutaj osób zajmuj±cych sie rekonstrukcjami kultury S³owiañskiej ? Czy który¶ z zamieszczonych przeze mnie postów by³ dziecinny i nie mia³ pokrycia w materia³ach naukowych ? Jesli w której¶æ kwestii zb³±dzi³em w nurt "pseudonauki " chetnie skorygujê swoje wiadomo¶ci na podstawie rzetelniejszych informacji ni¿ te które zebra³em do tej pory .Niestety samo cenzurowanie i uzywanie "argumentum ad personam " sprawia jedynie to iz umacniam siê w przekonaniu ¿e "co¶ jest na rzeczy "
Z ca³ym szacunkiem pozdrawiam i dziekujê za zainteresowanie moj± skromna osob± "Chrz@nio"
p.s. mam nadziejê ¿e ten komentarz przejdzie przez sito cenzury
Chrzañ - robicie z Rafa³em dym - co ma Romulus do "bojkotu imprez w Rosji" ?
chcesz pisaæ o Pia¶cie ko³odzieju , to za³ó¿ sobie temat ;)
pozdrawiam
Wiecie co? Niezale¿nie od tego co zrobimy, bêdzie to woda na m³yn Putina.
Tam jest Rosja, której Zachód nigdy nie rozumia³, i której m³ode pokolenie Polaków ju¿ te¿ nie rozumie.
Tam nie ma g³asnosti takiej jaka mia³a byæ.
Tak, maj± internet z dostêpem do serwisów i forów miêdzynarodowych - który natychmiast jest odcinany, gdy tylko spodziewane s± jakie¶ niepoprawne politycznie komentarze. Jest wolno¶æ s³owa - to znaczy kiedy prywatny obywatel zechce sobie ponarzekaæ na w³adzê nikt go za to nie spa³uje i nie wy¶le do obozu, ale kiedy spróbuje cokolwiek zorganizowaæ w ramach protestu, natychmiast znajduje siê na niego paragraf. A media rz±dowe k³ami± znacznie bardziej ni¿ Goebbels w latach II Wojny ¦wiatowej.
Je¿eli nie zareagujemy a nawet bêdziemy wspó³czuæ naszym kolegom-rekonstruktorom, którym nie jest lekko i którzy osobi¶cie cierpi± przez politykê Putina, na poziomie w³adzy bêdzie to odebrane z zadowoleniem i retransmitowane spo³eczeñstwu jako dowód na to ¿e "dobrze robimy", ¿e jest to wyraz poparcia dla polityki Rosji.
A je¿eli bêdziemy bojkotowaæ rekonstruktorów (sportowców, turystów itd.) z rosyjskim paszportem, w³adza odbierze to z nie mniejszym zadowoleniem i natychmiast wykorzysta to do wpojenia reszcie narodu pewno¶ci, ¿e to my jako czê¶æ zgni³ego Zachodu tak jak wcze¶niej szkolili¶my ekstremistów na Majdanie, tak teraz atakujemy Bogu ducha winnych ludzi, bo przecie¿ Zachód (w³±cznie z Polsk±) to z³o. Ta w³adza, jak ka¿da totalitarna, potrzebuje "zewnêtrznego wroga" jako miejsca do wylewania wszystkich pretensji i oskar¿eñ.
To na poziomie w³adzy - nadawcy komunikatów. A na poziomie odbiorcy komunikatów - narodu, prostego cz³owieka? Uwierz± w to oczywi¶cie. Czê¶æ z przekonania, czê¶æ z niewolniczego pos³uchu w³adzy, czê¶æ ¿eby nie mieæ k³opotów.
Bo Rosjanie to jest naród o tradycjach niewolniczych a nie demokratycznych! To JEST ¶redniowiecze! I pisze to z ca³± odpowiedzialno¶ci±, bo mam kilku znajomych, bêd±cymi lud¼mi nawet powy¿ej ¶redniego poziomu, i widzê to w nich. Ba, niektórzy z nich nawet sami w sobie to widz±, a i tak mówi± "no i co na to poradzimy?"
To, ¿e Polacy siê buntuj±, maj± swoje zdanie, odmienne ni¿ w³adza, Rosjanie widz± jako dowód na nasz± "szlacheck± samowolê" i uwa¿aj± za wadê, od której oni sami, pos³uszni w³adzy, s±, dziêki Bogu, wolni... Taki kraj.
Dlatego rzeczywi¶cie mamy do wyboru albo nadal siê spotykaæ - po to aby lepiej rozumieæ, co siê dzieje w nich, i nie traciæ szansy ¿e oni te¿ siê w koñcu KIEDY¦ czego¶ naucz± (nieprêdko).
