Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolory lnianych strojów :D
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - porady techniczne
Black_Knight
Witam
Mam materia³ z 100% lnu
Czy powinienem go farbowaæ, je¿eli chcê rekonstruowaæ postaæ postaæ ¶rednio zamo¿nego wikinga
Norweskiego (tak wiem ¿e we³na by³aby lepsza devil.gif . Je¿eli tak to które elementy ubioru powinny byæ zafarbowane, oraz jakie kolory (no oczywi¶æie z czego te kolory móg³bym uzyskaæ) i techniki farbowania polecacie.
A tak¿e czy nie stanie siê zbyt wielka Herezja je¿eli zafarbujê ju¿ uszyty strój (ale nie zafarbowany wcze¶niej)

Pozdrawiam

Teyrnon
Widzê ¿e latka lec± a kolega ca³y czas stoi z miejscu... dunno.gif
Nikodem
Len tylko niefarbowany, tylko na bieliznê i ew. podszewki.
Olof
Z czego na wczesne te podszewki to tak umiarkowanie.

Na tego Norwega to mo¿e jaka¶ koszula, jak koszula to raczej nie barwiona, jak ju¿ barwiona to na strój nie "¶rednio zamo¿nego" tylko VIPa i barwiona np. marzann± lub indygo (urzet barwierski), VIPy lubi³y takie kolorki i nawet s± jakie¶ skrawki tak barwione znalezione - acz tutaj g³owy nie dam, ¿e akurat lniane z Norge (a nie sk±din±d), we³nane na pewno.

Ale zasadniczo du¿o poprawniej by³oby we³nê, co sam stwierdzi³e¶. Z we³ny masz fajne znaleziska, nic tylko szyæ. Albo odpu¶æ sobie Norwega.
Black_Knight
Problem jest taki ¿e niezbyt mam kasê na we³nê teraz :/ ew mogli by¶cie podaæ mi sk±d mo¿na kupiæ jako¶ w miarê tanio, lub w ogóle sk±d. Co do lec±cych latek a stania w miejscu, to zdajê sobie z tego sprawê i ten fakt wcale ale to w cale nie sprawia ¿e jestem szczê¶liwszy :/ ale mam tak ograniczone fundusze i czas ¿e nic z tym nie zrobiê, a o pomoc nie mam kogo prosiæ. Nawet na forum ciê¿ko jest mi wej¶æ ¿eby siê czego¶ dowiedzieæ. Ca³e szczê¶cie ¿e u kowala siê kszta³cê i ca³e ¿elastwo mogê sobie sam wykonaæ przynajmniej.
Z tym lnem muszê co¶ zrobiæ w koñcu. Bielizna, tarcza, i co jeszcze z tym mogê zrobiæ??
Przeszywannica z we³ny jako¶ mi siê nie widzi, nie jest za miêkka wtedy??

Za ca³e wcze¶niejsze info dziêkujê.
Pozdrawiam
drzemik
Przeszywka jak najbardziej lniana od zewn±trz i od podszewki.

A w ¶rodek runo lub warstwy lnu.
Niektórzy daj± te¿ we³nê warstwowo ale tu akurat nei wiem czy to poprawne.

Przeszycia najlepiej lnian± dratw±.

