Pozdrowienia z pó³nocy dla reszty Wayfarersów. Chcia³bym siê przypomnieæ, ¿e nie ¶pimy, maszerujemy. Zrobi³a nam siê druga edycja zesz³orocznego zwiadu. Te same rejony, inna trasa.

Pocztówka:


Relacja z wyprawy:
http://projekt-volk.blogspot.com/2013/12/z...ia-z-zycia.html

Pogoda niez³a jak na tê porê roku, temperatury poni¿ej zera raczej nie spad³y, ale drugiej nocy pada³ deszcz. Wilgoæ od pod³o¿a by³a do¶æ mocno odczuwalna w nocy, jednak inaczej odczuwa siê to w trakcie marszu. Noc± doskwiera³a mo¿e nawet gorzej jak mróz (choæ na ¶niegu jeszcze nie nocowa³em, ale to kwestia czasu ¿eby wyrobiæ porównanie). ¦nieg le¿a³ jeszcze miejscami po du¿ych opadach sprzed ok 2-3 tygodni. Grunt wilgotny, niekiedy perfidnie mokry, nawet wysmarowane dziegciem buty nie dawa³y 100% ochrony przed wilgoci±.

Ca³o¶æ trasy zliczyli¶my na 37km. Trasê z grubsza rysuj± lokalizacje: Owidz - Barchnowy - Ropuchy - Pelplin - Klonówka - Rywa³d - Szpêgawsk - jez. Jammertal - Kochanka - Starogard - Owidz. Pierwszego dnia

Mój baga¿ wyniós³ 15,2kg, w tym:
* plecak "baleron" (koc, p³achta lniana, trochê drobnicy, rondel ¿elazny) - 6,7kg,
* manierka gliniana - 1,4kg,
* torba z prowiantem - 1,1kg,
* kord - 1kg,
* koc 2kg,
* strój ³±cznie 4kg (2 tuniki, H43, gacie lniane, 2 pary nogawic, buty, 1+1 para skarpet ig³owych, kaptur, rêkawice ig³owe, czapka, pasek, gacnik).
Zrezygnowa³em z koszuli lnianej, przepocona - wych³adza organizm. Niestety nie zwa¿y³em dwuipó³metrowej w³óczni. U pozosta³ych za³adunek wyniós³ wiêcej, ok 18-22kg na osobê. Tak jak w zesz³ym roku po³owa sk³adu by³a na wyprawie po raz pierwszy.

¯arcie, z którego korzystali¶my: podsuszana kie³basa, suszone miêso wieprzowe, chleb ¿ytni, ¿urawina, pra¿ona (suszona) i ¶wie¿a cebula, suszone i ¶wie¿e jab³ka, bakalie, ser bawoli w zio³ach, ser wêdzony, woda z winem (która po podgrzaniu smakowa³a jak grzaniec - genialna na poranek), piwo, smalec.

Planujemy powtórkê w lutym.