Albo mo¿emy ich bojkotowaæ - z tym ¿e znaczenia tego gestu raczej nie zrozumiej±, a mo¿e wrêcz przeciwnie, bêdzie to dla nich moralne usprawiedliwienie przysz³ych agresywnych kroków w stosunku do Polaków mieszkaj±cych w Rosji i w stosunku do pañstwa polskiego.
Ja osobi¶cie optujê za tym pierwszym. Ale ju¿ moja rodzina w g³osowaniu jawnym nie zdecydowa³a siê na wyjazd w tym roku do Samary...
Przeczyta³em z du¿± uwag± i mam nadziejê ¿e przeczyta to jak najwiêcej osób, szczególnie organizatorzy imprez gdzie bêd± ekipy z Rosji.
Bo o ile ka¿dy ma kontrolê nad zapraszanymi grupami z zza granicy, to nigdy nie wiecie w jakiej grupie pojawi siê, schleje i wpadnie na jakie¶ fantastyczne pomys³y taki Chrzan. Organizatorzy maj± to zapewne ogarniête, ale poleca³bym ¿eby pomy¶leli o tym tak¿e cz³onkowie i dowódcy grup - zawsze ³atwiej co¶ takiego ogarn±æ we w³asnym gronie.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
To ¿e wszelkie bojkoty, sankcje, embarga i tak dalej nie dzia³aj± jest jasne i oczywiste. Nie ma siê tu nad czym zastanawiaæ. Wszelkie argumenty za albo przeciw mog± byæ wy³±cznie natury moralnej. Tak jak w 1930 odmowa podania rêki instruktorowi Hitler Jugend mog³a byæ tylko gestem moralnym, bez ¿adnej funkcji praktycznej.
Sam mam bardzo mieszane uczucia co do s³uszno¶ci bojkotu. W sensie dos³ownym - po prostu nie bardzo mogê sam ze sob± doj¶æ do ³adu czy jest on s³uszny czy nie. Ale chodzi mi po g³owie taka anegdota z czasów studenckich, któr± opowiada³a mi moja matka.
Na roku polonistyki by³o dwóch Chiñczyków. Obaj mieli zawsze (zawsze) czerwone ksi±¿eczki w kieszeni. Poza materia³ami uczelnianymi nie czytali niczego innego ni¿ te ksi±¿eczki. Obaj uczyli siê superpilnie. Byli jednymi z najlepszych na roku. Obaj kochali swojego profesora, byli w niego zapatrzeni jak w s³oñce, uczynni, zawsze pos³uszni. Na koniec studiów przyszli do niego z kwiatami dziêkuj±c mu za bycie ich mentorem. Pad³y wtedy takie s³owa: "Panie profesorze, pan jest fantastycznym cz³owiekiem. Jak my ju¿ tu przyjdziemy to nie bêdziemy mêczyæ. Zabijemy od razu."
S³owem - mo¿na siê ³udziæ ¿e siê zrozumia³o albo oswoi³o Azjatê. I to jest mo¿liwe maksimum wzajemnego zbli¿enia - ³udzenie siê.
Popieram stanowisko Viatora.
Dodam, ¿e niestety Rzeczpospolita jakie¶ 350 lat temu definitywnie przegra³a z Rosj± walkê o hegemoniê w tym regionie. I od tego czasu ledwie siê utrzymujemy (jako naród) przy ¿yciu. Przetrwali¶my TYlko dlatego ¿e jest nas kilkadziesi±t milionów i mamy ugruntowan± kulturê. Przyjmijmy wreszcie do wiadomo¶ci ¿e Rosja to kraj który ma system w³adzy wywodz±cy siê wprost z mentalno¶ci mongolskich zdobywców. I to zosta³o do dzisiaj: car/pierwszy sekretarz/prezydent, Rosja bia³a, czerwona czy pseudodemokratyczna. To tylko ró¿ne nazewnictwo.
Rosja by³a jest i bêdzie nieobliczalna oraz zawsze bêdzie stanowiæ zagro¿enie dla Polski.
Dla jasno¶ci: dotyczy to ludzi w³adzy, bo zwykli ludzie s± tacy jak my, tylko od zawsze ¿yj±cy w k³amstwie serwowanym na poziomie pañstwowym. I tych ludzi mi strasznie ¿al.
Co to za kraj, w którym ka¿da w³adza od XVI wieku z Syberii robi³a mordercze wiêzienie dla swoich obywateli (i nie tylko), która potrafi tworzyæ historiê na podstawie ordynarnych k³amstw.
W tym kraju nigdy nie by³o opinii publicznej czy chocia¿by kilkumilionowej grupy ludzi która patrzy³a w³adzy na rêce, dlatego jest ta w³adza bezkarna. Nie grozi jej kartka wyborcy, strajk czy niepos³uszeñstwo obywatelskie.