Co do samej zasadno¶ci posiadania przeszywki przez ¶redniozamo¿nego wikinga norweskiego (nie poda³e¶ o który okres Ci chodzi), to siê nie wypowiem, bo wzbudzê zamieszki... smile.gif
Black_Knight
Okres wczesno¶redniowieczny (ale w samej tunice to t³uc siê chyba lipa :D)
lnian± dratwê mam tylko jest innego koloru ni¿ len (len bia³y dratwa, eee no có¿ bardziej jak zaschniêta ro¶lina takiego koloru jest (be¿owo brunatny chyba))
czy to nie bêdzie przeszkadzaæ?? I jak zakoñczyæ przeszycia?? (w sensie jest dowolno¶æ zawi±zania koñca dratwy czy jest jaki¶ ,,specjalny historycznie poprawny sposób"??
drzemik
Na przeszywkê lepszy by by³ len w kolorze naturalnym (takim w³a¶nie jak dratwa).
Koñczyæ przeszycia mo¿esz zwyk³ym wêze³kiem (ja zazwyczaj chowam pod materia³ aby nie drapaæ siê nim).
Black_Knight
No niestety innego koloru nie uda mi siê zdobyæ :/ muszê sobie poradziæ tym co mam ale dziêkujê za informacjê
Julko
Przeszycie lepiej zakoñczyæ wykonuj±c 2-3 ¶ciegi (przek³ucia - ja stosujê 4) wstecz - historyczne w stosunku do szycia odzie¿y wiêc powinno te¿ dotyczyæ szycia przeszywek. Unika siê wêze³ka - gdy takowy siê oderwie to od tego miejsca siê pruje. Zaczynaæ ¶cieg te¿ najlepiej powy¿szym sposobem.
Olof
Z przeszywkami to na wczesne nie wiadomo do koñca, ale zawsze mo¿esz wykorzystaæ ten len do uszycia wewnêtrznej warstwy "tuniki bojowej" - we wczesnym sporo osób szyje je zamiast przeszywek, wychodz±c z za³o¿enia, ¿e na ikonografii pojawiaj± siê postacie walcz±ce bez pancerza, w samych tunikach (a przy tym spe³nia toto wymogi pancerza dopuszczanego na imprezach do walki, bo w ¶rodku jest wypchane jak przeszywa).

A jak Ci co¶ zostanie, to mo¿esz uszyæ gacie, w koñcu lepsze lniane gacie ni¿ wspó³czesne bokserki wystaj±ce spod stroju (np. przy zapasach czy kiedy w ciep³y dzieñ zdejmiesz spodnie dla och³ody), a bez majtek nie ka¿dy chce biegaæ ;)
M¶cidróg
CYTAT
Z przeszywkami to na wczesne nie wiadomo do koñca, ale zawsze mo¿esz wykorzystaæ ten len do uszycia wewnêtrznej warstwy "tuniki bojowej" - we wczesnym sporo osób szyje je zamiast przeszywek, wychodz±c z za³o¿enia, ¿e na ikonografii pojawiaj± siê postacie walcz±ce bez pancerza, w samych tunikach (a przy tym spe³nia toto wymogi pancerza dopuszczanego na imprezach do walki, bo w ¶rodku jest wypchane jak przeszywa).

W ten sposób powstaje kolejny subkulturowy gad¿et tak samo nie/prawdopodobny (w³a¶ciwe podkre¶liæ) jak skórzane zarêkawia czy nagolennice.W czasie gdy wprowadza siê drewniane tarcze bed±ce mniej lub bardziej udanymi replikami orygina³ów ,broñ wizualnie opart± na typologii-³aduje siê takie babole jak "tuniki bojowe".Specjalnie u¿y³em cudzys³owu aby podkre¶liæ miernotê tego pomys³u na tle d±¿enia do prawdopodobno¶ci. Poprawno¶æ zostawiam pisz±cym imprezowe regulaminy.
pozdrawiam
M.
Black_Knight
Wykorzystanie Lnu(ogólnie mam go 2 rodzaje cieñki ,,bieli¼niarski" i gruby ,,na przeszywkê" oba s± bia³e):
1-Bielizna, koszule i takie tam podstawowe. (jaki¶ schemat na uszycie gaci poproszê )
2-Przeszywka bia³a przeszyta dratw± naturalnego koloru (wzorowana na pewnej znanej powszechnie z tkaniny z B.)
3- Na tarczê
4-?

We³na (sk±d zamówiæ??) i ile na co mniej wiêcej pójdzie??:
1- Tunika (któr± polecacie dla Norwega?)
2-Spodnie (ty nie mogê znale¼æ ¿adnego schematu), znalaz³em tylko 1 ale nie wiem czy jest on poprawny historycznie ani nie jest podana nazwa znaleziska.
3- mo¿na bez owijaczy czy z nimi jest wygodnej mo¿e ??
4-brunatna na tobó³ (zasadniczo wór) tylko jak go zszywano?? tuba z okr±g³ym denkiem czy z . 1 kawa³ka tkaniny??
5- na kaptur

