Wykorzystanie Lnu(ogólnie mam go 2 rodzaje cieñki ,,bieli¼niarski" i gruby ,,na przeszywkê" oba s± bia³e):
1-Bielizna, koszule i takie tam podstawowe. (jaki¶ schemat na uszycie gaci poproszê )
2-Przeszywka bia³a przeszyta dratw± naturalnego koloru (wzorowana na pewnej znanej powszechnie z tkaniny z B.)
3- Na tarczê
4-?
We³na (sk±d zamówiæ??) i ile na co mniej wiêcej pójdzie??:
1- Tunika (któr± polecacie dla Norwega?)
2-Spodnie (ty nie mogê znale¼æ ¿adnego schematu), znalaz³em tylko 1 ale nie wiem czy jest on poprawny historycznie ani nie jest podana nazwa znaleziska.
3- mo¿na bez owijaczy czy z nimi jest wygodnej mo¿e ??
4-brunatna na tobó³ (zasadniczo wór) tylko jak go zszywano?? tuba z okr±g³ym denkiem czy z . 1 kawa³ka tkaniny??
5- na kaptur
Skóra (sk±d mo¿na zamówiæ??)
1-paski
2-rant tarczy i imacze
3-kaletki na bambecle (co polecacie, jakie znaleziska ??)
4- o buty siê nie martwiê, muszê wykonaæ tylko to co obieca³em w zamian i mam buty z Ossberg
5-rzemienie
Czê¶ci Metalowe (generalnie o to siê nie martwiê, to dam radê sam wykonaæ, zreszt± po³owa jest ju¿ na wykoñczeniówce
)
1- Topór z Mammen 1 rêczny (tu ¿adnych k³opotów)
2- Topór z Mammen (ostry jako siekierka do drewek) (tu ¿adnych k³opotów)
3- Bjars 2 rêczny (tu ¿adnych k³opotów)
4- He³m (ten z okularem) nazwy teraz zapomnia³em ale mam gdzie¶ zapisan±, oraz rozrysowany ca³y projekt- tu 1 pytanko, jak wygl±da wy¶cielenie w ¶rodku, z czego je wykonaæ, i jak he³mik trzyma siê na g³owie?? wi±zania jakie¶??
5- sprz±czki do pasów i nie tylko (tu ¿adnych k³opotów)
6- Umbo mam
7- nó¿, chcia³bym tylko jakie¶ porady dotycz±ce wykonania pochwy nañ.
Drewno-
1-Tarcza (jakiego kleju u¿yæ jak go wykonaæ??)
2-£ycha
3-co¶ jeszcze jest potrzebne??
Glina-
O naczyniak nie wiem nic ale wiem kto móg³by mi pomóc wykonaæ, tylko jakie¶ polecane znaleziska bym prosi³.
Co¶ pomin±³em?? Czy co¶ jeszcze bêdzie mi potrzebne?? (krzesiwo mam w 50% niestety krzemienia dobrego brak :/ )
Ogólnie chyba nazwê tematu powinienem zmieniæ :D
Ale teraz nied³ugo bêdê mieæ trochê czasu i choæ mo¿e nie du¿o to wystarczaj±co by wszystko zgromadziæ
Pozdrawiam