Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga oko³ogrunwaldzka
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Zelman
Witam, mam zamiar kompletowaæ sobie zbrojê na okres oko³ogrunwaldzki, tylko zastanawiam siê nad kolczug±.. A mianowicie z wypytywañ znajomych wynika, ¿e tylko i wy³±cznie kolczuga pe³na, za ³okieæ i do po³owy uda, a chcia³bym jak±¶ wersjê uszczuplon±, i zarazem historyczn±, ¿eby mocowaæ do niej blachy. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=317...e=3&theater - ta jest ponoæ du¿o za pó¼na na Grunwald.. Ma kto¶ jakie¶ materia³y odno¶nie takich patentów na ten okres? Z góry dziêki smile.gif
MagicWojtek
raczej tylko pe³na kolczuga, ta to ju¿ okres pó¼no¶redniowieczny ( no chyba ¿e nie chcesz byæ 100%, to mo¿esz tylko zamontowaæ kolczugê tam gdzie widaæ icon_wink.gif

Pamiêtaj ¿e jak kolczuga to tylko nitowana icon_wink.gif
Zelman
Wiem, ¿e nitowana, dlatego nie chcê pe³nej, bo na pe³n± mnie nie staæ i szukam jakich¶ okrojonych patentów.. Tam w linku w komentarzach wrzucili jeszcze kawa³ek jakiej¶ ryciny z krótk± kolcz± bez kó³ek z przodu na kaloryferze i na tym samym poziomie na plecach. Te¿ pó¼ne?
JakubW
Mo¿e oszczêdno¶æ nie bêdzie du¿a, ale mo¿na kolczugê ciut skróciæ:

Rycina za pó¼na icon_sad.gif .
Zelman
No to na kolcz± muszê kasê dozbieraæ.. :/
Indar
S³usznie, lepiej dozbieraæ na co¶ porz±dnego ni¿ kupiæ co¶ na teraz a pó¼niej znowu odk³adaæ na co¶ lepszego.
Zelman
Nie no, chcia³em od razu co¶ porz±dnego, tylko nie chcia³em kupywaæ pe³nej, bo to mija siê z celem. Mam zamiar pó¼niej kupywaæ bigwanty i narêczaki p³ytowe, wiêc kolcza by by³o tylko na miejsca gdzie nie ma blach, i do przytroczenia blach smile.gif
Shan
Witam,

Ja w podobnej sprawie, bo te¿ potrzebujê czego¶ do zas³oniêcia niedoci±gniêæ p³yty, g³ównie je¶li chodzi o okolicê pach, bo reszta to jeszcze ujdzie. Pytanie: Czy co¶ takiego w ogóle istnia³o i, co wa¿niejsze, czy wchodzi³oby na Grunw?

http://achaius.pl/images/kolczuga4.jpg

Ewentualnie, bo nie chcê otwieraæ nowego w±tku do tego, czy macie jakie¶ patenty na zas³oniêcie pach inne ni¿ kolczuga? Zacz±³em temat o tarczkach, ale czy co¶ poza tym? Jestem nieco niechêtny ca³ej kolczudze po pierwsze ze wzglêdu na cenê, po drugie ciê¿ar. Z góry dziêki!
Laser
CYTAT(Shan @ 11:26 03.10.2014) *
Witam,

Ja w podobnej sprawie, bo te¿ potrzebujê czego¶ do zas³oniêcia niedoci±gniêæ p³yty, g³ównie je¶li chodzi o okolicê pach, bo reszta to jeszcze ujdzie. Pytanie: Czy co¶ takiego w ogóle istnia³o i, co wa¿niejsze, czy wchodzi³oby na Grunw?

http://achaius.pl/images/kolczuga4.jpg

Ewentualnie, bo nie chcê otwieraæ nowego w±tku do tego, czy macie jakie¶ patenty na zas³oniêcie pach inne ni¿ kolczuga? Zacz±³em temat o tarczkach, ale czy co¶ poza tym? Jestem nieco niechêtny ca³ej kolczudze po pierwsze ze wzglêdu na cenê, po drugie ciê¿ar. Z góry dziêki!