Skóra (sk±d mo¿na zamówiæ??)
1-paski
2-rant tarczy i imacze
3-kaletki na bambecle (co polecacie, jakie znaleziska ??)
4- o buty siê nie martwiê, muszê wykonaæ tylko to co obieca³em w zamian i mam buty z Ossberg smile.gif
5-rzemienie

Czê¶ci Metalowe (generalnie o to siê nie martwiê, to dam radê sam wykonaæ, zreszt± po³owa jest ju¿ na wykoñczeniówce smile.gif )
1- Topór z Mammen 1 rêczny (tu ¿adnych k³opotów)
2- Topór z Mammen (ostry jako siekierka do drewek) (tu ¿adnych k³opotów)
3- Bjars 2 rêczny (tu ¿adnych k³opotów)
4- He³m (ten z okularem) nazwy teraz zapomnia³em ale mam gdzie¶ zapisan±, oraz rozrysowany ca³y projekt- tu 1 pytanko, jak wygl±da wy¶cielenie w ¶rodku, z czego je wykonaæ, i jak he³mik trzyma siê na g³owie?? wi±zania jakie¶??
5- sprz±czki do pasów i nie tylko (tu ¿adnych k³opotów)
6- Umbo mam
7- nó¿, chcia³bym tylko jakie¶ porady dotycz±ce wykonania pochwy nañ.

Drewno-
1-Tarcza (jakiego kleju u¿yæ jak go wykonaæ??)
2-£ycha
3-co¶ jeszcze jest potrzebne??

Glina-
O naczyniak nie wiem nic ale wiem kto móg³by mi pomóc wykonaæ, tylko jakie¶ polecane znaleziska bym prosi³.

Co¶ pomin±³em?? Czy co¶ jeszcze bêdzie mi potrzebne?? (krzesiwo mam w 50% niestety krzemienia dobrego brak :/ )

Ogólnie chyba nazwê tematu powinienem zmieniæ :D

Ale teraz nied³ugo bêdê mieæ trochê czasu i choæ mo¿e nie du¿o to wystarczaj±co by wszystko zgromadziæ smile.gif

Pozdrawiam
Borg
Co to jest Bjars?
Bo jako¶ niespecjalnie wyobra¿am sobie 2-rêczne miasto.
Black_Knight
CYTAT(Borg @ 18:30 11.04.2014) *
Co to jest Bjars?
Bo jako¶ niespecjalnie wyobra¿am sobie 2-rêczne miasto.

Rodzaj topora znalezisko z Bjars

http://znaleziska.org/wiki/index.php/Top%C...z_Bj%C3%A4rs_II

drzemik
Trochê ¼le do tego podchodzisz...

Na tym Forum masz rozpisane wszystko o co pytasz - poszukaj, poczytaj.
W razie w±tpliwo¶ci pytaj w odpowiednim temacie.
Black_Knight
CYTAT(drzemik @ 19:07 11.04.2014) *
Trochê ¼le do tego podchodzisz...

Na tym Forum masz rozpisane wszystko o co pytasz - poszukaj, poczytaj.
W razie w±tpliwo¶ci pytaj w odpowiednim temacie.

Problem jest z czasem i moimi w±tpliwymi zdolno¶ciami poszukiwania. Gubiê siê w tym wszystkim :/

Mo¿e takie podchodzenie do tematu po najmniejszej linii oporu jest trochê ( a nawet bardzo) dziecinne, ale jak chce mieæ czas na zrobienie sprzêtu to nie mogê go spêdzaæ przed monitorem, na godziny szukania, pozatym nigdy nie mogê znale¶æ tego co mnie interesuje :/
Borg
CYTAT(Black_Knight @ 18:51 11.04.2014) *
Rodzaj topora znalezisko z Bjars

Aha
Lutobor ze Swarska

Co do pomys³u z przeszywk±, polecam spêdziæ 1 wieczór na lekturze. Wiele czasu zaplanowanego na realizacjê sprzêtu nie stracisz, a pomo¿e unikn±æ b³êdów.
http://fiolnir.cba.pl/?p=392
http://fiolnir.cba.pl/?p=415
http://fiolnir.cba.pl/?p=423

Tunika - wiêkszo¶æ znanych mi Norwegów (w sensie rekonstruktorów postaci Norwega) korzysta ze znalezisk ze Skjoldehamn. W jednym miejscu ca³y komplet: wierzchnia tunika, spodnia tunika, spodnie i kaptur. Prawda, tam z przynale¿no¶ci± etniczn± by³y jakie¶ nie¶cis³o¶ci, ale tak czy inaczej nie kojarzê nic bardziej odpowiedniego na Norwega.