Z moich obserwacji (g³ównie z fejsbuka) wynika, ¿e nawet Rosjanie, których mieli¶my za normalnych, za kumpli od zabawy w wojsko, od kilku tygodni prezentuj± postawê wielkomocarstwow±, a szczególnie z lubo¶ci± przytaczaj± ró¿norakie satyryki na temat "polskich panów", a w których o pierwszeñstwo bij± siê pogarda i nienawi¶æ. Nie s±dzê, aby¶my udawaniem, ¿e siê nic nie sta³o, w jaki¶ sposób wp³nêli na nich. Wrêcz przeciwnie, to taka nacja, która rozumie tylko brutaln± si³ê, a nasz± si³a mo¿e byæ tylko ich bojkot. Wolê, ¿eby nienawidzili nas w Rosji, ni¿ ¿eby przyjechali tu nas kochaæ.
CYTAT
Wolê, ¿eby nienawidzili nas w Rosji, ni¿ ¿eby przyjechali tu nas kochaæ.
Amen!
Kurcze , nie wiedzia³em gdzie to wbiæ /- sorrki jak offtop/ ale ostatnio niestety ukaza³o siê moim oczom na FB co¶ takiego: GRH Desantura - . Rozumiem , ¿e mo¿na odtwarzaæ oddzia³y , jednostki, ale ju¿ ta kwestia mnie przeros³a kiedy przeczyta³em co odtwarzaj± - 76 dywizja powietrzno desantowa z Pskowa . "Bohaterowie" z Czeczenii, Gruzji i aktualni "go¶cie" na Ukrainie . Czy to odtwórstwo? -
https://www.facebook.com/GRHdesantura Przyznam ,¿e nie rozumiem , nie akceptujê - bo dla mnie jest wa¿ne co odtwarzam i w jakim kontek¶cie historycznym, mo¿e siê mylê?
To juz nie rekonstrukcja.. To military¶ci.. My¶lê ¿e ideologiczni
niestety tak, po w sumie z ich strony gówniarskiej i chamskiej wymianie argumentów te¿ tak twierdzê Teyrnon
A mnie zupe³nie nie dziwi czemu ludzie siê dziwi±
. Ale jak mówi³ Kyan w "Hrabinie Cossel" - "ja siê nie liczê Wasza Wysoko¶æ - ja jestem cynikiem".
DLA CZEGO w niektórych g³owach porodzi³o siê prze¶wiadczenie, ¿e Kacap to nie Kacap? Tak nie dawno by³em cekowany za szerzenie tej odwiecznej prawdy
A t³umaczcie sobie, ¿e military¶ci , ¿e og³upieni, ¿e chamy, w gruncie rzeczy tak nie my¶l±….có¿…jeste¶my znudzone…
CYTAT(Krzysiu @ 23:27 01.05.2014)
Z moich obserwacji (g³ównie z fejsbuka) wynika, ¿e nawet Rosjanie, których mieli¶my za normalnych, za kumpli od zabawy w wojsko, od kilku tygodni prezentuj± postawê wielkomocarstwow±, a szczególnie z lubo¶ci± przytaczaj± ró¿norakie satyryki na temat "polskich panów", a w których o pierwszeñstwo bij± siê pogarda i nienawi¶æ. Nie s±dzê, aby¶my udawaniem, ¿e siê nic nie sta³o, w jaki¶ sposób wp³nêli na nich. Wrêcz przeciwnie, to taka nacja, która rozumie tylko brutaln± si³ê, a nasz± si³a mo¿e byæ tylko ich bojkot. Wolê, ¿eby nienawidzili nas w Rosji, ni¿ ¿eby przyjechali tu nas kochaæ.
No w³a¶nie co¶ w tym jest i mnie równie¿ zdumiewa.
Mam znajomego Rosjanina, urodzonego na Krymie. Od lat mieszka w Polsce, handluje na bazarkach. Zawsze od niego s³ysza³am, jaki to Krym piêkny, ¿ê warto tam pojechaæ. Miko³aj zawsze podkre¶la³, ¿e to wspania³e tereny, super ludzie, no cud, miód orzeszki i posypka.
No i rozmawiaj±c z nim ostatnio dowiedzia³am siê, ¿e ca³e szczê¶ci, ¿e W. Putin, Krym "oswobodzi³" bo on ju¿ nie móg³ patrzeæ na tych tatarskich i ukraiñskich brudasów co siê tam panoszyli.
Normalnie szczêka mi opad³a.
Nie wiem - szczerze mówi±c - co o tym s±dziæ.
Bo niby tyle lat siê kamuflowa³? Dziwne
Pozdrawiam
Renata
oby na tegorocznej bitwie narodow w Trogirze nie stalo sie naszym cos paskudnego ....
Ale by³a ju¿ w Hiszpanii. Czy te¿ bêdzie jeszcze w Trogirze ? Ju¿ siê trochê pogubi³em.