Nie, to jest totalnie bezsensowne. Pod pachami masz witalne miejsca, które praktycznie nie s± niczym chronione. Na klacie masz ¿ebra ale pchniêcie pod pachê wejdzie w miêsko niczym przys³owiowy nó¿ w mas³o. I tym sposobem mimo targania kilkunastu kilo ¿elaza mog± Ciê za³atwiæ jednym ciosem, wiêc po co zak³adaæ jeszcze kolczy bezrêkawnik?

Funkcjonowa³y same rêkawy kolcze z fragmentami zachodz±cymi na boki. Je¶li nie chcesz ca³ej "koszulki" to raczej w tym kierunku powiniene¶ szukaæ. ¬ród³a ju¿ by³y gdzie¶ tutaj na forum, ale nie pamiêtam gdzie dok³adnie.
Shan
CYTAT(Laser @ 14:45 03.10.2014) *
Funkcjonowa³y same rêkawy kolcze z fragmentami zachodz±cymi na boki. Je¶li nie chcesz ca³ej "koszulki" to raczej w tym kierunku powiniene¶ szukaæ. ¬ród³a ju¿ by³y gdzie¶ tutaj na forum, ale nie pamiêtam gdzie dok³adnie.

Widzia³em taki patent i pyta³em o niego w w±tku o przeszywkach, tylko to jest chyba dopiero XVI w. takie rêkawki z tego, co mi mówiono (o ile mówimy o takich samych). Ale koszulka z krótkim rêkawkiem ju¿ ma sens, prawda? Bo ostatecznie biorê j± pod uwagê, bo i tak docelowo bêdê jeszcze chcia³ wyposa¿aæ siê w kolczugê na wczesne i kombinujê czy nie wystarczy³aby jedna koszulka na oba okresy, ale przyznam, ¿e nie przyjrza³em siê jeszcze, czy to mo¿liwe (to znaczy ¿eby jedna koszulka pasowa³a na oba okresy). Bieda w kraju, trzeba pasa zaciskaæ ;)
Laser
CYTAT(Shan @ 16:08 03.10.2014) *
Widzia³em taki patent i pyta³em o niego w w±tku o przeszywkach, tylko to jest chyba dopiero XVI w. takie rêkawki z tego, co mi mówiono (o ile mówimy o takich samych). Ale koszulka z krótkim rêkawkiem ju¿ ma sens, prawda? Bo ostatecznie biorê j± pod uwagê, bo i tak docelowo bêdê jeszcze chcia³ wyposa¿aæ siê w kolczugê na wczesne i kombinujê czy nie wystarczy³aby jedna koszulka na oba okresy, ale przyznam, ¿e nie przyjrza³em siê jeszcze, czy to mo¿liwe (to znaczy ¿eby jedna koszulka pasowa³a na oba okresy). Bieda w kraju, trzeba pasa zaciskaæ ;)

Z tego co siê orientujê to XV wiek spokojnie. Mo¿e koñcówka XIV te¿ siê co¶ znajdzie, trzeba by dobrze poszukaæ.

Z krótkim rêkawkiem to wczesne odpada. Wydaje mi siê, ¿e jedyny rodzaj pasuj±cy na te dwie epoki to niestety pe³na kolczuga.
Borg
CYTAT(Laser @ 09:13 06.10.2014) *
Z krótkim rêkawkiem to wczesne odpada.

Serio?

Gjermundbu

które¶ moskiewskie muzeum

Shan
Borg ma jak najbardziej racjê, je¶li ju¿ poddawaæ w w±tpliwo¶æ u wczesnych to d³ugie rêkawy zdaje mi siê. Znaczy konkretnie mi chodzi o Skandynawiê koniec IX wieku. No ale o to tu nie bêdê pyta³, zreszt± nie o tym ta dyskusja.

Zapytam tylko, a raczej poproszê, wracaj±c do tematu - je¶li kto¶ trafi³by na jakie¶ przedstawienie samych rêkawków doszywanych/dowi±zywanych do kolczugi z ram czasowych Grunwaldu lub na jakie¶ inne ¼ród³o potwierdzaj±ce ich stosowanie, to by³bym bardzo wdziêczny o podanie. Aha, no i dopytam, czy kó³ka sztancowane na Grunwald przechodz±, czy nie?
Laser
Borgu, zwróæ uwagê, ¿e Shan dopiero w powy¿szym po¶cie poda³ jakiekolwiek datowanie, które nie jest szeroko pojêtym wczesnym ¶redniowieczem.