Masz masê pomys³ów, i odnoszê wra¿enie ¿e wszystko chcesz mieæ "na ju¿". Po¶piech jest wskazany w innych sytuacjach. Taka moja rada: najpierw poczytaj, potem rób. ¬le na tym nie wyjdziesz.
Kemot
CYTAT
Problem jest z czasem i moimi w±tpliwymi zdolno¶ciami poszukiwania. Gubiê siê w tym wszystkim :/

Mo¿e takie podchodzenie do tematu po najmniejszej linii oporu jest trochê ( a nawet bardzo) dziecinne, ale jak chce mieæ czas na zrobienie sprzêtu to nie mogê go spêdzaæ przed monitorem, na godziny szukania, pozatym nigdy nie mogê znale¶æ tego co mnie interesuje :/

To zapisz siê do jakiego¶ bractwa posiadaj±cego jedyny s³uszny patent na rekonstrukcje i nie szukaj sam. Oni powiedz± Ci jak masz to zrobiæ. Jak nie bractwo, to mo¿e grupa rekonstrukcji jaka¶, albo chocia¿ jaki¶ projekt?

Bo wiesz wymagaæ by Ci w tym temacie podano wszystko co masz w dwóch lub trzech dzia³ach zebrane to trochê jest niepowa¿ne. Opcja szukaj na prawdê nie jest taka straszna, a je¶li Ci nie pasuje to mo¿esz szukaæ przez Google. Ew. zawsze mo¿na przej¶æ siê do biblioteki i nie siedzieæ przed monitorem, tylko przed analogow± ksi±¿k± (one gryz± tylko w Harrym Potterze).

pozdrawiam
Black_Knight
CYTAT
To zapisz siê do jakiego¶ bractwa posiadaj±cego jedyny s³uszny patent na rekonstrukcje i nie szukaj sam. Oni powiedz± Ci jak masz to zrobiæ. Jak nie bractwo, to mo¿e grupa rekonstrukcji jaka¶, albo chocia¿ jaki¶ projekt?

Bo wiesz wymagaæ by Ci w tym temacie podano wszystko co masz w dwóch lub trzech dzia³ach zebrane to trochê jest niepowa¿ne. Opcja szukaj na prawdê nie jest taka straszna, a je¶li Ci nie pasuje to mo¿esz szukaæ przez Google. Ew. zawsze mo¿na przej¶æ siê do biblioteki i nie siedzieæ przed monitorem, tylko przed analogow± ksi±¿k± (one gryz± tylko w Harrym Potterze).

pozdrawiam

Nie mam mo¿liwo¶ci zapisania siê do bractwa, bo te kilka które s± w okolicy specjalizuj± siê w innych ramach czasowych :/

Co do ksi±¿ek ,,Analogowych" bardzo lubiê czytaæ i naprawdê jest to opcja dla mnie, szkopu³ w tym ¿e we wszystkich bibliotekach do których mam dostêp znalaz³em tylko 1 ksi±¿kê, na dodatek ¿eby by³o zabawniej nie mo¿na jej wypo¿yczyæ, bo jest ona tylko do czytania na miejscu, na czasu na spêdzanie w bibliotece mam niewiele bo tylko 10 minut tygodniowo, je¿eli uda mi siê nauki wcze¶niej zakoñczyæ.

Co do stwierdzenia ¿e ,,chcia³bym wszystko na teraz".... trudno mi siê z tym nie zgodziæ, jestem dosyæ cierpliwym cz³owiekiem, ale po rocznym failu z kolekcjonowaniem sprzêtu po prostu cierpliwo¶ci brak.

Niemniej jednak dziêkujê wszystkim za pomoc lub przynajmniej chêæ pomocy smile.gif znalezisko ze Skjoldehamn podane powy¿ej to jest to czego potrzebowa³em smile.gif, nie wiem czemu w google nie mog³em na to trafiæ dunno.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.