Tylko Zbroja ¶w. Maurycego to p³aty, a nie brygantyna... Co do tych drugich to stawiam w w±tpliwo¶æ ich u¿ytkowanie w XIII wieku. Prêdzej spodziewa³bym siê jakich¶ typów przej¶ciowych z lamelki...
Roar
z tego co czyta³em to w XII wieku ju¿ mongo³owie i chiñczycy u¿ywali ,a w XIII ju¿ ponoæ rusowie i wêgrowie
Teyrnon
CYTAT(Roar @ 12:40 12.01.2014)
z tego co czyta³em to w XII wieku ju¿ mongo³owie i chiñczycy u¿ywali ,a w XIII ju¿ ponoæ rusowie i wêgrowie
A sk±d masz te informacje je¶li mo¿na spytaæ? Jakie¶ ¼ród³a?
Roar
¯ygulski - uzbrojenie historyczne
Teyrnon
CYTAT(Roar @ 16:59 12.01.2014)
¯ygulski - uzbrojenie historyczne
Nie znam i nie znalaz³em takiej publikacji- dasz linka do ksi±¿ki?
Roar
obawiam ¿e nie ma w pdf na necie mo¿e gdzie¶ na chomiku mo¿e byæ
Teyrnon
CYTAT(Roar @ 18:16 12.01.2014)
obawiam ¿e nie ma w pdf na necie mo¿e gdzie¶ na chomiku mo¿e byæ
Powiem szczerze ¿e nie znalaz³em jej te¿ w bibliografii autora, st±d moja pro¶ba o wskazanie jej- chocia¿ ok³adki
Roar
wspó³autorem jest Gradowski , a tytu³ dok³adny to chyba uzbrojenie na przestrzeni wieków
Dziêki, chcia³bym zerkn±æ czy faktycznie panowie pisz± o brygantynach na rusi i wêgrzech w XIII wieku i na jakie ¼ród³a sie powo³uj± o ile w ogóle- jak zdarza siê panu swiêtoslawskiemu
Indar
Ja strzelam - sprawdzi³em pozycje nad którymi pracowali obaj w/w. Zawarto¶ci nie znam - niech siê Roar wypowie czy o tym pisze.
Nikodem
Strzelam na to ¿e kto¶ interpretuje p³ytki lamelek jako brygantyny ;).
Roar, wrzuæ po prostu cytaty jak masz te ksi±¿ki bo kr±¿ymy. Mi³o jest gdy wyg³aszaj±c teorie powo³ujemy sie na konkretne ¼ród³o wraz z cytatem- unikamy wyedy nieporozumieñ i wygl±da to pro.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.