CYTAT(Shan @ 14:26 06.10.2014) *
Zapytam tylko, a raczej poproszê, wracaj±c do tematu - je¶li kto¶ trafi³by na jakie¶ przedstawienie samych rêkawków doszywanych/dowi±zywanych do kolczugi z ram czasowych Grunwaldu lub na jakie¶ inne ¼ród³o potwierdzaj±ce ich stosowanie, to by³bym bardzo wdziêczny o podanie. Aha, no i dopytam, czy kó³ka sztancowane na Grunwald przechodz±, czy nie?

Dowi±zywane rêkawy ¶wiadczy³y by o istnieniu bezrêkawnika...
Shan
Chodzi³o mi o wi±zanie do pikowañców, przepraszam, zamy¶li³em siê, ¼le napisa³em
Laser
CYTAT(Shan @ 10:59 07.10.2014) *
Chodzi³o mi o wi±zanie do pikowañców, przepraszam, zamy¶li³em siê, ¼le napisa³em

W sensie rêkawy kolcze mocowane do przeszywanicy?
Borg
CYTAT(Laser @ 10:31 07.10.2014) *
Borgu, zwróæ uwagê, ¿e Shan dopiero w powy¿szym po¶cie poda³ jakiekolwiek datowanie, które nie jest szeroko pojêtym wczesnym ¶redniowieczem.

A to co¶ zmienia?
Przepraszam za offtopic, ale nie lubiê jak siê wciska g³upoty. Wczesne ¶redniowiecze to tak mniej wiêcej od V do XIII wieku. A wiêc mamy po kolei:

V wiek

VI wiek

VII - VIII wiek

VIII wiek

IX wiek

X wiek

XI wiek

XII wiek

XIII wiek

Wybór krótkich rêkawków.
Shan
Niesamowite, dziêki Borgu, jest z czego wybieraæ. Jeszcze raz przepraszam za uogólnienie. Laser, tak, chodzi³o mi o same rêkawki doszywane lub dowi±zywane do przeszywanicy.
Borg
Takie rêkawki to raczej 2 po³owa XV wieku i dalej.
Shan
No w³a¶nie, tak te¿ s³ysza³em. Ok, wielkie dziêki za odpowiedzi, wychodzi na to, ¿e nitowana koszulka pasowa³aby mi do obu okresów, to mi wystarczy.

Pozdrawiam!
Shan
Co do tej kolczugi nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. Mam pytanie do tych, którzy wychodz± gdziekolwiek (inscenizacja, bojówki, bohurt, pokazy) w napier¶niku p³ytowym z kolczug± pod spodem (je¶li tacy w ogóle s±):

Jak to jest? Bardzo niepraktyczne, ciê¿kie, ograniczaj±ce ruchy? Mo¿e jakie¶ porady? Bo to pewnie bêdzie no mojej li¶cie sprzêtu i chcia³bym tak wychodziæ, przynajmniej na bitwê i pokazy bo zale¿y mi, jak pisa³em, na zas³oniêciu rejonu pachy i obojczyka no i te¿ ¿eby by³o mo¿liwie jak najbardziej historycznie.
drzemik
W Projekcie 14 wiêkszo¶æ rycerzy wychodzi w kolczych pod napier¶nikami i ¿yj±. smile.gif
Kluczem jest dobrze skrojona przeszwa i odpowiednio spasowany napier¶nik.
No i nitowanki (zw³aszcza polskiej produkcji) nie s± takie ciê¿kie.
Shan
CYTAT(drzemik @ 10:31 23.10.2014) *
W Projekcie 14 wiêkszo¶æ rycerzy wychodzi w kolczych pod napier¶nikami i ¿yj±. smile.gif

Dobrze to s³yszeæ smile.gif w sztancowanych, czy nie?
mat92
CYTAT(Shan @ 14:34 23.10.2014) *
CYTAT(drzemik @ 10:31 23.10.2014) *

Dobrze to s³yszeæ smile.gif w sztancowanych, czy nie?

Jak najbardziej,kolczugi nitowane-sztancowane mile widziane.
Shan
CYTAT(mat92 @ 21:27 04.11.2014) *
Jak najbardziej,kolczugi nitowane-sztancowane mile widziane.

¦wietnie to s³yszeæ, dziêki ;)
Dentystek
Nieco pó¼no, ale dodam, ¿e kolczuga + kirys (bia³y / kryty), dzia³a, ale faktycznie, wszystko musi byæ bardzo dobrze dopasowane.

Jedyne co to cz³owiek siê faktycznie szybciej (znacznie) mêczy.
Dymino
Witam wszystkich z racji tego ¿e to pierwszy mój post na tym forum smile.gif

Tutaj mam przyk³ad datowanego na 1550-1650 arming dublet z doszyt± kolczug±: http://www.philamuseum.org/collections/per...0.html?mulR=378
Czy kto¶ kojarzy mo¿e czy takie rozwi±zanie pojawia³o siê w pierwszej po³owie XV w. z przeszywaniami, zna taki zabytek lub cokolwiek innego?
Zdaje siê bezsensowne noszenie ca³ej kolczugi pod pe³n± blach± a tak mo¿na wype³niæ luki nie d¼wigaj±c sporo wiêcej na plecach.
Laser
CYTAT(Dymino @ 21:51 14.07.2015) *
Zdaje siê bezsensowne noszenie ca³ej kolczugi pod pe³n± blach± a tak mo¿na wype³niæ luki nie d¼wigaj±c sporo wiêcej na plecach.

Dziwnym trafem nasi przodkowie bezsensownie nosili kolczugê pod blachami przez dobre 100 lat. Masowa mentalna s³abo¶æ?
Dymino
Mo¿e przyzwyczajenie, albo mo¿e nikt na to nie wpad³ z jakiego¶ powodu, albo my o tym nie wiemy. Mo¿e ma to sens którego nie widzê. W ka¿dym razie nie maj±c na to jakiegokolwiek dowodu wiem ¿e nale¿y to uznaæ za niehistoryczne i dlatego pyta³em czy kto¶ zna ¼ród³o które da³o by siê datowaæ na pierwsz± po³owê XV w.
Laser
CYTAT(Dymino @ 10:16 15.07.2015) *
Mo¿e przyzwyczajenie, albo mo¿e nikt na to nie wpad³ z jakiego¶ powodu, albo my o tym nie wiemy. Mo¿e ma to sens którego nie widzê. W ka¿dym razie nie maj±c na to jakiegokolwiek dowodu wiem ¿e nale¿y to uznaæ za niehistoryczne i dlatego pyta³em czy kto¶ zna ¼ród³o które da³o by siê datowaæ na pierwsz± po³owê XV w.

A mo¿e by³o to konieczne do prze¿ycia, bo rozwój metalurgii nie by³ na takim poziomie jak dzisiaj i potrzebna by³a dodatkowa warstwa ochrony?

Je¿eli nie chcesz d¼wigaæ tyle na plecach to mo¿esz zrezygnowaæ z kolczugi. Tylko wtedy nie bardzo pasuje to do rycerza. Albo mo¿esz siê zwyczajnie nie przejmowaæ jak wiêkszo¶æ RR.
Dymino
W sumie to trafny i ca³kowicie prawdopodobny powód o którym nie pomy¶la³em. Dziêkujê za wyja¶nienie tego smile.gif
Laser
Do us³ug. Polecam podr±¿yæ temat. Jako¶æ stali bywa³a bardzo ró¿na, o ile w ogóle u¿ywano stali.
Davook
Przepraszam, że odgrzewam przeterminowany kotlet ale uważam, że powinienem dorzucić parę rzeczy do tematu o których dowiedziałem się oglądając pewien kanał na YT.

Od początku XIV wieku obok pełnej kolczugi istniały także samodzielne kolcze rękawy które były używane w konfiguracji(chyba najbardziej prawdopodobnie) najpierw z płatami a potem z kirysem.

https://www.youtube.com/watch?v=OYbhzcgs70c&t=383s

Według autora najwcześniejsze wzmianki o takich rękawach pochodzą z 1325 roku.
Davook
https://www.youtube.com/watch?v=qutBmwJCV4Q

Kolejny odcinek o popularności takich rękawów w XIV wieku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.